1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Sucho souvisí s bio-sluníčkáři

Kandidáti ve volbách do PS prý využívají strachu lidí k získávání voličů - např. strachu o vodu. Mají to však podloženo: dle veřejných map sucha byly Šumava a jižní Morava v září 2017 nejsuššími regiony v ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 17.10.2017 10:00

Re: Sucho souvisí s odparem.

Re: "V roli už dospělce mu zřejmě nezbývá než si vymýšlet zdůvodnění nedouků, pasát dětinské petice články a pod."

Poznáváte se aspoň?

P. Rada 17.10.2017 10:37

Re: Sucho souvisí s odparem.

Poznávám pane Lepko. Např. v tom smyslu, že to co vím dnes, jsem před desetiletími nevěděl.

Tu a tam se o poznání snažím podělit třeba i v odkazech. Jak jste na tom Vy?

B. Hudzieczek 17.10.2017 10:09

jinými slovy

chcete nám sdělit, že vzhledem k postupnému nárůstu průměrných ročních teplot je zcela lhostejné, jestli s kácí nebo nikoliv. Zarážející je ovšem to, že v některých tradičně lesnatých oblastech (Beskydy, Jeseníky, Krkonoše, Krušné hory)nejsou deficity vláhy a suché periody tak intenzivní jako v jiných - tedy knkrétně mluvím o Šumavě a v Pošumaví.

http://www.intersucho.cz/cz/?from=2016-10-17&to=2017-10-17&current=2016-12-04

R. Langer 17.10.2017 10:10

Re: Sucho souvisí s odparem.

Vy jste prostě zelený magor, jinak se to nedá komentovat. :-P

V. Šťastný 17.10.2017 6:34

Srdce bio-sluníčkáře se musí tetelit štěstím,

když spatří tyto fotografie...: https://vladimirstastny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622870

P. Rada 17.10.2017 7:03

Re: Srdce bio-sluníčkáře se musí tetelit štěstím?

Podobně jako autor zřejmě nejste schopen nikoho jmenovat, dát odkaz na jeho názor k věci....

Vysnít si fiktivní osobu - bubáka - která je stělesněním viny a to až tak, že snímá naší vlastní odpovědnost za svět a té hodit vše na hlavu, je řešení ke kterému se houfně uchylují malé děti v pohádkách nebo i dospělci kteří namísto vysvětlování raději straší.

Malé děti mají vážný důvod - potřebují i při své relativní bezmocnosti unést situasi aby mohli dorůst a faktickou odpovědnost za svět pak event. zkusit opravdu převzít. Tak daleko jste se zjevně ještě žel nedostal.

J. Mrázek 17.10.2017 7:49

Re: Srdce bio-sluníčkáře se musí tetelit štěstím?

Ještě zbývá, aby jste velebil step, protože svou barvou více odráží sluneční paprsky, zatímco tmavé koruny stromů a nedejbože celé tmavé oblasti způsobují to oteplování, takže hrrr, vykácet ... :-/

M. Šejna 17.10.2017 7:59

kouzlem nechtěného máte pravdu

tmavé lesy opravdu absorbují více tepla, než světlé stepi a obdělávaná pole. Takže více lesních ploch znamená opravdu vyšší teploty atmosfery. Jenže tohle obdělávání krajiny je lidskou činností, která prý nemá na klima vůůůbec žádný vliv, jak tvrdí popírači globálního oteplování.

V. Němec 17.10.2017 8:55

Re: kouzlem nechtěného máte pravdu

Ono to je , pane Šejno, poněkud složitější - neříkejte, že si toho nejste vědom.

Tmavší lesy opravdu zachytí více energie viditelného spektra (nikoliv tepelného, jak píšete), ale 1. její část využijí rostliny při fotosyntéze, takže díky ní stromy v lese rostou!

2. zbylá část zachycené energie (viditelného spektra) je převedena na tepelnou energii, která "a)zahřeje listy a b) je jako tepelné záření vyzářena do prostoru

3. tím, že se sluneční energie zachytí ve větvích, nedopadá na zem, která se tudíž tolik nezahřívá a méně vypařuje vodu. Pochopitelně proti tomu jde fakt, že voda je nasávána kořeny a a)jejím výparem z listů se strom ochlazuje a zvyšuje vlhkost vzduchu a b) voda se účastní fotosyntézy.

Jinými slovy tvrzení, že více lesů znamená automaticky vyšší teploty atmosféry není zrovna důvěryhodné.

P. Princ 17.10.2017 9:40

Je to ještě trochu jinak.

Je třeba rozlišovat suchá a vlhká tělesa.

Suchá tělesa (domy, komunikace apod., není-li právě po dešti), absorbují a zpětně sdílejí sluneční radiaci podle barvy a materiálového složení - vždy však přispívají ke zvýšení pouze citelné teploty atmosféry.

Naproti tomu vlhká tělesa (vegetace, vodní plochy), zvyšují citelnou teplotu méně, protože část zpětně sdílené energie je latentní, ve formě vodní páry. Proces je adiabatický a pozitivně přispívá ke koloběhu vody v přírodě.

V. Šťastný 17.10.2017 7:59

Re: Srdce bio-sluníčkáře se musí tetelit štěstím?

Já jsem opravdu nechodil legitimovat ty, co se tam kdysi vázali k dnes už suchým stromům, čili nemůžu ani nikoho jmenovat. Výsledkem jejich snažení je to, co vidíte na fotografiích. Chcete snad tvrdit, že je to ten bujný prales, kterým se vázači zaklínali? Vše ostatní a podstatné, jsem sdělil v textu blogu, račte si ho přečíst.

B. Brousková 17.10.2017 8:46

Re: Srdce bio-sluníčkáře se musí tetelit štěstím?

Mohu vám jen doporučit návštěvu rezervace Bavorský les. Je to jen na "druhé straně téhož kopce".Tam se žádní sluníčkáři k ničemu nikdy nepoutali, nikdo tam nikdy nikoho nemlátil o propíchaných pneumatikách ani nemluvě.Platí tam tytéž pravidla jako na naší straně.Ročně tam přijde asi milion návštěvníků. Žádná hysterie tam nepanuje. Mimochodem, není vám trochu nápadné, že aktuální fotografie, to znamená fotografie současného stavu lesa na naší straně jaksi nejsou nikde zveřejňovány ? Čím to asi bude? Pokud se pamatuji jistý "odborník na fšechno" jménem Stráský se dušoval , že "pokud se nezačne s radikálními zásahy proti kůrovci celá Šumava uschne do pěti let" Koukám na Šumavu z okna svého bytu každý den a stále čekám, kdy to vypukne a ono pořád nic! A pokud vím s "radikálními zásahy se nezačalo". Tak kde je problém? Na "bujný prales na počkání " si budete asi muset pozvat nějakého Mičurina. Příroda sama to tak rychle nezvládne. Mimochodem žádný "prales" nikdy nikdo nikomu na Šumavě nesliboval. To jen pár štamgastů z lumpenpajzlů si nepřečetlo důvody proč byla rezervace založena. Jsou dodnes k nalezení na netu.Pro vaší informaci, na Ptačím potoce, kde se ten tyjátr s poutáním a mlácením odehrál, kupodivu potom žádné "dnes už uschlé stromy" nepřibyly. Můžete se sám přesvědčit, třeba osobně. Představa, že celoevropské sucho letošního roku, mají vlastně na svědomí "ekoteroristi od Ptačího potoka", už je nepochybně na šaškec, jak říkají Moraváci.Čekám že někdo již tvoří blog, že ta současná hrůza v Kalifornii je také jejich zásluha.