2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Když ďábel létá

Zprávy typu, že aerolinky Ryanair prorazily mezi deset největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě, nejsou prioritní pro letecké firmy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 5.4.2019 13:10

Neobnovitelným zdrojem byl už pazourek!

A dokonce pralidem už nestačil jeho přirozený zdroj, náhodně nacházené pazourkové pecky, a začali ho neobnovitelně těžit...

J. Lepka 5.4.2019 13:05

Bude-li například letenka do Hurghady stát 500 tisíc korun..

Hezká myšlenka, taková inženýrská, či spíš Lysenkovská. Jistě emise zřejmě poklesnou, ale v přímé úměře narostou fronty na pracácích a příliv emigrantů přes Středozemní moře.

To se jistě vyplatí.

R. Mayer 5.4.2019 12:58

Re: Víra vs věda

Vážený pane Rado,

do textu se Vám vloudila chybička, správně má být "opakovaně upřesňované výmysly a lži IPCC". To, co produkuje IPCC nejsou vědecké práce.

V. Petr 5.4.2019 12:54

Danění pohonných hmot pro automobily bylo původně

určeno pro financování STAVBY A ÚDRŽBY KOMUNIKACÍ!

Z tohoto hlediska jsou pokřivením trhu jakékoliv vyjímky pro jiné druhy pohonu vozidel!

V. Petr 5.4.2019 12:05

O životy jim může jít pouze v případě, pokud si nechají

zemi zaplavit migranty a budou příliš líní a zbabělí na to, aby šli do války!

Na to totiž ve skutečnosti dojela většina civilizací. Prvními "barbary," kteří takto zničili vyspělou civilizace byli staří Sumerové! Civilizační pokles trval několik set let !!!!

V. Petr 5.4.2019 11:53

Ten příměr s nemocnou planetou mi připomíná aztécké

kněze kteří tvrdili, že nebude li ročně bohům obětováno (rituálně zavražděno) 20000 či více lidí, přestane vycházet slunce!!!!

Nemocné dítě je zpravidla SKUTEČNĚ NEMOCNÉ a jeho nemoc nebývá výplodem pomatených či dokonce zločinných ideologů!

M. Krčmář 5.4.2019 11:38

Nevím jak jste došel k mé nevědomosti ,je to přesně naopak,jen se domnívám ,že k vědomostem dojdou cestou pátečního stávkování. Můj příspěvek byl samozřejmě myšlen v nadsázce ,i když zalejt kytky by asi zvládli. Plně s nimi souhlasím,že situaci je třeba řešit ,jen si nemyslím,že k cíli dojdeme zavíráním JE,či zničením průmyslu. To s těmi JE již pochopila i Gréta,nyní by ještě měli pochopit,že náš podíl činí oněch 9%,takže by měli protestovat v Pekingu a nikoli v Praze. Než příště začnete házet lidi do jednoho pytle ,račte se jich nejdříve zeptat,co si myslí.

P. Rada 5.4.2019 11:34

Re: Jasně,

Pomíjíte to podstatné - totiž, že rostlinstvo... při svém zániku také produkuje CO2 nestačí proto lidmi uvolnovaný CO2 než z atmosféry odebírat. Celé biosféra planety je sestavena s cca 550GtC přičemž lidé systém přikrmují 100x více jak spopečná činnost která tak akorát stačila na udržení rovnováhy ve celoplanetární výměně - uhlíkovém cyklu.

Právě také proto koncentrace v atmosféře stále rostou!

https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve/wp-content/plugins/sio-bluemoon/graphs/mlo_two_years.png

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/iea-emise-oxidu-uhliciteho-byly-loni-rekordni/1737451

P. Rada 5.4.2019 11:23

Re:

Těm všem nejspíše půjde na rozdíl od Vašeho relativního pohodlíčka jednou o životy. Tedy o to v životě podstatné a je jen dobře, že na to byli upozornění alespon několika mélo svými spoluvrstevníky.

Konkrétně Vy a pan Jurax i Novák... by jste je zřejmě nejraději ponechali ve stejné nevědomosti jakou sami nosíte.

P. Rada 5.4.2019 11:17

Re: Akce budí reakci ?

Najednou se to jeví, že priincip akce a reakce funguje když už tak jen jednostranně (Lidský svět řídí nás, lidi, ne obráceně) - že?

Omyl tedy může tkvět už v tom, do jaké míry je která mysl zdravá.

P. Rada 5.4.2019 11:13

Re: "Zdražit"?

Totalitou doposud opovrhovaných rozměrů je když už tak nejspíše právě součastná lidská ignorace poznaných přírodních zákomů a zákonitostí.

Konkrétně Vy jste se "totálně" upnul "zdražením" na pojem prospěch, peníze , odpustky .... Peněžní systémy se ale makroekonomicky UŽ zcela oddělili od jakéhokoli hodnotového krYtí (dříve zlatem...). Jednotlivce v obchodech přitom běžně klame, že penězům vidí v sousedních regálech přiřazeny cenovky.

Takto hromadně přehlížíte to základní, že se totiž život lidí dnes už dominantně vymkl symbiotickému charakteru pro odstoupení od cíle kterým je pokles entropie a upuštění od jednoznače objektivní směny přes jouly a kilogramy při založení fiktivní ekonomiky která se jak bublina na lidské bezbřehé fantazii o možnostech nafukuje na základě neobnovitelné těžby surovin a tvorby nerecyklovatelných externalit.

R. Langer 5.4.2019 11:06

Re: Danění pohonných hmot by mohlo být klíčem.

Bla bla bla. :-P

K. Janyška 5.4.2019 10:57

Re: Akce budí reakci ?

Lidský svět řídí nás, lidi, ne obráceně. Jeho pravidla tvoří naši mysl. To byte měli vědět... Dzp.

P. Rada 5.4.2019 10:57

Re: Víra vs věda

Racionálních argumentů je dnes už plný informační systém - např opakovaně upřesnované zprávy IPCC navazující na jednotlivé recenzované odkazy. Zkuste pro začátek alespon toto:

www.klimatickazmena.cz/download/.../4.%20kapitola_uhlíkový%20cyklus.pdf

P. Rada 5.4.2019 10:52

Re: Akce budí reakci ?

Pane Janyško předvádíte spíše jen víru v dostatečnou samořiditelnost společenských systémů. Důsledkem takové slepé víry ale byla jak poklidná či rozvojová období tak i krize až konce celých civilizací.

Opomíjíte zejména stochatické jevy a nespojitosti. Zdaleka né všechny akce proto budí očekávanou reakci. Zdaleka né vždy panují i v živé přírodě mimo lidskou společnost dostatečně stabilizující záporné zpětné vazby. Ztráta zpětné vazby se pak projevuje u lidí např stupiditou v chování:

https://www.citarny.cz/index.php/knihy-lide/vzdelavani-a-souvislosti/glosa-svet-a-knihy/koukolik-stupidita-spolecnosti

P. Rada 5.4.2019 10:38

Danění pohonných hmot by mohlo být klíčem.

To co autor nezmínil tkví razantním pokřivení trhu daněním pohonných hmot pro automobily a naopak odpuštění daní lodní a letecké dopravě. Pokud by tedy nezbytné daně odpovídaly více škodám byla by nasnadě i základní odpověd na emoce. Danová cesta by tedy měla být nosnou i přesto, že čím dále do budoucna tím je prokazování negativních či pozitovních dopadů problematičtější. Dopady klimatické přitom přesahují podněty na celé století i více.

Konkrétně na škody dnešního sucha u nás, či zatopená města v USA důsledku změny tras hurikánů (kde známe vyčíslení alespon přes pojištovnictví) ... - jsme si jako lidstvo zadělali kumulatvními imisemi před zhruba půlstoletím. Měrné kumulativní imise čechů dodnes patí mezi nejvyší na světě zejména pokud by byly vstaženy i na měrnou produktivitu. V dobách kdy ale ještě panovala železná opona a nebyla rozvinutá měřicí technika ani informatika neumožnovala situace vznik společenského povědomí dost širokých důsledků a tím ani základní podklad k poměřování odpovědnosti.

Dnešní studenti jsou dál - už o problému vědí. Ponesou ale i daleko dramatičtější důsledky a tak je jen dobře, že jsou podílníky na tvorbě otázek jak dál. Mám přesto obavu, že důsledky komplexu antropogenních dopadů rozvracejících ekonomicko-ekologickou situaci, zejména konzumní společnost jako celek dál hrubě podcenuje. Množící se studie totiž ukazují, že za půlstoletí může nedostatek prozíravosti stát životy značné části populace.

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

J. Poláček 5.4.2019 9:42

Re: Víra vs věda

Děkuji pane Jank za názorné vysvětlení. Takhle jsem se na to nepodíval.

K. Janyška 5.4.2019 9:33

Akce budí reakci a pokud se ukáže skutečně, že je

nutné něco udělat, udělá se to. To samo. I lidi to přinutí... Dzp.

E. Pawlica 5.4.2019 9:33

Re: Víra vs věda

Dovolím si vám jako sedlákovi se zdravým rozumem vysvětlit, že Ryanair je coby letecký přepravce na tapetě jako PRVNÍ NEUHELNÝ producent CO2, který se probojoval do první desítky šampionů. Dá se to přirovnat k prvnímu českému šampiónovi ze sta přeborníků v zápase sumó, před nímž je už jen devět lepších Japonců.

To je jen malé vysvětlení na okraj, jak se to jeví mně. Odpovědi na zbývající vaše otázky by zajímaly i mne, ale předpokládám, že zde se jich nedočkáme.

M. Krčmář 5.4.2019 9:30

Přesně tak,na každé škole jsou sta až tisíce potenciálních zalévačů kytek ,uklízeček,aj vymalovat by ta holota zvládla. To by bylo ušetřených nákladů ,a jelikož by žáci o prázdninách ve školách malovali a všemožnými prácemi svou školu zvelebovali,zbyl by jim čas tak maximálně jet o výkendu na ten Mácháč,jejich uhlíková stopa by se rapidně snížila sama od sebe. Doufám,že tito nečtou NP,jikak budou příští pátek demonstrovat u nás před domem,a nebude to mít nic společného s životním prostředím.

J. Novák 5.4.2019 8:50

Re:

Ono by studentské nadšení dostalo obrovské trhliny už v případě, že by měli jít demonstrovat v ve svém volnu, protože Fridays For Future je jen synonymen pro Three-days Weekend.

Odposlechnuto jinde: "Našim studentům leží na srdci vysychání deštných pralesů, ale kytky na školní chodbě nkdo z nich nezalije."

J. Poláček 5.4.2019 7:45

Víra vs věda

Jsme svědky počátku celoplanetární akce na ovládnutí koloběhu CO2 - "údajného" původce aktuálních změn klimatického systému. Můžete mi prosím jako ne-klimatologovi někdo dát odkaz na vědeckou studii, která takový jev DOKAZUJE (!!!) bez ideologie politiky a emocí ? Problematiku odborně nesleduji ale ten začínající kravál s požadavky na předělání lidstva je už k nepřehlédnutí :-)

Dále, může mi někdo vysvětlit proč je na tapetě úspěšný letecký dopravce (nikdy jsem s ním neletěl) jako producent toho plynu, aniž by se nepsalo nejdříve úměrně více o těch 9-ti předchozích.

Dále mi vysvětlete - jako sedlákovi, proč máme cokoliv začít konat jako první "my" na západě (cca 1 mld lidí) a přitom si nezajistit spolupráci a stejná pravidla i se zbytkem osazenstva planety (zbylých cca 6 mld lidí)? Netýká se to údajně nás všech ? Jaký má smysl, když se dvě rodiny na vesnici napojí na kanalizaci a začnou topit plynem a zbytek bude pouštět chc..y a bo...y do zahrad a potoka a topit v zimně petkama ?

Jsem otevřen přijmout všechny racionální argumenty.

J. Krásenský 5.4.2019 5:20

"Zdražit"

je jedna otázka, druhá je však ta, kdo ze zdražení bude mít prospěch - ke komu poputuje rozdíl mezi hodnotou tržní a předepsanou, aby to nedopadalo jako teď, kdy peníze za tzv záchranu planety užívají obchodníci s deštěm - pardon s CO2 odpustky, s biopalivy, "obnovitelnými zdroji" energie, za ničení polí monokulturami řepky, kukuřice, třtiny a palem, za lány fotovoltaických panelů a větrníků, za zničení lesů škůdci... Dnes je zřejmé, že za globální ochranou Země se skrývá jen další neohlodaná kost globální ekonomiky nařizované státy a mezinárodními organizacemi vylobované finančníky a velkopodnikateli. Planeta z toho prospěch nemá téměř žádný. Kdyby měli tito obchodníci se strachem vydávat podílově stejné množství prostředků, jako lidé s příjmy od mediánu níže, z toho co jim zbude po odečtení reálných životních nákladů, pak by se i letecká doprava zredukovala na zlomek současného stavu. Jenže by tu byl velký převis peněz (daleko vyšší než dnes) a vyvstala nerudovská otázka kam s nimi. Státu ne, ten to neumí a úřednický moloch je zneužívá ke své neomezené vládě. Školství? Jistě, jenže dokud si budou studenti sami diktovat, v čem se chtějí vzdělávat, je to jen další černá díra. Do zdravotnictví? Už teď připomínají farmaceutické firmy obchod s narkotiky, je pro ně výhodnější léčit než vyléčit. Kultura? Není viditelnější krize, než ta, která je v kultuře způsobená dostatkem zdrojů. Jak poznáte kvalitu mezi tolika narcisy?

Rozdíl v příjmech se od vítězství ekonomického liberalizmu zvětšil o několik řádů, ohrožuje svobodu jednotlivce, svobodu společnosti. To je stav známý od antického řecka, nejpozději od Aristotela. Liberaliznem k nesvobodě. Vláda oligarchů. To jsou paradoxy, pane Vaněk.

Moje kritika není konstruktivní - nevím co s tím. Ale co vím, ža tato cesta nevede k "záchraně planety", ale k totalitě dosud nepoznaných rozměrů.

J. Pospíšil 5.4.2019 4:38

Jasně,

ono by se toho dalo zdražit, aby si lidi moc nedopřávali. To by ta uhlíková stopa byla tak nízká, že by rostlinky neměli co jíst.

J. Jurax 5.4.2019 1:06

No jo, kdyby si ti záškoláci uvědomili, že demonstrují za to, že o prázdninách nebude dovolená s potápěním u Rudého moře, nýbrž pod stan na Mácháč, neboť uhlíková stopa cesty pěšky nebo na picyglu na ten Mácháč je nesrovnatelně nižší, možná by jejich nadšení dostalo trhliny ...