9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Hry s čísly

Podle bohužel již etablovaného sloganu, že je letos v naší zemi největší sucho za posledních 500 let, by se zřejmě měly přepisovat kroniky, neboť o suchu v roce 1520 (před 500 lety) není zatím nikde žádná zmínka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 21.5.2020 6:49

Pokud by autora zajímala data, stav krajiny... a nikoliv kritika pojmu ..."eskalace katastrofických zpráv"... - pak by to v jeho článku mělo být argumentačně znát. Ta data suchu máme sice nejpřesnější s přímých měření ale lze je také doložit sice nepřímo ale relativně hodnověrně daleko do minulosti. Např s růstu letokruhu stromů, sedimentů, s výskytu různých typů rostlin, živočichů atd. Takto se lze např. ukázat, že celých 10tis let zpět byla teplota - tento základní hybatel klimatu - globálně v mezích +-0.5C. Dnes jsme globálně už na odchylce +1C a s tím jsou spojeny i posuvy a proměny klimatických pásem tak velké jako nikdy v historii za kterou máme nejen písemné záznamy a jiné doklady poslednách 500 let ale kam až sahá civilizační zkušenost rámovaná výstavbou pevných sídel za posledních 5tis let.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

Problém navíc tkví v tom, že prognozy ukazují rostoucí pravděpodobnost ještě dramatičtějších změn klimatu než jakých jsme dnes svědky a ani někteří agrární analitici to žel zřejmě nechtějí brát vážně:

https://www.intersucho.cz/userfiles/file/ZemedelskeSucho.pdf?fbclid=IwAR0qs1Q62W-fTIiUq5lOcJrlokW4AeBN1QF6nZ3KwBrjbxdJQpThkmnEzgE