2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Finist 7.4.2008 13:08

Re: Re: Re: Re: Re: půvabné

Co je a co není vidět - část VIII stroje: http://www.bastiat.kvalitne.cz/Co_je_a_neni_videt_98.htm

Radši se zkuste maličko vzdělat.

Kolemjdoucí 7.4.2008 11:52

Re: půvabné

Nepopírám ovšem že proti zneužívání pracovníků ze strany zaměstnavatelů je třeba se bránit, jen je třeba volit jiné prostředky. Kromě toho mám za to, že i pojmy proletář, proletariát mají dodnes svůj význam, ale hlavně psychologický. Jde totiž o to, že zavádění strojů zasáhlo zásadním způsobem do psychiky lidí, hlavně mužů. Stroje totiž postupně zlikvidovaly téměř všechna tradiční řemesla, jejich předávání z otce na syna, a tím braly lidem jejich po desetiletí pěstovanou a tradovanou identitu. Ze zkušených odborníků se tak ze dne na den mohli stát lidé zcela nepotřební, zbyteční, nanejvýš obyčejní nádeníci, kteří sotva měli šanci se dopracovat k nějaké jiné odbornosti. Lidé, kteří přišli o svou identitu a novou už nezískali.

tris 7.4.2008 12:12

Re: Re: půvabné

A na druhé straně se mnoha nepotřebným intelektuálům otevřely možnosti v jiných obrech, kde se mohli stát uznávanými experty. Lidé, kteří získali novou identitu, využili své schopnosti, které by byz strojů nikdy použít nemohli. Myslím, že je lepší se na svět dívat tak, že se mění. Pro někoho k lepšímu, pro někoho k horšímu. A pokud budeme "chránit" lidi před změnami k horšímu, nejde to jinak, než zabránit změnám k lepšímu. A protože pokrok v konečném důsledku způsobí, že se budou mít lépe všichni, pak taková snaha o "ochranu" pracovníků vede k tomu, že se všichni budou mít hůře...

Finist 7.4.2008 13:04

Re: Re: půvabné

Ovšem bez strojů a zvýšené produkce kterou přinesly by nebylo tehdejší rostoucí populaci možné ani nakrmit, ani ošatit ani ubytovat. V podstatě se dá říct, že 9 z 10 lidí, co dnes v Evropě žijí vděčí za svou existenci (stejně jako za svou životní úroveň) průmyslové revoluci.

A co se týče té obrany pracovníků, tak v USA byly na konci 19 století odborově organizovány slabé 3% zaměstnanců a přesto tam měly 8 hodinovou pracovní dobu daleko dřív než v jiných zemích se silným odborovým hnutím. A těch 8 hodin pracovní doby nabízela velká část soukromých společností o hodně dřív, než to prošlo jako zákon. Kapitalismus sám o sobě vede k zvyšování životní úrovně všech a pokusy "bránit" nějakou parciální skupinu právě tenhle vývoj dost sabotují. 

Pekař Marhoul 7.4.2008 14:32

Re: půvabné

Jestli vy filosofové  máte peníze, tak si přijďte ke mně koupit chleba a rohlíky.Jinak nedostanete nic.:-/

AndyO 7.4.2008 10:32

perfektně napsané

...ostatně nečekala jsem nic jiného. R^

nula 7.4.2008 10:07

Re: Malá poznámka

Stálo by za upřesnění, že "utopický socialismus" Saint Simona je jedním ze tří zdrojů marxismu; dalšími zdroji jsou jak známo soudruh Jan Žižka  a soudruh Jirásko.

Öman 7.4.2008 10:32

Re: Re: Malá poznámka

:-)R^

www racek 7.4.2008 7:29

no, tak bych řekl

že utopické myšlenky tohoto autora se uskutečňují čím dál tím více ... nejprve tzv. hindenburgův plán, poté za alberta speera no nakonec dá se říci v dnešní japonsku a koreji, myslím jižní ... u nás byly pokusy tzv. sph systém ...

ostatně, o dnešním socialismu se určitě marxovi ani nezdálo ...:-D

Fafa 7.4.2008 5:08

Modry ptaku,

nebude nahodou prednaska v Keramicke ulici? Budu v cervnu na par tydnu v Praze.

JC 7.4.2008 2:54

Vy drza opice!

Clovece, nechte toho, ve vlastnim zajmu toho nechte, prijde mi jakobyste podryval zavery XII. sjezdu evropske komise z roku 2000 o predehani zaostalych americkych velkokapitalistu v nejblizsich 5ti letech, jakobyste snad ani neveril ve splneni vsech zaveru, regulaci a usneseni probihajici petiletky a snad i pochybujete o kvalitach komisaru z EU. Budu to muset hlasit a oni si na vas uz posviti (uspornou zarovkou pohanenou nemeckymi vetry)

krab 7.4.2008 1:49

Zbohatli jsme synu...

to mi pripomina krasnej vtip od Rencina tusim. "Zbohatli jsme, synu. Nyni si budes moci leccos dovolit, dokonce i levicove nazory".

:)

krab 7.4.2008 1:48

kdo je modrej ptak??

nemam rad anonymy.. i kdyz je to supr clanek.

Hipik - pravicovy recidivista 7.4.2008 4:37

Re: kdo je modrej ptak??

je to Gerg Sand moderni ekonomie. Otec emigrant a matka indianka, dcera s modryma ocima zvana Modra Holubice. Ted vite vse.

Dadacos 7.4.2008 1:23

European commitment

MP: "Co bylo kritériem výběru do „nové elity“? Nároky byly opravdu nevídaně náročné a precizně formulované: „být legitimním vůdcem“, dále umět „říci, co musíme milovat, abychom nerušili chod vývoje, jak je předepsán zřetězením dějinných událostí“ a jako třešnička na dortu být ještě „od přírody nadán silou citů“. Z takových požadavků museli být tehdejší „head hunteři“ úplně u vytržení."

Podobně jsem byl u vytržení, když jsem se poprvé setkal s pojmem European commitment, což je (mj.) rekvajrment na funkci v Evropské komisi. A ještě to přeložit z orwellenglish do lidštiny...

Jenda 8.4.2008 23:18

Re: European commitment

Taky me to napadlo. Jenom mam pocit, ze se nam ta nova elita nejak rozrostla. 900 pro celou Ojropu evidentne nestaci.

janabok 7.4.2008 1:05

díky, MP

to je, díky úžasnému "literárnímu" zpracování, přímo bomba! ...

a někdy přímo mrazí...

jak vidno, nepravidelníky neslouží pouze ke vzdělávání, bohužel z nich zřejmě neplánovaně (pro autora) čerpá inspiraci imnoho českých bývalých, současných i potenciálně budoucích vládců...

Finist 7.4.2008 0:34

Malá poznámka

No oni Marx s Engelsem ten termín komunismus přímo nevymysleli  a termíny komunismus a socialismus používali tak nějak souběžně a vlastně ve stejném významu. Od Saint-Simona se chtěli distancovat hlavně tím, že ho označili za utopického socialistu a sebe pak za socialisty "vědecké."

Jináč dobrá práceR^

janabok 7.4.2008 1:31

Re: Malá poznámka

slovy MP: k čemu ten pleonasmus při srovnávání socialistů? ...:-)))