6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Dotace na elektromobily je nemorální a neekologická

Motoristé by mohli už od poloviny příštího roku dostávat státní dotace na nákup auta na elektrický pohon nebo stlačený zemní plyn (CNG). Podle Hospodářských novin o jejich výši jednají ministři průmyslu a životního prostředí, Jan Mládek z ČSSD a Richard Brabec z hnutí ANO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 20.11.2015 8:19

Pokud se eště vrátíte :-)

Nehrajte si se slovíčky. OK, budeme sdílet :-). I ony komuny tedy sdílely např. kuchyně, kde se ve vaření střídaly jednotlivé rodiny :-))).

Celý můj blábol poukazoval na rudozeleného Kašpárka, který brojí proti podporám elektromobilů, ale bez uzardění by podporoval hromadnou dopravu nebo vytvoření elitních jízdních pruhů a jiné blbosti. Končim.

K. Frauknecht 20.11.2015 8:21

Re: Ale huš!

Chyba se vloudila.

J. Jurax 19.11.2015 2:32

Souhlas

Dotace jsou přerozdělování cizích peněz získaných z daní těch, kdož se nemohou vyhnout jejich placení, podle blahorodného a převážně jurodivého uvažování politiků a zde i zelených cvoků, dobře zezadu podšprajcované lobbováním (tzn. úplatky) těch, kdož na dotacích vydělají. I když nevylučuju, že to politikové semtam dělají i jen z čiré, nezkalené blbosti.

Mimoto ten, kdo si pořídí elektromobil, je dotován už tím, že neplatí vysokou spotřební daň z nafty či benzínu, jež (prý) jde na rozvoj silniční infrastruktury. Elektromobily asi létají.

R. Tichý 18.11.2015 16:34

Téměř všechny dotace jsou ZLO

Kam se podíváte, tam vedou ke korupci, pořizování nesmyslů.

V. Kolman 18.11.2015 21:49

Re: Téměř všechny dotace jsou ZLO

Svatá pravda pane Tichý! Účelem dotací je, aby "tekly" přes co největší počet lidí (úředníků), z nichž každému zústane část dotace "za nehty". Kdesi jsem četl (krk bych za to nedal), že pokud je z Evropy poslán finanční dar do Afriky, tak je považováno téměř za zázrak, když se k trpícím lidem dostane 10 procent z poslané částky. Zbytek padne na provoz "dobroserů" v nesčetných organizacích. Těchto zbylých 90% = luxusní automobily a neméně luxusní platy a vily "odkláněčů".........

J. Kadeřábek 18.11.2015 14:27

Kašpárku, kašpárku.

Do center měst se autem nedostanete už dnes. Jenže naučené mantry je třeba stále mlít dokola, že Kašpárku.

M. Prokop 18.11.2015 10:19

Nemorální a neekologická?

Morálku či ekologii hledá možná nějaký člověk, čistící les nebo přenášející žáby.

Ekologisté a s nimi sdružení vyžírkové v politice hledají jak pomoci sami sobě nebo svým kamošům.

Viz udatný boj s CO2.

K. Frauknecht 18.11.2015 7:44

Zase to potvrdil :-)

Píše hezky, ale blbosti. Abychom nedotovali např. elektromobily, budeme dotovat např. hromadnou dopravu? A budeme určovat, kdo kam smí a jakým způsobem? A hned jsme zelenější, teda rudější :-)!

M. Marek 18.11.2015 8:43

Re: Zase to potvrdil :-)

Nepíše blbosti ale o blbosti. Zkuste si přečíst článek ještě jednou a pak ještě jednou. Třeba to vyjde.

R. Langer 18.11.2015 12:15

Re: Zase to potvrdil :-)

Nejlépe je nedotovat NIC. Pak nemusíte určovat, co kam půjde. Tak jste to doufám myslel?

K. Frauknecht 18.11.2015 15:00

Re: :-)

No baže! A rázem by bylo po srandě!

"Zelenou" energii by vyrábělo pár nadšenců a elektromobil by si koupili (a zaplatili) jen fandové...

Spekulovat o tom, že bychom se měli sdružovat a nejezdit sami v autě, je stejné jako doporučovat lidem se sestěhovat do jedné ubytovny (ubylo by kouřících komínů :-)).

L. Novák 18.11.2015 16:59

Re: :-)

Člověče, jak vás tak čtu, nejste na palici? Víte, kolik je 1+1 ? Systémy sdílení aut už v praxi fungují a přibírání cestujících na volná místa v autě na delší cesty funguje odedávna (od dob auto-stopu), moderně pak i přes objednávací systém na Internetu. Dokonce proti němu protestovala taxikářská mafie a hnala je k soudu...

K. Frauknecht 19.11.2015 8:18

Re: :-)

Jasně. A v třicátých létech minulého století byly populární rodinné komuny (zjm. Německo, Francie, jisté prvky převedeny do izraelských kibuců). Z hlediska ekonomiky jsou zde DROBNÉ výhody. Za komoušů už bylo sdružování povinné a v tom je pointa a na palici rozhodně nejsem:-))!

Sdružujte se, chcete-li. Rozhodně však nesmí nastat stav zvýhodňování (dotace, daňové úlevy....) nebo dokonce nařizování ze strany státu (vládnoucích elit). Takže tak.

L. Novák 19.11.2015 17:25

Re: :-)

O jakém sdružování to melete? Sdílení a sdružování jsou naprosto (významově) odlišné pojmy. S komouši to nemá nic společného.

Druhý váš odstavec ve druhé větě hlavu i patu má a nelze než s ní souhlasit. Kdybyste chápal čtený text, mohl jste si ušetřit zbytečné psaní. :-P

K. Frauknecht 20.11.2015 8:20

Re: :-)

Nehrajte si se slovíčky. OK, budeme sdílet :-). I ony komuny tedy sdílely např. kuchyně, kde se ve vaření střídaly jednotlivé rodiny :-))).

Celý můj blábol poukazoval na rudozeleného Kašpárka, který brojí proti podporám elektromobilů, ale bez uzardění by podporoval hromadnou dopravu nebo vytvoření elitních jízdních pruhů a jiné blbosti. Končim.

B. Uhlich 18.11.2015 0:55

Ha ha , nemorální...neekologické...

tak trochu nechápu proč to vůbec řešíte pánové se rozhodli , nebo se ještě rozhodovat budou a výsledek je jasný, ne? Jako co chcete řešit? Podporovat OZE je taky debilita a kdo proti tomu nějak viditelně protestuje....he? Nikdo...

Už před nějakým časem v E15 mluvil nějaký rozumbrada o tom, že elektromobily se mohou šířit jedině tak , že vlády zemí učiní příslušná zásadní a odvážná opatření...no jaká asi, že? No tak si tady pár lidí koupí elektrický auta a stát jim to částečně zacáluje..., za pár let se tu budou budovat "inteligentní " energetický sítě...lidi si budou kupovat na dotace akumulátory a zas se s tím nic nenadělá... kšeft je kšeft a navíc všichni tihle energeticky alternativní podnikatelé co se velmi obsloužili oteplovacím náboženstvím mají holt dlouhé prsty... Tak co tady řešíme... Automobilismus má stejně před sebou úplně jiné cíle a řešení než je otázka zda elektromobily ano či ne. Problém automobilismu je spíš v tom, že auto jako takové je z pohledu energetické bilance naprostý nesmysl...krám, který spotřebovává 80..90% energie jen na to, aby se sám hýbal a realita, kdy 1500kg železa veze 50kg slečnu je prostě nesmysl, ať už se jedná o auto na benzín, plyn, nebo elektriku... navíc u elektromobilů je zásadní problém v kapacitě baterií, která zatím v žádném z elektromobilů nedosahuje energetického ekvivalentu natankované plné nádrže u běžného auta na benzín, či naftu.. a to vůbec nehovořím (nepíšu) o tom, že v našich klimatických podmínkách je používání elektromobilu poměrně nesnadné neboť "odpadní" teplo pohonného agregátu je nepatrné a jakýkoliv jiný způsob temperování interiéru vozu má za následek podstatné snížení dojezdu těhle vozidel... tedy já osobně nepovažuji elektrická auta za nějaké řešení individuální dopravy. Budoucnost je stejně v nějaké formě spalovacího motoru, který bude fungovat na něco obnovitelného (bude-li to nutné) ..třeba nějaké alkoholy a pod..

P. Dvořák 18.11.2015 1:53

Re: třeba nějaké alkoholy a pod

Natankujte mi dvacet litrů svatomartinského.

:-))

M. Hatlák 18.11.2015 8:15

Re: třeba nějaké alkoholy a pod

Naprosto souhlasím. Mě taky. Ať žijí vožbrundové.

M. Prokop 18.11.2015 10:22

Re: Ha ha , nemorální...neekologické...

Asi by to chtělo nějakou zásadní technologickou změnu, typu když v telegrafii místo složitých aparátů s bublinkami, ručičkami na cifrplotě s abecedou etc. přišel pan Morse s jednoduchými tečkami a čárkami.

L. Novák 18.11.2015 17:01

Re: Ha ha , nemorální...neekologické...

Budoucnost je v celovodičích! Polovodiče už zastaraly... :-P

V. Kolman 18.11.2015 21:38

Re: Ha ha , nemorální...neekologické...

Možná se budete pane  Nováku 475 divit, ale něco velmi podobného pronesl už před rokem 1968 president Antonín Novotný, když mu chtěli předvést výrobu nejmodernějších polovodičů ve Výzkumném ústavu pro sdělovací techniku A.S.Popova. Tehdy údajně prohlásil, že se přijde podívat, až budou vyrábět celovodiče.

       Stejný president, který prohlásil, že: "Ještě dnešní generace se dožije komunismu". Bohudík se mýlil. Ale pro odmítání pojišťováků to byl argument náramný :-))

L. Novák 19.11.2015 17:27

Re: Ha ha , nemorální...neekologické...

Nebudu se divit. Já to od Novotného "opsal" jako ironii... :-P