29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Domácí elektrárny

Komik Felix Holzmann kdysi řekl: „člověk si nemusí kupovat celej pivovar, když se chce napít piva.“ Po několika desetiletích pan RNDr. Martin Bursík chce, abychom si začali pořizovat a provozovat vlastní, domácí elektrárny a tímto dali na frak velikým energetickým společnostem - dodavatelům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 16.7.2014 8:17

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

Píše - jsem ostrovní, tak proč do toho taháte dotaci ?

V. Novak 16.7.2014 11:27

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

Protože tihle propgátoři samostatnisri si pod pojmem "ostrovní provoz" představovávají leccos - jen ne skutečně ostrovní provoz.

Ale pokud mu to vychází - nechť mu slouží ku zdraví!

A tu metodu laciného a účinného ukládání elektřiny ve velkém měřítku by si měl nechat patentovat, pokud možno celosvětově - a bude z něj miliardář, že Gates u něj bude žebrat. Kromě toho, že taky pomůže zezelenat energetice...

R. Langer 16.7.2014 15:55

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

To bude "ostrovní systém" s prodlužkou načerno připojenou k sousedovi... :-D

M. Mýval 16.7.2014 10:33

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

Souhlas. Nemusím akumulovat, když spotřebuji hned. Surfuju, peru a vařím když svítí. Večer jdu spát se slepicema, je tam smrádek ale teploučko, ušetřím za topení... ranní kontakt s přáteli radši přes net a bez videa...

P. Švejnoch 16.7.2014 12:27

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

A kdy myjete, pane Mývale?

J. Jílek 16.7.2014 18:01

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

ono je zakázáno akumulovat v bojleru? Nebo je zakázán dohřev "jinou cestou"?

O. Horák 16.7.2014 14:51

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

A když zaleze sluníčko, tak si řeknete "Zítra je taky den" a necháte jídlo dovařit a doprat až zase vyleze či druhý den, že?

P. Dvořák 16.7.2014 1:10

Nevím, co si myslet.

Pokud někdo opravdu chce, aby každá domácnost měla svoji elektrárnu, je 1) opravdu úplný blbec nebo 2) myslí si, že my jsme úplní blbci?

Pokud je to varianta č. 2), mohlo by se jednat o voliče Zelených. To beru.

Pokud je to varianta č. 1), pak si říkám, jestli přece jenom v minulém režimu nebylo něco na tom tzv. "zneužívání psychiatrie", kdy by takového magora prostě strčili za zeď a byl by pokoj.

B. Uhlich 16.7.2014 1:07

Domnívám se, že jste ten problém pojal poněkud špatně

Za 1. k panu Bursíkovi nic nemám, neboť k někomu tak odpornému se ani vyjadřovat nebudu...

Ovšem k článku jako takovému bych Vás rád vyvedl z omylu...energeticky se osamostatnit lze..jediné co k tomu potřebujete je odhodlání (odvahu) a peníze... Jinak lze poměrně technicky dostupně realizovat samostatný systém, který může být funkční poměrně dlouhou dobu...je to ovšem opravdu problém finanční (neboť energetická soběstačnost se nikdy nemůže vyplatit..) pak je to též problém logisticko-ekonomicko-eneregtický neboť první věc, kterou si musíte uvědomit, že při odpojení od sítě už nikdy nebude žít tak jako doposud... bohužel i Vy se stáváte součástí toho ostrovního systému neboť i na Vašem chování záleží jak Vám bude systém fungovat...což je bohužel dost základní problém, který si většina energetických nadšenců ani moc ze začátku nepřipouští. Též doporučuji si tak pohovořit s rodinou zda opravdu chápe do čeho, že se to chcete pustit a po té co si uděláte energetický audit svůj a celé rodiny si teprve můžete začít v hrubých rysech malovat nějakou představu. Každopádně žití v na energetickém osrově je zajímavé, nikdy se nenudíte a spoustu napínavých chvil si pak nahrazujete povznášejícím pocitem, že celej ČEZ, RWE a podobní Vám mohou políbit..však víte co..  Já tady nechci nijak jednoznačně eneregtickou soběstačnost adorovat ani dehonestovat jen bych chtěl připodotknout, že jsem se okolo jednoho takového projektu motal a bylo velmi zajímavé sledovat celý vývoj.. od představ přes cimrmanovy slepé uličky až po výslednou realizaci, která opravdu funguje:  http://www.ostrovnidum.cz/index.php?s=texty&o=o_dome

Ze všech možností, které zmiňujete, jsou v domácích podmínkách použitelné výhradně solární technologie..o všem ostatním velmi pochybuji..velkou větrnou elektrárnu Vám nikdo nepovolí, biomasa je nereálná logisticky, řeku či říčku většina přes svojí zahradu nemá... Tedy jste-li majitelem dobře orientovaného domku a máte dost peněz a odvahy... hurá do toho.... :-)))

V. Novak 16.7.2014 11:29

Říkáte v podstatě totéžm co článek - jde to, ale dře to.

Za velké peníze můžou mít ve SAE sjezdovku - proč by nešlo se energeticky osamostatnit?

Za velké peníze...

R. Langer 16.7.2014 15:57

Re: Říkáte v podstatě totéžm co článek - jde to, ale dře to.

Přesně tak, za peníze v Praze dům... ;-)

B. Uhlich 16.7.2014 23:11

Re: Říkáte v podstatě totéžm co článek - jde to, ale dře to.

Myslím, že neříkám to samé co článek... autor energetickou soběstačnost v podstatě zesměšňuje...já tvrdím, že to možné, ALE....  že to vyžaduje dvě zásadní věci...za 1) osobní rozhodnutí a uvědoměmní si ..do čeho to vlastně lezu   a za 2) nějaké peníze na instalaci systému.... ale pozor doba se přeci jen mění a ta instalace funkčního systému se opravdu přibližuje o normálním lidem... např. to co cituji v tom předchozím textu se dnes daří pořídit za cca 1/3 původní ceny  (mám na mysli jen ten systém..nikoliv dům...) tedy při životnosti systému ..dejme tomu 10...12 let se mohou pořizovací náklady velmi přiblížit ceně za odebranou energii..pak už je to docela zajímavé...  Jiným problémem ovšem zůstává to, že si to každý dovolit nemůže i kdyby na to měl... proto nějaké teorie ve smyslu hesla "ostrovní systém do každému domku" považuji za naprostý nesmysl...