14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

DŮCHOD: Tahle země levné práce není pro starý

Ze 13 na 21 procent aktuálně narostl počet „nestabilních domácností“. Ty mají příjmy a výdaje alespoň jakž takž vybalancované, ale úspory jim také vystačí nejvýš na pouhé dva měsíce. Tedy opravdu „nehrozí“ že by si samostatně našetřili na důchod. Pokud nemáte na novou pračku nebo úhradu u zubaře, tak myšlenku na důchod opravdu neřešíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Vacek 3.3.2023 9:03

Průběžný systém je optimální způsob, jak zajistit, aby ve světě, kde (téměř) nejsou vícegenerační rodiny, potomci živili své rodiče na penzi.

J. Roškota 3.3.2023 9:00

Nesouhlasím. Jsme země levné práce, protože jsme s tím smířeni.

J. Roškota 3.3.2023 8:42

Vývoj je cyklický a krize vždycky přijdou a systém nikdy nebude stabilní.

Celá naše společnost je letadlo, "ponziho schema". Potřebujeme růst, abychom udrželi rozpočty vyrovnané. Pak ale když přijde krize, ať už ekonomická, nebo COVID a Ukrajina, tak se systém začne hroutit.

F. Kusák 3.3.2023 8:34

Ano, s tím já plné souhlasím. Jen to zajištění na budoucnost by mělo být ve stabilních společensko ekonomických podmínkách, v systému, který má tendenci se zlepšovat. A ten bohužel schází. A kdo za to může? Těžko říct. Asi my všichni, šalamounsky řečeno.

J. Roškota 3.3.2023 8:26

Pan autor má nejspíš pravdu z pohledu státního makroekonoma. Ale z pohledu individuálního zabezpečení na stáří, je opravdu jediným lékem osobní zodpovědnost každého z nás.

To, že státní důchod nám nezajistí důstojné stáří můžeme tušit už od dětství. A je potřeba tomu přizpůsobit svou "zaměstnaneckou strategii". Někdo se takto zařídil a někdo ne. Někdo vynaložil spoustu energie na to aby si zvýšil kvalifikaci, začal podnikat, vyhrál ve sportce. Někdo se spokojil s nekvalifikovanou prací 8hod denně a otázku důchodového zabezpečení nechal na státě.

Opakuji, neřeším celospolečenský problém s nezajištěnou masou důchodců, ale individuální zodpovědnost. Domnívám se, že pokud bychom všichni vzali svůj vlastní profesní a příjmový osud vážně, tak by z toho profitovala celá společnost a dostalo by se i na ty, kteří z objektivních příčin úspěšní být nemohou.

K. Kovařovic 3.3.2023 8:24

Pravda ! Jen bych doplnil " ... v devadesátkách prodali a rozkradli ... No ale ta současnost: čtu konečně pravdu o covidu , která byla u nás soustavně potlačována a např. Prof. Beran dehonestován atd. atd. Když vidí venkovští myslivci co se dělo v Lánské oboře, kdo střílel trofejní zvěř ? Hanba padá na stát a vládnoucí garnituru !

J. Karlík 3.3.2023 8:14

Knížecí rady, ty mám nejradši. Ale co s tím, doopravdy? Asi by se mělo říci, nemohu vám slíbit nic, než krev, pot a slzy. Ale musel by začít u sebe. Snazší je okrádat báby a dědky. A tvářit se při tom zodpovědně, jak ten traktorista.

V. Němec 3.3.2023 8:11

Kdybychom nekupovali elektřinu přes šmelináře na burze, nic by se stropovat nemuselo. Ale třeba tomu nerozumím.

M. Kanda 3.3.2023 8:07

Letošní deficit je způsoben výhradně náklady na zastropování cen energií. Radíte tedy vládě, aby zastropování zrušila?

F. De Winter 3.3.2023 7:53

Jen vás doplním, kmeny z východu a jihu. Ti z jihu jsou horší.

V. Němec 3.3.2023 7:51

Jsme země levné práce, protože jsme vše v devadesátkách prodali jako pouliční děvky za levný peníz. Teď jede průmysl systémem práce ve mzdě pro cizí vlastníky. Hospodářství stojí na jedné noze automotivu, a třeba ve Španělsku je 13% nezaměstnanost, ale my, jejich otroci tady, kteří pro cizí firmy vyrábíme díly do aut, máme menší příjmy než ti nezaměstnaní tam. A stejné je to vůči Německu, Belgii a dalším "chlebodárcům".

Nebo: "naše zdravé banky", ovšem se zahraničními vlastníky, měly loni zisk přes 100 miliard Kč.

A obdobně (podle příjmů) se počítá produktivita práce, z čehož vyplývá, že český pracovník je lenoch.

A abychom se z toho sajrajtu nedostali, jistí to šílená EU, US jestřábi a jejich domácí pětikoloví kolaboranti.

Čest práci.

PS: Nebyl to můj pozdrav, ale na jeho obsahu nevidím nic závadného. Ctil ho i Baťa.

[>-]

J. Rybník 3.3.2023 7:50

Nedávno jsem dočetl knihu Dějiny antického Říma. To impérium skončilo svou zdegenerovaností. Čtenáře pak hned napadne srovnání se současnou Evropou, a je doma! Naši civilizaci rozvrátí kmeny z východu, což se již začalo dít.

F. De Winter 3.3.2023 7:46

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci února deficitem ve výši 119,7 mld. Kč. Vloni ve stejnou dobu činil deficit jen 45,3 mld. Kč. To představuje naprosto brutální zhoršení veřejných financí. Pamatuji roky, kdy takový deficit byl za celý rok a ne jen za dva měsíce.

Pokud by další měsíce pokračovaly na stejné trajektorii, činil by deficit na konci roku 718 mld. Kč. Připomeňme, že za celý rok jsou v rozpočtu schválené příjmy 1932 mld. Kč. Jinými slovy, deficit by činil více jak třetinu příjmů rozpočtu. To tu ještě nebylo.

Kde je chyba? Jednoznačně na straně výdajů. Výdaje stouply o 35,4 % a příjmy jen o 9,5 %.

Za velký problém považuji to, že mezi předními politiky státu nejsou žádní ekonomové. Pustili byste na operaci mozku elektrikáře? Na státní rozpočet jste ho pustili, tak se nedivte. :-(

J. Rybník 3.3.2023 7:38

Nechtěně jsem vyslechl telefonát jednoho kindrmanažera:.

"Potřebuji sekretářku, ale neposílej mi žádnou čtyřicetiletou bábu".

Tož tak.

J. Hotzký 3.3.2023 7:32

R^R^

V. Novak 3.3.2023 7:01

Já už léta podobně naznačuji, že stavět penzijní systém na zdanění živých pracujících, tak jak ho postavil Bismarck před skoro 200 lety, je v době mechanizace a automatizace vskutku neudržitelný nesmysl.

R. Langer 3.3.2023 6:58

Jako že se stane nějaký zázrak, který nás spasí, nebo co tím jako chcete naznačit? 8-o

J. Jaroš 3.3.2023 6:41

Inu, kdyby se renomovaný ekonom první poloviny minulého století dozvěděl kolik pracujících pracuje v zemědělství v současnosti,musel by dospět k závěru že pomřeme hlady!

J. Hudec 3.3.2023 4:29

Je to jen příspěvek do diskuse, ale přináší pohled na důchodovou problematiku z jiného úhlu.

Důchodová reforma – s čím začít – !Argument (casopisargument.cz)

Z obsahu vyjímám dvě zajímavosti (alespoň mně to zajímavé přišlo):

V roce 1990 představoval průměrný starobní důchod 53% průměrné mzdy, tedy více než dnes i po všech těch valorizacích. Něco to vypovídá o postavení důchodců ve společnosti.

V letech 2018 a 2019 byl důchodový systém v přebytku v řádu mnoha miliard (čísla uvnitř odkazu). Trochu to koliduje s nářkem současné vlády, kolik se na důchody doplácí a vyvolává otázky zda tomu tak skutečně je a pokud ano, proč, co je důvodem.

Celkově ten článek poodhaluje, co se vlastně s penězi, "vybranými na důchody" v rámci hospodaření státu asi děje.

O. Uživatel 3.3.2023 0:41

Uživatel požádal o vymazání
B. Liborek 3.3.2023 0:22

R^

K. Nový 3.3.2023 0:11

Tak, tak.

Penzijní spořící produkty v ČR mají výnos nižší než inflace, takže do nich spoří jen blázni.