29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vládní program „Sucho a poušť!“

V posledních dnech nás trápí sucho. Mnoho lidi si myslí, že to je dáno jen klimatickými jevy. Jiní vidí zase problém v našem plýtvání pitnou vodou. Anebo si třeba myslíte, že by sucho vyřešil dotační program Dešťovka?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 29.4.2019 16:00

Re: k žvanění

Viz výše.

L. Severa 29.4.2019 14:32

Nevím, zda se mylím,

ale mám dojem, že do zemědělství zasahují ekonomická opatření nejvíce ze všech odvětví. A to v celé EU. Dotace v některých státech a to co uvádí autorka u nás, mají za příčinu, že dovážíme zeleninu a jiné plodiny, u nás dříve hojně pěstované, Např. ze Španělska, z Francie a dokonce ze zámoří. Nedávno se objevily v obchodě brambory z Mallorky, na kterou se musí dovážet pitná voda(žádné řeky ani potůčky) a ostrov je závislý jen na vláze která spadne z nebe. Že by tam pršelo víc než u nás? Nebo pěstují suchomilné odrůdy ?

I. Novák 29.4.2019 14:09

Řepka - neřepka.

Nebude sucho náhodou pro to, že rok od roku méně pravidelně prší? Podle statistik je sice údajně srážek pořád stejně, ale ten údaj vypovídá stejně jako údaj o průměrné mzdě. Co dříve napršelo rovnoměrně po celý rok, nyní spadne ve třech ročních dávkách. Mezi nimi nic.

Mnohdy úsměvnou vlastností stáří je, že si sice nepamatujeme co jsme měli včera k obědu, ale vidíme jako dnes co bylo před čtyřiceti, padesáti lety. Jak nám prázdniny či později dovolená doslova propršely, jak na Martina napadl sníh, celou zimu ho přibývalo a zmizel až před Velikonocemi. Jak zemědělci i "kovozemědělci" šíleli, aby usušili seno do Medarda, protože po něm opravdu čtyřicet dní kapalo a neuklizené seno by mohli leda vyhodit.

Že postupně začalo být všechno jinak rozhodně nebude způsobeno emisemi aut, klasickými žárovkami, dokonce ani tou řepkou a kukuřicí. Tolik si jako páni tvorstva rozhodně nefanděme. I když připouštím, že místně jsme si tu změnu svým nerozumem mnohdy ještě "vylepšili".

P. Rada 29.4.2019 14:38

Re: Řepka - neřepka .... "Podle statistik":

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/tiskove_zpravy/2019/Predbezna_zprava_o_suchu_2018.pdf

http://www.top-expo.cz/domain/top-expo/files/smart-city/smart-city-2018/voda-a-sucho/prezentace/danhelka_jan.pdf

J. Vintr 29.4.2019 18:00

Re: Řepka - neřepka.

Tohle se děje periodicky od nepaměti, že se střídají mokrá období se suchými. Z nynějšího stavu se nemusí vyvozovat nic jiného, než že tady máme holt to suché období. Ovšem nelze vyloučit, že na tom má vinu i člověk. Ne kvůli nějakému smyšlenému globálnímu oteplováni, ale kvůli tomu, jak zachází s krajinou.

P. Rada 29.4.2019 22:04

Re: Řepka - neřepka.

Můžete si namlouvat, že se něco periodicky střídá od nepaměti ale pamět přírody např skrze letokruhy stromů, sedimety, ... vypovídá o tom, že takové sucho jaké je u nás nyní nemá tam kam až sahají záznamy obdobu.

Např na růstu borovic které jinak snášejí sucho a dnes hromadně schnou je zřejmé, že tak stresující podmínky neměly několik posledních set až tisíce let. Někde schnou dokonce už i duby.

Toto co nastupuje nyní se nedělo nikdy - natož periodycky.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2599682-nejen-smrky-schnou-duby-i-borovice-stat-da-mozna-lesnikum-miliardove-odskodne

I. Hendrych 29.4.2019 11:30

No comment

Paní Šichtařová trpí chorobnou žvanivostí.

J. Jurax 29.4.2019 13:04

Inu, a k faktům v článku uvedeným nemáte nic? Pakliže nesouhlasíte, oponujte! Vaše argumenty budou ku poučení všech - a nemyslím to ironicky.

J. Holíček 29.4.2019 14:15

Re:

Jakápak fakta? Stokrát omleté banality. :-))

J. Jurax 29.4.2019 21:55

Aha, banality ...

R. Gramblička 29.4.2019 14:29

Re: No comment

pokud má co říci (a většinou má), není to na škodu věci. Jsou ale i tací, co ví o daném problému kulové a přesto žvaní jak o život

P. Han 29.4.2019 14:41

Re: No comment

Paní Šichtařová píše chytré články pro chytré lidi. Vy to číst nemusíte, vaše choroba je podstatně vážnější, než pouhá žvanivost.

M. Pivoda 29.4.2019 11:24

Historické připomenutí, jak uvažují ekonomové z IVK

Dne 2. listopadu 2015, zde na Neviditelném psovi, se ekonomka Šichtařová vyjádřila k tehdy probíhající "Dieselgate". Cituji:

"...Kdyby zelených šílenců nebylo, zcela dominující většina spotřebitelů by s prominutím kašlala na to, jestli jsou emise jejich auta takové či makové; mnohem víc by je zajímala spotřeba a výše jejich pojistky. Kdyby zelených trotlů nebylo, nedostal by Mezinárodní panel pro čistou dopravu (ICCT) do ruky hůl, kterou mohl Volkswagen bíti. Ne, já se Volkswagenu nezastávám, podvádět se nemá a už naši předkové moudře říkávali, že „kdo lže, ten krade, do pekla se hrabe“. Tvrdím ale, že bez umanutých zelených naivků, kteří jezdí do práce na kole, ale osmkrát za měsíc létají na kongresy o globálním oteplování a emitují při tom víc emisí, než majitel dvoulitrového Volkswagen-Transportera za rok, by se svět celkem jistě oteploval taky, ale s našimi auty bychom si užili víc srandy. Bez zelených hlavinek bychom se v létě nedusili alergií na řepku olejnou, Volkswagen by neměl motiv a nepodváděl by s měřením emisí a nemuseli bychom se teď bát, co když hysterické prognózy o zpomalení německého i našeho hospodářského růstu nejsou hysterické, ale realistické.

ředitelka společnosti Next Finance, s.r.o., Newsletter Institutu VK

Markéta Šichtařová"

M. Pivoda 29.4.2019 11:28

Aktualizace ze dne 29. 4. 2019, článek na Seznam.cz

Volkswagen na každém elektromobilu prodělá bezmála 80 tisíc korun. Konkurence je na tom hůř,

https://www.novinky.cz/auto/503529-volkswagen-na-kazdem-elektromobilu-prodela-bezmala-80-tisic-korun-konkurence-je-na-tom-hur.html

J. Jurax 29.4.2019 13:13

Ano.

Takže díky rudozeleným blbečkům z EU se zdraží auta. Evropskému hospodářství to zajisté nemůže nepomoci.

A ovšem bychom mohli užít standardní eurolék na cokoliv, co ideologicky jsouc protlačeno ukázalo se býti na howno dobré - dotovat.

P. Han 29.4.2019 14:39

Re: Historické připomenutí, jak uvažují ekonomové z IVK

A jak uvažují ekonomové z IVK? Zatím jste ocitoval, jak uvažuje ředitelka společnosti Next Finance, s.r.o. Že byste uvažoval sám, to asi nehrozí.

M. Prokop 29.4.2019 18:12

Re: Historické připomenutí, jak uvažují ekonomové z IVK

Má pravdu, paní Šichtařová.

L. Novák 29.4.2019 18:34

Re: Historické připomenutí, jak uvažují ekonomové z IVK

Přesně tak! Umělá inteligence Pivoda asi zase něco nepochopil... :-P

P. Zinga 29.4.2019 11:20

Jako na zavolanou:Zločinné kejkle zelených zločinců

https://wattsupwiththat.com/2019/04/21/cooling-down-the-hysteria-about-global-warming/

"NASA měnila každou datovou hodnotu tím směrem, že minulost vycházela chladnější: adjustovaná, "očištěná" a "homogenizovaná" data jsou najednou chladnější. Chladnější minulost dovoluje NASA tvrdit, že současné teploty jsou dramaticky vyšší."

P. Rada 29.4.2019 17:56

Re: Jako na zavolanou:Zločinné kejkle zelených zločinců

Zločinecky když už tak akodát Vy smýšlíte.

Dramatický je totiž především celosvětový gradient změny teploty přízemní vrstvy který o dva řády překračuje i rychlost globální změny na konci poslední doby ledové. Tehdy trvalo 2000let to co dnes nejspíše proběhne za jedno století. Zločinnost tohoto procesu se podepisuje na rychlosti posuvu podnebních pásem a spolupůsobí na rychlost vymírání druhů která je více jak 1000x vyšší jak před antropocénem. Zlé je právě to, že takto vlivem lidské činnosti poklesává stabilita systému a tím podmínky pro život kde člověk je jen nadstavbou opírající se o neobnovitelné které využívá nerecyklovatelně. Pro člověka to tedy zlé teprve bude a to v období kdy mu začnou docházet neobnovitelné zdroje na záladě kterých si doposud udržuje svou vlivnost.

Bez ohledu na to co kdo tvrdí - viz váš odkaz - proto nebývale rychle tají ledovce... a odtávání severní ledové čepičky to je jednou s hlavních příčin sucha u nás. O jehož nástupu a důsledcích snad není pochyb.

J. Kratochvíl 29.4.2019 11:16

Paní Šichtářová má na každý problém stejné vysvětlení

jeho vzniku a to jsou státní dotace a regulace... Dotace a sociální inženýrství, dle ní, mohou za všechny problémy, ať se jedná o drahé byty nebo suché počasí a další, to je jedno. Podle mého je problém v něčem jiném než v dotacích nebo regulacích, protože trh by tyto problémy pochopitelně nevyřešil, ale naopak by se ještě prohloubily,tak jak to nevyřešil nikdy v dějinách. Ideologičtí fanatici jsou nepoučitelní, ať se jedná o "tržní ekonomy" nebo ekology, je to jedno.

V. Petr 29.4.2019 11:21

Trh to řešil celá staletí. A když někdo do trhu zasahoval,

třeba i šílenými daněmi, mohlo to vést i k zániku impérií. Příklad byl Řím za pozdního císařství, kdy rolníci, kvůli daním a všemožným cenovým regulacím přestali své produkty vozit na městské trhy a přešlo se někde až na naturální směnu...

O. Uživatel 29.4.2019 11:27

Uživatel požádal o vymazání
M. Rozbořil 29.4.2019 12:50

Re: Paní Šichtářová má na každý problém stejné vysvětlení

Tak se nám svěřte jak na to, ale, prosím, bez budování komunismu.

J. Jurax 29.4.2019 13:36

Mýlíte se.

Historii sice neznáte, ale osvědčujete chvályhodnou ideovou pevnost. Absolvoval-li jste VUML, tamní učitelé mohou být na Vás pyšní.

Ale v jednom s Vámi souhlasím - ideologičtí fanatici jsou vskutku nepoučitelní; patrně jste to ale na sebe nemyslel, není-liž pravda?

J. Kratochvíl 29.4.2019 16:35

Jurax kecá jako vždy

Juraxi a vám podobní pánové, vy mně chcete přesvědčit, že v 21. století, kdy obor automatizace a regulace je předním oborem lidské činnosti, že nedokážeme regulovat ekonomiku, ceny bytů nebo zavlažování krajiny v době výkyvů počasí, že se to musí nechat náhodě, chaosu t.j. trhu,jak se nás snaží přesvědčovat autorka na pokračování... Podle vás je např. regulace jaderných reaktorů nebo řízení velkokapacitních aerobusů jednodušší než otázka ceny rajčat na trhu.

Gratuluji k vašemu všeobecnému rozhledu!!!

M. Prokop 29.4.2019 18:15

Re: Jurax kecá jako vždy

Nedokážeme. Zatím krachnul každý, kdo to zkusil.

Dokáže to trh.

Z. Lapil 29.4.2019 19:03

Re: Jurax kecá jako vždy

Na řízení reaktorů a aerobusů jsou možná složitější vzorečky, než na cenu rajčat, ALE A/máte jasné vstupní hodnoty, B/máte jasný cíl, C/ systém reaguje prakticky okamžitě (rozhodně ne s mnohaměsíční prodlevou), D/ je celkem slušně nezávislý na počasí, snad kromě nějaké té mlhy na letišti. I když to jsou klimatizované skleníky vlastně taky, ale těch zas není tolik.

Protože: jaká je ta správná cena rajčat? Když ji podseknete, nebude rajčata nikdo pěstovat, když ji necháte moc vysokou, nebude je nikdo kupovat. A to jsem ještě nezačal uvažovat o tom, že někde (ve Španělsku? V Číně? V Egyptě?) je pěstování rajčat snazší čili levnější, než v Norsku, takže součástí ceny rajčat v krámě je i cena dopravy neboli produkce kovů, plastů, pohonných hmot...

Uvědomte si: v dobách reálného socialismu ceny regulované byly. Bez banánů se žít dalo a i ten hýzlpapír se dal nahradit, ale víte, co bylo za problém dohnat a předehnat kapitalismus? Mám takový dojem, že se to tehdy nepodařilo ani v Sovětském svazu, natož u nás.

Existuje Drakeova rovnice - krásný a jednoduchý(!) vzoreček, podle kterého se dá naprosto přesně spočítat, kolik je v Galaxii civilizací schopných mezihvězdné komunikace. Zatím je ale naprosto k ničemu, respektive odhady jednotlivých neznámých (například: odhad délky existence inteligentní životní formy schopné mezihvězdné komunikace) vedou k výsledku 10(exp-8) až 10(exp9) kousků.

J. Jurax 29.4.2019 22:08

Aha ... tak nic.

Regulovat ... regulovat ceny rajčat na trhu. Bolševici taky regulovali, až se proregurovali k zaostávání a úpadku. I ty ceny rajčat regulovali, takže na krámě nebyly ... ale dělali to vědecky.

Dobrý muži, Vy vůbec nemáte ánunk, o čem obor automatizace a regulace vůbec je. A Vaše vskutku pozoruhodná předposlední věta Vás pasuje na jedince s prostou, nekomplikovanou myslí nepříliš dotčeného vědomostmi. Gratulovat Vám k Vašemu rozhledu by byl výron sarkasmu ... :-)

J. Kratochvíl 30.4.2019 8:21

Re:

Nemám čas s vámi polemizovat, ale o regulaci a automatizaci nemáte ani ánunk vy. Mimo jiné mohl byste se rozhlédnout trochu po světě, jak to dělají tam.? Mimo jiné matematické modely dnes umíme na mnohem složitější přírodní jevy než jsou trhy a fungují.

Vy jenom umíte a přesně víte, co je komunistické a co ne. To je váš hlavní cíl a vědomosti. Bolševici regulovali a zaostávali, vy 30 let neregulujete a zaostáváme stejně jako za komunistů. Kde asi soudruzi v IVK udělali chybu?