26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

DŮCHOD: To se budem prima mít…

Když tak poslouchám mediální tance okolo šesti- či pětitisícového dárku, který bych mohl dostat pod stromeček, napadá mne dávný hit, jehož refrén je nadpisem tohoto textu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 3.9.2020 14:29

Malinko tápu .......

Vždyť současný důchodový system je financován z daní. Společných. Nikdo nemá svůj účet. Jen takové kecy v kleci, hra na osobní přínos. Stejně jako se vyrobí ze státní, procentní, zdravotní daně najednou pojištění osobní!!!

Zajímal jsem se o ten účet penzijní, státní! A následné rozdělování a všeliké kulišárny! Ten, kdo vydělá a odvede, se potom dělí s těmi, kteří nevydělávali a neodváděli.

Ten Bismarck to myslel zcela jinak! Za něho nepracovat jaksi nešlo, a dal potom všem stejně (to stojí i dnes za myšlenku!!!!!!!). Dneska po dlouhé roky lze nepracovat, pak jsem jim to dorovnal já, třeba i Vy! Hlavně ten průměr, že?

T. Zlesa 3.9.2020 15:09

S tím je třeba se smířit. Spravedlnost v tom hledají jen více a déle vydělávající. A nenacházejí. Těch není tolik. Ti ostatní si myslí, že dostávají vlastně jen almužnu a pravdu mají taky. :-)

J. Jurax 3.9.2020 23:31

Cestu vidíte v důchodu financovaném z daní. To je dobře, neboť ten u nás už dávno máme, akorát té dani říkáme sociální pojištění.

J. Kavalír 3.9.2020 6:13

Jakákoli důchodová reforma je jen pokusem o přerozdělení stávajícího balíku peněz ve prospěch té či oné skupiny na úkor ostatních. Záleží na tom, kdo je zrovna u moci a za jakou voličskou skupinu "kope".

F. Sojka 3.9.2020 7:12

Tak!

Š. Hašek 3.9.2020 14:35

Skoro ano.

1. Udělat system tak složitý, že s ním nepohne nikdo. I kdyby chtěl.

2. Přerozdělovat peníze od toho nižšího počtu více odevzdávajích k vyššímu počtu méně platícím.

3. Předcházet si ty drzé hlupáky, kteří dostávají nějaké procento od druhých. Těch je více, viz bod 2.

Momentální stav v ČR.

Z. Koutecký 3.9.2020 2:53

Inu, pokud potřebujeme více "hejlů", měli bychom si asi vzpomenout proč je tolik "Husákových dětí". Investovat do nemovitostí, cenných papírů apod., jistě, ale kolika lidem tu na to asi tak z výplaty zbývá? Svěřovat své peníze soukromým pojišťovnám na 30-40 let jednak moc nevynese, jednak je dost pravděpodobné, že po té době bude na Vašem kontu pusto a prázdno. Příkladů kolem nás je habaděj. Státní kasa hospodaří asi s 1,5 bilionem dluhů, občanstvo je rovněž podobně zadlužené a ročně mu hrozí milion exekucí, včetně dětí a cca 90 tisíc důchodců. Teď si k tomu vláda půjčí, tuším, dalších asi 500 miliard. Kolik z toho skončí v kapsách starobních důchodců? A kolik miliard daní ročně je odkloněno do daňových rájů a kolik peněz se už utopilo třeba v nekonečné válce v Afganistánu a ještě se tam bude vyhazovat dalších x-let? Proč máme jednotnou daň z příjmu, když většina úspěšných států v EU má daň progresivní, která i u nás vždy byla až do roku 2008? Co nám přináší neustálé rozevírání příjmových nůžek? Hrozí bankrot důchodovému systému? Zatím spíše bankrotovaly banky. To taky něco stálo v duchu zásady privatizace zisků a socializace ztrát. Dluh Řecka se nijak nesnížil, když zkrouhli důchody. Ano, je o čem přemýšlet, ale komplexně a neříkat jen "pomož si sám a Bůh ti pomůže".

J. Jurax 3.9.2020 23:41

Brečíte hezky.

Nicméně jak si Vy sám během pracovního života ustelete, tak budete v důchodu ležet. Je to jenom na Vás!