21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
svoboda 11.2.2010 0:07

tunel

bydlim 100m od Labe (Brandys) a uz 5 let jsem zde nevidel plout komercni plavidlo. Jediny co zde "fungovalo" byla za totace doprava uhli do Chvaletic.

U nynejsich investici do infrastruktur Labe to vypada na tlak stavebnich firem (s nedohledatelnym majitelem...)

jan 12.2.2010 22:34

Re: tunel

A to se přestalo vozit, vozí ho dráha.Vodní doprava byla nespolehlivá jednou bylo vody moc podruhé málo.

Jinak mi není jasné co a kam chtějí těma šífamy vozit,

Pete Brich 10.2.2010 19:50

ZELENÍ JSOU ŠKODNÁ! Hromadný odstřel bychom měli provést v květnu hlasovacími lístky.

"Souhlasíme s ČEPS že současný rozmach nových fotovoltaických a větrných elektráren přestavuje hrozbu pro stabilitu elektrizační soustavy České republiky. Objem peněz směřující na podporu těchto zdrojů představuje vážnou hrozbu i pro ceny elektřiny, které budou platit domácnosti a podniky," uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

PB

R.J. 10.2.2010 18:45

Kde jste? Ve Vikingu, nebo v Blaníku?

 Nestojíte u Tojbnera  dole na špičce ? ve Viktorce nebudete, tam bych si velké plachetnice všiml, je hned  vedle nás,  V Avii asi také ne, i když jsem v ní nebyl dlouho na návštěvě.

R.J. 10.2.2010 19:03

Omluva

patří to dolu pod nick "neuman".

J.G. Pašek 10.2.2010 17:53

Nechť si na stavbu jezů plavební společnost půjčí třeba od EU v Bruselu . . .

a splátky s úroky započítá do cen dopravy, a já šacuju, že ta slavná "paroplavba" už nebude ta "nejlevnější" . . . .

R.J. 10.2.2010 18:03

Re: Nechť si na stavbu jezů plavební společnost půjčí třeba od EU v Bruselu . . .

Pořád se točíme do kola. Když není voda ve Vltavě,není ani v Labi, těch pár potůčků v Česko-Saském Švýcarsku a potok zvaný eufemisticky "řeka Kamenice" to opravdu nezachrání.Také to nezachrání jez, spíše malá přehrada v Děčíně, protože sasík řekl, že on stavět nic nebude. Nechá splavnost tak jak je, holt když není voda, nejezdí se naloženo na plno, nebo vůbec. Labská cesta má již dávno to lepší za sebou, s tím nic nenaděláme, píše se rok 2010, né 1932. To samé platí pro horní Vltavu, splavnění do Budějic je fantasmagorie prvého řádu. Doba vorů  a šífů je dávno pryč.

J.G. Pašek 10.2.2010 18:15

Re: Nechť si na stavbu jezů plavební společnost půjčí třeba od EU v Bruselu . . .

Kamenice je potok, který v létě má poskrovnu vody. Vlévá se ve Hřenskou do Labe, coby kamenem dohodil od hranice . . .  Jsem línej to hledat, ale pokud si vzpomínám jez č 1 byl plánovaný výše proti proudu . . . Sasko mělo stavět jezy na jejich straně jakbysmet a jak píšeš, nic stavět nehodlají  . . .

R.J. 10.2.2010 18:23

Re: Nechť si na stavbu jezů plavební společnost půjčí třeba od EU v Bruselu . . .

Myslím, že to tehdá dohadoval jěště Husák s Ulbrichtem, bolševik se v kravinách přímo vyžíval. Ale zaplať Bůh, přišla revoluce a je utrum megalomanům. Nakonec, viz Slováci a Maďaři s Nagmárošem. Nevím jak se to píše, málem jsem si zlomil prsty a klávesnici.

Pete Brich 10.2.2010 20:22

Nejdřív byli Maďaři plni zelené ideologie, teď jsou zelení vzteky, že z toho nemají ani kW.

PB

Kamil 10.2.2010 21:52

Re: Nechť si na stavbu jezů plavební společnost půjčí třeba od EU v Bruselu . . .

Díky nevybudování vodního díla Nagymaros se na Slovensku nepoužívá již hotová vodní cesta Váh. Počítalo se totiž s jeho vzdutím. Proto je hloubka mezi ústím Váhu a prvním vodním dílem Králová, kde je i komora, sotva metr. To je velká škoda. Udivuje mě, že někdo kdo má plachetnici na Slapech je takový odpůrce vodních děl. Mimochodem první plavební komora na území ČR byla na řece Moravě u Rohatce, ale to je pro vltavské plavce už v Asii.

R.J. 10.2.2010 22:38

Re: Nechť si na stavbu jezů plavební společnost půjčí třeba od EU v Bruselu . . .

Asi jsi šífák, kamaráde, jak já bych Ti přál ze srdce pořádné kšefty na přeravu po vodě, ani si neumíš představit jak, ale bohužel doba Ti již nepřeje, voda také moc ne poslední leta. Tak jako zaniklo vorařství, pomalu zaniká Labsko -Oderská, co naplat, dneska to je holt jinde. Zůstane jen trocha zboží, "sypačka ", co se bude vozit na šífu dál. Jinak asi nic víc. Tak to prostě je, z pohledu nás milovníků řeky bohužel. Tak jako již zaniklo přístavní zařízení v Hamburku, spávali jsme tam v devadesátých letech,vyšlo to levněji, kde ty časy jsou. Jestli jsi jezdil do Hamburku, tak ta barkasa, co se používala jako vyrovnávací můstek v našem přístavu, tak tu koupil kámoš za cenu šrotu, nechal dovézt do Prahy, na "Cindu", vyvařil a udělal z ní komfort bejvák. Bydlí tam na stálo s rodinou již několik let. Jinak s tou komorou to tedy nevím, ta v Županovicích byla postavena na přelomu 18- 19 století, nepamatuji přeně, musel bych se podívat do literatury.  Možná někdy kolem roku 1795. Tak na závěr dne Ti přeji dobrou vodu pod kýlem. Měj se fajn stará páko od vody, nezlob se na mne, že nechci stavět v Děčíně přehradu, já se na Tebe také nezlobím, že ji chceš, tak ať se máš fajn. Ahóój.  

gnomon 10.2.2010 22:29

Re: Nechť si na stavbu jezů plavební společnost půjčí třeba od EU v Bruselu . . .

Gustav Husák byl slovenským povereníkem pro dopravu a po válce obnovil na Slovensku železniční tratě poničené Němci (bylo jich dost), vystavěl Pražákům Metro. Uvažoval střízlivě a nezačal stavět průplav Dunaj - Odra - Labe i když v Německu  spojení vodní cestou  těch tří moří již před několika lety otevřeli. V oblasti dopravy G. Husák není doceněn, nesmíte se na něj dívat přes politické brýle. Vodní doprava se prodražuje používáním plavebních komor (za poplatky) tak, že přeprava uhlí do Chvaletic se již po vodě nevyplácela a přešla na železnici.

Ladislav N 12.2.2010 4:19

Re: gnomon IP: 89.203.162.xxx

Husák nic nestavěl. Husák akorát dělal zlo v režii KGB.

Barnabáš 10.2.2010 17:38

O dalších zelených nestoudnostech

čtěte na www.antimeloun.cz

R.J. 10.2.2010 17:36

A ještě něco,

vzpomeňte,jak se občas objeví fantasmagorie o splavnění Vltavy do Budějovic. Loni jeden starosta se zastupitelstvem poslali již traktor dělat teréní úpravy pro budoucí přístav, málem jsem umřel smíchy, pak jsem se hořce rozpalakal.

huhu 10.2.2010 17:50

Re: A ještě něco,

tyhle "fantasmagorie" nejsou nic nového. O zplavnění Vltavy se usilovalo od středověku a leccos se pro to udělalo. Za 1. republiky byla Vltava zplavněna až za Slapy (vybudovány mj. Štěchovice a Vranné) . Ránu plánům zplavnění dala přehrada Slapy a pak Orlík. Dnes se uvažuje o zplavnění pouze pro menší výletní lodě, které by využily přehradních jezer a vlastně pouze na Slapech a Orlíku by se vybudovaly lodní výtahy. Takže o takovou "fantasmagorii" nejde, podstatná část trasy je hotova. Zjevně jste informován nějakou reportáží z novinářské žumpy...:)

neuman 10.2.2010 18:10

Re: A ještě něco,

Jistě splavnění Vltavy není fantasmagorie, na tom se dokonce pracuje a dílčí části jsou hotové! Bude to pro lodě do 300 tun, tedy skutečně rekreační plavba a zajímavé je, že kvůli tomu nikdo, opravdu nikdo ani zelenej ani jiní aktivisti neřvou, neječ, prostě okolo tohoto, co se momentálně staví, je úplný ticho. A to i přesto, že právě tam  dochází k větším zásahům do přírody, než by došlo při splavňování Labe!!! Proč asi???

R.J. 10.2.2010 18:33

Re: A ještě něco,

Tak popořádku, z Prahy se dostanete až pod Slapy lodí, bohužel, moc jich již nahoru nejezdí, tam vyšlápnete kopec a nasednete na loď, která vás doveze pod Orlík, tam zase vyšlápnete kopec a nasednete do necek a budete pádlovat či veslovat do Budějic. Protože tam rekreačka nejezdí. Komora v Hněvkovicích je v provozu, takže jen ty rekreační lodě scházejí. A možná turisti. Jinak na Orlíku jsou na těch sešupech již od počátku zubaté koleje, měli vozit turistické lodě nahoru,přes korunu hráze v obrovském bazenu s vodou. Ale sešlo z toho nejen pro finanční náročnost, ale hlavně dost náročný technický oříšek.  To ve zkratce.

R.J. 10.2.2010 18:19

Re: A ještě něco,

Huhu,  Povltaví patřilo k nejhudším krajům , nebyl tam průmysl, jen zemědělství a na Dobříšsku rukavičkářství. Na co by jim byla "velká plavba " ? Ve středověku se využíval jen příhodný čas. Tahaly se koňským potahem malé lodě, takzvané šífy. V 18 století se zasloužil o splavnění pro tehdejší lodě a hlavně vory,  opat Strahovského kláštera Kryšpín Fuk, potom se postavila první plavební komora v Čechách v Županovicích. Dále to pokračovalo ve století dvacátém, upravou toku u Budějovic, Lanna , ale pořád to bylo pro malé lodě a vory, samozřejmě že rozmach železnice "odstrčil" plavbu po horní Vltavě na druhou kolej. Jinak pro sportovní lodě je na Orlíku výtah hned od začátku, něco jsem se jím najezdil. Na Slapech to vozí traktor po silnici na přívěsu, také jsem se tam něco najezdil. A jěště najezdím, i když uvažuji, že si svojí plachetku budu přepravovat za autem.Protože je problém s komorou, říkají, že se na komoru vyplácá moc vody, že neproteče turbínou, místo toho se vyplácá na komoru, jsou to docela velké objemy, to je pravda. Ale to je jiná diskuz, takže asi tak.

neuman 10.2.2010 18:32

Re: A ještě něco,

Tak to máte, pane, asi štěstí. Já tam též musím traktorovat dvakrát ročně kajutovou plachetnici a musím konstatovat, že tato služba povodí Vltavy  je horší a horší. Předně považuji za světovou kuriozitu převoz drahých lodí na traktoru a za další, již po dvakráte mi loď špatně přikurtovali, jednou vůbec nepřikurtovali a pokaždé se tam tlemí neskutečným způsobem, když zjistí, že moje loď má kýl dlouhý 1,5 metru a usazený po stěžněm. Stává se to tak nebezpečnou věcí pro loď, že letos pojedu naposled a od traktorování upustím v rámci zachování svého majetku a života. Dokud nebude výtah, zůstanu nahoře a už nebudu kotvit ve smíchovském přístavu. Další kuriozitou je samozřejmě plavební vyhláška, která vám nařizuje, kdy můžete plout, nemůžete plout kdy potřebujete. To mi vskutku také normální nepřipadá a nemá to žádný praktický důvod.

R.J. 10.2.2010 18:38

Re: A ještě něco,

Já jsem z Kotvy Bráník, stojím na "Cindě". Jinak jsme na "trojce" u kapličky. Postavil jsem si polského "Maka", 666stku. Jednopalubník, ploutev , gabonová překližka . Teď mě čeká laminování, tak někdy v budoucnu na Slapech. Moje loď se jmenuje Tilia.

Aleš 10.2.2010 16:33

Všichni "Zelení" tedy ne,

ale jejich vedení přece  vždy lhalo, lže, a bude lhát!Nihil novum sub Solle!

para 10.2.2010 17:44

Re: Všichni "Zelení" tedy ne,

No a v čem kokrétně obelhako vedení SZ Aleše? Jestli ve všem - pak je to s Alešem dost na pováženou.

Jednu věc Zelení ale opravdu neuvádějí korektně a totiž to, že prakticky všechny OZE mají podstatně menší energetickou návratnost jak dosud dominantní fosily. Na druhou stranu není nikdo, kdo by alespon podobně efektivní náhradní zdroj nabízel.  JE jsou sice masivní ale dnes velice drahý zdroj co má efektivitu s těmi OZE zhruba srovnatelnou. Pravda je to nepříjemná pro všechny a nikdo se tím, že asi bude hůř, nechce chlubit a tak to tutlá.

mračoun 10.2.2010 18:29

Re: Všichni "Zelení" tedy ne,

nihil novi sub Sole, když už!

Zelenomozkovič 10.2.2010 16:17

Lidi neblbněte!

O lidi a jejich užitek přeci nejde! Co kdyby měla vzácná žabička zaplavenou dírku v zemi a musela se odstěhovat o dva metry výš?! Pomysleli jste na to? A co kytičky? A broučci?

Martine! Kaťuško! Ondřeji! Zle je!

Kamil 10.2.2010 16:28

Re: Lidi neblbněte!

Jenže oni si myslí, že broučci, žabičky, bobříci a další havěť je tak blbá, že když začne stoupat hladina, zůstanou na místě a utopí se.

para 10.2.2010 18:04

Re: Lidi neblbněte!

A nemůže to být tak, že pokud se natrvalo zatopí nějaká dříve jen záplavová oblast pak to je pro tamní biotop definitivum? Podobně se ale svého času uvažovalo i o splavnění Berounky až do Plzně a i komunista co mu žabky, lesy... byly  ukradené od toho s řady důvodů raději ustoupil.

A co takhle postavit obří hráz pod Hřenskem tak aby vše v České kotlině bylo splavné pěkně v rovince od Superhřenské hráze do Plzně či Tábora, Písku, Hradce... Broučci. žabičky a další blbá havět by alespon vzala zasvé - že Kamile?

Han 10.2.2010 19:13

Re: Lidi neblbněte!

To je starý vtip, aby Slováci měli moře postaví se u Hřenska přehrada a z Čech bude moře. :-))

Sly 10.2.2010 16:08

Nejsem ekolog,

dejme tomu, ze prirode to neublizi. Pokud Zeleni tvrdi opak, tim spis bych veril jejich odpurcum.

Lobbujici panove ale pisi, ze se naklady vrati za deset let. Tak honem do banky, predlozte plan, jestli mluvite pravdu, na tak lukrativni a bezrizikovy projekt vam pujci, krize nekrize. Po deseti letech budete vydelavat. A nikdo vas nebude moci obvinit, ze tunelujete verejne prostredky.

Veta "...prohlašují plavební společnosti, že v souvislosti s výstavbou jezů nedostávají a nedostanou žádné dotace, podpory ani zakázky" je demagogie hodna Vasila Bilaka. Nechteli byste mi treba postavit na sve naklady luxusni hotel? Prohlasuji, ze dalsi penize uz od vas chtit nebudu...