30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Guterres - ještě že ho máme

Na posledním klimatickém sumýš kabaretního cirkusu zvaného OSN pršely závazky přítomných hlavounů všech ras a náboženského vyznání, že by si člověk řekl, že do roku 2040 si budeme CO2 ukazovat v Národním muzeu kysličníků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 7.11.2019 15:42

Podle historika středověku V. Vondrušky si Češi v druhé polovině 13 století žili, v důsledku teplého klimatu, lépe, než v několika staletích, které po něm následovaly. Ochlazení klimatu připisuje dokonce jistý vliv na vypuknutí husitských válek.

B. Novacek 7.11.2019 9:47

Trubec Šejna kecá a kecá...pokud umíte číst, zkuste tenhle link:

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/gronsko-vikingove-klima-studie-atlantik-erik-rudy-zelena-zeme_1902100912_gak

M. Šejna 7.11.2019 10:06

Trubec Novacek neumí číst nebo nechápe text.

O pěstování pšenice v Grónsku není nikde žádný důkaz. Jsou důkazy o pěstování ječmene, což je ale mnohem otužilejší obilnina, než pšenice.

Na jihu Grónska dosahují v současnosti v létě denní teploty až 23°C. Přesto se tam ani dnes pšenice nepěstuje. Levnější je tu pšenici do Grónska dovézt.

R. Brzák 7.11.2019 10:46

vedete zbytečný spor - a bazírujete na běžné chybě (nezemědělec běžně zaměňuje výraz obilí výrazem pšenice), která ale nemá s podstatou sporu moc společného. A totiž, že v Grónsku bylo v historické době tepleji, než dnes...

M. Šejna 7.11.2019 11:47

Když už tedy bazírujeme na zbytečných sporech, tak mi prosím sdělte, na základě jakých vědeckých důkazů tvrdíte, že bylo v Grónsku v historické době tepleji, než dnes.

R. Brzák 7.11.2019 13:23

nemáme ani opačné vědecké důkazy - pouze indicie, jakou je osídlení Grónska Vikingy...a jeho pozdější ukončení, poté, co nastala malá doba ledová, na jejímž konci jsme dnes.

P. Lenc 7.11.2019 10:10

Jistě pane Šejno, jste co se týče Grónska "informován" jako jistý Rada.Ten mně také svého času odepsal, čím se ten dobytek krmil, jestli kamením.Fakta ho samozřejmně nezajímali.Těch 12 zatím objevených kostelíků je samozřejmně také výmysl a konec osídlení Gronska nástupem malé doby ledové během 14 st. jsou přece báchorky, že?

M. Šejna 7.11.2019 10:52

pane Lenci,

mohl byste mi sdělit, s jakým mým tvrzením polemizujete? Já píšu o tom, že se v Grónsku pšenice nepěstovala. Vy píšete o dobytku a kostelíčkách.

P. Zinga 7.11.2019 8:39

Ekoteroristický spolek "Extinction Rebelion" způsobil s jejími blokádamy ulis a mostů Londýnu škody kolem 43 milionů Euro.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7599955/Extinction-Rebellions-London-protests-cost-Met-37million-police.html

M. Šejna 7.11.2019 9:25

Pokud tyhle ekoteroristy nikdo nezavře do kriminálu za způsobenou škodu, budou terorizovat dál.

P. Rada 7.11.2019 9:59

Pane Šejno těmto převážně mladým lidem může jít i díky Vám - který si po 15letech diskusí o klimatu ještě myslí, že v noci skleníkový efekt nefunguje a i kdyby, tak proti dopadům klimatu nechce mitigačně nic dělat - až o životy.

To z důvodů hrozícího rozvratu klimatického systému a následného nedostatku potravin, navozené masiví celosvětové konfliktnosti až válek.

Odpovědnost za svět s pozice odcházející generace zřejmě adekvátně necítíte ale rád kriminalizujete ty kteří skudkovou podstatu sycení atmosféry uhlíkem, a prostředí dalšími odpady naplnit ani nemohli.

Podotýkám, že s hlediska ekologie jako vědy která popisuje vstahy v živé přírodě se dnes dominantní druh "homo konzuments" opírá už nikoli o obnovitelné - jak všichni jeho předci - ale zejména o jednostrannost drancování neobnovitelného a produkci nerecyklovatelného.

Podle přírodní zákonitosti takto porušuje životadárný princip poklesu entropie prosperujících živých systémů. Jde tedy o jaksi "kriminální" jednání které nemůže zkončit jinak jak ztrátou celoplanetární biosférické prosperity na kterou nejvíce doplatí její konzumní nadstavba a ti nejslabší a nejnevinější přitom nejdřív a nejvíce.

Váš postoj proto navíc považuji za amorální.

J. Chaloupka 7.11.2019 10:03

Ale my chceme něco dělat, ale něco rozumného.

P. Rada 7.11.2019 10:42

Také se snažím dělat něco rozumného a proto vím že to částečně lze. Rozum i měření přitom už dostatečně věrohodně vypovídají o příčinách změn a známo to je už 30let od zprávy IPCC. Nedávno to veřejně připomenul Tolasz:

https://www.novinky.cz/pocasi/511507-klimatolog-pred-30-lety-se-vedcum-smali-ze-prehaneji-ted-se-scenare-naplnuji.html

Veřejně známo je ale i to, že posledních 20let zejména v česku presidenti s pozic svého úřadu a následně celé konzervativní popitické spektrum, odalovalo nutná opatření. Něco se přesto v úsporách energií alespon v oboru stavebnictví do legislativy dostalo. Dmes se např už prakticky nesmí stavět jiné jak energeticky úsporné budova a čím větší tím je legislativa náročnější.

Toto samo ale na kompenzaci růstu spotřeby a eliminaci výrazné uhlíkové stopy akumulované za celou minulost která je ještě zhruba na úrovni 20tun uhlíku na osobu ročně, zdaleka nestačí.

Ptáte-li se co dělat pak nejpraktičtěji podle znalosti své vlastní situace můžete zkusit svou uhlíkovou stopu omezit. Věřím, že následně zjistíte, že soused který uznává jiná pravidla si oproti Vám nadlepšuje konkurenční pozici větší měrnou spotřebou, imisremi ... a protože např chybí uhlíková dan - chybí i obecná morálka až širší legislativa umožnující začít něco seriozně a adekvátně k situaci dělat.

Zatím na toto nic-nedělání doplatil např celý obor lesnictvé který už se ze ztrátovosti nikdy nevzpamatuje. pokud se nic výrazně nezmění, bude muset být naopak vlekle dotován... a budou následovat obory další a další což může vést až k neřešitelnému kolapsu.

Tten nepostihne nikoho více jak další generace. Informatiku máme rozvinutou a tak ti co už začínají chápat jek je většinová společnost bezohledně připravuje o jejich šance devastací přírodního prostředí dnes začínají otevřeněji protestovat.

Vúbec se jejich obecným postojům vzdorovitosti nedivím. Zásadní chybou společnosti totiž je že situaci nechala dojít tak daleko.

V. Petr 7.11.2019 11:53

Mě např. mnohem více zajímá dostupnost bytů pro mladé, než jejich "ekologičnost."

V. Petr 7.11.2019 11:59

Pokud by se realizovaly plány přechodu na jadernou energetiku, byla by dnes "produkce" CO2 v Česku zhruba poloviční.

Namísto toho tu máme zelený megatunel za 47 miliard ročně a pokračující spalování uhlí v tepelných elektrárnách!

A naprostý nedostatek bytů pro mladé v důsledku zabrzdění bytové výstavby "ekology!"

P. Zinga 7.11.2019 14:24

" Rozum i měření přitom už dostatečně věrohodně vypovídají o příčinách změn a známo to je už 30let od zprávy IPCC." Rozum s tím nemá nic společného a měření :jaké?

A nenaplňuje se žádný ze scénářu klimaalarmistů, nic se nenaplňuje.

M. Šejna 7.11.2019 10:23

Pane Rado,

žádný klimatický rozvrat nehrozí. Jen se mění klima, což se stalo v historii Země mnohokrát.

Jedinou novotou je skutečnost, že tentokrát to klima mění lidstvo samo svou průmyslovou činností.

Zrušte průmysl a můžete očekávat, že zhruba za 500 let se klima se vrátí zpět do předindustriálního stavu. Lidstvo se ovšem bude muset vrátit do jeskyní.

P. Rada 7.11.2019 10:59

Pokud se v minulosti změnilo výrazně klima - tak pravidelně následovala jiná geologická epocha s jiným složením druhů.

O rušení průmyslu a důsledcích toho vyumělkovaně hovoříte Vy!

já zde psal o transformacích na bezuhlíkovou ekonomiku, o transformaci na společnost nerůstu atd.

Na ty jeskyně ale při Vaší přezíravosti dojít opravdu zas může.

R. Langer 7.11.2019 11:29

"Na ty jeskyně ale při Vaší přezíravosti dojít opravdu zas může."

Ano, a to hlavně při praktické aplikaci vašich totalitních metod, Zelený bolševiku, při bezuhlíkové ekonomice a společnosti, které zakážete růst, hovada. ;-€

R. Langer 7.11.2019 11:26

"Jedinou novotou je skutečnost, že tentokrát to klima mění lidstvo samo svou průmyslovou činností." ̈

Žádný důkaz tohoto tvrzení nebyl doposud předložen.

M. Šejna 7.11.2019 12:15

a jaký důkaz byl předložen, že existuje galaxie v Andromedě, nebo že existuje povrch Slunce? Jaký důkaz byl předložen, že existuje evoluce?

:-P

V. Církva 7.11.2019 8:16

Ono tem poslední odstavci taky hodně pravdy. Ono by to vyřešilo věci líp než vyhazovat profesory z univerzit, že si nechají zaplatit služebku Číňany.

Jinak, ještě před 12 lety jsem si koupil tu Nokii právě protože byla Made in Finland. Protože jsme to nevyžadovali a naopak nechali Nokii zkrachovat, kupujete si teď šmírácký Huawei, k radosti strýčka Si. A nikomu to nevadí, ještě se nadává Trumpovi.

M. Šejna 7.11.2019 9:28

Kupte si smírácký Iphone, nainstalujte si do něho šmírácký Facebook a šmírácký Google, a budete mít klidný spánek z toho, že Vás nešmíruje strýček Si, ale strýček Donald.;-)

I. Schlägel 7.11.2019 10:23

Radši Donald než Si, pokud si mohu vybrat. Život je otázkou priorit.

Š. Hašek 7.11.2019 7:54

Velice trefně pojmenovaná současná situace!

Jeden z problémů je v tom, že nastupující generace už přímo čeká přírodní katastrofu, domnívá se, že vzájemné vazby mezi Sluncem a planetou Zemí se upraví "přes facebook". Skočili na špek jménem CO2 a myslí si, že se "to vyřeší tímhle plynem", a velitelem činnosti bude Bursík. Ostatně - podle nich - je "regulace klimatu na Zemi" něco jako "koupit si lepší kamna, nebo netopit".

Nejvíce poblázněných je zcela jasně mezi "propadlíky" z matematiky, přírodopisu, zeměpisu, chemie, fyziky, ...... .

P. Rada 7.11.2019 4:10

Demagogie v rámci kolonky ekologie - to je o výroku: ...."strašit, že do roku 2050 zaplaví oceány o miliony lidí více, než se očekávalo, to je prostě typická alarmistická ptákovina".

Nebylo to spíše původně míněno tak, že pokud na planetě lidé do roku 2050 nesníží svou uhlíkovou stopu na nulu, dojde následně k rozvoji nevratných klima změn na planetě, jejihž součástí bude růst hladin oceánů v budoucnu až o desítky metrů?

Vždyt nyní je situace nárůstu hlasin o několik milimetrů ročně a to navíc s poloviny vlivem růstu roztažnosti vody ale pokud v budoucnu začnou masivněji tát vysokohorské ledovce gronska a Antarktidy nepůjde zastavit růst gladin oceánů o desítky metrů. To budoucno ale odpovídá horizontu cca 10tis let. (https://www.nature.com/articles/nclimate2923)

Pokud by autor nechtěl být věcně s hledisky ekologie, klimatologie a dalších věd za jakéhosi šaška olečeného do šatstva odkudkoli... - měl by se naučit alespon citovat zdroje, aby bylo možné posoudit smysluplnost komentáře.

O to mu ale asi vůbec nešlo, chtěl udělat výlev vůči "alarmistům" (které ale rovněž nejmenuje) aby ho snad posléze ze zasnění o trvalém ekonomickém růstu bez ohledu na to jak se chováme, nebudily migrační vlny až válečné konflikty.

Těm kteří takovéto články pod hlavičku ekologie posléze zařazují šlo nejspíš o dehonestaci vědního oboru - jen aby někdo nepohodlné výsledky vědění - publikované třeba v - Nature Climate Change volume 6, pages 360–369 (2016) -nemusel reflektovat dříve než přijde potopa.

R. Langer 7.11.2019 5:50

Už aby ta potopa přišla a spláchla všechny Zelené bolševiky včetně tebe. :-P

P. Rada 7.11.2019 9:34

Zas jen opakujete bolševickou rítoritu kolektivní viny která umožnuji ničit až vraždit bez omezení. Dojít i k tomu ale znova může.

R. Vacek 7.11.2019 6:05

Medicína, kterou nám ordinují alarmisté, vede k zaostávání. A to je snad dostatečný důvod, abychom ji odmítli.:-)

V. Církva 7.11.2019 8:27

Tím spíš, že se ukazuje, a dá předpokládat (protože Zelení jsou jen přebarvení komunisté), že tito nerozumní ideologové ve svém důsledku zaostáváním a nerozumnými zásahy ekologii spíš uškodí.