20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

DŮCHOD: To se budem prima mít…

Když tak poslouchám mediální tance okolo šesti- či pětitisícového dárku, který bych mohl dostat pod stromeček, napadá mne dávný hit, jehož refrén je nadpisem tohoto textu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 3.9.2020 23:43

Snížit důchody nebo prodloužit věk odchodu do důchodu, pokud bude málo plátců žádná reforma to nevyřeší.

J. Jurax 3.9.2020 23:41

Brečíte hezky.

Nicméně jak si Vy sám během pracovního života ustelete, tak budete v důchodu ležet. Je to jenom na Vás!

J. Jurax 3.9.2020 23:38

Náhled autorův na asignaci podstatné části důchodového pojištění plátce adresně přímo svým rodičům je mi velmi sympatický.

Kdo vychoval pilné a pracovité, dobře vydělávající a tudíž vysoké sociální pojistné platící děti, vydělá! Kdo lemply, spláče nad výdělkem a kdo nikoho, měl si ušetřit - řádná výchova potomků včetně vzdělání je nákladný koníček.

J. Jurax 3.9.2020 23:31

Cestu vidíte v důchodu financovaném z daní. To je dobře, neboť ten u nás už dávno máme, akorát té dani říkáme sociální pojištění.

J. Jurax 3.9.2020 23:28

Země s nízkou porodností a vysokou ekonomickou výkonností mají bohaté důchodce, jejichž bohatství ovšem NEPOCHÁZÍ jen z penze průběžného systému.

J. Jurax 3.9.2020 23:25

Vadí drzé nakupování důchodového voličstva za státní peníze. Babiš dal, radujte se, důchodcové ...

Nicméně prachy vezmu - hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere - ale ANO volit nebudu.

J. Jurax 3.9.2020 23:20

...a proto se jim důchod počítá z průměrné mzdy ... zkuste si vygůglit, jak je to doopravdy.

J. Jurax 3.9.2020 23:19

To je opravdu nejen fake news, ale i ukrutná hovadina.

J. Jurax 3.9.2020 23:18

Penzijní systém zkrachovat MŮŽE, neb je průběžný.

Dnes je na jednoho penzistu třeba 1,47 pracujícího - viz můj příspěvek výše 3.9.2020 23:10. Až se se toto číslo bude blížit jedné, případně pod ni klesne, systém začne kolabovat, neboť bude buď třeba zvýšit odvody nebo snížit důchody, obé podstatně.

Zkuste si různé varianty propočítat, Excel Vám k tomu udělá i pěkné grafy.

J. Jurax 3.9.2020 23:10

Nejlepší je průběžný systém financování penzí za předpokladu, že je výrazně víc plátců do systému než penzistů ze systému čerpajících; pak i penze mohou být slušné a ctít zásluhovost. Ovšem demografické prognózy v tuzemsku naznačují, že počet plátců klesá a počet příjemců stoupá.

Člověk s průměrnou mzdou cca 35 000 brutto (superhrubá neboli mzdové náklady 46 900) dá na sociální pojištění přímo i oklikou přes zaměstnavatele 10 955. z čehož jde 9740 na důchody.

Průměrný starobní důchod je v Česku necelých 14 400 korun.

Ergo dnes je k uživení průměrného důchodce třeba 1,47 pracovníka s průměrnou hrubou 35 000, z níž dotyčný, je-li bezdětek, dostane 26 185.

Což mimochodem znamená, že ten kdo má průměrný důchod a vychoval méně než 1,47 dítěte řádně platícího daně z aspoň průměrné mzdy (manželská dvojice tedy 2,94 dítěte), na důchodovém systému de fakto parazituje ... ;-D;-D... zachraňuje to skutečnost, že se u nás pobírá důchod v průměru 24,28 roku - průměrný senior v roce 2018 čerpal penzi 19,26 roku a průměrná seniorka 28,06 roku, kdežto pracovník pracuje a platí přes 40 let-

J. Jurax 3.9.2020 22:33

Inu, optimismus začasté pramení z neinformovanosti a pošetilosti.

Důchodový systém je u nás průběžný. A furt se zhoršuje poměr pracujících a sociální pojištění platících vůči důchodcům.

Demografická situace pak naznačuje, že dnešní třicátníci a čtyřicátníci nebudou moci počítat ani s ekvivalentem nynějších důchodů, jež rozhodně nejsou přemrštěně vysoké a zásluhovost reflektují jen minimálně. Pokud nedojde k nějaké důchodové reformě.

Dotovat důchodový učet ze státního rozpočtu lze jen do určité míry. A masivně se zadlužovat nelze do nekonečna. Jednou ten fenďák přijde.

V. Čermák 3.9.2020 19:05

Pardon, zapomněl jsem na Čínu;-D

V. Čermák 3.9.2020 19:04

Neustálé strašení o Zadlužení vnuků vnuků v ČR je plácání do prázdné slámy. Celý svět je zadlužený mnohem více než ČR a tudíž Čeští vnuci vnuků budou proti těm Světovým vnukům vnuků vlastně Boháči.;-D;-D;-D

V. Čermák 3.9.2020 18:58

Penzijní systém zkrachovat nemůže, neb je průběžný. Navíc Peněz je čím dál víc, tedy potenciální zdroje jsou. Aby se z nich staly reálné, je potřeba ty rozutíkávající se Peníze vrátit zpět do Systému. Pak teprve je možno mluvit něco o nějaké penzijní reformě ;-DRv;-D

V. Čermák 3.9.2020 18:53

R^R^R^

V. Čermák 3.9.2020 18:53

Tak Půjčené je prakticky všechno, v ČR méně u našich Spojenců více, v USA nejvíce. Než těch 5K vám spíš vadí Babiš, přiznejte se.;-D

F. Kusák 3.9.2020 16:34

Všechny argumenty v dnešním světě jsou tak trochu absurdní. Dluhy generují nové peníze. Co je vlastně státní dluh, nedokáže nikdo pořádně definovat. Úroky jsou nulové nebo záporné, takže je lépe si půjčovat. Přesto, že neustále roste peněžní zásoba, inflace se zas až tak nemění (s tím mají problém i makroekonomové). Výnosy státních dluhopisů lížou nulu atd atd. Proto se nesnažme do tohoto podivného světa vnést jakousi logiku. A nenechme se oblbnout nějakou pseudo důchodovou reformou. Nejlepší je průběžný systém financování penzí, a pak se zabezpečit sám. Možností je dost, ale hlavně v té oblasti, které alespoň trochu rozumíme. Žádné podivné penzijní fondy. Jo, na úrovni mikroekonomie by takové hospodaření byla katastrofa, ale o to tu přeci nejde.

P. Urban 3.9.2020 15:16

Chcete-li investovat do své budoucnosti v důchodovém věku, postavte si nebo zrekonstruujte barák. Tak, aby se do Vaši smrti obešel bez větší opravy. Pokud je to dnes vůbec možné.

Jinak můžete investovat, buď přímo nebo skrze penzijní fondy. A to do

- domácích podniků. Ve kterých za dvacet let nebude mít kdo dělat. A pokud ano, tak za podmínek, které ziskovost takového podnikání omezí.

- zahraničních podniků. Které Vám levicové vlády mohou znárodnit, takzvaně pravicové prohibitivně zdanit. Pravděpodobnost takového scénáře vzroste v případě, že nové investice už od nás nebudou přicházet, neboť naše vlastní tvorba hodnot už na ně stačit nebude. Ze stejného důvodu, jak výše.

- státních dluhopisů. Ty se už dnes dělí na nespolehlivé (např. řecké), které sice platí úroky, ale s velkým rizikem, že příjdete o jistinu. A spolehlivé, jejichž výnosnost osciluje okolo nuly. A to oběma směry.

Pravda je, že pokud pro nedostatek nových hejlů zkrachuje stání penzijní systém, je to vina státu. Pokud pro nedostatek pracujících nehejlů zkrachuje občan-penzista, je to jeho vina, protože do svého důstojného stáří špatně investoval.

T. Zlesa 3.9.2020 15:09

S tím je třeba se smířit. Spravedlnost v tom hledají jen více a déle vydělávající. A nenacházejí. Těch není tolik. Ti ostatní si myslí, že dostávají vlastně jen almužnu a pravdu mají taky. :-)

Š. Hašek 3.9.2020 14:35

Skoro ano.

1. Udělat system tak složitý, že s ním nepohne nikdo. I kdyby chtěl.

2. Přerozdělovat peníze od toho nižšího počtu více odevzdávajích k vyššímu počtu méně platícím.

3. Předcházet si ty drzé hlupáky, kteří dostávají nějaké procento od druhých. Těch je více, viz bod 2.

Momentální stav v ČR.

J. Kadeřábek 3.9.2020 14:33

Těch 5K pro důchodce mají totiž jednu zásadní chybu. Jsou to cizí, půjčené peníze, které budou splácet i Vaši vnuci. To je Vám asi jedno. Vy žádné nemáte nebo je Vám jejich osud lhostejný.

Š. Hašek 3.9.2020 14:29

Malinko tápu .......

Vždyť současný důchodový system je financován z daní. Společných. Nikdo nemá svůj účet. Jen takové kecy v kleci, hra na osobní přínos. Stejně jako se vyrobí ze státní, procentní, zdravotní daně najednou pojištění osobní!!!

Zajímal jsem se o ten účet penzijní, státní! A následné rozdělování a všeliké kulišárny! Ten, kdo vydělá a odvede, se potom dělí s těmi, kteří nevydělávali a neodváděli.

Ten Bismarck to myslel zcela jinak! Za něho nepracovat jaksi nešlo, a dal potom všem stejně (to stojí i dnes za myšlenku!!!!!!!). Dneska po dlouhé roky lze nepracovat, pak jsem jim to dorovnal já, třeba i Vy! Hlavně ten průměr, že?

J. Kadeřábek 3.9.2020 14:28

Autor tu historii trochu odbyl. Důchody vymyslel kancléř Bismarck. Původně pro oceláře, kteří se dožili věku 72 let. Takže je bral málokdo a ne moc dlouho. Zajímavé je, že původně fondový systém změnil na průběžný po té co správci fondu ma čele s odboráři tento rozkradli. Průběžný pak geniálně eliminoval inflaci.

Š. Hašek 3.9.2020 14:20

Ten návrh lze akceptovat. Stejně se tak vlastně v praxi děje.

Spolu třeba s Václavem Klausem nejsem ani přítelem všelikých, pestrých, moderních alokací daní (např kámošovi, neziskovce, atd.). Jen zas kulišárny!

Pokud daň, tak do společného. Pokud "nedaň", tak nechat občanovi v peněžence!

T. Zlesa 3.9.2020 14:02

"...a proto se jim důchod počítá z průměrné mzdy."

To bude asi nějaký fake news...

J. Pankovic 3.9.2020 13:55

socìk, nikoliv sodík :-)

J. Pankovic 3.9.2020 13:54

Já mám takový dojem, že ti, co mají hodně dětí se většinou kryjí s množinou těch, co nepracují ani v době, kdy by mohli a měli....

...a proto se jim důchod počítá z průměrné mzdy.

Zatímco ostatním se důchod počítá z jejich příjmu. Ale jak chcete posuzovat příjem za sodíku a dnes?

T. Zlesa 3.9.2020 13:34

Tuším, že naši důchodci jsou už rozhodnuti dávno koho budou volit. A nějaký takový drobný příspěvek je nemůže přesvědčit volit někoho jiného. Spíše bych pochyboval o těch statisících .... a dalších, co na jaře místo práce koukali doma na TV a vypisovali žádosti o penízky. Ty by to to zviklat mohlo...

P. Šťásek 3.9.2020 13:04

[>-]Podle mne je přidání důchodů sice příjemné ale v současné situaci naprosto nevhodné a je třeba to brát jako předvolební úplatek strany ANO, která zadlužila naše prapravnuky, kteří to vše budou splácet. !!

J. David 3.9.2020 10:54

Tak já nevím, jako důchodce pracuji v logistice "na place". Nejsou prý lidi na práci ve firmě, tak místo "penzijního guleválení" pracuji, pobírám mzdu, platím berně, Socprc i Zdrprc. Dědek je furt v permaneci, mladí moc zájem o "fedruňk" nemají. Samej humanitní vzdělanec s tulením syndromem, práce huntuje tělo, ale hubu mlácáním mouder neunaví a surfuvání v mobilu je etalonem (sám jsem bývalý VŠ technokrat). Zdraví slouží, tak proč nepracovat? Důchod za započítaných 42 let 15K + mzda (když nejsou na post lidi). Může mi někdo souběh příjmů vyčítat? 5 litrů pro penzisty od Babiše a Venezuely před Vánoci? Bon, ale na charitu či neziskovky to nepukáži, nejsem donátor, to to raději prohraji v Mariáši ve prospěch spoluhráčů. Když vidím ve svém okolí hafo vypasených "etnických spoluobčanů" (mobilní logistika), poflakujích se po lavičkách v tlupách s oplégry, s výkřiky "he more" a chlemtajících kořalu, tak vnímám tu inkluzi a nezaměstnanost. System "dafek" a system "inkluzní". Jenom se ptám, je to v genech či jinak, aby tito naši etničtí spoluobčané byli zasměstnatelní (Zdechovský)?

Babišovi vyčítají 5K pro důchodce, ale...