11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Cirkulární ekonomika je lež. Jako OZE

Kdo nevěří, že nám vlády ve vleku zelených fanatiků chtějí komplet předělat životy, uvěří, až bude číst nový vládní dokument. Jmenuje se Strategický rámec cirkulární ekonomiky 2040. Má to být další ze série pseudoléků, které zastaví „globální změnu klimatu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Dubravský 20.10.2021 8:36

Cirkulární ekonomika, tj. bez surovin a odpadů, je něco jako perpetuum mobile, které cirkuluje bez dodávky energie.

J. Lukavsky 20.10.2021 7:41

"počet lidí na zeměkouli již dávno překonal kritickou mez" ono je to ale spíš v tom, že narůstá populace v zaostalých zemích které nejsou schopny se ani uživit. Naopak klesá klesá v rozvinutých kde to není problém. J.L. end

J. Lukavsky 20.10.2021 7:39

Cirkulace byla dříve samozřejmostí. Na statku se nic nevyhodilo, i kadibudka stála na hnojišti a hnůj se zaoral na pole. Močůvka šla na louku, slámou se podestýlalo. Všechno se opravovalo, ponožky zašívaly. V paneláku ale těžko vyrobíte hnůj. A oprava starého spotřebiče je dražší nežli nový, nemluvě o tom, že už se na ten starý nevyrábí náhradní díly. Není to snadné žít cirkulárně, ne každý má zahradu aby měl kompost. Techniky na recyklaci plastů jsou, ale je to dražší nežli nový výrobek. Tož babo raď. J.L. end

V. Petr 20.10.2021 9:40

Podotýkám, že naši předkové částečně spotřebovali neobnovitelné zásoby pazourku. Zatímco "předindustriální" pazourová společnost vystačila se sbíráním pazourkových pecek na povrchu, později se doloval z hloubky několika desítek metrů.

Naštěstí neexistovali zelení, kteří by chtěli rozbité kamenné nástroje "recyklovat..."

J. Jurax 20.10.2021 10:24

Možná existovali. Ale přírodní výběr je vyřadil. Chcípli.

J. Lukavsky 20.10.2021 7:30

"komplexní a opravdu fungující řešení vypadají jinak než to, co nám politici servírují." Tož sem s ním, čekáme.... PS: ať spálíte plasty ve spalovně nebo se rozloží na skládce, vždy z toho vznikne CO2. Ve spalovně ale vykonají něco užitečného. Zkuste ale navrhnout spalovnu u vašeho města... to bude jekot, i přesto, že bude vybavena katalyzátory na dioxiny, pračkou kyselin, separací kovů... J.L. end

P. Rada 20.10.2021 7:45

Užitečné by především bylo nevyrábět pro růst výroby resp. nekonzumovat pro růst konzumu. Vyrábět tedy už s ohledem na recyklovatelnost. Takto zásadně minimalizovaný odpad pak co možná důsledně třídit - a až teprve to opravdu nerecyklovatelné spalovat.

Procesy spalování ale uměle neposilovat protože vedou k prohloubení součastné nerecyklovatelnosti atmosférického uhlíku atd.

I. Mentlík 20.10.2021 8:11

Fakt chytrej, jak rádio. Tak proč jste si koupil počítač, když ho k životu vůbec nepotřebujete ? U Vás to zřejmě není konzum, to jen u druhých. A věříte, že by si alespoň tady na tom vlákně spousta lidí oddechlo ?

J. Fráňa 20.10.2021 8:49

Proč tedy podporujete elektromobilitu? Nebo jste již vymyslel ekologickou likvidaci baterií?;-D

Z. Lapil 20.10.2021 9:26

Výrobci vyráběj, co lidi kupujou. A zároveň platí, že začnete-li výrobcům přikazovat, co a jak mají vyrábět, stanete se diktátorem. A nemáte-li základní(!) manažerské/ekonomické znalosti a nedojde vám, že konečný produkt má tři základní kritéria výroby - termín, kvalita, cena - přičemž producentovi můžete zadat dvě a třetí vyjde (například z nízké ceny a vysoké kvality rezultuje termín ve víceméně nekonečné budoucnosti), skončíte v socialistické ekonomice, kde "něco" bude chybět. V bohatých zemích aspoň menstruační vložky nebo (předepsané) obaly na (předepsané) sešity do školy, v zemi chudé i ten chleba.

Jinými slovy - důležitá je osvěta. Šetřte naše lesy, vzpomínáte? Je bezva, že někdo vynalezne použitelný kompostovatelný plast, ale dokud jeho uživatele nepřesvědčíte, že to není důvod, aby místo rozvázání uzle a opakovaného použití házel pytlík od brambor rovnou na ten kompost, je to výroba za výrobu a ekologicky tedy žádná extra výhra. Pořád dokola slyším o ekologické stopě, ale ještě jsem neslyšel vyslovit elementární skutečnost, že dokážu-li mikrotenový pytlík na svačinu používat celý týden (není to problém, pokud ho nezamažu), klesne výroba těch pytlíků na pětinu.

Technická odbočka: vy se jistě rád považujete za znalce; nic proti, o věci víte víc, než mnozí. Tak prosím - nezaměňujte uhlík a kysličník uhličitý. Některé, například mě, tím uvádíte do pokušení, aby se místo přemýšlení o podstatě snažili školit vás. Viz tento odstavec :-).

P. Dvořák 20.10.2021 7:08

"Čím dřív to politici pochopí . . . " je naprosto špatně.

Oni to přece chápou, ale se . . . . eh . . . . kašlou na to, pokud to přímo nepodporují.

P. Rada 20.10.2021 7:03

Cirkulární ekonomika = recyklace biogenních prvků na podkladě zejména sluneční a částečně i geotermální energie = je právě ta ekonomika na které je odpradávna založen ŽIVOT!

Projev neznalosti, hlouposti až lež proto od Součka je, už nadpisem popírat jak svou podstatu tak zejména tu udržitelně civilizační.

Rozvoj konkrétněji na fosilní půjčku sice zprvu nesporně otevřel přístup k širokému spektru nebývalých technologií ale ta doposud nebyla zplacena přímo nebo jinou efektivnější technologií. Proto se stále zřetelněji stává dluhem.

Dlouhá desetiletí si zřejmě mnozí mylně mysleli, že nové technologie vše beze zbytku vyřeší a existenčně nebezpečné dluhy = narušené metabolické přírodní cykly = další vývoj neohrozí. Dlouhodoběji pojato ale jde o projev až fatálního omylu.

R. Tichý 20.10.2021 8:24

Zase lzete. Skonci to jako vzdycky-vybrana smetanka si bude kupovat nove a nove veci a ostatni je budou po nich pouzivat.

Mladi se navazeji do starsich, jak pali uhli (=zivotni nezbytnost) a bez mrknuti oka si objednaji od Zalando 10 baliku hadru, aby jich 9 poslali zpet a nechali si jedno triko. To vse dodavkou. A coz teprve diskoteky....

Vy ekofasiste a socinzenyri se neustale dokola snazite prevychovavat lidi a menit jejich prirozenost. Jednou z prirozenych tuzeb cloveka je vlastnit.

Jste lhari a pokrytci, kazdy z vas potrebuje stalkera, ktery vam bude pocitat "uhlikovou stopu".

D. Krajíček 20.10.2021 9:01

R^

I. Mentlík 20.10.2021 3:21

Ostatně tvrdím, že počet lidí na zeměkouli již dávno překonal kritickou mez, a diskuse k tomu veškerá žádná. Zase pošleme peníze, jídlo a léky do zemí, kde si ho nejsou schopni (třeba kvůli klimatickým podmínkám) opatřit, aby se posilnili na cestu k nám. Tento příspěvek někdo pravděpodobně označí za cynický a nehumánní, ale ruku na srdce, problémy s nedostatkem přírodních zdrojů a s odpady jsou bezkonkurečně zásadním důsledkem neustále se dramaticky zvyšující spotřeby.

P. Dvořák 20.10.2021 7:06

Lékaři bez hranic a jiné obskurní mezikontinentálně působící "pomáhací" neziskovky jsou jedni z největších a nejlépe organizovaných zločineckých spolků.

P. Rada 20.10.2021 7:32

Zločinnost navozuje jednání pod vlivem falešného poznání.

Zločinnost tak např vzniká popíráním rizik pandemické situace. Tu se ale naopak právě lékaři bez hranic snaží zmírnovat.

P. Dvořák 20.10.2021 7:55

Pandemie v Africe jsou potlačovány na základě falešného poznání. Pravda je ta, že minimálně 2/3 Afričančat se nikdy neměly narodit. Ale spíš tak 4/5.

Dnes jsou lidé v Africe uměle udržováni při životě i tam, kde nikdy člověk nežil, protože se tam žít prostě nedá a nebo dá, ale právě tak v množství o 2/3 menším.

P. Rada 20.10.2021 7:24

Nemáte tak docela pravdu. Např. zrovna včera k tomuto tématu byla příležitost pod článkem ... VĚDA: Rýže zlatá, železná a zinková ... Kritická mez lidnatosti je totiž o znalostech i možnostech jak ovlivnovat nosnou kapacitu území až planety. Zde co vím zatím spíše panují znepokojivé nejistoty.

Opakuji odkaz na obšírnou publikaci ve slovenském překladu, která se tématu hlavně s pohledu úživnosti planety zabývá popisem okolností které růst lidnatosti poslední století umožnily.

https://www.martinus.cz/?uItem=716675

Přiznat si vratkost civilizační situace se ale skutečně skoro nikomu nechce a postoje uhelné loby jsou právě dokladem převažující nepoučitelnosti.

J. Nevrkla 20.10.2021 8:41

Nedostatek jakýchkoliv zdrojů tyto zdroje zdraží a poptávka se sníží. Je to nejspolehlivější a nejefektivnější mechanismus, sociální inženýrství se nikdy neosvědčilo, jen dělá škodu.

L. Beneš 20.10.2021 8:44

Však on si někdo někdy a někde na toho Malthuse vzpomene. Na to můžeme vzít jed.

J. Novák 20.10.2021 0:35

lze dopočítat, že s BPS nahradit Temelín=2x1100MWe bychom potřebovali minimálně 2 000 000ha orné půdy tj. 45% veškeré Orné Půdy v ČR,....namísto využití energie z řízené štěpné reakce spalujeme metan v motoru s pomocí bakterií z biovsázky,..... ale Helmuti lecos vymyslí a dají do provozu! chtějí-li nahradit své jádro, tak potřebují pro BPS 8-9 mil. ha OP == budeme míti hlad, kolik spotřebují PHM na vypěstování kukuřice z 8 500 000ha? téměř 1 mil m3 nafty, tedy více, než by vyrobili motorgenerátory .....bez opotřebení techniky a zničení půdy...... OZE == koncepce zkázy civilizace!!!!

J. Hybler 20.10.2021 0:26

Aneb...Každý měsíc vracíme tolik lahví od rumu a pořád nemůžeme vyjít s penězy...(z dob, kdy se rum prodával ve vratných lahvích)....

L. Beneš 20.10.2021 8:45

Z příspěvku je vaše vysoká konzumace rumu zřejmá. Projevuje se to těmi tvrdými penězY.

J. Novák 20.10.2021 0:26

velni dobré informace.....

https://hearthis.at/slobodnyvysielac/na-prahu-zmien-147-2021-10-18/