15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 15.12.2009 9:46

Životnost panelů

je dána trváním dotací, což může být neomezeně. A když nebudou fungovat ? Generátor na benzín to jistí.

K. Babák 15.12.2009 9:42

Snadné řešení

O rezervu na likvidaci se zvýší výkupní cena elektřiny z panelů.

zz 15.12.2009 13:01

Re: Snadné řešení

Pouze v případě, že nám budou vládnout Bursíkovci a podobní fanatici a zloději. Jinak by totiž musela být výkupní cena - a to bez dotací, zy zam nemají co dělat -  pouze na úrovni nejdražšího zdroje, který ještě nutně potřebuji pro pokrytí potřeby.

jarda 15.12.2009 9:11

ja bych v tom problem nevidel

soucasti najemni smlouvy muze byt kauce ve vysi nakladu na likvidaci te zrudnosti

Peta 15.12.2009 9:49

Re: ja bych v tom problem nevidel

To ano. Ale jak bylo napsáno na začátku článku, zatím se neví, kolik ta likvidace bude stát.

novotný 15.12.2009 8:59

skvělý problém

Nevím odkud berete jistotu, že za 15 let bude tak snadné převest firmu na fiktivního majitle a pak zkrachovat. Bude-li tomu tak, můžete si být jist, že tuto metodu uplatní i majitel elektrárny jiné (např. právě jaderné).

Naprosto mi uniká kde je problém při likvidaci nosné konstrukce(tj. ocel, hliník někde i dřevo) nevidím ho ani při recyklaci krycího skla. Vlastní články jsou hodně křehké a i při výrobě se jich dost vyřadí (SCHOTT Val.Mez.) proč se raději nezeptat tam co dělají s  odpadem ?

Kromě toho je takřka jisté, v průběhu pár let budou majitelé těch dosavadních elektráren panely vyměňovat za účinnější a staré, odepsané budou likvidovat pokud jim plocha (nebo smlouva) neumožní rozšiřování.

honzak 15.12.2009 9:13

Re: skvělý problém

"Kromě toho je takřka jisté, v průběhu pár let budou majitelé těch dosavadních elektráren panely vyměňovat za účinnější a staré, odepsané budou likvidovat pokud jim plocha (nebo smlouva) neumožní rozšiřování."

A proč by to dělali???? Když jim prachy tečou samy od sebe? Proč by to likvidovali, když likvidace stojí peníze???

Pán žije patrně mimo reálný čas a reálný prostor, že?

novotný 15.12.2009 9:24

Re: skvělý problém

nevím co je vám do toho "kde žije pán" ale řeč je o ekonomice provozu. Pokud mám (díky štědře dotovanému provozu) panely zaplacené a jsou k dispozici účinnější tak si je samozřejmě koupím a instaluji. Udělám to na místě těch starých protože na na nové nemám plochu ani nazískám tak dobře dotovanou smlouvu.

Pokud je Váš prostor a čas omezen datem Paroubkova zvolení a funkčního období, chápu, že pojem reálný čas a prostor máte silně zúžen.

Stoura 15.12.2009 10:03

Re: skvělý problém

Spíš jde o ekonomiku: Pokud je smlouva o dotacích na dobu určitou,  a rozdíl mezi produkcí starých a nových panelů se ani přes morbidní dotace nesplatí zvýšením výroby, majitel nic inovovat nebude.

novotný 15.12.2009 10:51

Re: skvělý problém

Právě z ekonomických důvodů bude. Díky masivním dotacím se sice obor rozjel, ale protože po poklesu ceny panelů dotace zůstaly původní (na rozdíl od všech zemí okolo) je z toho skvělý byznys. Pokud budu mít po osmi letech půvudní panely odepsány a nové budou mít o 20-30% lepší výkon při stejné nebo lepší ceně a navíc ty moje díky stárnutí už nebudou mít výkon co měly, tak jej jistě vymněním za ty lepší. Můžu to udělat naráz nebo postupně to není důležité. Důležité je, že  smlouva platí 20 let a cena je vázána jen na vyrobenou energii ne na počet nebo stáří panelů. Řekl bych, že to jistě udělá bez ohledu na to co si myslím já nebo Vy.

Základním tématem ovšem byla likvidace odpadu.Není mi příliš jasné jak se liší majitel autovrakoviště, skládky pneumatik nebo odpadu od majitele FV elektrárny. Pokud se dostanou do potíží s likvidací odpadu  a fiktivní firma, která jde vzápětí do likvidace, tak to udělá každý z nich.

Technicky ovšem ještě nikdo nesdělil v čem je tak obtížná a drahá demontáž a rozebrání FV panelů.

volkswagen 15.12.2009 11:41

Re: skvělý problém

Chytrá hlávko novotný. Ty věco jsou dvě - jednak ty bláznivé dotace a druhak povinný odkup. Jestliže skončí dotace A povinný odkup, mohou si hoši s elektrárnami tak leda trhnout nohou, protože elektřina ze zdroje, který vyrábí nějakých 6 hodin za den bez ohledu na to, zda je o jeho produkt zájem či ne, je tak nějak každému naprd.

novotný 15.12.2009 12:11

Re: skvělý problém

pěkný slovník a jiskřivé myšlenky !

Gratuluji k úspěchu a tužte se i nadále.

volkswagen 15.12.2009 12:14

Re: skvělý problém

Nějaká věcná připomínka by nebyla?

novotný 15.12.2009 12:24

Re: skvělý problém

tak poraďte jak věcně reagovat na "chytrou hlávku" ,"trhaní nohou", "bláznivé dotace" a "tak nějak naprd".

K likvidaci a recyklaci FV odpadu jste nenapsal ani slovo a požadujete věcné připomínky.

Slaďte slovník s obsahem, zkuste něco k věci a věcné připomínky jistě přijdou.

volkswagen 15.12.2009 12:30

Re: skvělý problém

Na chytrou hlávku třeba tím, že budete psát chytře.

Proč by, proboha, někdo investoval po 10 letech do nového zařízení s životností 20+ let v době, kdy je staré zařízení zaplacené, vytváří mu hezky náklady v odpisech a má zajištěný víceméně pevný příjem na zbylých 10 let?

Vy si opravdu myslíte, že bez povinného odkupu s takovým pošetilcem nějaká distribuční společnost uzavře smlouvu? Jste tak naivní, nebo hloupý?

Novotny 15.12.2009 12:50

Re: skvělý problém

Mou (nebo i Vaši) naivitu a hloupost nechte stranou.

Neustále se točíme na naprosto marginální věci tj. zda majitel elektrárny po deseti letech část zařízení nebo i celé nahradí účinnějším. Já myslím, že to udělá vy se domníváte opak. Oba se shodneme na tom, že to udělá pokud se mu to vyplatí . Je zbytečné o tom dál diskutovat, je to jen na něm.

Pořád ještě nevíme l v čem je tak obtížná a drahá demontáž a rozebrání FV panelů. Jsem si jist, že bychom to zvládli i ve dvou a bez techniky.

Taky jsme se nedozvěděli jak se liší fiktivně zkrachované autovrakoviště od stejně dopadnuvši FV elektrárny.

Ještě -pro dodržení požadované úrovně - přidám: hlávko, naivní, hloupý, naprd, bláznivé.

tris 15.12.2009 12:55

Re: skvělý problém

Na účinnější zařízení nedostane štědrou dotaci.

To je vůbec legrace - dneska se zuřivě dotují neefektivní elektrárny, místo aby se chvilku počkalo a začaly se stavět ty efektivní....

volkswagen 15.12.2009 13:16

Re: skvělý problém

Vy jste opravdu trumpetka. No nic, sarkasmy to nezměníte. Majitel si elektrárnu postavil jen a pouze proto, že existuje povinný odkup a garantovaná cena. Jinak se taková elektrárna nemá šanci uživit. Jestliže je povinný odkup na úrovní 700% výrobní a distribuční ceny z tradičního zdroje, neřeší zvýšení efektivity výroby 30% vůbec nic.

Že se točíte na fiktivně zkrachovalém autovrakovišti je moc pěkný a řekl bych přímo excelentně demagogický argument. Vrakoviště není SPV založené a fungující jen za účelem vyčerpání dotací. Bez nich fungovat prostě nemůže.

Opakuji znovu a možná, že když použijete tu věc mezi ušima, tak to pochopíte. Ani v případě, že bude životnost panelů delší a výroba efektivnější, fotovoltaika je nestabilní a nepredikovatelný zdorj energie. Nastudujte si alespoň základní požadavky na fungování rozvodné sítě.

Inu a co se týče té recyklace - ano, jedná se většinou o sklo, hliník. Nicméně stále je zde důležitá otázka - kdo zaplatí minimálně demontáž a odvoz? SPV provozující solárku prostě přestane existovat a tradá.

novotný 15.12.2009 14:02

Re: skvělý problém

Majitel elektrárny, která za 25 let určitě fiktivně zkrachuje, to je reálná hrozba. Může to být ovšem jakákoli elektrárna i cokoliv jiného. S tím lze souhlasit. Když to říkám já, je to demagogie, když to řeknete Vy je to reálná obava. Nelze ovšem pominout , že na řešení fiktivních krachů v roce 2034 máme ještě určitý, souhlasím s Vámi, že naprosto minimální časový prostor. Kdežto fiktivní krachy vrakovišť, skladů všeho možného a skládek, které přjdou v nejbližší době na ty je času dost, zde je riziko nesrovnatelné s kusem skla, hliníku a křemíku, který bude za čtvrtsoletí překážet na louce. Zde je nutno zakročit rázně a nesmlouvavě.

Predikce slunečního svitu na měsíc dopředu je jistě zapeklitý oříšek ale kolik vyrobí FV elektrárny dnes za 2hodiny to vám mohu říct hned.

volkswagen 15.12.2009 14:16

Re: skvělý problém

Jste opravdu tak pitomý?

1. řeč je o slunečních elektrárnách, co do toho pořád pletete ta vrakoviště?

2. když už to sem cpete - copak na vrakoviště nebo skládky někdo dostává dotace a zaštituje se zelenou výrobou energie? Nebo snad jsme se jako země zavázali, že tu budeme mít určitý podíl vrakovišť a skládek?

3. Ukažte mi u nás nějakou solárku, která má plány na fungování delší, než je horizont povinného výkupu.

volkswagen 15.12.2009 14:25

Re: skvělý problém

Ještě doplněk - je hezké, že víte, kolik toho solárky vyrobí. Víte taky, kdo tu energii koupí?

Novotny 15.12.2009 14:45

Re: skvělý problém

1 článek se jmenuje smetiště, opakuji Fotovoltaická smetiště. Řeč je pouze a výlučně o odpadu a jeho likvidaci. Dále je zde zmiňováno riziko fiktivního krachu firmy s cílem vyhnout se likvidaci odpadu. Proto má smysl zde hovořit o odpadu a  smetištích a skládkách čehokoli. Stejně jako má smysl hovořit o likvidaci těchto odpadů. Prostě autor o tom napsal článek a já na tohle téma pod ním diskutuji.

2. Obávám se, že i v tomto bodě nejste příliš přesný. Pokud ne samotný provoz, tak likvidace opuštěných a zkrachovalých skládek (to je téma článku- opuštěný odpad po FV) je financována z veřejných peněz.

3. Jestliže víte jaká bude cena el. energie za 25 let a podle toho postavíte plán sdělte mi ji prosím.

4. Ještě nezbytné :  hlávko, naivní, hloupý, naprd, bláznivé,  jste opravdu trumpetka, opravdu tak pitomý, použijete tu věc mezi ušima.  Doufám, že jsem nevynechal v minulém příspěvku jsem opomněl, omlouvám se.

volkswagen 15.12.2009 14:53

Re: skvělý problém

1. Na základě článku fotovoltaická smetiště se začnete točit na likvidaci autovrakovišť. Dobrý, vy zase mlátíte černochy :-)

2. ZAKLÁDÁNÍ NOVÝCH, nikoliv likvidace starých. Dostal někdo korunu dotace na to, že si založil skládku nebo vrakoviště? Zavázel se někdo někomu, že mu bude 20 let platit z peněz, které ukradne lidem? Jakkoli mě taky štve, že sanace opuštěných skládek se platí z veřejných peněz, s FV to nikterak nesouvisí.

3. Jestliže udělám 25 let dlouhou investici a nemám tušení o návratnosti, pak jsem hovado, které nemá na trhu co dělat. Celý ten podvod je postavený na dotacích.

4. Třeba vám to v tom mozku, co v mozku, v tom prejtu co tam máte začne trošku vrtat a přijdete na něco svého.

novotný 15.12.2009 15:12

Re: skvělý problém

Obohacení:    v tom prejtu co tam máte místo mozku. hovado, které nemá na trhu co dělat

Tradiční:  hlávko, naivní, hloupý, naprd, bláznivé,  jste opravdu trumpetka, opravdu tak pitomý, použijete tu věc mezi ušima.   Raději na začátku, abych neurazil.

To co vyprodukoval Váš - jak říkáte prejt - mne nijak zvlášť neoslovilo. K bodu 3 lze říct, že za 25 let bude funkční elektrárna dál produkovat elektřinu jen za jiných podmínek. A o těch (očekávaných) nefunčních píše právě autor tohoto článku.

  Nesdílím jeho názor, že riziko fiktivních krachů je zde vyšší než u jiných činností ani nevím nic o tom jak "nebezpečný" bude materiál a zařízení, které na louce zůstane. Proto jsem se do hovoru o odpadu, jeho likvidaci, fiktivních úpadcích a dalších "rizicích" zapojil.

Připojte další "prejty" a mějte se hezky.

volkswagen 15.12.2009 15:30

Re: skvělý problém

Nějaká věcnější reakce by nebyla? :-)

novotný 15.12.2009 16:00

Re: skvělý problém

prejt z Wolfsburgu zda se vychladl a možná bude prostor k normální řeči.

Elektrárnu nemám a ani mít nebudu, to mne ale nanaplňuje žádným bezmocným vztekem vůči těm co na dotace prostě dosáhli. Možná i předloni zalobovali aby se dva roky nesnižovala. No a vyšlo jim to.

Pohledem do své faktury za elektřinu vidím, že příspěvek na OZE činí asi 1% z ceny tj nějakých 180 Kč ročne za celou rodinu. Příspěvek na stavební spoření činí dle p. Janoty 4mld ročně tj asi 1600Kč za naši rodinu a rok. Původní smysl tj. získat dostatek prostředků na levné úvěry byl chválihodný dnes mají banky peněz dost jen bonitních klientů se jaksi nedostává.

Stejně tak původní úmysl- podpořit Fv elektrárny- chápu. Dnešní zbytečně masivní dotace z toho však dělají byznys, který už takovou podporu nepotřebuje a nedostává se spíš ploch a přenosových kapacit. V obou případech jde o peníze z mých kapes v druhé případě to aspoň nemusí dál růst.

volkswagen 15.12.2009 16:24

Re: skvělý problém

Kristapána, zkuste být aspoň originální.

Elektrárnu si může pořídit kdokoliv, i vy. Na kšeft je to super, plácnu pár panelů na střechu, dostanu licenci (všechno na klíč) a jedem s medem na povinný odkup za nemravnou sazbu.

Kde je ovšem nějaký eko logický/nomický smysl celé akce?

Ekologický přínos = 0. Díky zavádění FV elektráren se neodstavil ani mW klasiky. A to prostě proto, že jejich výroba musí být neustále zálohovaná. Anebo svítíte jen když svítí sluníčko? Topíte, perete a žehlíte jen za slunečnýh dní?

Ekonomický .. no to se snad nedá nazvat přínosem :-) Je to dojná kráva pro prodejce a provozovatele. Ostatní na to pouze doplácí a to ve dvou rovinách - jednak přímo tou platbou na OZE, druhak nepřímo v nižší efektivitě klasické výroby energie - elektrárny díky fv dosahují nižších úspor z rozsahu. Ovšem zároveň musí být připravené vykrývat výpadky FV a fofrníků.

Gandalf 15.12.2009 12:53

Re: skvělý problém

No, možná není ani naivní, ani hloupý. Možná má fotovoltaickou elektrárnu. :-D

PeRi 15.12.2009 8:15

Fotovoltaická smetiště

No nevím, ale trvanlivost solárních panelů a jejich funkčnost musí být podstatně delší, než těch dvacet, nebo třicet let! Potom by si obce mohly samy vyrábět elektřinu a vylepšit si energetickou situaci vůbec! jinak, ignorujte a nečtěte Lidovky, ode dneška jsou registrace na diskusích! Nedoplatí na tom hulváti, ale slušní lidé, navíc to smrdí komunismem!

honzak 15.12.2009 8:19

Re: Fotovoltaická smetiště

"jejich funkčnost musí být podstatně delší, než těch dvacet, nebo třicet let"

A to jako proč? Rozhodnutím z brusele? Ono stárne jak krycí sklo, tak příslušný polovodičový přechod. Takže se snižuje účinnost konverze a to tak, že o desítky procent!