5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EET: Proč jde o špatný projekt

Elektronická evidence tržeb (EET) je od počátku do konce zcela špatný projekt. Pokusím se v textu vysvětlit proč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Strakoš 6.12.2016 6:22

Co se odesílá?

Například podle http://www.eltrzby.cz/cz/nejcastejsi-dotazy se odesílají pouze informace o celkové ceně, nikoliv popis zboží. Takže (pokud se nezačalo odesílat více informací), může ten, který má přístup ke všem účtenkám mít pouze přehled, kolik lidé v kterém obchodě utrácejí. Takže se sice dá zjistit, kolik lidé utratí např. v řeznictví (a tím usoudit, že to bylo za maso), ale nedá se určit, kolik stojí svíčková. A tento údaj byl na finančáku dostupný i dříve, nicméně pouze jednou za rok.

Pokud se něco nezměnilo (a to by autor pravděpodobně uvedl), jedná se o účelový politický pamflet bez další hodnoty.

A přitom u projektu EET skutečně lze najít spoustu chyb - především komunikace, kdy se vyjímky navrhují na poslední chvíli, nejsou jasné pokyny z ministerstva, krátké testovací období, spuštění 1.12. v největším shonu apod.

J. Šimek 6.12.2016 6:36

Re: Co se odesílá?

Neznáte zákon o EET a už vůbec ne podmínky pro poskytovatele software pro EET. Ti mají zaručeno, že mohou využívat informace o jednotlivých položkách z dokladu. Že se pak odesílá k přidělení kódu sumář je pěkné, ale konkrétní data už frčí jiným kanálem...

J. Prikner 6.12.2016 6:49

Re: Co se odesílá?

Pane Šimku, co se ten "někdo", komu se pole vašeho příspěvku odesílají data detailu účtenky dozví z krátkých textových popisů položky, kterou každý uživatel může popsat jinak (textem,svým kodem a pod) a to jen pro hospody s pokladním systémem. Pro hospody kde je detailní účtenka na papíře a odešle se jen celková útrata nikdo nic neví, za co kdo to utratil. Taká poskytovatelé SW , kterých jsou stovky, co jak se domlouvají na jednodné struktuře detalů ?

To co píšete je canc.

J. Strakoš 6.12.2016 8:10

Re: Co se odesílá?

V zákoně o EET (http://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/16-112.htm) se uvádí to samé - opět se nejde na úroveň položek. Nepovažuji se za experta, nicméně ani Vy neuvádíte, že se jednotlivé položky posílat musí.

A co se týče poskytovatelů software, především pokladen - Ti k položkám přístup mít mohou a odesílat je také mohou, ale to mohli i předtím. Opět - existuje nějaká jejich povinnost odesílat informace jinam, kterou jsem přehlédl? Popřípadě víte o nějakém případě, kdy autoři EET klienta odesílají jednotlivé položky "jiným kanálem" - to by pak stálo za zveřejnění a věřím, že by si jejich systém nikdo nepořizoval.

Z. Velínský 6.12.2016 2:33

Také posílení mediálního vymytí mozků

Nebudou levné hospody? Lidé se tím více usadí doma a pustí si TV nebo budou brouzdat internetem. Už nebudou s kamarády probírat ty věčné "hovadiny", nechají si bez sebemenší diskuse lít do hlavy, co média nabídnou.

Jestliže už dnes populismus vítězí na celé čáře, jak si myslíte, že to bude vypadat za rok?

J. Vintr 6.12.2016 1:53

Na těch vesnicích zdaleka nejde jen o to

že se lidé nebudou mít kde scházet. Nemožnost nakoupit si v místě značně zkomplikuje život spoustě lidí, především starším a méně pohyblivým.

A myslím, že ta obrovská kvanta dat nikdy nikdo vyhodnocovat nebude. Tahle buzerace je zcela samoúčelná. Jenom aby se zdůvodnila existence byrokratického aparátu, budou se dělat šťáry na hříšníky a rozdávat pokuty.