14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

DŮCHOD: Tahle země levné práce není pro starý

Ze 13 na 21 procent aktuálně narostl počet „nestabilních domácností“. Ty mají příjmy a výdaje alespoň jakž takž vybalancované, ale úspory jim také vystačí nejvýš na pouhé dva měsíce. Tedy opravdu „nehrozí“ že by si samostatně našetřili na důchod. Pokud nemáte na novou pračku nebo úhradu u zubaře, tak myšlenku na důchod opravdu neřešíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kanda 3.3.2023 11:02

Nemůžete odkupovat akcie, které vám nikdo nenabízí.

I. Schlägel 3.3.2023 10:58

Máte pravdu. Ovšem většinový požadavek současného voličstva je paternalistický stát. A politici opět většinově ovcím rádi vyhoví. Udrží je to v jejích funkcích a ani se při tom moc nenadřou. Stačí mnohým slíbit jitrnici, jakou svět neviděl.

I. Schlägel 3.3.2023 10:55

Zjednodušil jste si argumentaci jako žák zvláštní školy opakující ročník. Jak pohodlné.

I. Schlägel 3.3.2023 10:52

V Maďarsku měli v soukromých penzijních fondech také nainvestováno. Do té doby, než Maďarsko privátní důchodové fondy fakticky znárodnilo, jinak by zkrachoval jejích průběžný důchodový systém. Krach pouze odložili, my a další "sociální státy blahobytu" se k němu neúprosně blížíme.

Z. Lapil 3.3.2023 10:48

Navrhujete tedy daň ze stroje?

I. Schlägel 3.3.2023 10:46

Mimo jiné asi uhlíkovou stopu... Amen.

Z. Lapil 3.3.2023 10:46

Přiznávám, že kdybych sháněl sekretářku já, tak nechci žádnou dvacetiletou slepici. Takže ono to bude fifty fifty.

I. Schlägel 3.3.2023 10:45

Po 40-ti letech vlády bolševika měl vítězný československý proletariát 4x menší reálnou mzdu než ten vykořisťovaný rakouský. Každý si může zjistit, jak to s tímto poměrem bylo před "vítězným" únorem. Jestliže si někdo myslí, že se dalo z této bolševické žumpy vyškrábat na současnou vyspělou rakouskou úroveň za pouhých 35 let budování kapitalismu, mimo jiné za charakterního a vysoce profesionálního přispění "bývalých" komunistů coby privatizátorů, měl by si vyndat hlavu že zadele.

P. Sura 3.3.2023 10:41

Pan autor má pravdu a celkem neotřele upozorňuje na platné poměry, možnosti a skutečnosti. Totiž že poměrně velká část občanstva - "chudí" si nic z doporučovaných způsobů přilepšování k důchodu nemá z čeho dovolit. Je tu ale taky druhá pravda. "Chudí" principiálně mají zcela jiný životní styl, který si už ani příslušníci nižší střední třídy (natož vyšších tříd) nedovedou ani představit. Je to styl postavený na PŘEŽITÍ. A je fakt, že v minulosti lidi chudí dokázali vyžít dlouhodobě s mnohem menšími financemi než v dnešní době. Občas to někdo nepřežil, ale v podstatě to dlouhodobě fungovalo. Dnes ale přijde každému normální, že mu společnost (systém) umožňuje podstatně lepší život díky cizím dluhům, které po něm nikdo nechce ani nebude chtít splácet. Ale časem na to "dojede" ekonomika celého světa.

Z. Lapil 3.3.2023 10:32

Nás systém se nehrouti kvůli pár miliardam venovanym Ukrajině. Náš systém se hroutí, něm nutně v tomto pořadí důležitosti, kvůli dluhům státním/veřejným, kvůli dluhům osobním (milion exekuci na 7,5 milionů dospělých? To je naprostý průss... průšvih), a kvůli dotacím, protože ty zpusobuji, že nikdo, od Babise po dítko brečící kvůli panence nemá správnou představu, kolik co stojí, respektive je-li to dostatkove či nedostatkove zboží.

A. Renjascu 3.3.2023 10:28

Přesně o tom mluvím, protože můžete spořit čtyřicet let a inflace vám tyto úspory bude průběžně "užírat " a ještě budete trnout, že v průběhu tohoto velice dlouhého období přijde nějaká hyperinflace, která vám z těchto naspořených peněz udělá podestýlku pro dobytek...

P. Sura 3.3.2023 10:23

Do těch si investujte sám na vlastní triko a riziko.

P. Sura 3.3.2023 10:22

To máte úplně stejné jako úroky v bankách. Spořící (dlouhodobě blokovaný) účet má úrok 3,9% (někdy AŽ 5,3%) při inflaci 17%. Zkrátka tohle všechno investování jen trochu zmírňuje účinky inflace. a důchodové investiční fondy jakbysmet.

V. Novak 3.3.2023 10:20

Tak tak - stačí správně zainvestovat - a z horníka nebo kopáče je špičkový ajťák!

U Divišů doma...

A. Renjascu 3.3.2023 10:20

Důchodové fondy prohrávají od roku 2010 boj s inflací! Co je na tom nesrozumitelného? Přeci právě investice do těchto fondů nám radí vládní ekonomové i když tomu říkají spoření na důchod.

Koupě bytů či přesněji nemovitostí? Také jsme investovali a právě, protože to udělala velká část občanů (což vedlo mimochodem k růstu cen nemovitostí, nájmů a nedostatku bytů, které se zázračně uvolnili po dotacích pro ukrajinské uprchlíky), tak se je stát snaží potrestat růstem daně z nemovitostí a nic nevím o tom, že by Piráti opustili myšlenku, aby tato daň v budoucnu dosahovala výše 1% z ceny nemovitosti. Každopádně po pár letech pronajímání musíte počítat s velice výraznou částkou na rekonstrukci. A samozřejmě platí, že investovat do nemovitosti může jen ten, kdo na to má, což u velké části nižší a nižší střední třídy bude asi problém, který jim situaci s důchodem nevyřeší.

Schopnost práce ve vyšším věku? No většina bojuje s tím, aby je někdo vůbec zaměstnal po padesátce a kdo má ve vyšším věku práci, tak se jí snaží držet a čelí mnohdy "blbým" kecům svých kolegů, že jim zabírá pozici.

Investice do dětí? Jediná smysluplná, protože průběžný důchodový systém je jediný, který v daném čase pracuje s reálnými penězi. Pro jeho udržení je však potřeba, aby byla porodnost minimálně cca 2,1 dítěte na ženu. To by však aspoň zpočátku vyžadovalo vyrazné daňové bonusy pro pracující, kteří mají děti, aby tyto rodiny mohly žít a nikoliv živořit. Ze současné generace není nikdo připraven na to, aby několik let nemohl jet třeba na rodinnou dovolenou, protože na ní nebude mít, tak jako jsme to zažili dříve.

Dáváte samé knížecí rady...

V. Novak 3.3.2023 10:18

A co udělají peníze, které jste si naspořil (podle Diviše nainvestoval) když se systém začne hroutit?

Mimochodem - proč se NÁŠ systém hroutí kvůli Ukrajině?

V. Novak 3.3.2023 10:16

A tušíte PROČ nesmějí investovat do rizikovějších titulů?

V. Novak 3.3.2023 10:15

Zpráva o udržitelném rozvoji?

Copak to tam posuzují?

P. Diviš 3.3.2023 10:05

Protože změnit to trvá dlouho a je to namáhavé.

Ale lepší se to, byť pomalu.

P. Diviš 3.3.2023 10:04

Jsme "země levné práce" (ne tak docela, ale budiž), protože komunisté po světové válce zlikvidovali domácí kapitál, finanční, morální, technický ...

A nový se tvoří jen velmi pomalu, rozhodně pomaleji, než ničí.

P. Diviš 3.3.2023 10:00

Pan autor je levičák a není ekonom. Toť vše.

P. Diviš 3.3.2023 9:58

A tušíte vůbec, proč? Podívejte se, do čeho důchodové fondy s͇m͇í͇ investovat ...

Nějaké peníze mám i v investičních fondech, pochopitelně ne všechny a v jednom. Vesměs vydělávají, ovšem dlouhodobě.

A investovat může i člověk sám, bez fondů. Třeba koupí bytu, který pronajímá. Třeba do schopnosti práce, kterou může vykonávat i v pokročilejším věku. Třeba do dětí. Třeba ...

J. Kindl 3.3.2023 9:56

Uveďte zdroj ze kterého jste ty údaje čerpal. Česká republika se poprvé v historii probojovala do první desítky nevyspělejších zemí. Vyplývá to ze Zprávy o udržitelném rozvoji za rok 2019, kterou pro OSN vypracovala nadace Bertelsmann. Češi se posunuli o šest míst výše na sedmou pozici a zanechali za sebou i tradiční lídry žebříčku typu Japonsko, Island, Belgii, Norsko, Kanada či Švýcarsko. Nejlépe se žije v Dánsku, pětici nejlepších zemí doplňují Finsko, Island, Norsko a Švýcarsko. Vyplývá to z nového vydání žebříčku neziskové organizace Social Progress Imperative. Oproti předchozímu roku si Dánsko o jednu pozici polepšilo a vystřídalo tak loni vítězné Finsko. ČR je na 22 místě.Nejhůře ze 128 hodnocených států dopadla Středoafrická republika.

P. Diviš 3.3.2023 9:54

Pan autor není ekonom a není divu, že článek je z levičáckého Práva.

Základní omyl je jeho "Cum grano salis - od devadesátých let se zde vsadilo na levnou práci."

Nevsadilo se. Prostě to bylo a z části stále je to, co bylo možné. "Drahá práce" totiž nepřijde sama. Je nutno investovat. Do vzdělání pracujících. Do nových technologií, Do vědy a vynálezů. Do pověsti země a značky. Do ....

To vše je dlouhodobé a někde se na to musí vzít kapitál. Kapitál zvenčí je dobrý pro začátek, ale ten chce ze své investice své dividendy a je to tak správně. Musí se tedy vytvořit domácí kapitál, u nás zlikvidovaný komunisty. A ten se tvoří pracně a dlouho. Mimochodem, jeden ze zdrojů domácího kapitálu jsou důchodové fondy. V nichž se i͇n͇v͇e͇s͇t͇u͇j͇e͇, ne spoří. A druhý, v asijských zemích, které se vzmohly, úspory na vzdělání, které byly také investovány.

A ano, máte pravdu, bez osobní zodpovědnosti to nefunguje.

A. Renjascu 3.3.2023 9:51

Investovat? Tušíte vůbec, že všechny důchodové fondy již od 2010 vykazují ztrátu, protože nedokáží porazit právě onu inflaci?

J. Dostál 3.3.2023 9:48

Problém je, že každý z nás se narodí s určitými dispozicemi a představa, že vše se dá zlomit je iracionální stejně jako návod sázet, aby se člověk zajistil na stáří. Přesto nic jiného než urputná snaha nám subjektivně nezbývá. No a ti slabší jsou přírodním výběrem zpracováni.

A. Renjascu 3.3.2023 9:48

...A to, že stát loni půjčil...

P. Diviš 3.3.2023 9:46

Investovat, ne šetřit.

V. Temlík 3.3.2023 9:46

Šetřit, ano, máme prý šetřit. Prý milion, lépe tři... Ale - při hospodaření našich vlád - co si za ty peníze po čtyřiceti letech koupíme ?!?[>-]

A. Renjascu 3.3.2023 9:45

Zastropování energií (po které je dle šéfky potravinářské komory cena energií stále téměř čtyřikrát vyšší než před rokem) je ohromný podvod to občany, který má stát cca 200 mld a přitom odkup zbývajících akcií ČEZu by v současnosti stál něco přes 160 mld. Vláda dala přednost krmení Otesánka zvaného ČEZ, který je dlouhodobě spojený s politiky ODS, před levnou energií pro celý průmysl a samozřejmě i pro běžné občany. Podvod je to už i tím, že o žádnou pomoc de facto nejde. Pokud někdo platí za elektřinu např 10 tisíc, tak musí každý měsíc vytáhnout z kapsy onu částku a poslat jí dodavateli. Pokud ovšem vláda zastropuje onu cenu na šesti tisících, tak občan sice každý měsíc musí z kapsy vyndat oněch šest tisíc a poslat je dodavateli, ale k tomu všemu mu vláda z kapsy vyndá výrazně více než zbývající čtyři tisíce a z toho pošle čtyři tisíce dodavateli a zbytek použije na administraci a další úkony spojené se zastropováním. To zda tyto prostředky ukradne občanovi z kapsy ihned či zda mu je připíše na sekeru, kterou bude muset navíc i s úroky splatit později je irelevantní. A o tom, že stát loni půjčil tomuto otesankovi (který svůj zisk během roku dokázal zázračné zosminásobit na cca oněch 75 mld.) částku ve výši jeho ročního zisku je již jen tragickou tečkou nad zoufalým (či uplatným?) hospodařením této vlády.