7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Bohatství národů

„Je to tak dávno, že to není ani pravda.“ To je formulace, používaná, když chceme vyjádřit, že nějaká událost je tak dávná, že si ji nikdo nepamatuje, ale neměla by být zapomenuta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 12.11.2021 19:10

"Otázkou je, v jaké ekonomické formaci vlastně žijeme."

No ano, to je skutečně klíčová otázka. A pak také, "v jaké budoucnosti vlastně chceme žít".

Autorův poslední odstavec určitě nevyjadřuje Bohatství lidského ducha. Ten odstavec je spíše jen jakási politická propagace.

P. Černý 12.11.2021 13:37

Vždycky je dobré ohlédnout se a zeptat, odkud kam jdeme.

Od státního kapitalismu k tržnímu socialismu?

J. Stehlik 12.11.2021 15:01

Nebojte nikdo vám chleba dávat zadarmo nebude. Maximálně to bude jak na té cedulce z pohádky Obušku z pytle ven . Ta byla krásná -

Dnes za peníze - Zítra zadarmo ;-D;-D;-D

I. Schlägel 12.11.2021 12:20

Jak si nalakovat československou socialistickou ekonomiku na růžovo.;-D

D. Laurencikova 12.11.2021 10:53

At uz "dotační nihilismus" nebo "numismatická cochcárna" ci "ekonomická fata morgána" zdrave to neni. Vysledek se urcite dostavi Rv.

V. Humble 12.11.2021 10:22

Uz dlouho si myslim ze teto system ekonomiky je to prvni co by jsme meli vyresit jestli chceme mit nejakou valnou budoucnost. Stavi hodnoty na hlavu, vytvari umele krize a vysila opacne signaly na trh ktery pak reaguje spatne. Je to jednoduse dano tim ze jsme moc nad penezi predali vlade a bankam ktere se spojily a zneuzivaji situace na ukor vsech ostatnich. Verim ze budoucnost je v modernich krypto menach ktere jsou nezavisle a mimo dosah vlad a bank. Zbrojenim proti kryptomenam neni dano strachem o to ze by jste pri spatnem vyberu ztratili uspory ale proto ze banky i stat si postupne uvedomuji ze jim hrozi konec party kde bylo vsechno zdarma.

J. Nevrkla 12.11.2021 9:23

Mnozí už podlehli moderní teorii, že dluhy nevadí a peníze lze libovolně tisknout, že existuje perpetum mobile. Že neexistuje, o tom se brzy budeme bolestivé přesvědčovat.

D. Laurencikova 12.11.2021 10:54

V tom mate bohuzel naprostou pravdu.

M. Marek 12.11.2021 9:14

V 80. letech mohli mladí vstupovat do života s novomaželskou půjčkou a mít dluh tedy rozhodně nebyla hanba. A to pokračování článku je jen cucání z prstu. Taková slohová práce středoškoláka ( za 4).

O. Seliger 12.11.2021 8:52

Dobrý, jen připodotknu Změny. Máme Bilovu dálnici a máme fabriku Čína a Azie. Tam začíná trasa kontejnerových obrů co zásobují vyspělé budoucím odpadem. A na výrobcích záleží, jak dlouho nenažrané budou krmit. A tam je úkol, aby miliardy lidiček z montérek též po vzoru usedli do "svých mercedesů". Amíci u nich ročně dluží cca svoje výdaje na obranu.

P. Černý 12.11.2021 13:39

R^

F. Navrátil 12.11.2021 8:35

Zatímco feudalismus spočíval na mimoekonomickém donucování, kapitalismus fungoval tak, že lidé se chovali a jednali způsobem, aby to pro ně bylo ekonomicky výhodné. Říkám "fungoval", protože už tomu tak není a společnost se vrací do stavu mimoekonomického donucování. Moderního feudalismu, kde panovníky jsou oligarchové a náboženství je nahrazeno vírou v klimatický alarmismus, genderismus a multikulturalismus.

P. Brich 12.11.2021 16:00

R^

L. Hančar 12.11.2021 8:02

Jediná šance je velký reset, až dojdou peníze. Respektive víra v tyto ničím nepodložené peníze. Až pak bude šance vrátit se ke klasickému kapitalismu, který se osvědčil jako jedinečné prostředí ke zlepšení životních podmínek zodpovědných, v budoucnost věřících lidí.

Současná neoliberální mafie věří, že peníze nedojdou NIKDY, je to pro ně jen otázka jedniček a nul na bankovních serverech. Proto plánují zrušení hotovosti. S tou můžete alespoň cinkat nebo šustit. Alespoň náznak skutečné hodnoty peněz, po jejich zrušení zbude už jen víra. A ta se skácí právě ve velkém resetu, stačí na to mávnutí motýlími křídly a černá labuť si sedne na prostřené hnízdo. Včetně Čapího one.

J. Novák 12.11.2021 7:48

Příklad vydá ČR Národní jaderný dluhopis za který si Národ sobě postaví ETE34 a EDU a levnou elektřinu si sami spotřebujeme v neemisním vytápění bytů a domů, pozitivní příklady dnes chybí a nenažraní banksteři okrádají davy i státy a národy,.....krize umocňující úpadek lidu jejich cíl zejména v ČR např. hnojiva o 300% zdraženy == hyperinflace nastartována

J. Stehlik 12.11.2021 5:00

Psaní je to hezké , jenže zapomíná na světovou konkurenci . Tudíž sice každý si muže vytisknout peníze , ale to platí jen v určitém okruhu lidí (stát) . Pokuď není měna podpořena produktivitou , stává se z ní cár papíru , který nikdo nechce viz. Venezuela . Tudíž článek o ničem ;-D

Samozřejmě stát , který umí uvolnit kapitál , aby se točil v ekonomice a všichni na tom participovali vyhrává . I ten chudý pracující pak je bohatý , protože díky konkurenci je levné zboží (převis nabídky) . A naopak když je převis poptávky (inflace) , tak vznikají obrovské sociální problémy . Bohatým samozřejmě inflace nevadí - proto jsou bohatí ;-D . To se totiž nepoměřuje množstvím peněz , ale spíše tím , že mám tolik co nikdy ostatní mít nebudou i kdyby pracovali miliony let .

J. Brunner 12.11.2021 2:06

R^

M. Grundmann 12.11.2021 1:20

Odpověď je jednoduchá. Obrovské množství lidí na světě v porovnáním s minulostí pohádkově zbohatlo. Všichni tito lidé dnes spoří mnohonásobně víc než v minulosti a pro všechny tyto úspory již není dost příležitostí k uplatnění. Proto státy samy organizují různá letadla, aby se daly tyto nadměrné úspory někam umístit a nevedly ke zhroucení celé ekonomiky. Pokud by to tak státy nečinily, celý ekonomický systém by se zhroutil v deflační krizi.

I normální klasické investování je forma letadla. Někdo za něco dnes zaplatí s nadějí, že v budoucnu za to něco dostane od někoho jiného. Jakýkoliv kapitalismus je vždy jenom nějaké letadlo.

J. Brunner 12.11.2021 2:07

Všechno je letadlo, nic nemá trvání.