6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Boubín 2020

Od počátku tisíciletí probíhal na Šumavě spor o budoucnost tohoto našeho nejrozsáhlejšího národního parku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 6.11.2020 13:28

"podstatné jádro - klimaxové smrčiny" přírodní smrčiny jsou ty nad 1000 m n.v. a nezabírají většinu Šumavy. A kůrovec je nezničil protože v tom chladu neudělá snad ani jednu generaci ročně. Problém je v tom, že se do bezzásahovosti prostě nahrnuly i umělé smrčiny dole, které samozřejmě (jako každá monokultura) jsou nestabilní a bez odpovídající péče musí zkolabovat. A teď tam nastupují opět smrčiny neb mladé smrky kůrovec nežere. Ale jeho čas přijde. J.L. end

P. Rada 6.11.2020 15:09

Podáváte nepravdivé informace např.: ... "Problém je v tom, že se do bezzásahovosti prostě nahrnuly i umělé smrčiny dole"...

Na Š. se po Kyrilu nejrozporuplněji kácelo právě v prvých zonách - např. v oblasti "Ptačího potoka". Ten přeci pramení ve výšce 1200m. Chyběly tak tehdy pochopitelně těžebbní kapacity na rozhraní vůči hospodářským lesům.

Dnes po suchem navozené kalamitě i v běžných hospodářských lesích velkoplošně dochází k tomu, že se nedaří včas odstranovat/sanovat nově napadené smrky na většině nízkých a středních poloh.

Konkrétně to opakovaně vidím v lokalitě u Prahy kde bydlím. Lesní specialista uprostřed léta označkuje oslabené stromy, lesní správce vyvěsí i cedulky, že bude probíhat tčžba a že ze zákona je to nutné... ale skutek se více jak rok kdy zde kůrovec stihne 4 generace kononá bud polovičatě či vůbec.

Dělníci označené bud jen pokácí a ty hůře dostupné na stahování nechají ležet. Částečně sice bývají svezeny na jednu hromadu uvnitř porostu kde se však odloží až bude čas na přepravu dál. Uběhnou až měsíce. Dokonce se na takové hromadě občas sejdou jak zdravé/jen polomové od větru + už s rozvinutým kůrovcem. Ten pak ani nemusí létat. Pravidelně stále vše neodkorněné.

V rozvoji se množícího kůrovce pak nákladáky rozvezou a roztrousí mnoho kilometrů daleko... a tak kůrovec tuplovaně explozivně expanduje.

Za takovéto už několik let nezvládnuté situace, kdy jaksi levá ruka už nechce ani vědět co dělá pravá které pomáhají dělníci se kterými česky není domluva... zde pan Jirsa lobuje za přenesení už úplně zvrhlého systému i mimo běžné hospodářské lesy.

J. Pankovic 6.11.2020 4:41

Tolik nesmyslů, poškozujícìch přírodu, nemůže ani ten největší tupec vymyslet "náhodou"!!

Je načase tyhle ekoteroristy začít hubit !!!!

M. Krátký 6.11.2020 0:16

Hezké - a co takhle podat na ta ekologická hovada trestní oznámení - fundované ?!!?!!?!!

J. Jurax 6.11.2020 0:25

Máte přemrštěnou důvěru v českou justici.

P. Rada 6.11.2020 6:35

Hezké?

Proč nepodat trestní oznámení na jakákoli "hovada"?

Není snad s Vaší reakce zřejmé, že některým "hovadům" straníte Vy i Jirsa?

A. Nový 6.11.2020 8:26

Potrefené hovado se ozvalo.

R. Langer 6.11.2020 9:59

Tebe by osvobodili pro duševní nedostatečnost, Zelený bolševiku, to by bylo zbytečné... :-P