26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Evropský dárek Číně…

Kompletním přechodem ne elektromobilitu sníží EU globální emise oxidu uhličitého o 2 %. O tolik je pak Čína zase zvýší za pouhé dva roky jen svojí horečnou výstavbou uhelných elektráren.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 23.9.2021 10:04

Ne. Je to dělba práce.

P. Pepax 22.9.2021 9:30

Souhlas s autorem, velmi rozumný článek. Bohužel aktuálně byl rozum zakázán a to úředníky EU.

V. Mokrý 22.9.2021 10:10

tak jest

J. Nevrkla 22.9.2021 8:53

A taky traktory na elektriku, když nebude, tak motyky a kosy. A Číňani k nám budou létat jako na výlet do skanzenu. Takovou budoucnost nám plánují.

P. Rada 22.9.2021 9:18

Pane Nevrklo, jakou budoucnost si asi tak plánujete/ plánujeme tím, že žijeme nejen konzervativně ale dokonce stále delší dobu na ekologický dluh?

Konkrétněji stromů u nás dorůstá stále méně než jich schne a rubeme. Bonita půdy klesá při mírně rostoucí populaci ale větší plýtvavosti potravinami a s růstem vetrné a vodní eroze jak nikdy dříve - což zatím kompenzujeme agrochemií a rostoucí závislostí na dovozu fosforečných hnojiv. Čisté pitné podzemní vody ubývá - jak s důvodů většího výkyvů podnebí, tak s nárůstem reziduí pesticidů... v ní. Uhelné a mnohé nerostné suroviny už jsme na svém území prakticky vyčerpali.... atd.

Energetický skanzen zde oproti okolnímu světu ale opravdu úspěšně konzervativně udržujeme. Příliv s takto navozeného turistického ruchu i s té Číny ale sotva bude stačit krýt domácí propady. Naopak může dojít na to, že nám jako prakticky největším měrným kumulativním znečištovatelům světa, pro naši laxnost vzhledem k nutné změně chování, okolí zarazí dodávky životně klíčových surovin.

M. Krátký 22.9.2021 9:41

magore, kdo tě platí za tyhle kraviny !!

V. Mokrý 22.9.2021 10:11

svazáci to dělají z nadšení

J. Nevrkla 22.9.2021 10:14

Na žádný ekologický dluh nejedeme. Voda i vzduch jsou stále čistší, půda dává stále vyšší úrodu, lidé se dožívají stále vyššího věku, nic jsme nevyčerpali ani nevycerpame, až bude něčeho nedostatek, zvýší se cena a sníží poptávka. Zcela přirozeně, bez politiku nejlépe a nejefektivněji.

V. Petr 22.9.2021 11:00

V podstatě máte pravdu.

V. Petr 22.9.2021 11:01

Stromy uschly kvůli ochraně kůrovce lidmi, jako jste Vy!

J. Pankovic 22.9.2021 11:14

Méně stromů u nás dorůstá proto, že zelení magoři chrání kůrovce a bonita půdy se snižuje hlavně proto, že zelení magoři protlačili Parlamentem zákon o Bio - složkách do paliva a pěstování kukuřice jako jsi jau biomasy.

Pod řepkou ani pod kukuřicí se nedělá hluboká orba, vody se vsákne méně, zato eroze je větší.

A kdo to má všechno na svědomí ??!

Zelení ekofašouni, kteří přírodu úmyslně ničí !!!!!!!!!!

O. Kaucký 22.9.2021 11:17

Můžete si na svoje otázky odpovědět sám. Stromů hodně usychá? Díky ochráncům kůrovce.

Bonita půdy klesá. Protože se pěstuje řepka, kukuřice kvůli palivům. Z toho je ta vodní a větrná eroze.

Výkyvy počasí jsou, byly a budou, byla a budou suchá a vlhká období a pokud člověk nebude brutálně zasahovat do přírody, jako se to stalo v případě Aralského jezera a Kaspického moře, tak se s tím vyrovnáme.

Uhlí se hlubinně netěží, protože je to v současnosti drahé a povrchové doly chtějí zavřít „ekologisté”.

Skutečný ekolog musí mít přehled o řadě vědních oborů a to u „ekologistů” nehrozí, jen tapetují kdejaký blud z netu.

Z. Lapil 22.9.2021 15:40

Plýtvání čímkoliv znamená jediné: je to příliš levné. Primitivní příklad: v Evropě běžně zahazujeme ohryzky od jablek. Pochybuju, že řekněme v chudé somálské vísce by někdo vyhodil byť jen tu stopku, o energeticky bohatých semínkách nemluvě.

Mezi námi - jsem si dost jist, že dokud budete platit, nikdo vám žádné dodávky nezarazí.

R. Langer 22.9.2021 17:06

Jestli máš nějaké dluhy, Zelený bolševiku, tak si je vyrovnej jako chlap, a netahej do nich ostatní. ;-D

O. Kaucký 22.9.2021 11:27

Vy nevíte, že elektřina je v zásuvce a potraviny v supermarketu v regálu?;-D

Čínu doženeme a předeženeme, protože budeme mít elektroauta, tedy pokud nám dodají čipy a baterky.;-D

R. Langer 22.9.2021 17:10

;-D R^

R. Meišner 22.9.2021 8:48

je hrůza, kolik lidí si myslí, že elektřina vzniká v zásuvce. --ne, ta vzniká v elektrárnách, těch, které např. Německo šmahem ruší. větrníky ani soláry to v žádném případě nevytrhnou. ještě se dožijeme velké srandy a nepřetržitých blackoutů--to je jediná jistota, na kterou lze vsadit. tož tak. 8-o

P. Rada 22.9.2021 9:00

"Německo šmahen ruší" - nebo spíše "šmahem" plácáte?

Blackouty jsou totiž průvodním jevem zejména v systému malé diverzifikace zdrojů a velké odlehlosti spotřeby od centrálního zdroje.

Právě letos u nás v důsledku růstu dynamiky podnebí a možná i zastaralosti padly stožáry VVN během měcíce hned na dvou různých místech (u JETE a po tornádu). Naštěstí jen s lokálními blackouty a proto kratšího trvání ale poučení si s toho pro lehké škody zřejmě vzal málokdo.

Solár jako záloha pro udržení alespon "jistoty" komunikace v takto postižené oblasti může znamenat zásadní snížení dopadů.

J. Sedlář 22.9.2021 9:52

"Solár jako záloha pro udržení alespon "jistoty" komunikace v takto postižené oblasti." Jako tornádem? Jako opravdu? Jako pako.

J. Pankovic 22.9.2021 11:20

Solár se vyplatí hlavně v zimním období, že ?

Dny jsou kratší, zato je častěji pod mrakem, a když do toho přijde inverze... a nedej Bůh, že by nasněžilo tak půl metru sněhu :-):-):-)

V. Petr 22.9.2021 11:34

Hlavně ovšem v noci...

F. Brnušák 22.9.2021 13:39

Ano pri bourkach je vetsinou jasno, pripadne fouka ustaleny vitr do 10m/s. Proto jsou solary a vetrniky vhodnou zalohou pro pripady neprizne pocasi.

R. Langer 22.9.2021 17:13

Ty jsi evidentně mnohem větší debil, než je možné si běžně představit, Zelený bolševiku. :-P

J. Lukavsky 22.9.2021 18:30

"Naštěstí jen s lokálními blackouty" ano, když padne sloup tak okamžitě naskočí směna do auta a razí na místo to opravit. Když ale bude blackout protože nesvítí a nefouká už třetí den, a není odkud vzít elektřinu, tak prostě bude trvat 4, 5, 7 dní, dokud Sluníčko nevykoukne. A to bude rachot. J.L. end

M. Pivoda 22.9.2021 8:26

Ha! Odložte své omezené lidské mozky někam do šuplíku. Všemocná Neviditelná ruka trhu prý vytvořila americké Ministerstvo energetiky (Department of Energy, DOE), a to americké kapitalistické Ministerstvo dotacemi popohání výzkum a vývoj potřebným směrem:

DOE oznamuje 24 milionů dolarů na zachycování emisí uhlíku přímo ze vzduchu, 17. SRPNA 2021.

Proč? "... Studie naznačují, že omezování samotných emisí uhlíku nebude dostatečné a v boji proti klimatické krizi budou zapotřebí inovativní přístupy, jako je přímé zachycování vzduchu. ..."

DOE Announces $24 Million to Capture Carbon Emissions Directly From Air, AUGUST 17, 2021.

... Studies indicate curbing carbon emissions alone will not be sufficient, and innovative approaches like direct air capture will be required to combat the climate crisis. ...

https://www.energy.gov/articles/doe-announces-24-million-capture-carbon-emissions-directly-air

L. Beneš 22.9.2021 10:05

Tak to se máme na co těšit. Vzduch budeme zachycovat a CO2 budeme pumpovat do podzemních děr.

R. Langer 22.9.2021 17:11

Opět si pleteš socialismus s neviditelnou rukou trhu, ty naše malá hloupoučká UI. Ale to je u tebe přece naprosto normální. ;-D

P. Rada 22.9.2021 7:11

Ekologie je o popisu vstahů mezi organismy a prostředím. Zde je ale tento pojem zneužit jako rámeček pro demagogii - tedy líbivé ale klamné řečnické vystupování.

Pan Kovanda věcně klame např. tím, že dává do souvislosti klimatické důsledky a okamžité imise. Na klima ale mohou s principu mít dopad až kumulativní imise - které ale on už nesohlednuje.

Dalším autorovým klamem je skrývání vlivu jednotlivců až malých celků za vlivnost super velkých uskupení - tedy odhlédnutí od občanské odpovědnosti. Ta by ale měla být páteří demokratického světa.

Do třetice ilustrativním a nejrozšířenějším klamem je slovíčkaření. Např věta:

..."Skutečnost je ale taková, že zatím nikdo s jistotou říct neumí, že elektrický pohon opravdu v dotačně či daňově „necinknutém“, tedy férovém tržním konkurenčním boji tváří v tvář spalovacím motorům obstojí."...

Skutečnost (věcnost) je zde taková, že autor souvislosti a typ elektrického pohonu v dopravě nespecifikuje. Mnohým je sice zřejmé, že např doprava metra se ve "férovém konkurenčním boji" bez elektropohonu neobejde ale autor druh mobility a další okolnosti pomíjí nejspíše právě proto, aby elektromobilitu mohl obecně spochybnovat.

Popis vstahů organismů s prostředím by v zejména v případě člověka měl být doplněn o fakt, že tento druh je vybaven tak variabilní psychikou, že je jakoukoli technologii schopen zneužívat.

Zamlčení zásadního rámujícího faktu, že se zneužívání tech. možností dnes nejmasivněji a ekologicky neudržitelně děje na základě neobnovitelných zdrojů a nerecyklovatelných technologických procesů, považuji za jádro Kovandovi DEMAGOGE.

Z. Jiroušek 22.9.2021 8:53

DEMAGOG jste Vy. Archimeda, Paskala, Newtona neokecáte.

Doufám, že v Německu vyhrají volby Zelení. A teprve potom nastane rachot a sloupů pouličníhoosvětlrení bude nedostatek.

Já se aktivně těch akcí nezůčastním, ani se nebudu dívat. Ale Vy hledejte úkryt.

P. Rada 22.9.2021 9:21

Tak konkrétně - v čem falešně řečním? A nehledejte si před věcnou odpovědí falešný "úkryt".