1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Aktivisté vs. diesel, další kolo

Vzhledem k tomu, jak silně je fungování české ekonomiky závislé na automobilovém průmyslu, jsem dost udiven tím, že poměrně zásadní zpráva z minulého týdne prosvištěla pod radarem novinářů. Čekal bych ji na titulních stránkách, místo toho jsem ji v českém jazyce našel jen na serveru Svět mobilně. Nuže, o co jde?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hlosta 18.12.2018 6:50

"Boční efekt"

Neustálé zpřísňování norem na spalované pohonné hmoty a i bezpečnost aut má "boční" efekt ten, že si musí řidiči pořizovat stále novější auta. Už je to v takovém extrému, že se i vyplatí si auto tzv. pronajímat aniž by se pak nájemce stal jeho vlastníkem a přijde to i levněji a bezstarostněji.

Takhle se roztáčí kolo ziskovosti v automobilovém průmyslu. Likvidací výroby dieselů, ani následné likvidování benzinových aut, nezničí ziskovost v automobilovém průmyslu, ale ji navýší. Elektrifikace automobilismu bude nová éra daleko vyšší ziskovosti, než ta stará smrdící. No a pak přijdou nové limitace na spotřebu energie/km a ceny energie "úměrně" vzrostou. Z toho důvodu přijdou limity i na spotřebu nejen u aut(známe to třeba ze žárovek) a bude se investovat státy do kosmického energetického zdroje, aby byla možnost ziskovosti globálního soukromého sektoru zase ještě vyšší.

Kam až dojde ta spirála...

K. Wágner 18.12.2018 6:40

diesely

Všechny ty diesely, které vyřadí v Německu, se rozvezou po okolních státech, velká část jich poputuje do ČR.

Nejvíc mne však fascinuje ten boj proti osobákům, přičemž drtivá většina dodávek a náklaďáků, které po městech rozvážejí náklad, jsou právě diesely...

R. Langer 18.12.2018 6:23

Re: Český výrobce aut neexistuje

Hm, zato zaměstnanců automobilového průmyslu jsou desetitisíce, ne-li statisíce. Myslím, že ve skutečnosti to tíží spoustu lidí.

V. Šťastný 18.12.2018 6:10

Re: Český výrobce aut neexistuje

Ale, a nemáte jen zmatek v pojmech? Českých výrobců automobilů je celá řada, jsou pouze vlastněny někým jiným. Kdyby Wolkswagen nechtěl mít ve svém portfoliu "Českou Škodu", vyráběli bychom tady licenčně pouze Golfy, Pola a podobné.

V. Šťastný 18.12.2018 6:07

O zákazu vjezdu dieselů do městských částí

jsem se zhruba před půl rokem zamýšlel také: https://vladimirstastny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=652023

P. Dvořák 18.12.2018 5:51

A budou diesely smět jezdit do horských středisek,

kde se majitelé ubytují a pak se půjdou plácat na sjezdovky, na které byly vychrleny desítky (stovky? tisíce?) tun umělého sněhu?

Pochopitelně předpokládám, že vodní děla jedou zásadně na zelenou energii.

J. Franke 18.12.2018 5:12

Český výrobce aut neexistuje

Možná proto to nikoho netíží...