Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
DOPIS: Ad Upozornění vidličkou do oka
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
Simon 4.7.2009 10:46Re: před autorkou smekám! Jj, s tim metrem mate pravdu. Je krasne poznat kde je stary a kde novy eskalator. Az na takovem Andelu vymeni ten starej ruskej za nejakej novej, to lidi pojedou nahoru tyden. |
![]() |
Pamětník I. 5.7.2009 7:48Re: Ale nepojedou týden Další změna přepravní kapacity metra! V projektu metra se vycházelo z ruských údajů, které po realizaci v Praze nefungovaly - Češi si prostě neradi dýchají za krk a stavějí se pokud možno ob schod, čímž se projektovaná přepravní kapacita snížila cca o 30%. Přechod na eurorychlost schodů to opět zpomalí doufám tak, že se konečně jezdicí schody začnou převážně využívat jako urychlovač chůze, nikoliv kočár a chůze vzhůru po levé straně převáží. |
![]() |
HonzaV 5.7.2009 10:13Re: Ale nepojedou týden no ono to bude dobrý na srdíčko a zřejmě se i ušetří na elektrice, tak co... |
![]() |
Gogol 4.7.2009 6:35Ještě se sluší dodat komunistických! Ale ti jsou dnes ve všech oborech lidské činnosti. Ze soudruhů se mávnutím kouzelného listopadu stali kapitálisti jako hrom! jak se říká: " Odříkaného chleba, největší krajíc!" |
![]() |
Ladislav N 4.7.2009 2:56Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz "...Před deseti lety byla výkupní cena mléka kolem 8 Kč a na krámě stálo mléko asi 15 Kč. Dnes stojí mléko 25 až 30 Kč (myslím čerstvé plnotučné, ne vápenná voda v krabici) a cena pro zemědělce je podle oblasti kolem 6 Kč. ..." No, nevím, odkud berete tyhle cenové údaje, ale já se na krámě s "čerstvým plnotučným" mlíkem za 25 - 30 Kč nikde v Česku v krámě nesetkal. Dostupný "standard" v krabicích (plnotučné trvanlivé) je obvykle do 15 Kč/litr, polotučné trvanlivé kolem 10 Kč/litr (ale v pravidelných akcích i za 7,50 Kč/litr) a v plastových lahvích s několikadenní trvanlivostí také řádově kolem 15 Kč/litr. Ono totiž za dnešního stavu hygienických předpisů vůbec není jednoduché potraviny podléhající rychlé degradaci prodávat. Je to velmi drahé a s prodejem a kolísající poptávkou jsou spojená velká rizika. "...Náklady zpracovatele a marže zpracovatelů a obchodníků tedy činí 400 až 500 % z ceny suroviny." ... Pokud si zemědělci myslí, že "marže" zpracovatelů a distributorů dohromady je až 500 procent k nákupní ceně, je to nesmysl. Na druhé straně by při podobné marži jistě zemědělci dokázali obchodům konkurovat a vytvořit si vlastní zákaznickou síť po celé republice. |
![]() |
drak 2 4.7.2009 5:04Re: Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz
Plnotučně mléko se skutečně v martketech neprodává, jedině při prodeji ze dvora.To o čem hovoříte, jako o plnotučném mléce, má 1,5 %ˇtuku, čili ze 100 lt mléka je získáno a si 3,5 kg másla, vč. vody v něm obsažené a z toho polotučného, o obsahu tuku O,5 % , získám min. 4 kg másla ze 100 lt. Jinak, jak říká V Císřově pekaři Jan Werich- ten dělá to a ten zas tohle. Určitá dělba práce ve vyspělé společnosti jistě byla a bude a pokud vám paměť jen trochu slouží, tak si jistě vzpomenete, že privatizace zpracovatelského průmyslu zemědělských výrobků byla provázena řadou nevyjasněných úmrtí zainteresovaných osob. Již to svědčí o tom, že odírat zemědělce je prostě džob. A bránit se, je právem každého. Spojovat to s povodněmi a jakousí nesolidárností, je jenom sprostá demagodie. Pokud se týká ceny vstupní suroviny, má autorka pravdu, ta činí v současné době 23- 27 % z celkového obratu. Živil jsem se zemědělstvím celý život a vím o čem mluvím. Tak jako doporučujete postavit si vlastní mlékárnu, najměte si 1OO ha, vybavte se stroji a budovami a začněte hospodařit. Rád si pak s Vámi o tom popovídám, pokud se toho dožiju. Pěkný den! |
![]() |
Ladislav N 4.7.2009 5:35Re: Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz Psal jsem o polotučném trvanlivém mléku, které má standardně tučnost 1,5%. Plnotučné trvanlivé má tučnost 3,5% (a např. jogurty Hollandia selské bílé mají 3,5% - 3,7% tuku). Další vaše údaje o získávání másla jsou zmatečné, m.j. standardní máslo z mlékárny má ca 82% tuku. Stavbu vlastní mlékárny zemědělcům jsem nikde nedoporučoval, takže už není o čem diskutovat. |
![]() |
huhu 4.7.2009 7:16Re: Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz já bych jen dodal, že Tatra mléko 1,5% nedávno bylo v Globusu za 7,90 Kč l..., jogurty Florian 150g za 4,90 Kč Autorka píše slušně a se znalostí, nicméně podobné problémy s konkurencí a předpisy EU má snad každý, nejen "ovčáci" a zemědělci. K Agrární komoře - takovým vlastníkům půdy a staků jako dnes mají tihle bývalí soudruzi nyní "farmáři" se dříve říkalo velkostatkáři...(je dobře, že dnes se jim říká jinak - to by vlastně ty velkostatkáře uráželo) |
![]() |
mol 4.7.2009 1:04Hele tak proč nejdete dělat zpracovatele, služby nebo obchodnici, když je to tak úžasnej kšeft. |
![]() |
huhu 4.7.2009 7:18Re: Hele tady je přece úloha Agrární komory - organizovat prodejní družstva. Mělo to u nás tradici za 1. republiky a funguje to v řadě vyspělých zemí. Jenže je to práce a riziko, jednodušší je dělat bordel a ublížené... |
![]() |
magnas 4.7.2009 7:27Re: Hele no pockejte az vas vsichni zemedelci poslechnou, jsem zvedavy, kolik potom budeme platit za potraviny. neznam hloupejsi argument nez: "tak to nedelejte" |
![]() |
huhu 4.7.2009 8:38Re: Hele nejlevnější potraviny jsou v zemích, které je dovážejí. Seznamte se s realitou, nejdražší jsou v EU vlastní zemědělci. A pokud jde o krajinu - národní parky a chráněná území jsou tam, kam žádní zemědělci léta nemohli (Podyjí, Šumava či bývalé vojenské újezdy) nebo jsou "bezzásahové" zóny - Šumava |
![](http://1gr.cz/u/IWEB30.gif)
![](http://m.1gr.cz/u/free.gif?r=PT0PTiJPFGJiT66&p=72UB3eRN%7c6SuMRDONiN%7c4G3iM12OPi%7cOUD5l8NIO3WNDT72o8%7c4ORpPHBKP%7c82-G4p4IC1&x=jotzh3)