15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jerry 27.11.2006 10:30

Re: Kde je Kajan?

Skutečně tu chybí. Pravicový dirigismus je myšlenka docela originální, nebo to tak třeba v Pinochetově Chile fungovalo? Na to nemám dost informací.

Sch.glosátor 27.11.2006 9:00

Jak Hayek nevím, ale Bastiat stejně jedovatě jako v "petici výrobců svíček".

Někdo by měl Al Kajdě poradit, že její nejhorší nepřítel nesedí ani  v Telavivu, ani ve Washingtonu, ale v Bruseli....

Sch.glosátor 27.11.2006 8:54

A to ostatní učení socialistických ekonomů jsou kecy.

Že kdyby tenhle hřídel a tohle kolečko a tuhle magnet a Luna v úplňku a kdo ví co ještě, tak by se to samo rozběhlo a na věky točilo.

Sch.glosátor 27.11.2006 8:49

Kdy má cena informační a motivační hodnotu pouze a výhradně v konkrétním místě, konkrétním čase a pro konkrétní osobu ?

Ale vždyť to si komunisté velmi dobře uvědomují. Proto se snaží znormovat onu osobu, její potřeby, celý její život. Jako v armádě nebo spíš ve vězení. Tam takové popsané problémy nejsou.Proto veškeré komunistické experimenty skončí buď krachem, protože opravdu vše naplánovat nelze, nebo vězením pro všechny (kromě vyvolených vůdců), které po čase také skončí krachem. Hayekovo učení lze shrnout do jediné teze :  Všeobecný a trvalý komunismus je v rozporu s přirozenou biologickou podstatou člověka a je vyloučen mírou entropie v našem časoprostoru. Jinak řečeno, je v rozporu  s oním Kajanovým "spontánním řádem". Je to stejný axiom jako nepřekročitelnost rychlosti světla ve vakuu. Myšlenka komunismu  je myšlenkou  perpetua mobile.

I-Worm 27.11.2006 8:48

Re: Re: Chtělo by to názorný příklad

víte, ony ty kvóty jsou zde zbožím - vidím, že jste nepochopil, na co narážím. Ale to nic, věnujte se svým žákům.

A. Kofroň, veterinární pedagog 27.11.2006 8:30

Re: Chtělo by to názorný příklad

To by jste se musel zeptat von Hayeka .  Modrý pták by Vám mohl posloužit jedině SVOJI představou. Btw, kvöty z Brusele definitivně nejsou tržním mechanizmem, takže s touto nápovědou si můžete utvořit názor sám,  A pokud si nejste jistý, tak ho můžete přednést zde, kde Vám zdepřítomní znalci a "znalci"  milerádi provedou rozbor.

A jsem si jist, že i kdyby Váš názor byl ten nejblbější z možných, že se najde alespoň jeden další jedinec kdo s ním bude souhlasit, takže neztratíte tvář.

Wabi 27.11.2006 8:10

Kde je Kajan?

jerry 27.11.2006 8:06

Děkuji za vzdělávání.

Rozhodně je to lepší, než články mnoha grafomanů na NP.R^

Skepticus Maximus 27.11.2006 7:50

Čtivé, jasné, poučené :-)

R^

Finist 27.11.2006 7:25

Velmi dobré a poučné jako vždy

Jen bych měl trochu výhradu k tomu zvolenému příkladu aplikace teorie hospodářského cyklu. V systému centrálního plánování přece struktura kapitálu odpovídá přání plánovače a není výsledkem svobodného jednání na trhu, takže zdražení vložek a zlevnění lokomotiv je v něm těžko zapříčiněno nějakým falešným bankovním signálem, když v něm nemůže existovat  žádný  nefalešný signál a soudruzi centrální plánovači pouze matou sami sebe. (Z tohoto pohledu se centrálně plánované hospodářství vlastně nachází v depresi permanentně, protože v něm nemůže existovat ani "normální" = přání koncového spotřebitele odpovídající struktura kapitálu.)

Daleko zásadnější ukázkou fungování této teorie je vysvětlení deformace struktury kapitálu na "normálním" svobodném trhu a její aplikace například na velkou depresi 30 let.

eTony 27.11.2006 7:17

To je počteníčko !

Tímhle bych "tapetoval" chodby a kanceláře v Bruseli, aby ta pakáž měla na očích každý den kritiku vlastní zhovadilosti.

Jirka původní 27.11.2006 6:55

krásné jako vždy....díky....

ale ještě bych rád doplnil, aniž jsem odborník, tak jsem četl , že velice zpochybnil roli centrálních bank a "centrálních " platidel...chicht....to by dneska bylo na koronárkách, u zubařů a na interně  narváno,  prtotže buď by dostali přátelé přerozdělovacích pořádků infarkt, nebo by to nezkousli, nebo by měly střevní potíže....jak kdo části těla používá......

ps Friedrich August von Hayek je prostě jednička , můžete to zpochybňovat, můžete polemizovat, můžete mít opačný názor, ale to je to jediné co s tím můžete udělat. Je to prostě fakt  a ještě všimňte si toho.......von........že by to byl ještě červenější "hadr" i když to bylo otcovu "ekonomiku", přesto.....;-)...

I-Worm 27.11.2006 2:37

Chtělo by to názorný příklad

třeba jak by Hayek interpretoval problém českých cukrovarů...