25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Evropský dárek Číně…

Kompletním přechodem ne elektromobilitu sníží EU globální emise oxidu uhličitého o 2 %. O tolik je pak Čína zase zvýší za pouhé dva roky jen svojí horečnou výstavbou uhelných elektráren.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Povolný 22.9.2021 10:31

Ekologie popisuje vztahy organismů a jejich prostředí, píše pan Rada. Jsem překvapen, že v dnešní pominuté době někdo zná tuto správnou definici. Pan Rada ale zapomíná na jednu věc - jakmile se taková disciplina "povýší" na politickou ideologii a stane se ekologismem, tak ztratí původní smysl a možné je prakticky cokoliv, co se dá ideologicky zdůvodnit. A zdůvodnit se dá ledacos, jak víme z komunismu. A s politickou ideologií můžete souhlasit nebo nesouhlasit, obojí je možné. Nesouhlas nemůže znamenat diskvalifikaci, ne v demokracii. Z historie ale známe ideologie, které nejsou zrovna následováníhodné, tak uvidíme, jak to dopadne tentokrát.

Nejdůležitější závěr z článku je ten, že nová technologie se prosadí sama, pokud je dostupná a má výhodné vlastnosti. Třeba jako použitelná varianta. Zákazníci budou sami chtít technologii, která jim přinese něco nového. To je osvědčený způsob, takhle to vždycky fungovalo. Protlačovat něco silou a dotacemi k takovému cíli nevede, lidé časem sami poznají, kdo jim mazal med kolem huby. A pak to může být velmi nepříjemné až fatální, jak také víme z historie.

M. Pivoda 22.9.2021 10:57

Cituji: "Nejdůležitější závěr z článku je ten, že nová technologie se prosadí sama ..."

No, ale technologie distančního vzdělávání (a tzv. home office) byly ale silně požduchnuty vpřed k praktické aplikaci právě epidemií Covid-19. Neprosadily se tedy úplně samy.

(Výraz "pandemie Covid-19" by prý byl ideologicky nesprávný výraz. Nejsem epidemiolog.)

R. Langer 22.9.2021 16:55

Distanční vzdělávání ovšem není nic nového, a o tom, jak ve skutečnosti funguje, se můžeš normálně zeptat učitelů ze svého okolí. Jsem zvědavý, kam tě pošlou, ty naše malá hloupoučká UI. Já bych věděl. ;-D

P. Milan 22.9.2021 10:59

Hledat logiku i ideologa Rady je marné.

Ano, zatím se nové technologie prosazovaly tím, že byly lepší (levnější, pohodlnější) než ty, které nahradily.

Prosadit HORŠÍ novou technologii, ideologicky, to je příspěvek zelených vyděračů dějinám.

P. Rada 22.9.2021 16:15

Pane Povolný pokřiveně mi podsouváte povýšení ekologie na politickou ideologii.

Já to vnímám jinak - NAOPAK. Bud lidé jako součást přírody budou ve svých rádoby-zákonech a nakonec i ideologiích respektovat principiální nadřazenost zákonů a zákonitostí přírodních - nebo doslova NEBUDOU.

R. Langer 22.9.2021 16:59

Žádné přírodní zákony nejsou nikomu nadřazeny, prolhaný Zelený bolševiku, přírodní zákony jsou lidmi normálně využívány k jejich PROSPĚCHU. To jenom vy, prolhaní tupí Zelení bolševici si myslíte, že si je můžete libovolně odhlasovat! :-P

J. Lukavsky 22.9.2021 18:36

"Ekologie popisuje vztahy organismů a jejich prostředí" a ještě o vztazích organizmů mezi sebou (např. parazitizmus, symbióza....). J.L. end

M. Juraška 22.9.2021 10:29

Pane Pivoda vy jste zelenej i na zadku.!!

M. Pivoda 22.9.2021 10:47

No, já jsem zde zvyklý i na sdělení, že jsem rudý. Dnes tedy pro změnu, zelený. To není až tak špatný.

A přitom já jsem jen učitel předmětu Inovace, bez celoživotní jakékoliv politické angažovanosti.

Vězte, že bez ohledu na politický režim. který je právě u moci, nás čeká technologická revoluce. A ta technologická revoluce (nikoliv revoluční masy pracujících!) bude mít i své silné společenské dopady. Jenže musíme ještě počkat, až k tomu poznání dospějí české akreditované univerzity. Ty univerzity totiž byly akreditovány pro minulost, nikoliv pro budoucnost!

O. Kaucký 22.9.2021 11:20

Aby nám do toho pokroku nehodili Číňani vidle. Nebudou čipy nebude pokrok.:-P

M. Pivoda 22.9.2021 13:49

https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/U.S.-chipmaker-GlobalFoundries-to-double-auto-chip-output-for-2021

U.S. chipmaker GlobalFoundries to double auto chip output for 2021. Key semiconductor supplier warns global supply crunch will last 'well into' 2022.

Google Translate: Americký výrobce čipů GlobalFoundries zdvojnásobí výrobu automatických čipů do roku 2021. Klíčový dodavatel polovodičů varuje, že globální krize v dodávkách potrvá „dobře“ do roku 2022.

M. Pivoda 22.9.2021 10:14

Cituji z článku: "... Jenže dnes si v Česku elektroauto pořizují prakticky jen hodně bohatí lidé a snobové. Dávají na odiv svoji starost o životní prostředí ..."

Hm. A co na odiv asi dávají majitelé drahých iPhonů?

Vězte, že navzdory tvrzení českého makro-ekonoma (autora článku), elektromobilita má v Česku (i ve větším světě) normální průběh.

Proč? Nové výrobky vždy kupují nejdříve ti bohatší občané. To platí i pro drahé lety do vesmíru. ...

J. Pankovic 22.9.2021 11:25

Automobilizmus nezvítezil v USA proto, že si pár bohatých snobů koupilo drahou hračku, ale proto, že Ford model T byl opravdu tak levný, že si ho mohl dovolit prakticky každý :-):-):-) protože koně musíte krmit i když nepracují ;-)

V. Petr 22.9.2021 11:31

R^R^R^

M. Pivoda 22.9.2021 13:38

Pro J. Pankoviče

Fordův automobil, černý model T, rozšířil již existující (drahý) automobilismus v USA. A proč?

Protože Henry Ford navštívil v USA jakousi (již existující) demontážní linku, zvířecí jatka, a dostal nápad zřídit pro automobily montážní linku, která by podstatně zlevnila výrobu. Humor: Zákazníci si mohli vybrat jakoukoliv barvu svého automobilu T, pokud zvolili barvu černou!

Přihlaste se do kurzu Inovace.

Já jsem byl v Česku z univerzity vyhozen, aby se tamní studenti nemohli ode mne dozvědět nic o skandálním pozadí českých univerzit. Tak funguje česká polistopadová demokratura.

R. Langer 22.9.2021 17:04

Ještě že tě všichni odevšad zavčas vyhodili. Kdybys někde mohla hlásat ty svoje levičácké bludy, mohlo by to poškodit celou generaci budoucích techniků, ty naše malá hloupoučká UI. ;-D

J. Pankovic 22.9.2021 18:39

Na vynalézání, zlepšování a inovace máme vás, pane Pivodo. Někteří se musí starat i o to, aby to,co funguje fungovalo i nadále ;-)

...už máte ten reaktor na studenou fúzi ?

V. Bok 22.9.2021 13:46

Elektromobilita je opravdu nejdražší ze vsech způsobů jak snizit emise, neb emise nijak významně nesnizuje. Navic, o snizeni ceny baterii si můžete nnechat zdát, lithia tolik neni a jeho tezba, zpracování a vyroba baterii vc. Likvidace je velmi náročné a ekologicky velmi škodlivé. Navic, životnost baterií je omezena a jejich recyklace, no, řekněme nedořešená.

Je to ovšem nejlepší a nejlevnější zpusob, jak dosáhnout toho, aby lidé nikam nejezdili, nescestovali, neshlukovalivse a sedeli radeji u lahvace doma nevysedavali ve strilnich hospodách, kde by se mohli treba na necem domluvit. Vždyť sedet u serialu a pocitacovych her je přece tak bezvadné...

J. Pankovic 22.9.2021 19:49

...a když ještě zrušíme výuku matematiky (na myšlení je tu vůdce) a zavedeme inkluzi (rovná šance pro blbce), zrušíme hotovost (pro vaši bezpečnost)... však my vás do té skvělé lepší budoucnosti dokopeme ať chcete, či ne !!!!

V. Kučer 22.9.2021 21:08

Pokud se započítá výroba, recyklace nebo likvidace mají baterky víc emisí než když se jezdí na benzín ale máte pravdu moc se jezdit nebude takže vznikne o něco méně CO2.

R. Langer 22.9.2021 17:00

To ovšem naše malá hloupoučká UI není schopna pochopit. ;-)

T. Zlesa 22.9.2021 10:12

" ...s náboženským zápalem." Tak ten je možno vidět i u odpůrců elektromobility na NP. :-)

Překvapující se zdá, že ty tisíce inženýrů ve světě, ve špičkových firmách, nepřišlo na ty základní nedostatky přechodu na elektro auta. A pořád do toho investují svou práci a peníze. A ještě zrychlují. A přitom na NP si stačí prolouskat poznámky zkušených diskutérů a měli by jasno. Věnovali by se něčemu perspektivnějšímu. :-)

V. Petr 22.9.2021 10:58

Elektromobilita je protlačována shora proti zdravému rozumu!

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

P. Milan 22.9.2021 11:01

Investují proto, že pod pokutou musí.

Nutí je zelení ideologové.

O. Kaucký 22.9.2021 11:22

Už jste slyšel o dotacích?

Z. Lapil 22.9.2021 15:33

Svou práci a peníze investuje podnikatel, například na základě toho, že mu někdo - zde stát/EU - řekne, co bude smět prodávat a co nebude smět vyrábět. Inženýr vyvíjí, co mu podnikatel řekne.

Zdejší diskutéři včetně mě mají námitky proti zakazování ropamobilů, nikoliv proti elektromobilům jaksi an sich. S tím, že nevěří v jejich technicky a ekologicky úspěšný vývoj, což, ráčíte-li dovolit - nemá co dělat se zakazováním.

Protože hlupáků, kteří nevěděli, že něco nelze, a prostě to udělali, zná historie techniky spoustu, včetně jistého Sinclaira, který asi neslyšel toho ředitele IBM, který pravil, že na trhu je místo asi tak pro několik počítačů, a vymyslel počítač, který si mohl pořídit - asi ani moc nepřeháním - puberťák v samoobsluze.

Paní Drábová v jedné přednášce mluvila o energetických revolucích: ovládnutí ohně, využití fosilních paliv, využití jaderné energie a - cituji přibližně - možná se blížíme k revoluci čtvrté, spočívající ve schopnosti energii efektivně ukládat.

R. Langer 22.9.2021 17:08

Bohužel - neblížíme. Ani náhodou. Rád bych se pletl. Ale já se skoro nikdy nepletu. ;-)

V. Novák 22.9.2021 17:25

Naznačuje něco, že bychom se k takovému zlomu blížili?

Z. Lapil 23.9.2021 9:34

Nic jsem nepostřehl, ale já při tom dělám nějaké rutinní zprávy... Zmiňovala poměrně výrazné zlepšování stávajících akumulátorů, nic principiálního. Spíš klasický technooptimismus "až bude třeba, někdo to vynalezne".

Koneckonců paní Drábová je inženýrka par excelence, ale z nějakého extra hlubokého vhledu do podstaty baterií bych ji nepodezíral :-). Tedy ve smyslu, že by věděla, co nikdo neví.

V. Kučer 22.9.2021 21:11

Je to vaše víra.