16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Simon 4.7.2009 10:46

Re: před autorkou smekám!

Jj, s tim metrem mate pravdu. Je krasne poznat kde je stary a kde novy eskalator. Az na takovem Andelu vymeni ten starej ruskej za nejakej novej, to lidi pojedou nahoru tyden. :-D

Pamětník I. 5.7.2009 7:48

Re: Ale nepojedou týden

Další změna přepravní kapacity metra! V projektu metra se vycházelo z ruských údajů, které po realizaci v Praze nefungovaly - Češi si prostě neradi dýchají za krk a stavějí se pokud možno ob schod, čímž se projektovaná přepravní kapacita snížila cca o 30%. Přechod na eurorychlost schodů to opět zpomalí doufám tak, že se konečně jezdicí schody začnou převážně využívat jako urychlovač chůze, nikoliv kočár a chůze vzhůru po levé straně převáží.

HonzaV 5.7.2009 10:13

Re: Ale nepojedou týden

no ono to bude dobrý na srdíčko a zřejmě se i ušetří na elektrice, tak co... ;-)

Gogol 4.7.2009 6:35

Ještě se sluší dodat

komunistických! Ale ti jsou dnes ve všech oborech lidské činnosti. Ze soudruhů se mávnutím kouzelného listopadu stali kapitálisti jako hrom! jak se říká: " Odříkaného chleba, největší krajíc!";-D

Ladislav N 4.7.2009 2:56

Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz

"...Před deseti lety byla výkupní cena mléka kolem 8 Kč a na krámě stálo mléko asi 15 Kč. Dnes stojí mléko 25 až 30 Kč (myslím čerstvé plnotučné, ne vápenná voda v krabici) a cena pro zemědělce je podle oblasti kolem 6 Kč. ..."

No, nevím, odkud berete tyhle cenové údaje, ale já se na krámě s "čerstvým plnotučným" mlíkem za 25 - 30 Kč nikde v Česku v krámě nesetkal. Dostupný "standard" v krabicích (plnotučné trvanlivé) je obvykle do 15 Kč/litr, polotučné trvanlivé kolem 10 Kč/litr (ale v pravidelných akcích i za 7,50 Kč/litr) a v plastových lahvích s několikadenní trvanlivostí také řádově kolem 15 Kč/litr.

Ono totiž za dnešního stavu hygienických předpisů vůbec není jednoduché potraviny podléhající rychlé degradaci prodávat. Je to velmi drahé a s prodejem a kolísající poptávkou jsou spojená velká rizika.

"...Náklady zpracovatele a marže zpracovatelů a obchodníků tedy činí 400 až 500 % z ceny suroviny." ...  Pokud si zemědělci myslí, že "marže" zpracovatelů a distributorů dohromady je až 500 procent k nákupní ceně, je to nesmysl. Na druhé straně by při podobné marži jistě zemědělci dokázali obchodům konkurovat a vytvořit si vlastní zákaznickou síť po celé republice.

drak 2 4.7.2009 5:04

Re: Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz

:-DPánové, ev.dámy, diskutěři!

       Plnotučně mléko se skutečně v martketech neprodává, jedině při prodeji ze dvora.To o čem hovoříte, jako o plnotučném mléce, má 1,5 %ˇtuku, čili ze 100 lt mléka je získáno a si 3,5 kg másla, vč. vody v něm obsažené a z toho polotučného, o obsahu tuku O,5 % , získám min. 4 kg másla ze 100 lt.

   Jinak, jak říká V Císřově pekaři Jan Werich- ten dělá to a ten zas tohle. Určitá dělba práce ve vyspělé společnosti jistě  byla a bude a pokud vám paměť jen trochu slouží, tak si jistě vzpomenete, že privatizace zpracovatelského průmyslu zemědělských výrobků byla provázena řadou nevyjasněných úmrtí zainteresovaných osob. Již to svědčí o tom, že odírat zemědělce je prostě džob.  A bránit se, je právem každého.  Spojovat to s povodněmi a jakousí nesolidárností, je jenom  sprostá demagodie.

      Pokud se týká ceny vstupní suroviny, má autorka pravdu, ta činí v současné době 23- 27 % z celkového obratu. Živil jsem se zemědělstvím celý život a vím o čem mluvím. Tak jako doporučujete postavit si vlastní mlékárnu, najměte si 1OO ha, vybavte se stroji a budovami a začněte hospodařit. Rád si pak s Vámi o tom popovídám, pokud se toho dožiju. Pěkný den!;-O

Ladislav N 4.7.2009 5:35

Re: Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz

Psal jsem o polotučném trvanlivém mléku, které má standardně tučnost 1,5%. Plnotučné trvanlivé má tučnost 3,5% (a např. jogurty Hollandia selské bílé mají 3,5% - 3,7% tuku).

Další vaše údaje o získávání másla jsou zmatečné, m.j. standardní máslo z mlékárny má ca 82% tuku.

Stavbu vlastní mlékárny zemědělcům jsem nikde nedoporučoval, takže už není o čem diskutovat. ;-)

huhu 4.7.2009 7:16

Re: Zajímavý názor, byť místy trochu zmatený... viz

já bych jen dodal, že Tatra mléko 1,5% nedávno bylo v Globusu za 7,90 Kč l..., jogurty Florian 150g za 4,90 Kč

Autorka píše slušně a se znalostí, nicméně podobné problémy s konkurencí a předpisy EU má snad každý, nejen "ovčáci" a zemědělci.

K Agrární komoře - takovým vlastníkům půdy a staků jako dnes mají tihle bývalí soudruzi nyní "farmáři" se dříve říkalo velkostatkáři...(je dobře, že dnes se jim říká jinak -  to by vlastně ty velkostatkáře uráželo)

mol 4.7.2009 1:04

Hele

tak proč nejdete dělat zpracovatele, služby nebo obchodnici, když je to tak úžasnej kšeft.

huhu 4.7.2009 7:18

Re: Hele

tady je přece úloha Agrární komory - organizovat prodejní družstva. Mělo to u nás tradici za 1. republiky a funguje to v řadě vyspělých zemí. Jenže je to práce a riziko, jednodušší je dělat bordel a ublížené...

magnas 4.7.2009 7:27

Re: Hele

no pockejte az vas vsichni zemedelci poslechnou, jsem zvedavy, kolik potom budeme platit za potraviny. neznam hloupejsi argument nez: "tak to nedelejte"

huhu 4.7.2009 8:38

Re: Hele

nejlevnější potraviny jsou v zemích, které je dovážejí. Seznamte se s realitou, nejdražší jsou v EU vlastní zemědělci. A pokud jde o krajinu - národní parky a chráněná území jsou tam, kam žádní zemědělci léta nemohli (Podyjí, Šumava či bývalé vojenské újezdy) nebo jsou "bezzásahové" zóny - Šumava