26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 17.12.2007 8:52

Re: Re: mám takovou otázku

Vaše představy jsou mylné. VŽDYCKY v takovémto systému musí buď ti pracující předávat větší část výdělku nebo, podle Vás musí většina aktiv firmy jít na dividendy.

libero 17.12.2007 8:48

Re: Re: Re: Re: Re: mám takovou otázku

Nic proti zadlužování, přesáhnou-li výnosy investice náklady úroků.

Čili investiční půjčka (většinou) ano, prožírací ne.

A  vysvětlit to sociálním demokratům:-D.

helena 17.12.2007 1:31

Re: Re: Re: Re: mám takovou otázku

ale já to pochopila tak, že se dá žít i z investic. V podstatě to ráda slyším, protože se mi nelíbí zadlužování a myslím si, že dobrou výchovou by mohlo dojít k tomu, že lidi budou při půjčování obezřetnější. Koneckonců, od ledna bude účinný insolvenční zákon, a potom na sebe bude moct vyhlásit konkurz i fyzická osoba....

Finist 17.12.2007 1:12

Re: Re: Re: mám takovou otázku

Možná jste mě špatně pochopil. Mluvil jste o společnosti kde budou staří lidé tvořit většinu populace - nikoliv celou populaci. A já jenom tvrdím, že pokud by vytvářeli dost úspor tak tyto úspory by v důsledku umožnili zvýšit produktivitu té produktivní části populace dost na to aby je uživila. O společnosti kde by už pracovali jenom roboti jsem rozhodně nemluvil.

Jinak Turci do německa přišli hlavně proto, že díky velkorysým sociálním dávkám se němcům už nechtělo dělat ty "špinavější" a méně placené práce. Ovšem obecně vzato já si myslím, že imigrace nemusí být taková tragédie a dokonce může být ekonomicky výhodná, takže ta podmínka "bez imigrace" je dost omezující. Samozřejmě v Evropě je hlavní problém to, že imigranti nepřichází dnes ani tak za prací ale za štědrým sociálním systémem - což s sebou nese ty další nepříjemnosti, neboť kdyby se museli uživit prací tak by neměli pak tolik času na ty ostatní vylomeniny co tu provozují.  

zdeněk 17.12.2007 1:01

Re: Re: Re: mám takovou otázku

a jak by kapitalistická ekonomika bez těchto půjček existovala :-P ??Banky přeci musí někomu půjčovat a z toho být živi, u nás jim často bohužel stačí pouze bankovní poplatky.

zdeněk 17.12.2007 0:58

Re: Re: mám takovou otázku

existovala v minulosti taková společnost? Kde většinu společnosti tvořili starci? Proč se importovali Turci do Německa? Proč se nikdy nesplnili sny o společnosti kde by roboti nahradily dělníky v plné míře a ostatní by nemuseli fyzicky pracovat? Podle mě proto že musí být někdo kdo je řídí, navrhuje, programuje. A to je mnoho kvalifikovaných lidí, nikoli robotů.

helena 17.12.2007 0:54

Re: Re: mám takovou otázku

hm, dobrý.... a proč se tohle neučí na základce? Řekl jste to tak srozumitelně, že by se to mohlo tesat do kamene :-)  Bohužel je to dost odlišné od všech těch : půjčíme vám na všechno, a to teď a hned,splácet můžete až za 10 let.......

Finist 17.12.2007 0:42

Re: mám takovou otázku

Samozřejmě že ano - v rámci možností našeho nejistého světa. Můžeme si to ukázat na řadě myšlenkových pokusů kde bychom se od toho nejjednoduššího dostali k tomu složitějšímu. Nebo se spokojíte s tím, když Vám řeknu, že úspory ve skutečnosti umožňují ekonomický růst a že investice jsou možné jenom díky tomu, že existují úspory a čím větší jsou úspory tím větší mohou být investice a investice pochopitelně se vzrůstající vzácností živé pracovní síly by směřovaly k zvýšení produktivity té zbývající. Jak si vyberete.

zdeněk 17.12.2007 0:24

mám takovou otázku

"Pokud se počet platících, kteří platí penzijní daň jako procento z

reálné mzdy rovná počtu penzistů, kteří pobírají důchod jako procento z

reálné mzdy, tak je systém v rovnováze a může fungovat donekonečna. ...... Dnes se doba dožití v důsledku zlepšené kvality života dramaticky

prodloužila a průběžné systémy se dostávají do značné nerovnováhy."

Může být stabilní systém kde většina obyvatel jsou důchodci, ekonomicky neaktivní občané? Tedy když bychom vzali v úvahu že by měli naspořeny soukromě dostatečné částky. Berme systém jako uzavřený, bez možnosti žít z práce imigrantů či z práce vykonávané v jiné zemi.

šakal 17.12.2007 0:03

...Bravo!...

...R^  :-)