6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jozka 16.10.2006 9:49

Re: Re: Re: Re: Re: Červený fábor pro socialisty a regulátory všeho druhu

nazorny je priklad s zeleznici - kolik socialnich politiku by rado podobnym zpusobem "dalo" lidem praci (za penize nas vsech.....)

Finist 16.10.2006 13:21

Re: Re: Re: Re: Červený fábor pro socialisty a regulátory všeho druhu

Je to správně protože je to věcí zdravého rozumu. Neřekl to žádný ekonom s nobelovou cenou (naopak někteří ekonomové s nobelovou cenou byli zásadně proti tomu co tvrdil Bastiat) Ale prostě a jednoduše po přezkoumání zdravým rozumem prostě Bastiatova argumentace nemá chybu, není v ní žádný logický rozpor a je tedy správná a pravdivá.

Zato děr v argumentaci socialistů a protekcionistů se dá najít vždy halfo ;-)

M 16.10.2006 3:13

Zajimave cteni plus par poznamek

„Měl jsem sud vína v hodnotě 50 franků; poslal jsem jej do Liverpoolu a celnice zanesla do svých záznamů export v hodnotě 50 franků. V Liverpoolu se víno prodalo za 70 franků. Můj obchodní agent směnil těch 70 franků za uhlí, které se dopravilo do Bordeaux, kde se na trhu prodává za 90 franků. Celnice si pospíšila zaznamenat import v hodnotě 90 franků. Obchodní bilance je zde pasivní: import převyšuje export o 40 franků. Jelikož důvěřuji svým účetním knihám, vždy jsem se domníval, že těchto 40 franků pro mne představuje zisk.

Potopena lod s vinem je strasliva predstava. Jeste ze je to jen priklad. Ale k veci - takovahle umele vytvorena aktivni bilance by vydrzela jen chvilku. Nebylo by co a od koho vybirat.

Par poznamek: urcite zajimave a poucne cteni. Avsak - vino nemelo hodnotu 50 franku, ale 70 franku -neb transakce byla realizovana v Liverpoolu. Tam az byla urcena hodnota.  Tech dvacet franku sezrala doprava a zisk pro agenta.  Uhli v Liverpoolu nemelo hodnotu 90 franku. To az, kdyz se uhli se prodalo v Bordoeaux za 90 franku. V Livrepoolu to ten agent koupil za mene. Doprava plus jeho dalsi zisk. Celnici to spocetli spatne meli pocitat spis 70 franku. Pak je pasivni bilance jen 20 franku. A vice mene dovoz to same - kupni cena uhli v Bordeaux  byla 70 franku.  A pasivni bilance je nula.

Problem s pasivni bilanci je, kdyz prodam za 70 franku a dovezu za 150 franku. Pujcim si na budoucnost. To bych rekl, spatne je z dlouhodobeho hlediska. Zvlaste, kdyz se mi to vymkne z kontroly a preste to pres hlavu.

M

Rudolf 16.10.2006 8:48

Re: Zajimave cteni plus par poznamek

A nepochopil, nepochopil a zřejmě ani nepochopí

jozka 16.10.2006 9:11

Re: Zajimave cteni plus par poznamek

Celnici to spatne spocetli????

Kdyz si dovezu z USA grafiku za 100 dolaru, platim clo ze 100 dolaru, nebo z ceny, o ktere si celnik mysli, ze ma u nas "hodnotu"?  A co kdyz se mi podari prodat za 10 000,- ? Mam pak zavolat celnikovi, ze to spatne odhadl?

jozka 16.10.2006 9:15

Re: Re: Zajimave cteni plus par poznamek

a jaka bude ta vase "hodnota" kdyz se lod zpozdi, dorazi az v lete a ja budu rad, kdyz naklad prodam za 10 franku - kolik, ze bude CLO?  (a co na to aktivni bilance a Tleskac?)

tris 16.10.2006 9:29

Re: Zajimave cteni plus par poznamek

Je fakt, že dnešní výklad by byl: prodal jsem za 50, dceřinka utržila zisk 20. Přesunul jsem zisk zpět do ČR, to se myslím započítává do běžného a ne kapitálového účtu(?), takže obchodní bilance je 70. Nyní jsem koupil za 70.

Nicméně Vaše námitka je stejně zbytečná: No a co? Ten rozdíl znamená, že ze zahraničí investovali do ČR. Když se mi to vymkne a přeroste přes hlavu, tak to je a) můj problém, b) jejich problém(nedostanou zpátky peníze), c) investice mohou mít formu akciovek, tudíž když mi to přeroste přes hlavu, pak je to výhradně JEJICH problém. V každém případě je pitomost říkat, že je to nějaký "problém ČR", se který "je třeba něco dělat". Proč bychom neměli počítat obchodní bilanci mezi Prahou a zbytkem ČR? Určitě by se taky objevil "problém"....

tris 16.10.2006 9:36

Re: Re: Zajimave cteni plus par poznamek

Praktický příklad a la Bastiat: Když se nikdo nezadluží nikomu, je obchodní bilance nulová.

Když se chudší půlka obyvatel ČR zadluží bohatší půlce obyvatel Británie, a chudší půlka obyvatel Británie bohatší půlce obyvatel ČR, tak je taky bilance nulová.

Když Češi nebudou schopni splácet, tak je průšvih na světě. Ovšem nemá ho ČR, ale pouze ti zadlužení.

Obchodní bilance nám k tomuto zjištění ovšem vůbec nepomohla.

jkotek 16.10.2006 13:52

Re: Re: Zajimave cteni plus par poznamek

Je fakt, že dnešní výklad by byl: prodal jsem za 50, dceřinka utržila zisk 20. Přesunul jsem zisk zpět do ČR, to se myslím započítává do běžného a ne kapitálového účtu(?), takže obchodní bilance je 70. Nyní jsem koupil za 70.

Pokud presunujete zisk mezi staty, NENI tento soucasti OBCHODNI bilance, ale jeji nadmnoziny - PLATEBNI bilance.

tris 16.10.2006 15:46

Re: Re: Re: Zajimave cteni plus par poznamek

Přiznávám, že jsem to bral před nějakým časem, tak se mi to trošku plete :-) Ale jak tak koukám, tak Bastiat měl nakonec se svým příkladem pravdu. Opravdu to způsobí schodek obchodní bilance. Nicméně to nezpůsobí schodek běžného účtu platební bilance, kde už výnosy jsou zahrnuty, a o tom se dneska většinou mluví. Píšu to tak správně?

JM0 16.10.2006 21:43

Potopena lod s vinem je strasliva predstava.

.. ale jak příječmné překvapení pro náhodné sportovní potápěče o 150 let později!

šakal 16.10.2006 2:10

...Modrý ptáku!...

...:-)