17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

CHUDOBA: Babiš a Teplý vedou

Zmínění dva velcí potravináři také pobírají velmi štědrou podporu od státu. V minulých letech dostávali dotace na modernizaci výroby a také enormní podporu během covidu. Jak se nakonec ukázalo, ani pandemie rozhodně nemusí představovat ohrožení pro celkový zisk.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 13.12.2023 0:27

Zdechovský se podrobně rozepisuje o ziscích zlých kapitalistů, kteří vydělávaji na úkor proletariátu zastupovaného Zdechovským.

Chybí mi tam ale informace, jak vysoké byly ty dotace v porovnání se ziskem. Tady ta informace od Zdechovského jaksi zdechla.

Pozor: komentář obsahuje prvky ironie.

P. Pospisil 13.12.2023 6:25

Agrofert (přesněji firmy v jeho portfoliu) dlouhodobě (narazil jsem na údaje pro roky 2017-2021) bere v průměru něco přes miliardu zemědělských dotací ročně.

Nabízí se otázka, jestli by nebylo lepší ty dotace -když už mají být vyplaceny- nasměrovat k taky zlým, ale drobnějším regionálním kapitalistům než k agrofertu, který je schopen dosahovat celkem slušného zisku i bez těch dotací a očividně je nepotřebuje.

R. Langer 13.12.2023 7:18

Agrofert fakt není jediný, kdo v zemědělství čerpá dotace. ;-)

J. Moravec 13.12.2023 7:45

Každý kdo splňuje, nebo ví jak splnit podmínky dotace a dokáže vyplnit formulář žádosti o dotace, nejen dotace ale i příspěvek na cokoli. To určitě udělá. Kdosi, kdysi řekl: “peníze se válejí na ulici a zvednout je neumí jen trouba”

R. Langer 13.12.2023 9:11

Samozřejmě.

"Specializoval se na vojtěšku. A velmi se mu dařilo v jejím nepěstování. Vláda mu platila za každý bušl vojtěšky, který nevypěstoval. Čím více vojtěšky nevypěstoval, tím víc peněz od vlády dostal. A každý halíř, který si neděláním vydělal, investoval do nákupu dalších hektarů polí, aby zvýšil objem nevypěstované vojtěšky. Otec Majora Majora se věnoval nepěstování vojtěšky bez ustání. Celé dlouhé zimní večery zůstával ve světnici a nepouštěl se do oprav postrojů a z postele vstával vždy už před polednem, aby se ujistil, že se nic neudělalo. Všechny peníze investoval moudře a brzy byl jedním z největších nepěstitelů vojtěšky v celém okrese. Sousedé za ním chodili s žádostmi o nejrůznější rady, jelikož vydělal tolik peněz a musel být tudíž moudrý muž. „Bůh ví, že člověk sklidí, co zasel,“ říkával všem."

Malý kvíz. ;-)

J. Rejzek 13.12.2023 9:30

Hlava XXII. Tak to je i u nás, kdy zemědělci dostávají zaplaceno za neobdělané plochy.

R. Langer 13.12.2023 11:42

R^ :-)

S. Rádl 13.12.2023 9:33

Malé družstvo v němž figuruje bratr ministra Jurečky i dle jeho přiznání získalo dotace přesahující 100 milionů (někde jsem četl, že celkem přes 300 milionů - neověřeno). Pak by to chtělo srovnat přínosy obou subjektů (zaměstnanost, odvedené daně, celkový obrat, ...).