5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

DOTACE: Čapí hnízdo na špičce ledovce

Vyšetřování evropské dotace na Čapí hnízdo se po čtyřech letech uzavřelo. Pravda, formálně ještě může verdikt dozorujícího státního zástupce zastavující stíhání Andreje Babiše zvrátit nejvyšší státní zástupce. V takovém případě však zasáhne ta úplně nejvyšší autorita – prezident a vrchní velitel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 27.9.2019 4:40

Ve skutečnosti mají z dotací prospěch tři skupiny 1. žadatel, který dotaci dostane 2. zpracovatel, který vypracuje projekt a získá 10% ye schválené částky 3. úředník, který je za schválenou dotaci odměněn alespoň úsměvem vedoucího.

Proč jsou dotace tolik chválené? Protože jde o legální přesun peněz od chudé většiny k bohatší menšině, aniž by za to chudá menšina získala jakýkoliv prospěch, zboží či službu.

P. Čech 26.9.2019 20:30

Zde s vámi částečně souhlasím. Za vše špatné mohou konkrétní lidé. Pouze bych to poněkud upřesnil. Konkrétní politici, zejména z politických stran a konkrétní novináři. neštěstí je v tom, že se jedná o téměř všechny politiky a téměř všechny novináře. Stále musím opakovat, protože , jak se zdá, tomu odmítáte rozumět, že nejsem vůbec proti politickým stranám v politickém systému. Jsem ovšem zásadně proti tomu, aby tyto strany byly obdařeny tíéměř absolutní mocí nad občany, jako je tomu u nás.

D. Mach 26.9.2019 18:00

Takže Evropská unie může za to, že máme za premiéra zloděje? A nemůžeme si za to čistě náhodou sami? Každý z voličů by měl být natolik inteligentní, aby si zjistil, jakým podvodem ÁBéčko získal dotaci na Čapí hnízdo, ale třeba i to, jakým způsobem získal Agrofert. A tam o todate EU nešlo ani náhodou.

https://www.milionchvilek.cz/clanek/jak-babis-k-majetku-prisel

D. Müller 26.9.2019 17:35

Pane Čechu, když promíjíte lumpárny svému oblíbenci a to samé u jiných kritizujete, dá se to zdůvodnit jediným. Tomu se říká "láska". A jak praví reklamní slogan "Když milujete, není co řešit!" Prostě jsou lidé rozděleni na dva tábory.... první tábor "zamilovaných" v AB vidí pašáka, co to perfektně očůral ... a druzí "pragmatičtí" v něm vidí vyčůránka, který se převlékl i s rodinou do žebráckého, aby mohli dostat stravenky pro chudé.

Celému příběhu se nedá upřít fantasknost... vyvedení firmy, samochvála o nejlepším životním projektu, , selektivní ztráta paměti, anonymní majitelé, přísahy na zdraví dětí, syn na Krymu, zastrašování vyšetřovatelů atd. No není toto na seriál?

Tentokrát zamilovaní slaví, ale je jen otázka času, než se ze zamilovaných stanou pragmatici a hvězda AB zmizí za horizontem jako mnoho jiných.

Na závěr bych měl na vás jeden dotaz, když za vše špatné mohou tradiční strany? Kdo může za to dobré, co se povedlo? To se dařilo samo od sebe? Nebo se nepovedlo vůbec nic?

M. Prokop 26.9.2019 17:32

Dosadil jsem si: Vámi.

Za to špatné, co se zde dělo i za to dobré mohou jednoznačně zcela konkrétní lidé. Konec konců, i za ten politický systém se stranami. Ono to bez nich ve větším celku funguje ještě hůře. Bez stran i bez hnutí, to jsou dva pojmy pro prakticky totéž.

M. Prokop 26.9.2019 17:29

V EU businesu morálka opravdu není.

Bez posílání peněz do Brusele a následném škemrání ve snaze nějaké z nich "čerpat" by bylo kadibudek i jiných věcí podstaně více a korupce méně.

M. Prokop 26.9.2019 17:27

Dotace jsou zločin samy o sobě.

Dotace EUnijní mají jednoznačný cíl, zvýšit moc eunijních soudruhů.

Dotace podporují korupci jako máloco.

Bureš žije z dotací.

V. Pavelka 26.9.2019 17:16

Dotace jsou nástroj infiltrace Bruselských liberálmarxistů do nových zemí..:-P..8-o

V. Pavelka 26.9.2019 17:06

A Chovanec!

V. Pavelka 26.9.2019 16:59

Takovej žvanikyn Volný od lidovců je kecka k neposlouchání.

V. Pavelka 26.9.2019 16:55

Netahejte do EU byznysu Morálku ,ta v zákonech není ,to by nikdo nepostavil ani kadibudku.;-€ Idio.i

P. Čech 26.9.2019 16:53

Babiš nebyl obviněn z podvodu podle trestního zákona, který platil v době žádosti o dotaci pro Čapí hnízdo, ale z "dotačního podvodu" (§212) a " ohrožení finančních zájmů EU" (§ 260) trestního zákona, který vstoupil v účinnost až 1.1.2010, tedy 3 roky po žádosti o dotaci. Jde o to, že jakákoliv činnpost, která je konána v souladu se zákony platnými v době, kdy probíhá není trestnou činností, ať ji nazýváme jakkoliv. A o těch stranách? Opakovat to musím, protože politické strany a novináři stojí za vším špatným, co se u nás událo od roku 1990 dodnes. Opakovat to je nutné, aby si lidé uvědomili, jak jsou nehorázně obelháváni. Kým? Dosaďte si sám.

V. Pavelka 26.9.2019 16:48

Pětiletá podmínka pro začlenění do velkého celku ,je vlastně nabídkou pro větší firmy aby se angažovaly(a Banky jsou jaksi rodinní příslušníci kteří se podílejí z poza hranic).Co je vlastně na té blbé dotaci trestného ,boha jeho?!

J. Ptáček 26.9.2019 16:40

Je to stejné jako kdyby miliardář rozdal svůj majetek v lepším případě manželce, nebo nějaké ještě bližší ženské a zpovykaným děckám, a šel si sednout na kus hadru na ulici a žebral. A také prosil na sociálce. Kadeřnice, instalatéři a třeba udřené tetky na trhu by ostrouhali. Každý ať si to přebere jak umí, zákon zřejmě opravdu porušen nebyl. Ale i tak mně je z toho smutno. A klidně mně nadávejte, zasloužím si to aspoň já, když ne ten vykuk!

J. Novotny 26.9.2019 15:48

Původní definice malého a středního podniku nezkoumala majetkové poměry vlastníků. Podmínky čapák splnil, peníze do regionu nakonec šly.

M. Prokop 26.9.2019 11:50

Podvody vám zřetelně nevadí, máte-li možnost spustit svůj flašinet o stranách.

P. Čech 26.9.2019 11:35

To jméno zní : "Petr Bendl".

P. Čech 26.9.2019 11:33

V čem je problém? V závisti ne. Problém je v tom, že se zde konečně našel někdo, kdo dokáže politickým stranám zatínat tipec v jejich okrádání občanů. Okrádání, které předvádějí již od roku 1993. Zejména zadlužením státu dvěma biliony korun. Socanskému okrádání, které je důsledkem celého socanského politického systému, opepřeném mnoha prvky anarchie.

P. Čech 26.9.2019 11:29

Samé nicneřešící kecy a žvásty. Ani zmínka o tom, že celá kauza Čapí hnízdo byla vyvolána účelově anonymním udáním s jediným cílem. Dostat Babiše z politiky. Zdá se, že svůj podíl na tom mají ODS, TOP 09, KDUČSL, ČSSD a asi i KČM. Piráti a STAN v té době ještě nebyly ve sněmovně. Důsledek tohoto je jen jeden. Lidé již politickým stranám a uvedenému hnutí nevěří. Obrazem tohoto jsou výsledky voleb. Zmíněné strany a hnutí však nepřestaly a nepoučily se. A tak preference ANO 2011 dále rostou a u politických stran klesají. Proč? Protože občané nejsou hloupí, za jaké je strany považují a nějaká volná soutěž je jim ukradená. Hodnotí strany a hnutí podle toho co skutečně dělají a čeho dobrého dosáhly a ne podle ideologií a tupého žvanění v poslanecké sněmovně.

F. Kroupa 26.9.2019 11:06

Bylo přidělení dotace vázáno na splnění určitých podmínek? Bylo. Byly podmínky splněny? Byly. Byl přitom porušen zákon? Nebyl. Tak v čem je problém? Závist?

Kde byli ti křiklouni a udavači, když cizinci a zahraniční subjekty u nás účelově zakládali firmy, aby se dostali k nemovitostem a rozkrást naši zemi?

Je to jednoduché, "někdo" uměle vyvolal štvanici na Andreje Babiše, protože vítězstvím ANO se k moci opět nedostali ti správní, co spolu mluví.

M. Pivoda 26.9.2019 10:59

Čapí hnízdo nebyla významnou inovací pro ČR.

Babiš v OSN: Cílem Česka je stát se lídrem v inovacích. Boj za klima nesmí být na úkor prosperity

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/babis-v-osn-cilem-ceska-je-stat-se-lidrem-v-inovacich-boj-za-klima-nesmi-byt-na-ukor-prosperity.A190926_070448_ln_domov_vag

M. Pivoda 26.9.2019 10:59

Čapí hnízdo nebyla významnou inovací pro ČR.

Babiš v OSN: Cílem Česka je stát se lídrem v inovacích. Boj za klima nesmí být na úkor prosperity

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/babis-v-osn-cilem-ceska-je-stat-se-lidrem-v-inovacich-boj-za-klima-nesmi-byt-na-ukor-prosperity.A190926_070448_ln_domov_vag

J. Chaloupka 26.9.2019 10:40

A jestlipak víte, kdy a proč vznikl OLAF? To na Západě, se kradlo, ani poledne se nedrželo.

J. Chaloupka 26.9.2019 10:38

Jestlipak se někdy dozvíme jméno úředníka, který tu dotaci přiklepl. Ten si asi musel oddychnout, když to Babišovi schválil ten státní zástupce.

P. Lenc 26.9.2019 10:34

PŘESNÉ!

P. Götze 26.9.2019 10:29

Ale je to o tom pane Mertl. Presne o tom to je. Ja vam vas svetonazor neberu, podvodnik/zlodej (jen pouzivam vase slova) mne osobne vadi uplne kdekoliv, bez kadrovani. vase kadrovani na No. 1 a kdo tim podvodnikem/zlodejem je , to je mimo mou realitu. A hlave, na ten business to nema zadny vliv, ty prachy protecou, at je babis premier, nebo jen velky podnikatel. Stejne tak u zahranicnich korporaci. nebudte naivni.

F. Navrátil 26.9.2019 10:19

Základní problém netkví v "chamtivých" podnikatelích, ale v existenci svinstva, jako jsou dotace a jejich tupě byrokratické exploatace. Neexistuje ani jeden dotační projekt, který by neobsahoval chyby, nepřesnosti, obcházení zákona nebo využívání mezer v zákoně! Potvrdila by to každá důsledná evaluace. Existují tři druhy dotací. První je čirý podvod, kdy jsou peníze utraceny, projekt ani nezahájen a příjemce je nezvěstný. Druhý obtížně postižitelné odklonění projektu, např. že se z turistické ubytovny vyklube erotický klub. Třetí je rámcové splnění projektu a existence projektovaných hodnot s mírně pozměněnými kriterii. Dokonalý projekt a jeho realizace neexistuje ani při schválení dotace na pěvecký sbor andělských kůrů!

S. Rádl 26.9.2019 10:10

Špatné je vůbec vyhlašování takových dotací. Podobné to bylo s dotacemi pro mladé podnikatele. Tatínek podnikatel založil pro synáčka firmu, ta zkasírovala dotaci, pár let působila samostatně oficiálně vedená synáčkem a poté buď zkrachovala, nebo se sloučila s taťkovým byznysem.

J. Kraus 26.9.2019 10:09

Ano, byly a jsou dotované stavby, často luxusního nebo zbytného chatakteru, u nichž rozpočtáři a přípraváři firem, tendrujících zakázku, jsou překvapeni, jak tohle může stát (EU) dotovat. Mohou být i stavby zcela nesmyslné, postavené ale v reálu za zlomek přiklepnuté dotované částky. To je ovšem pohled techniků nejnižší úrovně, z vyšších stupňů pyramidy zřejmě vše vypadá jinak.

R. Langer 26.9.2019 8:59

No vidíte, že to chápete! ;-D