21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Michal 5.2.2010 10:24

Re: CESTA Z KRIZE

Ty ekologické zátěže jsou asi jediné reálné, ale to víte že se na to "něco" pro šibaly přihodí. Těžba uranu sírovkou, pozůstatky chemické výroby atd.

axamit 5.2.2010 9:43

CESTA Z KRIZE

Zarazit všechny ekologické nesmysly. Postupně od důležitého k méně důležitému. Kafraní ekologistů do všech staveb vícenáklady a zdržení desítky miliard, emisní povolenky CO2 asi již škody přesáhly deset millird ročně, odstraňování ekologických zátěží, které ve skutečnosti neexistují miliardy, biopaliva, slunečníky a větrníky miliardy, ekologické daně miliardy. plánované a rozjednané škody mnohodesítek miliard.Celkově nyní můj odhad kolem 50 - 70 mld. ročně. Do budoucna hodně přes 100mld. ročně.

Nynější plánovaný schodek státního rozpočtu 163

Uvítám názor každé kdo nám pomůže ty čísla upřesnit. S pozdravem všem co ještě mají zdravý rozum Axamit

Wlasta 4.2.2010 21:45

Re: velmi zajímavé, dík

Jenže je otázka jak tzv. biopaliva druhé generace projdou, když teď je odpor ke spalování odpadu obrovský. Kdy už dojde lidem, že třídění a spalování odpadu je jediná cesta jak neskončit pod hromadami odpadků.

oh 4.2.2010 20:17

Re: Pověsit zelené na větrníky

To by byla vážná chyba. Ke každému větrníku přidělat ruční pohon a místní ekologisti budou mít o zábavu postaráno každý den, kdy nebude dost foukat.

MilanR 4.2.2010 20:03

Re: Biopaliva - další ekokšeft

Mně vadí kácení, pokud je zbytečné a nepotřebné, tudíž ničení životního prostředí kvůli zelené ideologii.

MilanR 4.2.2010 20:01

Re: Jen nevím

Stačí porovnat cenu, za kterou se ta slavná fotovoltaická elektřina vyrobí. A externality výroby FV panelů zaplatí životním prostředím v Číně, což je pro zelené Evropany daleko ...

MilanR 4.2.2010 19:59

Re: Jen nevím

Jen pro úplnost dodávám, že podle Důlního úřadu USA měla ropa dojít už v roce 1924 ... :o)

Erik 4.2.2010 15:53

velmi zajímavé, dík

"Cíl je jasný: Stlačit tyto náklady co nejníže. Už se například ukázalo, že z obilí se výroba biolihu určitě nevyplácí," dodává Zídek.

Experti nyní musí poradit, co bude pro výrobu biosložek nejvýhodnější. V úvahu přicházejí dva typy zdrojů. Jednak speciální energetické plodiny, ale především nejrůznější odpady.

Dřevní štěpka, komunální odpad, zbytky z masokombinátů - to vše jsou potenciální zdroje pro výrobu biopaliv takzvané druhé generace.

Sýček 4.2.2010 15:36

Para? Ten je zrovna teď na diskusi pod článkem

"OTEPLOVÁNÍ: Princip předběžné opatrnosti" A vysvětluje jak je předběžná opatrnost užitečná. Škoda jen, že jsme ji neuplatnili u "OZE" a eroei. Selháni eroei u řepky jen dokládá její podvodnost. Koho to však u ekologů ještě překvapuje?!

domju 4.2.2010 15:02

Re: Jen nevím

http://www.strukturalnifondy.info/clanek.php?clanek=2795

"V Evropě musíme pokračovat v biopalivech tak, že budeme hlídat energetické náklady na jejich výrobu," vysvětluje Zídek. Při výrobě biosložky z obilí a dalších plodin se totiž spotřebuje až 80 procent komerční energie. Zjednodušeně řečeno: například na litr biolihu je potřeba málem totéž množství normální nafty nebo benzinu.

Zdroj: HN.IHNED.CZ, http://www.ihned.cz

Erik 4.2.2010 13:59

Re: Biopaliva - další ekokšeft

Pokud jsem na omylu budu jen rád

Sly 4.2.2010 13:53

Re: Biopaliva - další ekokšeft

Vadi.

Jestli mate utkvelou predstavu, ze kazdy, kdo nesouhlasi s ekologistickym hnutim a jeho nekoncepcnimi nesmysly, nutne myje auto v kristalove studance a pali doma PET lahve, tak jste na omylu.

R 4.2.2010 13:32

Re: Zničené motory

Ono totiž každý rostlinný olej obsahuje nějaký podíl nenasycených kyselin a ty časem polymerují na ten rosol. Bionafta by byla k věci, kdyby se nejdřív řepka pro bionaftu vyšlechtila na minimální množství těchto nenasycených kyselin podobně jako se řepka vyšlechtila v 50 a 60 letech na minimální obsah zdravotně škodlivé kyseliny erukové - řepka jednonulka a o takových 20 let později na minimální obsah hořčin v semenech, aby zbytky po vylisování oleje šlo použít ke krmení dobytka - řepka dvounulka.  Jenomže bionaftu chtějí zelení honem a tak se na nějaké šlechtění úplně vykašlali a perou do toho olej z jakékoliv řepky.

jarda69 4.2.2010 13:30

Re: dotsce

Dotace ! Oprava.

jarda69 4.2.2010 13:30

dotsce

Když to tak čtu, tak mě napadá, jestli ty různé eko dotace at už na větrníky nebo řepku, nejsou nějaký tunýlek.

erth 4.2.2010 13:24

Re: Žeňme ty zelené komanče, dokud je čas

    tento kolísající zdoj by z podstaty měl být jištěn a také je jištěn zásobami, také ceny ovlivnňuje do určité míry místní trh (tedy evropský) ale hlavně stav světových zásob, pokud jsou nízké a nízká úroda, tak to je pré pro spekulanty, pokud je přebytkový současně s vysokým stavem světových zásob, pak je tlak na ceny a tyto jdou hluboko pod výrobní náklady. Určitou stabilizaci poskytuje intervenční nákup, který nakupuje z části do strategických zásob, z části pro pozdější prodeje třeba i na líh. U obilnin je stanovená cena pro intervenci 102 euro, což jsou sotva náklady na produkci a s poklesem hodnoty eura bude stav jen horší. Pokud tento instrument padne, naplno se projeví síla dnes již téměř monopolního výkupce a propad cen při přetlaku bude ještě horší než je nyní. Typická reakce bude snižování osevních ploch a pokud se toto setká s výpadkem sklizně díky suchům jako to bylo v nedávné minulosti  současně v Austrálii a USA a současně světové zásoby budou nízké, pak zase ceny raketově vyletí nahoru. Ideální stav pro spekulanty. Jen sedláci budou v situaci gamblerů s tím, že jim to možná jednou za několik let nesežere peníze a trochu vydělají.

JP 4.2.2010 13:01

Re: Biopaliva - další ekokšeft

Regulovat tak nejvýš rozumnou celní politikou, dotovat minimálně a adresně (krajinotvorba na horách např.).  Jenže pro soudruhy (nejenom naše, ale hlavně z Francie a jiných tzv. bohatších států) to je nemyslitelné, takže bude nejdříve muset zbankrotovat EU. Ale to nebude trvat dlouho, optimisticky bych to odhadoval tak na dva - tři roky po státním bankrotu ČR. 

Erik 4.2.2010 12:45

Re: Jen nevím

Jaké máte zdroje? Docela mě tato problematika zajímá, ale těžko se k tomu něco hledá.

Erik 4.2.2010 12:43

Re: Biopaliva - další ekokšeft

Chcete tedy regulovat trh? Nebo zemědělcům zrušit dotace? To budou rádi

Wlasta 4.2.2010 12:40

Re: Žeňme ty zelené komanče, dokud je čas

měl byste pravdu, pokud by se jednalo o zpracování přebytků na paliva. Jenže ono přebytky jednou jsou a jednou nejsou a kdo se zapojí na takto nespolehlivý zdroj?

J.M.S. 4.2.2010 12:35

Re: Jen nevím

Nedávný údaj (2-3 roky zpět) byl:  - na produkci 1 litru biopaliva se spotřebuje 0,6 litru normální nafty, - fotovoltaický článek za dobu své životnosti nevrátí energii vynaloženou na jeho výrobu. Jak je to s větrníky?

Proč naši slavní zelení nezveřejňují takové údaje?

Wlasta 4.2.2010 12:33

Re: Zelení jsou zločinci

teď mi kolega poslal nějaké srovnání prodávaných másel, včetně těch drahých a víte, které máslo skončilo poslední? Bio máslo

Erik 4.2.2010 12:32

Re: Jen nevím

Mě by zajímalo na co se bude jezdit za deset, dvacet let a kolik bude stát barel ropy.. přes ty náklady nejsem odborník ale ať to tu klidně někdo rozpitvá, myslím že zelený pánbíček to vydrží. Jinak fakt nevím jestli je budoucnost zrovna v tomto.

JP 4.2.2010 12:28

Re: Biopaliva - další ekokšeft

Rozumným lidem, a tací jsou zatím na diskusích NP (minimálně do 15/2) ve většině, to samozřejmě vadí, ovšem stejně jako plýtvání prostředků a energie na zjevně nesmyslné tzv. ekologické programy.  Mimochodem, autor článku trochu pominul zájmy Agrofertu. Drahé potraviny, drahé palivo, dotace ... kšeft pod kontrolou ex-STB jako blázen ! Tady hledejme odkud vítr do sněmovny vane ! 

JP 4.2.2010 12:18

Re: Jen nevím

Poměrně jednoduché počty, cena barelu tyto náklady samozřejmě obsahuje. Na druhou stranu, náklady na tzv. eko energii se nepitvají aby se náhodou neurazil zelený pánbíček.

krmič 4.2.2010 12:14

Re: Jen nevím

Ale o tom přece nick "para" (EROEI) píše skoro denně. Kde dneska vězí?

Erik 4.2.2010 11:36

Re: Biopaliva - další ekokšeft

Pochybuji že zde na NP někomu vadí nějaké kácení, leda když se to hodí do diskuze jako argument

erth 4.2.2010 11:26

Re: Žeňme ty zelené komanče, dokud je čas

   výkupní ceny řepky byly letos spíše nižší než obvykle. Pokud sleduji situaci, tak 1) řetězce zvýšily ceny obecně, cenová válka je daleko méně intenzivní, 2) Babiš

Karel Nedomský 4.2.2010 11:17

Už se těším,

jak budu jezdit na husí sádlo.

R. 4.2.2010 11:15

Kulovy se usetri

Auto, ktery zere 10 litru benzinu si vezme 13 litru etanolu. Overeno. Takze rozdil v jednotkove cene paliva se ztrati na spotrebe a podle stesti, konstrukce motoru, skvrn na slunci a jinych exaktnich velicin ridic cca. 2 procenta vydela, nebo prodela. Dopsal bych jeste neco sprosteho o novinarich, kteri nejsou schopni dohlednout za dvere kancelare, ale na co by to bylo :-/ Ach jo.