15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ČISTÁ ELEKTŘINA: Nesnadná cesta

Na první pohled se vodík jeví jako zřejmé řešení nejtěžších problémů skladování energie na podporu nestabilní výroby „obnovitelné“ energie. Zejména sezónní modely výroby větrné a solární energie vyžadují akumulační řešení, které dokáže absorbovat přebytečnou výrobu elektřiny po celé měsíce a poté uvolňovat uloženou energii po celý rok.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 23.12.2022 8:02

Pokud jsou fyzikální zákony v rozporu s nařízením EU, platí nařízení EU.

I. Pávek 23.12.2022 7:42

Je to všechno ve své podstatě velmi jednoduché. Stačí aby ti hlavouni, kterým vyhlídkou na toky peněz do vlastní kapsy hlava zezelenala pobytem ( ne studiem ) na vysokých školách bylo (nějak) vysvětleno (kým), že všechny fyzikální a chemické známé zákony stále platí jednoznačně a drtivě a nelze je ani bez ztráty rozumu obejít. Jak dál s těmi, co to nepochopí - nevím. ( teda vím)

J. Strakoš 23.12.2022 6:31

Je možné, že se v budoucnu technologicky nějak podaří výrobu i ukládání vodíku zefektivnit (popřípadě jinak vyřešit ukládání energie) i když to teď vůbec nevypadá nadějně. Přeji si to a pokud se tak stane budu to vítat s radostí.

Nicméně tvořit plán, který je na tom, že se tak stane, postaven je čiré bláznovství. Je to jako objednat si nové drahé auto, na které nemáte, s tím, že ho dodají až příští rok, staré slíbit kamarádovi a do té doby musíte něco vyhrát, protože přece sázíte Sportku už tak dlouho a jednou to vyjít musí.

Z. Lapil 23.12.2022 1:49

Já zase připomenu požadavky na plochu. Je tak pozdě, že už je skoro brzy, tak to nebudu počítat, ale uvažujme nějakých 0.3 kW instalovaného výkonu na m2.

O. M. 23.12.2022 1:16

Takže vypočtenou plochu panelů je nutno zvětšit - jak říkal náčelník Karel Němec, "krát dvě to mělo bejt".

O. M. 23.12.2022 1:14

Autor jen naťuknul "dodatečné a potenciálně vysoké náklady" na skladování a přepravu vodíku. Skutečnost je taková, že energie potřebná pro kompresi, případně zkapalnění vodíku a jeho déledobé skladování a dopravu činí za současného stavu poznání dvoj- až trojnásobek energie potřebné pro tu elektrolýzu.

P. Diviš 23.12.2022 0:12

Nejde přece o levné či ekologické zajištění potřebné energie. Jde o zvýšení moci čunitelů a obohacení jejich podporovatelů.