29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vládní program „Sucho a poušť!“

V posledních dnech nás trápí sucho. Mnoho lidi si myslí, že to je dáno jen klimatickými jevy. Jiní vidí zase problém v našem plýtvání pitnou vodou. Anebo si třeba myslíte, že by sucho vyřešil dotační program Dešťovka?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 29.4.2019 14:27

Re: Paní Šichtářová má na každý problém stejné vysvětlení

nejen Šichtaťová, tohle si myslím taky.

M. Vondráček 29.4.2019 14:52

Re: Paní Šichtářová má na každý problém stejné vysvětlení

n a má pravdu.

V. Petr 29.4.2019 11:04

S tou sovětskou "pomocí" roku 1947 to bylo ještě jinak

Vláda se shodla na tom, že bude nutno nakoupit obilí, což by nebyl problém. Ale komunisté z propagandistických důvodů prosadili, že se nakoupilo v SSSR. I když sucho bylo i tam a jeho následkem tam byl hlad!

Komunisté to pak propagandisticky využívali minimálně 20 let, dokonce na to režimní spisovatelé skládali básničky!

J. Dobrý 29.4.2019 11:24

Re: S tou sovětskou "pomocí" roku 1947 to bylo ještě jinak

Tu propagaci mam v zive pameti: Zapad nam nabidnul Mashaluv plan, ktery mel za ukol nas jen zotrocit, ze Sovetskeho svazu jsme dostali "bratrskou" pomoc - nezbytnou psenici. Podporeno archivnim zaberem !rucniho! prekladani psenice v Cerne nad Tisou.

Hladomorem na Ukrajine, ktery to jeste zhorsilo se rezim nechlubil, stejne jako dalsimy "detaily".

M. Valenta 29.4.2019 12:03

Re: S tou sovětskou "pomocí" roku 1947 to bylo ještě jinak

Řepce stačí půlka vláhy co pšenici a k tomu je rychlá. Je pár týdnů po sklizni a lán řepky je už zase žlutý.

M. Valenta 29.4.2019 10:41

Opět Ti ekologové

Kukuřice ne, ale řepka se ukazuje velmi rezistentní vůči suchu, takže, ekologové neekolové, žlutých polí se asi jen tak nezbavíme. S nesmyslným obřími lány, po kterých se prohání vítr a odnáší zbytek ornice kamsi, má však paní autorka pravdu. Nedávno šéf českých zemědělců na ČT tvrdil, že obří lány nevadí. So geht das.

J. Dobrý 29.4.2019 11:27

Re: Opět Ti ekologové

S repnou to neni tak jednoduche. Je nutne ji sit na podzim a musi jeste ten podzim vzejit, aby uz touto dobou kvetla. A pokud je sucho na podzim, repka ma stejny problem jako kazda jina rostina, nevyklici, nevzejde.

P. Zinga 29.4.2019 10:02

"Globální" oteplení o 0,8°C za 150 let

má být příčinou sucha? Když navíc ani to oteplení není jisté?

Holt se plete počasí s klimatem...

Ale, samozřejmě,děláme všechno možné, abychom se vody, která nám spadne z nebe, co nejrychleji zbavili.

K. Janyška 29.4.2019 9:17

Ano, já vám docela věřím.

Jste s manželem docela šikovní. Až na tu neznalost kompozitivní teorie, jako ucelené vědecké materie. Ale vaše vývody jsou zhruba v jejich intencích... Dzp.

J. Vintr 29.4.2019 9:12

Nějak tam vypadla zmínka

že ta "biopaliva" se ze zemědělských plodin povinně vyrábí pod záminkou boje proti tomu strašnému globálnímu oteplování. A nikomu z těch, kteří by tohle mohli zrušit nevadí, že se při tom spotřebovává víc energie, než se z toho získá, nemluvě o všemožných "vedlejších" škodách. Hlavně že jedou něčí kšefty. Jestli bude za padesát (nebo i méně) let průměrná globální teplota o pár desetin stupně vyšší než dnes, je ve hvězdách. Ovšem je skoro jisté, že nebude co žrát, protože na zničené půdě a díky zničenému ekosystému nepůjde vypěstovat dost potravin.

P. Lenc 29.4.2019 10:01

Re: Nějak tam vypadla zmínka

Nojo, když ekologové "myslí" a Babiš inkasuje.Když jsme se před pětadvaceti lety přestěhovali na vesnici, tak žena na jaře a na podzim nadávala jak vesnice smrdí, protože se zaorával hnůj a kejda.Dnes ten stejný kolchoz (pardon akciová společnost) zlikvidoval kravín a vepřín protože se "nevyplácel", hnojí chemicky, také brambory se nevyplatily a pěstuje se malé množství obilí a především slunečnice a kukuřice, plus nějaká řepka.No neberte to.

P. Zinga 29.4.2019 10:07

Re: Nějak tam vypadla zmínka

Babiš to nevymyslel a ani neinkasuje sám. Hnůj není, protože jsou krávy na suchu a sláma se fermentuje v biogenerátorech. Kejda sama o sobě je dost agresivní. A zelená hovada brání "čistotu spodních vod", takže známý sedlák má problémy, kam s hnojem.

Do tanku na plyn.

Tomu smradu jsme říkali, že to je vůně řízků...

R. Tichý 29.4.2019 8:17

"Ekologove" nemysli, oni VEDI.

P. Hrdlička 29.4.2019 7:51

Vážená paní Šichtařová

vážím si Vás jako ekonomky s neortodoxními názory a rád si přečtu Vaše články. Zemědělství, ale rozhodně není Váš obor. Řepka je totiž rostlina HLUBOKOkořenící a z agronomického hlediska je to plodina půdu zlepšující. Jedenáct měsíců zakrývá půdní povrch a velké množství rozdrcených posklizňových zbytků zlepšuje půdní strukturu. Řepka je vynikající předplodina např. pro obiloviny.

Ano, řepka má několik nedostatků 1.Je žlutá, takže je v krajině nepřehlédnutelná. 2. K její ochraně je potřeba více postřiků než u jiných plodin. 3. Je vázána na byznys Agrofertu.

Vážená paní Šichtařová, pěkně prosím, ve svatém boji proti Babišovi neobviňujte ze všech zel světa včetně sucha chudinku řepku.

P. Hrdlička, zemědělec

J. Pokoutný 29.4.2019 8:28

Re: Vážená paní Šichtařová

3) Je vázáná na byznys Agrofertu, který vlastní cca 5% ploch osetých řepkou, jak tu už před časem padlo? Vážně? Já bych viděl problém spíš v těch neexistujících, protože rozoraných remízcích a mezích, plus v idiotech, kteří jsou schopni orat po spádu a ne terasovitě. To se to pak splachuje!

V. Braun 29.4.2019 8:40

Re: Vážená paní Šichtařová

Agrofert je hlavní zpracovatel řepky, k tomu ji nutně nepotřebuje pěstovat.

P. Harabaska 29.4.2019 10:40

Re: Vážená paní Šichtařová

To je sice pravda, ale vazbami, které si dokážeme představit, rozsah ploch, kde se řepka pěstuje, může ovlivňovat.

T. Navrátil 29.4.2019 12:43

Re: Vážená paní Šichtařová

Dotace jsou to zlo.

V. Němec 29.4.2019 7:50

A navíc

někdo proloboval do prováděcích předpisů zákona 274 povinnost platit z podnikatelských budou za vodu svedenou do kanalizace z 30 letého průměru srážek!!!!

Plať i když neprší!!!

A. Bocek 29.4.2019 7:08

Změna hospodaření

Můj děda po dosídlení do Sudet měl 13 ha orné půdy a tyto hnojil hnojem od 13-ti Velkých Dobytčích Jednotek (VDJ) přidával ještě trochu ledku a byl bramborovým králem. Doba se změnila ,můj známý má 1000 ha na jednom kopci chová 100 krav, hnůj od těchto zůstává na tomto kopci a veškerá osrtatní produkce směřuje do řepky na MEŘO, kukuřice na kWh a obilí na biolíh to vše podle hesla " Zaseju jen to kde jsou dotace".bez hnoje chlévského jen chemie plus herbicidy, pesticidy,insekticidy a fungicidy Takže naše společnost , za naše peníze z daní si připlácí zemědělství, které končí neefektivně v motorech a distribuci elektřiny. Moje babička by to komentovala takto:" To je jako lehnút si pod strom , flustat hore a chytat to, nic kalého nezrobíš , ale zabavíš sa. ! "

A. Hrbek 29.4.2019 7:21

Re: Změna hospodaření

Stará zemědělská zásada byla - na každý ha jedna kráva. To co paní Šichtařová neuvádí je, že díky nedostatku humusu je zničena adsorpční schopnost půdy. Do půdu se nezaorává organická hmota, nepěstují se plodiny s bohatou kořennou strukturou a v honbě za výnosy hlubokou orbou se dostala na povrch jalová zemina, která bude úrodná až za stovky let.

Nejhorší ovšem je, že zemědělský, klimatický a hydrologický výzkum již v osmdesátých let důrazně upozorňovaly na to, že se bude zvyšovat průměrná teplota, že klesá obsah organické hmoty v půdě a že je třeba více zadržovat vodu. Tak se v roce 1989 tento výzkum zrušil a klausovským zdůvodněním, že trh vyřeší vše.

P. Harabaska 29.4.2019 10:49

Re: Změna hospodaření

A tak všichni mohou nadávat na ty komouše, kteří jsou přece vinni tím, že se dneska všechno rozpadá. Vzpomínám, jak Štrougal ve svých projevech pořád opakoval slovní spojení "chemizace zemědělství" a jak se měla někde na severní Moravě budovat gigantická drůbežárna, jež měla krom kuřat produkovat také obří množství slepičího trusu, jímž se měla vykrmovat prasata ve velké výkrmně prasat plánované kdesi u Žiliny. Chemizuje se bez Štrougala, salmonelózní kuřata dovážíme z Polska a vepřové z Německa. Ale brambory stojí za ho*no od okamžiku, kdy byl založen výzkumný ústav bramborářský. Ale to bylo už za těch komunistů.

V. Petr 29.4.2019 11:08

On by toho trh vyřešil dost, nebýt státních zásahů!

A. Trick 29.4.2019 7:05

A k tomu betonování a asfaltování

Za pár let bude území mezi Prahou a Kladnem plné skladů, logistických center, průmyslových zón ...

Denně mizí orná půda o velikosti fotbalového hřiště. Pokrok nelze zastavit!!!

P. Harabaska 29.4.2019 10:58

Re: A k tomu betonování a asfaltování

Z Prahy do Kladna to není zase až tak daleko. Vezměte to někdy po D5 z Prahy do Plzně (cca 95 km). Tam vidíte za sebou jednu halu za druhou. Hlavně tzv. logistická centra a sklady. Starý Dolejš ve své "Analýze 17. listopadu" měl pravdu. Tohle území není nic jiného než plocha pro transport západní produkce na východ a sklady. K tomu nějaké ty autoservisy. Přesně jak to tam stojí. Tzv. lidský servis a zprostředkování lidského tepla pak poskytují holky v Praze a jiných městech, případně na parkovištích a u motorestů.

J. Lukavsky 29.4.2019 7:02

Princip předběžné opatrnosti

"Ekologové neumí domyslet důsledky vlastních kroků. Jejich snaha o pomoc

přírodě ji ještě víc ničí - ať už se jedná o pálení kukuřice či

biopaliva." Mysleli jsme to dobře - dopadlo to - jako vždy. je zajímavé, že v některých případech se "princip předběžné opatrnosti" vymáhá přímo zuřivě a jindy....?

J.L.

end

T. Kohout 29.4.2019 4:22

jo, staré známé věci

Hm, tak tohle já hlásám už nějakých 70 let. Přesně od časů, kdy francouzský zemědělci naháněli do Paříže svá stáda ovcí, aby si vymohli různé podpory a dosáhli jich. Tam to všechno začalo, od poloviny padesátých let.