3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mirek 4.1.2010 13:09

Re: Obyčejná zlodějina, škoda mluvit

asi jsi četl jiný článek - nikde jsem se nedočetl, že by tu elektrárnu rozkradli členové té humanitární instituce. ano, je to průser, když se sypou peníze do afriky

Jan 4.1.2010 11:29

Re: Ona ta humanitární organizace

Je třeba si uvědomit, že základním programem této organizace (jmenuje se ADRA,obč. sdružení, proč to tajit) v ČR je, dle jejích vlastních údajů:

"V České republice vede vzdělávací programy Projekt není problém (určen pracovníkům neziskových organizací) "

Takže si to doplňme: Projekt není problém, hlavně když výsledek je na ho... a peníze v kešeni.

Ludva 4.1.2010 11:04

No a co - účel byl splněn

Firmy dostaly peníze za vybudování elektrárny, organizátoři si zadarmo pocestovali po Africe, tak vo co go ? Jen tak dál - sbírejte na Afriku. A šetřete si, ještě bude třeba živit ty, co přiimigrují.

Minutus 4.1.2010 10:56

Líbí se mi na této stránce

ta reklama na fotovoltaické panely. :-))

Minutus 4.1.2010 10:55

Re: Nechápu k čemu potřebujete průvodní dokumentaci v angličtině

Základní průvodní dokumentace se hodí, ovšem zpracovaná na míru, jakási stručná "howto" shrnující popis podstatných provozních a údržbářských zásahů. Ne firemní manuály dodávajících firem přibalené třeba k panelům, tohle tam opravdu asi číst nebudou, to je pro projektanta. Infrostruktura alespoň vycvičených lidí, kteří se o to budou starat je nezbytná. Ale tohle všechno by mělo být už v solidním projektu. Tedy měl by tam být nejen projekční návrh ale také konstrukční, technologická a provozní dokumentace. Pokud podmínky nelze zajistit, měl by na to přijít už projektant v této fázi.

Kalamajka Mike 4.1.2010 10:50

Obyčejná zlodějina, škoda mluvit

Státní pokladnu dojí tolik lidí, že je s podivem, že schodek je "pouhých" 196 miliard. Ti "humanitární" flákači by měli dostat po hubě a ne peníze daňových poplatníků.

Honza42 4.1.2010 10:40

Nechápu k čemu potřebujete průvodní dokumentaci v angličtině

Nikdo ji číst stejně nebude. Dokud tam budou Češi tak si poradí bez ní a jakmile vytáhnou paty, stejně se tam velmi rychle vrátí doba kamenná. Nikdo nic udržovat, natož pak opravovat nebude.

para 4.1.2010 10:00

Česko je samo o sobě spravováno jak "Energia-Utopia"

Je pěkné, že se pan autor rozhlíží po krachujících projektech ve světě a dává je tuzemcům za příklad jak to také může dopadnout.... Nepěkné je na tom to, že kontrolovatelnost stavu a okolností je pro našince mizivá.

To jak máme velký schodek státního rozpočtu je sice daleko zřejmější, důvody i důsledky bližší ale realita dění směrem k ozdravení nemá také daleko k "Energia-Utopia". Hlavně tedy ve smyslu doufání, že také někdo zvenku naplánuje záchranou akci u nás.:-(

ver 4.1.2010 9:38

dobrý článek , ale s chybou

píše se " Greenpiss "

david 4.1.2010 8:59

Ona ta humanitární organizace

má více problému se svými projekty. Podívejte se na odkazovaný článek a diskuzi k němu.

Ano, vypadá to, že humanitární organizace je vedena humanitně vzdělanými lidmi a podle toho vypadají výsledky jejich práce, když se potkali s technikou.

Naneštěstí stejných výsledků dosahují jiní "humanisté" i v ekologii. Evropa také není daleko od doby kdy se tu bude svítit jeden a půl hodiny denně a voda poteče taky jenom někdy.Že by už vyšla i kniha "Solar Energy for dummies"? třeba tady http://www.shearersbookshop.com.au/DummiesBooks.asp

jd 4.1.2010 8:58

Energia-Utopia

Byl-li tento technicky a organizačně nedořešený projekt financován přímo či nepřímo z našich daní, tak by zodpovědný pracovník měl celou škodu uhradit a jít do vězení. Navíc je to jasná ukázka výsledku cpaní peněz do rozvojového světa. 

Sirena 4.1.2010 8:54

V Nairobi lze všechno sehnat

Také mne zaujaly ceny a kvalita vybavení dodávaných do Afriky, (Etiopie, Zambie) českými organizacemi. Jimi udávané ceny jsou nehorázné, opravy zařízení téměř nemožné o ceně za dopravu ani nemluvě. Humanistické organizace nemají ani páru o tom, že Keňa je stabilní stát a v Nairobi lze sehnat téměř jakékoli zařízení, nábytek, potraviny v dobré kvalitě za daleko nižší ceny, než u nás. Stačí si internetem vyhledat ceny zboží, např. malé solární elektrárny, či vybavení škol a poté si internetem najít šikovného afrického dopravce, který zboží dopraví na místo určení. Včetně obtelefonování dodavatelů je to práce na pár hodin. Potom člověk dojde k závěru, že humanitární organizace a) nemají páru o poměrech v Africe, b) mají příšerně drahou režii a reklamu, c) sprostě okrádají dárce. Staral jsem se o logistiku zboží a živých zvířat z celého světa, vím, o čem mluvím. Sirena

MLOK 4.1.2010 6:50

JESTLI SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNU POUZE POSTAVILI...

...a pak ji ponechali svému osudu - bez oplocení, ostrahy a pravidelné údržby, pak se není čemu divit. On Temelín by bez údržby a ostrahy také dlouho nefungoval.

       Bylo by docela zajímavé, znát podrobnosti o celém projektu.

honzak 4.1.2010 6:13

onehdá byla v televizoru

reportáž na toto (nebo podobné?) téma. Zvonku to vyzeralo tak, že afričtí soudruzi to rozkradli a nadšená českí knoflenka, která to popisovala neměla o lektřině ánunk. Ale jak praví klasik - blbost přinese užitek teprve tehdy až vykvete.

Mimochodem, STÁVAJÍCÍ prováděcí projekt by mě opravdu zajímal!