4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

DŮCHODY: Reforma má skvělé startovací podmínky

Senát schválil snížení červnové valorizace důchodů. Tím ale celý příběh nekončí. Na řadě je prezident a pak nejspíše Ústavní soud. Diskuse o valorizaci bude pokračovat, diskuse o důchodové reformě sotva začala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 14.3.2023 11:42

Protesty holandských farmářů trvají už od loňského roku. Viz:

Nizozemsko chce kvůli emisím zavřít nebo redukovat desítky tisíc farem. Zemědělci protestují

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3517350-nizozemsko-chce-kvuli-emisim-zavrit-nebo-redukovat-desitky-tisic-farem-zemedelci

J. Jurax 14.3.2023 3:03

Zbytek z vypočteného důchodu tvoří zásluhovou část starobního důchodu, která při přiznání důchodu bude vypočtena a za celou dobu pobírání důchodu nebude valorizována. Psáno v článku.

Nuže, nebude-li valorizována, pak tlakem inflace ročně jen dvouprocentní zbude po deseti letech ze zásluhové části jen cca 82%, za 20 let jen 67%. Obdobně pod tlakem inflace ročně jen tříprocentní zbude za deset let jen necelých 75% původní hodnoty.

To by bylo ještě větší okrádání těch, co přispívali do systému nejvíc než dnes, kdy jsou okradeni jen algoritmem výpočtu zásluhové části důchodu.

Jestliže je odvod do sociálního dán jednotným procentem pro všechny, pak i důchod by měl být dán jednotným procentem z vyměřovacího základu bez redukcí daných dnešním algoritmem.

Dnes první redukční hranice činí 44 % průměrné mzdy - to je dnes cca 18 000. Druhá redukční hranice je stanovena na 4násobek průměrné měsíční mzdy. Do první redukční hranice se částka neredukuje (započítává se plně), zápočet mezi první a druhou redukční hranicí činí 26 %. K částce nad druhou redukční hranicí se nepřihlíží - ergo každý, kdo vydělává vic než ekvivalent dnešních 18 000, bude při výpočtu důchodu okraden - ve jménu solidarity ovšem.

Viz https://www.finance.cz/duchody-a-davky/vse-o-duchodech/starobni-duchody/jak-sa-pocita-vyse-duchodu-od-rijna-2011/

J. Moravec 14.3.2023 6:45

Okraden? Chcete říct že vláda krade? Vláda přeci musí myslet na všechny. Jak by se potom mohla postarat o ty “potřebné”? Potřebuje vláda důchodce? Odpověď zná každý.

J. Jurax 14.3.2023 10:34

Krade ... no tak dobře, přesměrovává ...:-(

L. Novák 14.3.2023 11:13

Vláda skutečně KRADE. Jak jinak nazvat její idiotskou argumentaci k valorizaci důchodů podle platného zákona, která je stanovena podle oficiální statistiky inflace v ČR? I dítě ze ZŠ pozná, že argment "zákon nepočítal s tak vysokou inflací" je výsměchem kupeckým počtům a chápaní podstaty inflace.

Jurečka a Filova squadra jsou jenom další variantou rozpočtových tunelářů rozhazujících peníze za "klimatické" nesmysly. Důchodci to odserou... Rv!!

V. Petr 14.3.2023 12:04

A kdo potřebuje provládní neziskovky? Jedině Slepenec, nikdo jiný!