29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Lesy sežraný, stromy spálený, blbci zelený

Uplatňování nejmodernějších ekologických metod v lesnictví má bohužel své nepřehlédnutelné výsledky. Jak nás upozornily tento týden Lidové noviny, smrkové lesy jsou napůl sežrané „od Šumavy k Jeseníkům“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Harabaska 7.12.2018 13:49

Re: Naprostý souhlas!

Přesně tak. Zelený jsou dobrý. Doláče. Čím víc, tím líp. A o ty jde vždycky až na prvním místě. A kdo je nemá, jako by byl dead.

P. Harabaska 7.12.2018 13:46

Juraj Herz v roli arabského studenta ovšem

v tom filmu řekl, ťukaje si prstem na hlavu, ještě jednu, mnohem závažnější větu: To musi mit člověk tady, v prteli. A neříkejte, že všichni ti zelení ničitelé světa tam nemají. Mají, ano mají. Nas*áno.

J. Ráž 7.12.2018 13:30

Re: Slovní průjem plný omylů a afektů.

Pane Rado, kdykoliv čtu Váš příspěvek (a to kdekoliv) na téma ochrany přírody, vždycky dostanu chuť každého, jehož podobně archaický, archetypálním poblouzněním ovlivněný přístup k ochraně přírody, v důsledku přírodě a člověku ubližuje, hodit do potoka.

Z. Lapil 7.12.2018 13:25

Re: Nejsilnější rostlinná formace

Problém nevidím v "se dělá". Problém vidím v "se pokládá za". Smrková překližkárna funguje a podobně funguje i trojhonné hospodaření. Na rozdíl od divokého lesa ale potřebuje víc péče.

Nakonec stračena ve chlívě je solidní zdroj mléka, ale prohlašte ji za buvola a odvezte do Białowieże a budete bez mlíka a stračena tam nejspíš uboze chcípne. Tři sta buvolů v jednom kravíně není představa o nic lepší.

P. Rada 7.12.2018 12:52

Re: Tak tohle se panu Vlkovi moc nepovedlo

Pane Šejno cožpak sočit na jakékoliv magory není magořina?

Věříte snad také jak pitomec tomu, že debilita je jednoznačně obarvitelná?

R. Langer 7.12.2018 12:51

Re: Opět jste zaperlil, takže popořadě.

Protože je to nesmysl, tak žádný problém NEEXISTUJE!. To je jádro pudla.

R. Langer 7.12.2018 12:50

Re: Úplně popíráte ZÁKLADNÍ ZLO, kterým je ochrana

Je to LHÁŘ!

Š. Hašek 7.12.2018 12:42

Re: Nejsilnější rostlinná formace

A naopak taky.

Z divokých lesů národního parku se dělá smrková překližkárna. A turisté si tam nesmí umazat bílé botičky, Výhled z rozhledny musí ladit/řezat.

P. Rada 7.12.2018 12:39

Re: Zelení používají násilí běžně?

Kéž by bylo běžnnější rozlišovat, konkkretizovat a nikoliv jen škatulkovatt podle barviček. S odstřelováním tou raketou máte rozhodně pravdu. Posléze ten reaktor však odstavil nikoliv teror ale s ekonomických důvodů příslušní odborníci.

Něco jiného pak je rizkování nikoli terorem - ale nasazením vlastního života tam, kde selhaly státní orgány a bylo, jak se posléze ukázalo, protiprávně započato kácení (v první zoně NP - nikoli někde v soukromém či státně hospodářském lese).

Mám za to, že společnost svou laxností a egoismem dokonce hromadně selhala a selhává pokud jde jde o obecnou záchranu lesů. Přitom před tisíciletími právě stabilní lesy umožnily nahromaděním výživné půdy setrvalost civilizacím. Jedinců zdravě životadárně rizkujících je nyní naopak žalostně málo.

Dnes příznačně dochází na Šumavě v prvých zonách (kde se jedinci přivazovali ke geneticky velmi cenným stromům) zas k tomu že smrky prosperůjí - kdežto v naprosté většině ploch hospodářských lesů hromadně bez jakékoli snahy o pomoc stromy odumírají a "vlci" dál společnost už tak rozhádanou a neschopnou nápravy rozeštvávají.

J. Ticháček 7.12.2018 12:13

Re: lesnictví

Jen s doplněním, že ta osika má listy. Tedy vyšší plochu k odparu, nežli ten smrk. Takže dokáže půdu účinněji vysoušet.

K. Janovská 7.12.2018 12:12

pane Vlku,

bohužel se mi zdá, že byste se měl poučit z jednoho vtipu o tom, co je to stárnutí: člověk má na všechno odpověď, jenže se ho nikdo na nic neptá. Vím o čem mluvím, taky stárnu.

Spousta řečí (textu), potřeba komentovat kde co, brblání a nadávání na kde co...tož tak. Asi mi řeknete, že ať to tedy nečtu. No, už nebudu.

V. Petr 7.12.2018 12:06

Úplně popíráte ZÁKLADNÍ ZLO, kterým je ochrana

kůrovce zelenými magory. V minulosti si s ním člověk jakž takž poradil!

Z. Lapil 7.12.2018 12:06

Re: Něco zkušeností, trochu jiných než má pan Vlk

Jen pro info: Brontosaurus přežil jak dočasnost danou OSN (fakt - startovalo to jako roční celosvětové měření snad kyselých dešťů nebo čeho), tak zrušení SSM a vesele prosperuje dodnes.

http://www.brontosaurus.cz/co-delame/reportaze-z-akci

J. Ticháček 7.12.2018 12:03

Re: Samolibě přemýšlivý Vlk...

Jestli je to z důvodu posunu klimatických pásem, tak mne při pohledu na to, kde všude rostou smrky napadá, že jestli tady mizí lesy z Vámi naznačené ho důvodů, je nejvyšší čas naváže na ledové pláně kolem severního pólu ornic a začít s pěstováním pšenice.

P. Rada 7.12.2018 11:59

Re: Slovní průjem plný omylů a afektů.

Jen k zmínění "záchraně kůrovce idioty"

Kůrovce není třeba zachranovat. Žije tu totiž spolu se smrkem symbioticky už 65 milionů let jak jeho jakási bílá krvinka a to dokazují jeho chodbičky ve zkamenělém dřevě s té doby.

Člověk cíleně hospodaří v lesích naopak sotva pár století a leckde je za tu dobu razantně proměnil k obrazu svému - ke své ideologii průmyslového využití. Zvláště v posledním desetiletí se ale samozvanému pánovi planety zdravotní stav a hospodaření v lesích očividně vymyká s pod kontroly a to nejen u nás. Kůrovec pak to nemocné musí masivněji jak bílá krvinka dorážet v naději přírodního systému na urychlení transformace v nový výživný půdní supstrát. S lesů lidmi odvezené dřevo se výživným supstrátem ale rozhodně nestane. Nejvíce je tato nedomyšlenost znát na obtížně zalesnitelných holinách ve svazích kde bývá tenká půdní vrstva.

Zjevnou přetíženost kůrovcem a zjevnou neschopnost eliminovat lidmi navozenou nestabilitu lze okomentovat různě. Konečné dopady pro všechny zůčastněné ale budou nejspíše nezávislé na průjmové afektivitě dnešních idiotských komentářů.

Zachrání si život posléze spíše průmysloví "idioti" nebo kůrovec se smrkem?

Z. Lapil 7.12.2018 11:56

Re: Nejsilnější rostlinná formace

Přesně.

Podle mě je základ problému v tom, že se s funkční opečovávanou(!!!) smrkovou plantáží najednou začíná zacházet jako s přirozenou = bezúdržbovou přírodou.

Z. Lapil 7.12.2018 11:51

Re: Vlkovo přirozené prostředí

Jenže když k hovadině "umělý les" přidáte hovadinu "zacházím s ním jako s lesem přirozeným", je to hovadina*hovadina = hovadina na druhou.

Když přestanete kosit/pást louku, taky vám z ní vznikne - no, spíš asi buš než les, ale rozhodně ne lepší louka.

V. Braun 7.12.2018 11:48

Re: Slovní průjem

A co teprve strany jako TOP 09 nebo dokonce ANO 2011, že.

V. Petr 7.12.2018 11:47

Zelení používají násilí běžně!

Vrcholem ledovce je ostřelování reaktoru Superfénix raketami!

Jejich akce proti kácení lesů často ohrožují životy dřevorubců, což je ovšem chválihodné, protože to je "pro dobrou věc..."

Pokud si proti jejich NEZÁKONNÝM akcím policie vůbec troufne zasáhnout, stěžují si pravidelně na její brutalitu...

Z. Lapil 7.12.2018 11:45

Re: smíšený les

Čistě intuitivně: je-li na vrcholcích smrkový les a okolo les smíšený, tak může kůrovce zvládat třeba tím, že velkou zimu na vrcholech přežije jen sem tam brouček. Pakliže okolo vznikne rovněž smrková monokultura, mají se kůrovci v zimě kam schovat a v létě sežerou, na co přijdou.

Asi pro vás nebude nic nového, že s potvorami všeho druhu dovede zacvičit i počasí v jednotlivém roce. Zahradu (východní Polabí) jsme měli zamořenou španělskými slimáky (chodějí i kočkám na granule). Před několika lety bylo v zimě několik týdnů vyslovených holomrazů. Ne že by byl od té doby klid, ale množství pokleslo: nepočítal jsem je, ale na 10%, ne-li ještě radikálněji. Jsem zvědavý, jak se projeví letošní sucho: čekal bych, že ho coby španěláci zvládnou lépe, než žoužel domácí, ale když trochu zapršelo, potkal jsem - a některé z nich rozšlápl :-( - i slušné ulitové domácí šneky, což se mi několik let nestalo.

V. Braun 7.12.2018 11:45

Re: Opět jste zaperlil, takže popořadě.

Pane Vaňuro, odmítnout složitý problém slovy "je to nesmysl" bohužel onen problém nevyřeší.

Jinak můžete mi prosím citovat z příspěvku pana Rady kde se mu "nelíbí využívání strojů"? Osobně jsem tam našel jen nelibost nad velkou spotřebou energie z neobnovitelných zdrojů.

M. Šejna 7.12.2018 11:37

Tak tohle se panu Vlkovi moc nepovedlo

smíchal všechno dohromady. Hlavně ta je teorie o tom, že pod smrky je vlhko, mě dostala.

Kritika zelených magorů od pana Vlka je sice oprávněná, ale nesmí při tom použivat podobně pitomé argumety, jaké používají zelení debilové.

Z. Lapil 7.12.2018 11:28

Re: K tomu lze jen dodat, že

V televizi kdosi vysvětloval, že "beskydský" kůrovec je trochu jiný, než ten "šumavský". Má jiný životní cyklus, takže na něj šumavská opatření neplatí. Něco na způsob že vylétává začátkem léta místo na podzim, takže na něj "běžná těžba neplatí; tohle jsem si hodně vymyslel, tak to, prosím, berte spíš jako ilustraci.

P. Rada 7.12.2018 11:21

Re: Slovní průjem

K "nedočtenému".

Zdvojnásobení plochy lesů na základě údaje v katastrální mapě lze provést velice snadno. Postačí zvolit vhodný výchozí okamžik. Podobně je ale snadné zvýšit i reálnou těžbu.

Docela jiným problémem je udržení zdravorního stavu (míry defoliace...) či dokonce dlouhodobé zvýšení růstových faktorů. Pokud se konkrétně s lesů ČR těží v důsledku neplánovaných akcí více dřeva než stačí dorůstat, bude se blížit i přes jakkoli deklarovanou rozlohu a momentální vydatnost jejich konec.

https://hlidacipes.org/tezba-dreva-roste-kvuli-kalamitam-i-kurovci-aby-byly-lesy-odolnejsi-potrebuji-jeste-desitky-let/

B. Novacek 7.12.2018 11:18

Re: Slovní průjem

Kdosi tady nedávno v diskusi pravil, že valná většina nicků ozdobená číslem za jménem, značí, že jejich nositelé jsou přinejmenším intelektově značně zakřiknutí...pro něco, co si říká Krejčí 030 to je pravděpodobně i oznámení výše jeho IQ. Protože podle něj je mizení lesů od Šumavy k Beskydům, díky záchraně kůrovce zelenými idioty, konspirační teorie a páně Vlkův výmysl. Všeználek, který ví bezpečně, že paní Vitásková a pan Jemelík jsou konspirátoři?? Ne! Jen tupý vůl...

P. Rada 7.12.2018 11:07

Re: Naprostý souhlas?

Kolektivní vina je zřejmě i pro vás velmi přitažlivý fenomén. Sociální agresivita ve svém krajním projevů nakonec není nic nového.

Totalita zřejmě nejenže nezkončila ale lec-kdo naznačuje, že se mu po ní - a možná i po násilí až válkách... - pod nějak barevnou vlajkou stýská. Přitom by ale ideální dokonce bylo obarvit jen nepřítele a sám zůstat maskován . že?

Nepostačilo by ale panu Vanurovi či Vlkovi dát si na tyhle primitivní emoce jako lék nějakou počítačovou simulaci a nastavit si nepostižitelnost i ničivost na maximum?

J. Dobrý 7.12.2018 11:01

Re: Slovní průjem

Vy necetli, a presto rozmrazili? Wonderful! Bystry narod. V tom pripade ja prelozim do cestiny.

To k tem Cimrmanum. Ale zpatky k vlkovy, cituji posledni odstavec, kam jste uz nedocetl:

"Mimochodem, cca 25 % skutečných lesních porostů, tedy nejen těch nakreslených v mapách, tvoří náletové dřeviny. V podhůří a na kdejakém kopečku jsou dnes celé lesy takzvaných „náletů“. Stromů vyrostlých ze semen na místech bývalých luk, pastvin a chudých políček, až na nepatrný kousek všechno listnáče. Ostatně víte, že rozloha lesů v českých zemích a na Moravě se od roku 1914 dodnes zdvojnásobila?"

V. Petr 7.12.2018 10:54

A nejsou snad naše lesy, v důsledku působení TAKZVANÝCH

"ekologů," jak je třeba teatrolog V. Just, sežrané od kůrovce?!

P. Rada 7.12.2018 10:52

Re: Něco zkušeností, trochu jiných než má pan Vlk

Požár je v některých mistech - zejména na rozhraní savan a lesů - tradičně regulujícím prvkem. Záleží ale také na míře, lokalitě a velikosti trendu podnebních podmínek.

Rozšíření lesního porostu totiž vykazuje hysterezní charakteristiku. Přízemní ohen mohou stromy i opalovaně ustát a dokoncde posílit eliminací konkurence. Pokud ale dojde na spálení korun vše se může nevratně proměnit a to zejména pokud spolu-působí trend vysušování od změny proudění nesoucího vláhu. Zalesnění totiž sice místně zvyšuje retenční schopnost krajiny a tím vláhu v ní a tedy i podmínky pro růst nových stromů v konkurenci travin ale jen v menší míře než jakou může navodit změna klimatu.

Při silném požáru kdy hoří koruny, pak lesy nadlouho s oblasti až zmizí a přežijí jen traviny které totiž nerostou od vrcholů ale odspodu a pod půdou zůstanou zachovány jejich nejdůležitější části. Drobné klíčící stromečky bez ochrany a znovuvysemenování od vzrostlých i natrvalo ztratí šanci dorůst tam kde traviny či křoviny pro nárst vysušení čelí ještě častějším požárům.

Do tropických pralesů pak pravidelně ohen nemůže pro příliš vysokou vlhkost. I zde ale lidé dokáží za vhodných podmínek založit ničivé požáry. My tady v čechách zatím máme štěstí. jak dlouho? Situace totiž pro vleklé sucho začí ná být stále méně stabilní a kůrovcem oslabený až suchý les je rizikem až extrémním.

V. Petr 7.12.2018 10:51

Opět jste zaperlil, takže popořadě.

Máte 100% pravdu, že emise SO2 jsou čistě lidským dílem a odumírání lesů během 70-80 let bylo úděsné. ALE i ti komunisté, jakmile toho byli technologicky schopni, se rozhodli důsledně nahradit uhlí jádrem, výstavba uhelných elektráren byla koncen 80 let jimi ukončena a patrně by se z elektráren vytápělo i vícero měst!

Řeči o zlém CO2 jsou ovšem nesmysl.

No a když se Vám nelíbí využívání strojů, mohl byste si na půl roku zkusit veslování na galéře nebo točení žentourem, pohánějícím mlýn, ono vy Vás to přešlo!