29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Luxus jménem H2O

Slovo dotace má špatný zvuk. Pojí se s ním pokřivení trhu, neférovost, v podstatě korupce v tom nejobecnějším smyslu. Ale to neznamená, že každá dotace je zločin. Jde o to, zda vydávané peníze přinesou vposledku úsporu, nebo jen roztočí kolotoč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 10.8.2017 11:57

Re: Jestli dotaci,tak na udržení vody v krajině.

Už se to dělá, čekat na matku přírodu znamená totéž co s lesem na Šumavě, nedočkali by se ani naši vnuci.

J. Lepka 10.8.2017 11:55

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Ale o tom celá ta sranda je, ne???

J. Lepka 10.8.2017 11:53

Re: Dotace???

Na povrchní první pohled je jedno, zda se dešťovka uchová v sudu nebo podzemní nádrži, závistivci a sociální inženýři dokonce mohou argumentovat jako vy, zásadní ale je, že obecně dojde k úspoře pitné vody, ba dokonce u podzemní nádrže větší, protože ta může jímat srážky po celou zimu bez ohledu na mráz a díky omezenému přístupu tepla a světla se nekazí, resp. nemnoží se v ní řasy, komáři atp. / Mluvím o vlastní zkušenosti, nádrž mám cca 30 let a ze zimních srážek dolévám rybníček a zalévám./Takže rozhodně ano, tam kde je to možné a proveditelné je dobré podporovat stavbu podzemních nádrží. Holt když už soudruzi kázali rozorat meze a napřímit vodní toky ( PROČ???) je to pro začátek nejschůdnější cesta. Nicméně dotace jsou obecně cesta do pekel, tato politika se dá dělat i bez dotací, např. již v období stavebního povolení, případně radnicí dodaného rozpočtu a návratnosti investice, ona ta plastová jímka zas tak drahá není.

I. Schlägel 10.8.2017 11:46

Co takhle

konečně opravit vodovodní trubky?

K. Frauknecht 10.8.2017 11:21

Re: Souhlas

tak na půl :-).

Splachování hajzlů pitnou vodou považuji opravdu za luxus a možná spíš za hazard. Nakládání s vodou, tam kde je kanalizace, vodu na našem území nezdrží, naopak.

Problém s vodou není jen v šetření domácností. Odběr povrchové vody pro průmysl je cca stejný jako odběr do všech vodovodů (v roce 2009 400 mil. m3). Vše ale začíná v krajině - urbanizace zemědělské půdy, nevhodné typy zemědělské výroby, suchá Šumava .....

Až nám budou vnuci nadávat, budeme moct jen mlčky sklonit hlavu.

O. Kratky 10.8.2017 10:55

Dotace???

Pokud jsem četl dobře, dotace na zalévání jsou na PODZEMNÍ nádrže. Na sudy, kontejnery ne. Dokážete si představit, kolik lidí z menších obcí si nechá udělat a zaplatí projekt, potom nechá a zaplatí vyhrabání jámy a nechá a zaplatí nádrž? Podle mne jen lidé s příjmem nadprůměrným a kolik jich je na vesnicích (pominu-li předměstí velkých měst...)???

Výsledek dle mého názoru: Dotace pomůže majetnějším k lepšímu životu, levnější vodě v bazenu, ALE NE babce a dědkovi na vsi, kteří tahají v konvích vodu již léta ke kytkám a na záhony od sudů.

R. Langer 10.8.2017 10:06

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Přesně tak!

J. Tachovský 10.8.2017 9:57

Re: Až se s pitnou vodou přestane plýtvat, stane se luxusem.

Mate pravdu, fixni naklady by mely odpovidat pausalu (obdoba platbe za jistic u elektriny), variabilni pak spotrebe. Pokud i fixni naklady se plati ze spotreby, tak je vcelku jasne, ze poklesem spotreby musi vzrust cena.

J. Tachovský 10.8.2017 9:54

Re: Co se stane s vodou,

Musitee v tom videt i ta pozitiva. Nasi voleni zastupci za prodej vodarenstvi ziskali nemale prostredky a za ty si postavili pekne domy. Uplatky utraceji, takze se cast vraci do statniho rozpoctu ve forme DPH a spotrebni dane.

J. Tachovský 10.8.2017 9:52

Re: Jestli dotaci,tak na udržení vody v krajině.

Souhlasim az na to zmeandrovani potucku a potoku. To se nedela, to se deje samo diky rotace Zeme. Staci tomu nebranit.

J. Tachovský 10.8.2017 9:51

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Mate pravdu, navic se ji vic vypari a potom vic prsi. A to plati i o tech nenavidenych bazenech. Z hledista kolobehu vody je modry bazen totez, co pun, kde kvakaji zaby. Jedine plytvani vidim v tom, ze se voda na zalevani upravuje tak, aby mela parametry vody na piti.

P. Lenc 10.8.2017 9:45

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Ano,naprostý souhlas.Ono je vůbec zajímavé, co máme náhle "odborníků" na kde co.A nejvíc těchto "odborníků" radí u věcí, kde se točí nejvíc peněz.

A. Alda 10.8.2017 9:35

Asi tak.

Zdravý rozum velí dešťovou vodu uschovávat v možnostech dané nemovitosti a kapsy majitele, o jehož prospěch samozřejmě především jde.

Uschovávat děšťovou vodu proto, aby se na zalévání nepoužívala voda upravená, je absurdní v samé své podstatě - ovšem je zde samozřejmě individuální ekonomické zdůvodnění. Ale z hlediska uchování vody v krajině je to naprostý nesmysl - je jedno, z jakého zdroje se voda do půdy dostane, hlavně když v ní je.

A. Alda 10.8.2017 9:29

Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Šetření vodou je vyhazování vody. Naopak čím vyšší je spotřeba vody, tím více se jí v krajině zadrží.

Řekou ta voda od nás do ciziny odteče rychle. Ale když ji z řeky vyjmeme a pošleme na cestu trubkami, její únik z naší země se zpomalí. Zejména, je-li vylita z trubek na zem - na zahrádky a pole, nikoli do kanalisace.

Jen debilové šetří vodou a záškodníci je v tom podporují.

M. Prokop 10.8.2017 9:16

Re: No, co vím a pamatuju,

Takže lidé zaplatí daně, z těch něco cestou zmizí do aparátu a část peněz se lidem vrátí na nádržky, schválené další částí aparátu.

Mně to nepřijde jako výhodné či efektivní.

M. Prokop 10.8.2017 9:14

Re: Co se stane s vodou,

Těm zahraničním společnostem to prodali námi zvolení zastupiči, kteří to dostali v privatizaci. Pokud vám připadá "vypečená", kdo to všechno měl vlastnit?

F. Kusák 10.8.2017 8:26

Re: No, co vím a pamatuju,

Paní Boublíková, kdyby stát neudělal nic, budou to lidé kritizovat, když motivuje občany, aby si zřizovali nádrže na dešťovou vodu, je to také špatně, takže Vám moc nerozumím. Já jsem si zřídil nádrž na dešťovku o objemu 20 m3 před dvaceti lety, když jsem se přestěhoval z města na venkov. A v době sucha jsme s ní vydrželi zalévat měsíc. Škoda, měl jsem ji tehdy udělat s dvojnásobným objemem. Jenže tehdy jsem jel na doraz s financemi. Určitě by mně nějaká ta státní pomoc pomohla.

F. Kusák 10.8.2017 8:18

Re: Až se s pitnou vodou přestane plýtvat, stane se luxusem.

Nechci s Vámi polemizovat ani se zastávat vodárenských firem, ale každý, i začínající ekonom ví, že náklady se dělí na fixní a variabilní, takže se není čemu divit.

A. Bocek 10.8.2017 7:50

Jestli dotaci,tak na udržení vody v krajině.

Začněme od mála, Městské a obecní pozemky nekosit pod 5 cm.Vytvoření lesa širokého sortimentu a širokého stáří. Řepka a kukuřice na jednom pozemku až za 6 let.Slámu jen na podestýlku, nebo zaorat. Hnojení hnojem a jedna dobytčí jednotka na 1 ha orné půdy. Zmeandrovat potůčky i potoky.

P. Boublíková 10.8.2017 5:23

Re: No, co vím a pamatuju,

Sudy s vodou mají malý objem a pochybuju, že by někdo uspěl s žádostí o dotaci na sud - i když u nás je možné všechno.

Vybudovat nádrže s objemem několik kubíků už je poněkud nákladnější záležitost a lidi si jaxi zvykli být ekonomicky motivováni. Nedostanou-li zaplaceno, raději zdechnou žízní. Tak proto :*(

P. Dvořák 10.8.2017 3:59

Co se stane s vodou,

která se neodčerpá z nějaké vodní nádrže, neprožene se čističkou a nestane se z ní ve městech pitná voda, ale nechá se samovolně z té stejné vodní nádrže odtéct do moře?

Bude to vykázáno jako "úspora"?

Samozřejmě neberu v potaz zisky zahraničních vodárenských společností, které ve vypečené privatizaci skoupily ty nadzemní části vodovodní sítě a doslova na nás "rejžují", kdežto města si vypečeně nechaly ty podzemní shnilé trubky, jejichž opravy teď platí z našich daní.

Není nad to, když občan jednu věc, t.j. vodu, zaplatí dvakrát.

P. Maleček 10.8.2017 2:53

Až se s pitnou vodou přestane plýtvat, stane se luxusem.

Co se stane až se pitnou vodou přestanou splachovat WC, mýt auta, zalévat záchody, plnit bazény a další plýtvající činnosti? No přeci prudce stoupne její cena.

Jasně to dokazuje statistika. Spotřeba pitné vody už dnes značně klesá, ale její cena prudce roste. Vodárenské společnosti to vcelku logicky vysvětlují tím, že jediným zdrojem na údržbu vodních systémů jsou platby za spotřebu. Tudíž s poklesem spotřeby musí růst cena.

Takže logickým důsledkem dalšího omezení plýtváním pitnou vodou bude další růst její ceny. Až se z ní nakonec stane luxusní, nízkopříjmovému občanstvu nedostupné zboží.

Zvlášť když ziskovost vodárenských společností není nikterak regulována a nikdo nekontroluje, zda jejich vysoké náklady nejsou důsledkem korupce vodárenských papalášů, že vládo ČR.

J. Jurax 10.8.2017 2:33

No, co vím a pamatuju,

tak pomalu u každé chalupy, kde je zahrádka, byl od nepaměti sud pod rýnou, aby chytal dešťovku. Protože voda se musela nosit ze studny někdy dost daleko.

No a teď je zase drahá.

Proč ale tak samozřejmé chování dotovat?