21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Dochází ropa?

Vyčerpání základní energetické suroviny lidstva se odkládá. Pokolikáté už? A přijde vůbec někdy nedostatek ropy?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 24.6.2015 15:15

Re: Technologický doraz

Pokud se do toho nebudou montovat ekoteroristé&vyžírkové s dotacemi (viz solár), tak bude efektivnější.

To už tak na světě chodí.

M. Prokop 24.6.2015 15:13

Re: Ropa nikdy nedojde - jen se stane nedostupnou.

Cena ropy markantně klesla a stále se vyplácí ji těžit.

Zajímavé, že?

M. Prokop 24.6.2015 15:11

Re: Mimochodem, vývoj jaderné energetiky

"Kdekdo - i s teroristů - o tom ví a to situaci jen dál komplikuje"

Míníte tím "i Z teroristů" hlavně ekoteroristy barvy zelené, sem tam do rudooranžova?

V. Novák 24.6.2015 14:47

Re: Mimochodem, vývoj jaderné energetiky

Ty technologie reprocessingu jsou dávno známé a v technologickém měřítku odzkoušené.

V. Novák 24.6.2015 14:45

Re: Nic takového, jako Váš "technologický

K rychlosti světla máme ještě dost daleko. Což je fyzikální doraz, za který to asi opravdu nepůjde.

A jaké máte další?

S. Donát 24.6.2015 14:41

Re: Tak to je natuty!

Nic takového jsem netvrdil. Psal jsem o jaderné energetice jako o nejnovějším zdroji a o tom, že je to relativně mladý obor. A že se na mnoha polích energetiky posunujeme zvyšováním efektivity zdrojů. Dále si troufám tvrdit, že nemůžeme vědět, jestli se nějaká převratná novinka neobjeví (zítra, za rok, za sto let). Co Vás na tom tak pobavilo?

V. Novák 24.6.2015 14:38

Re: No tak už dost :-)

Možná by pomohlo, kdybyste pár takových technolpgických dorazů popsal - protože mám dojem, že se bavíte tak abstraktně, že vlastně o ničem. Tak nějak filosoficky...

J. Kavalír 24.6.2015 14:30

Re: článek není špatný, ale

Abiogenní teorii mohou přijímat jen stejní "odborníci" jako ti, co si myslí, že mimozemšťani žijí mezi námi. Mimochodem, UFO je skutečnost, je to něco, co se zatím nepodařilo identifikovat. Až se to v podaří, z UFO se stane IFO (identifikovaný létající objekt), tedy něco úplně jiného, než dopravní prostředek mimozemšťanů.

J. Plzák 24.6.2015 14:27

MIT

Massachusets Institut of Technology je vážená technická škola v USA. Jedna z nejváženějších. Je s podivem, že právě v této škole mahl vniknout blud jako Meze růstu.

Jednou si na tom někdo udělá doktorát.

P. Rada 24.6.2015 14:25

Re: Mimochodem, vývoj jaderné energetiky

A co to vzít kak, že dnešní nákladovost na výstavbu jaderných úložišt roste už rychleji jak úrok na jaderném účtu?  Takto roste i riziko, že za přespříliš optimistický odhad, že se podaří najít dostatečně efektivní technologie uzavírající jaderný cyklus, doplatí celá společnost.

Je sice možné se na NP vztekat a tvrdit: ..."jaderná energetika tady prostě bude a hotovo.." ale je dnes už naopak prakticky nemožné realizovat JE efektivně jako celospolečensky dominantní energetický zdroj. Tím netvrdím, že v budoucnu tomu musí být stejně. Tvrdím ale, že změna k lepšímu je už nepravděpodobná.

Největší jaderné úložiště (Pacifik) po Fokušimě přitom odzkoušelo Japonsko. Čínská reakce byla v zastavení všech vnitrozemských projektů - se zjevným důvodem nepřipravit se o tuto byt krajní možnost.

Žádná JE dneška (3+generace) se totiž už s fyzikálního principu nedokáže bezpečně hned odstavit. Bez dlouhodobého masivního chlazení se nutně dál narůstající energie stává až špinavou bombou. Kdekdo - i s teroristů - o tom ví a to situaci jen dál komplikuje. (Jen pan B.U si tvrdí své).

J. Šimek 24.6.2015 14:24

Re: Ropa nikdy nedojde - jen se stane nedostupnou.

Ejhle, náhle máte na abiogenní teorii pevný názor, žvanílku :o)

B. Uhlich 24.6.2015 14:23

Re: No tak už dost :-)

Nějak nechápete, že technologické dorazy tu jsou a v běžném životě se s nim setkáváte každým okamžikem svého života. Dokonce ty technologické dorazy ovlivnily lidstvo víc než cokoliv jiného, že vy to z nějakého pomatené zpupnosti či nevědomosti nehodláte brát na vědomí, je Váš problém. Samozřejmě, že technologické dorazy indukují potřebu jiných technologií a jiných směrů a nikdo s tím problém nemá, jenže je tu stále dost oborů, ve kterých budou hrát technologické dorazy stěžejní roli a energetika je jedním z nich.

Jinak já žádnou apokalypsu neočekávám, já se prosím chovám podle přírodních zákonů a respektuji je.... já neočekávám s úsměvem idiota na zázraky či mimozemské technologie... za to , jak tak koukám, je tu dost lidí, kteří budou asi jednou notně překvapeni... a když už jste též zmínil, že neexistuje technologický doraz, který by nešel řešit... tak i s tím souhlasím, teď jde ovšem o to, zda se to řešení bude lidem (jako Vy) líbit... protože jednou z možností řešení dorazu energetiky by teoreticky mohlo být i to, že bude opět záležet na tom, kolik kdo bude mít doma dříví... a jak tak koukám na ty Vaše odpovědi, že vy nemáte ani polínko, co? :-)

R. Langer 24.6.2015 14:12

Re: TROCHU ZMATENÝ ČLÁNEK

Přirovnávat Římský klub k ekologistickým spolkům typu Greenpeace a pod. je hloupé, to je fakt. Je totiž podstatně horší, oni ty pavědecké teorie totiž přivádí na svět. Třeba tu o globálním ochlazování v 70 letech. Je to banda podvodníků a lhářů! :-P

B. Uhlich 24.6.2015 14:06

Re: Tak to je natuty!

Docela jste mě pobavil, možná, že by nebylo od věci Váš argument podpořit nějakými čísly... No podívejte, opět a znovu opakuji...nikdy a nikde jsem netvrdil, že se stávající nedá zlepšovat, ale prosím zlepšit stávající není principiálně objev něčeho nového. Např. spalovací motor by už asi pan Benz, nebo Diesel nepoznali, ale asi by se pošklebovali tomu, kdybychom se jim přiznali, že jsme celkovou účinnost zvětšili jen o necelých 15%... co se týká štěpné reakce, máte snad nějaké zprávy, že bychom se dostali nad těch 5%, ne nemáte, ani mít nemůžete. Tak sakra co tu furt blábolíte... žádný nový druh energie NEMÁME a pokud se nemýlím tak se ani žádný nikde nezjevuje. To, že něco zlepšujeme je úžasné....v tom je technický pokrok úžasný, ale sakra přiznejme si, že prostě fyzikální a technické dorazy existují... V energetice nemáme nic, co by se dalo považovat za nový principiální objev... prostě nemáme..hotovo. Všechno co dnes využíváme je produkt vynálezů minulého nebo dokonce předminulého století..akumulátory, solární články... tak mi tady sakra ukažte ten převratný vynález...,který.., dejme tomu od roku 1950 zásadně změnil světovou energetiku... ???

K. Frauknecht 24.6.2015 14:01

Re: No tak už dost :-)

Asi si opravdu nerozumíme. Pokud neexistuje vztah mezi úrovní poznání a technologiemi, není co řešit (ani rétoricky :-))). Víte, oni Apačové také tkali sukna :-). Sorry, ale není mi z historie znám případ, kdy by lidstvo narazilo na "technologický doraz", který nešel řešit :-).

Pokud očekáváte nějakou apokalypsu, dělejte si zásoby, je to Vaše volba. Já to rozhodně dělat nebudu.

P. Rada 24.6.2015 13:59

Re: Ropa nikdy nedojde - jen se stane nedostupnou.

Od Breziny je sice pěkné, že na rozdíl od jiných reaguje - ale nepěkné, že s invektivami a jen na něco a navíc nepodstatného.

Abiogenní teorii jsem totiž ani nejmenoval ani na ni nedával odkaz. Když už si ale dá někdo něco tučně do záhlaví a ještě s vykřičníkem - je to od něj PROVOKACE.

Odpověd na věcný dotaz / zdroj informace / o růstu ropných zásob ale postrádám. Odkazy které jsem uvedl totiž svědčí o statistickém triku či spíše o opaku! 

Nabídnu za Brezinu - aby se ..."opakovaně neztrapnoval"... vysvětlení: Jedná se o účetní trik vytvořený na základě známé velikosti ložiska a jen jeho teoretické (technologicky rostoucí) výtěžností např s 20 na 35% nebo spíše jen o důsledek obchodního prohlášení ?

http://energetika.tzb-info.cz/9959-jak-dlouho-nam-jeste-vydrzi-ropa

J. Václavíková 24.6.2015 13:56

Re: Tak to je natuty!

Napsal jste to i za mě. Naprosto přesné.

B. Uhlich 24.6.2015 13:47

Re: Mimochodem, vývoj jaderné energetiky

Tak berte to tak, že jaderná energetika v podstatě prokázala svojí bezpečnost a jaderná úložiště se tak staly poslední kótou, kterou se rozhodli protijaderní pomatenci bránit.... proto se taky tak snaží... protože jakmile se, začnou v Evropě stavět hlubinná úložiště, tak už jiné páky nemají a jaderná energetika tady prostě bude a hotovo...

S. Donát 24.6.2015 13:47

Re: Tak to je natuty!

V energetice jsme se nikam neposunuli? Ale nepovídejte. Neříkám, že jsou nějaké nové převratné objevy, ale stálý posun a vývoj tu je. A jak jsem psal, jaderná energetika je relativně mladý obor. I tam jsou velké posuny v efektivitě využití štěpné reakce a také následného zpracování už použitého paliva. Nebo se mýlím?

R. Gramblička 24.6.2015 13:31

Re: článek není špatný, ale

pardon, nechal jsem se kapánek unést. Mám vás za vcelku seriózního novináře, takže tento úlet jsem u vás nečekal

I. Brezina 24.6.2015 13:24

Re: Kyslík, pane autore,

Prominte, ale vase predstavy o ekosytemove stabilite jou tak ze 70. let. Dnes byste s nimi od zkousky vyletel. Stabiliza s diverzitou souvisi jen velmi volne a straseni "zhroucenim celeho ekosystemu" je opsane z tiskovych zprav Greenpeace, ale odborne je to mimo realitu. Vy si snad myslite ze permske vymirani zpusobilo snizeni biodiverzity? Clovece, to je na Nobelovku, pokud to prokazete!

I. Brezina 24.6.2015 13:18

Re: Ropa nikdy nedojde - jen se stane nedostupnou.

Rada je jako vždy mimo, to už je tradice. Kdyby pořádně četl, věděl by, že existuje řadou expertů podporovaná abiogenní teorie, podle které se ropa kontinuálně tvoří. A že je ropy pořád víc a víc (myšleno, že její znémá zásoby jsou větší a větší, ne tedy že jí je fakticky pořád víc, což je zjevné z kontextu článku), to je prostě fakt. Viz citované aktuální ůdaje. Bože, proč mají lidé jako Rada tendenci se v diskusích opakovaně ztrapňovat?!

P. Vaňura 24.6.2015 13:13

Mimochodem, vývoj jaderné energetiky

byl od počátku zdůvodňován nutností nahradit fosilní paliva, jiný důvod se ani neuváděl. A také se NIKDY nepočítalo s trvalým ukládáním vyhořelého jaderného paliva, VŽDYCKY se počítalo s reprocessingem.

To trvalé ukládání je VÝMYSL POLITIKŮ (US president J. Carter) a zelených, kteří tento nesmysl hlásají, aby zároveň proti tomu bojovali s tím, že to bezpečně nejde a proro nejde používat ani jadernou energetiku...

P. Vaňura 24.6.2015 13:08

S tou "předběžnou opatrností" je

tady ještě jeden podstatný yádrhel, neberou se v úvahu riyika toho, že nebudeme dělat nic. Protože ale lidstvo VŽDYCKY využívalo v dané době neobnovitelné zdroje (počínaje pazourkem), je jisté, že tato varianta jako jediná vede zcela jistě ke katastrofě.

B. Uhlich 24.6.2015 13:08

Re: Nic takového, jako Váš "technologický

Jak vidíte pane Kováři, tak lidí, kteří pohrdají fyzikálními zákony je tady jak by nasel. Protože zpochybňovat technické..tedy potažmo fyzikální, chemické tedy přírodní zákony může jen ignorant..navíc notně nevzdělaný... Tak se holt společnost rozdělila na dva tábory na tábor brblajících realistů, kteří už moc cest nevidí a pak tábor pomatených snílků, kteří vidí řešení za každým rohem a s úsměvem pomatence vítají každý mediální blábol, který zapadá do jejich pomateného světonázoru. :-(

B. Uhlich 24.6.2015 13:00

Re: Tak to je natuty!

Ale proboha tady přeci nikdo neříká, že známe všechno a že už nic nemůže přijít...tady se jasně říká, ano známe čím dál tím víc, ale většinou v oborech, které zas tak důležité nejsou. např. v energetice jsme se za roky neposunuli vůbec nikam a lidstvo za posledních 70..80 let neobjevilo naprosto žádný nový druh využitelné energie... tady nejde o žádný defétismus, tady jde o to, že skutečnosti jsou jasné, můžeme se jim vysmívat zpochybňovat je, ale to je tak asi všechno...nadále nám zbývá jen fosilní energetika, jaderná energetika a energetika vycházející za základních obnovitelných zdrojů...a co je dál? NIC..jen kecy

Já jsem pochopitelně člověk, který čeká, že se každý den někde objeví ta zpráva, že se konečně !!! něco objevilo, ale ono se neobjevilo, neobjevuje a asi (bohužel) neobjeví..... tedy ono se objevuje zaručených zpráv pytel, ale všechno to jsou nesmysly kterými poblívají internet blázni nebo podvodníci...

P. Rada 24.6.2015 12:59

Re: Technologický doraz

Jistota, že technologie bude nahrazena jinou...  se dá odůvodnit i prostým plynutím času. Jinou ale zajímavější formulací problému je, zdali následná technologie bude efektivnější, pro koho a za jakých podmínek?

K. Luboš 24.6.2015 12:59

Re: Nic takového, jako Váš "technologický

Doraz existuje a musí existovat, protože vše musí fungovat v mezích fyzikálních zákonů. A ty dnes známe fakt dost dobře!

P. Vaňura 24.6.2015 12:54

Nic takového, jako Váš "technologický

doraz" neexistuje a ani existovat nemůže. Je ale možné, že rudozelená verbež direktivně pokrok zastaví, což udělala svého času dynastije Ming v Číně či do jisté míry i šogunát Tokugawa v Japonsku. Pro Činu to znamenalo 150 let srabu a úpadku, Japonci se vzpamatovali na poslední chvíli, r. 1868.

Pokud by se to rudozeleným povedlo, Čína nás rychle převálcuje a s nimi to dopadne spíše špatně!

B. Uhlich 24.6.2015 12:49

Re: Znovu pomůže Descartes :-)).

My si nerozumíme pane Frauknechte, já nepíšu o doraze v lidském poznání... tam si myslím, že hranice v podstatě asi ani neexistují..já se pouze zabývám mezemi technologií a ty existují..sakra existují a čím dřív to lidi obecně pochopí tím líp pro ně... protože pak nebudou jednoho dne nepříjemně překvapeni až zjistí, že technologická spása nepřichází s pravidelností zásobování místní večerky. Že Vy zjevně asi nevíte o čem je řeč a snažíte se tu rétoricky vítězit je zjevné, ale věřte tomu, že jednoho dne dojdeme do takového stavu věcí, že Vám budou rétorická cvičení k ničemu a bude důležitější jak jste se naučil získat dřevo na otop, abyste neumrzl za dlouhých zimních nocí....