3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

CENY: Premiér Fiala chce asi lepší ceny energie „vysedět“

Předseda vlády P. Fiala poskytl ve středu obsáhlý bilanční rozhovor pro agenturu ČTK. Pomiňme sebechválu kabinetu, že prý loni zvládl bezprecedentní úkoly. Premiér naznačil, že hlavní problém vysokých cen energie chce „vysedět“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 13.1.2023 15:06

A kde byste chtěl ty přečerpávací zálohy stavět? ;-D

M. Kanda 13.1.2023 16:31

Proměnnou část bych řešil vodní energií, ta ovšem u nás pokryje jen pár procent spotřeby. Ten zbytek musíme řešit uhlím, jinak to v našich podmínkách nejde. Pokud nám to chce někdo zakázat, nechť nám zajistí jiný stabilní zdroj. To však samozřejmě mělo být ve výjimkách ke Green Dealu. Ve výjimkách, které si třeba Polsko dojednalo, ale Babiš se o to ani nepokusil.

P. Novotný 13.1.2023 17:58

Podíl produkce el. energie jadernými elektrárnami: Francie 70,6%, Slovensko 53,1%, Ukrajina 51,2%, Maďarsko 48%, ... ČR 37,3%.

Kde jste přišel na to, že u nás není možné masivní rozšíření jaderné energetiky?

R. Langer 13.1.2023 11:57

Vy nelžete, vy pindáte nesmysly. :-P

J. Majzlík 13.1.2023 13:07

R^

R. Langer 13.1.2023 11:56

"Jasně, když nevíte kudy kam, budete nadávat na Němce."

Ano, a ZASE BUDEME MÍT PRAVDU, nikdo jiný za to nemůže! :-P

V. Církva 13.1.2023 7:35

Tak třeba to ještě 3 roky Fialovi vydrží a pak zase hodí vládu Babišovi. To je lump a za něj bude ta známá Babišova drahota a podvody s Čapími Hnízdy.

R. Langer 13.1.2023 12:01

Ano, celou dobu to bude Babišova drahota, a pak to zase bude Babišova drahota. Jenom potom netuším, na co tam ten Fiala vlastně celou dobu byl. ;-D

T. Kubín 13.1.2023 6:29

Skvěle napsané, pane autore, jako vždy.

J. Strakoš 13.1.2023 6:01

Celá energetická koncepce je velmi ideologicky (a pravděpodobně i zištně) motivována a bohužel stejně ideologicky jsou vytvářeny podmínky pro koncové zákazníky. Když pominu nedobrovolné dotace OZE a emisních povolenek, jsou tu lokální soláry, které sice fungují a mohou se finančně vyplatit, ale pouze za podmínky, že elektřina bude dost drahá a instalace bude dotována. Majitelé domů jsou tak doslova nuceni k další investici, která bydlení dále prodražuje - ten, kdo nebude pořizovat soláry to zaplatí na drahé elektřině.

Místo toho jsme mohli investovat třeba do stabilní jaderné elektřiny a hledání způsobů, jak se odstřihnout z energetické burzy, která nám nyní více škodí, než prospívá.

P. Pospisil 13.1.2023 5:53

"Zde máme dokonalý vhled do páně premiérova uvažování. Pojďme ten problém vysedět, on se vyřeší asi sám."

No ale to pan autor nesprávně přečetl ten rozhovor. Fiala v něm NEŘÍKÁ, že by chtěl vysedět vysoké ceny energií a nic s nimi nedělat. On tam ŘÍKÁ PRAVÝ OPAK, tedy "musíme se soustředit, abychom se zabývali příčinami. A to jsou vysoké ceny... Teď chceme pokračovat v tom, abychom udrželi nižší ceny a dlouhodobě je dokázali zachovat. To si myslím, že je momentálně důležité".

On v tom rozhovoru říká, že nechce nic dělat s (relativně vysokými) stropy, protože si dělá naděje, že ceny poklesnou a udrží se na takové úrovni, aby stropy nebylo třeba řešit, protože nebudou potřeba.

Takže vlastně vznik tohodle článku byl motivován rozhořčením způsobeného tím, že pan autor zřejmě v chvilkové nepozornosti neporozuměl psanému textu. Je to škoda, protože v některých bodech je ten text určitě zajímavý. No, to už tak někdy bývá...

J. Strakoš 13.1.2023 6:12

Máte pravdu, premiér to v tom rozhovoru opravdu neříká a rozhořčení není na místě.

Bohužel v reálu je to horší a většina (všechny ?) současné akce směřují k sanování následků - dotace elektřiny, domácností, deštník proti drahotě apod. To vše je jen vytahování financí z prázdné pokladny a lepení následků. A boj třeba s emisními povolenkami , které jsou jednou z příčin zdražování se nejenže nevede, ale naopak stojí na straně barikády, která povolenky zvyšuje.

P. Pospisil 13.1.2023 7:19

S tímhle nemohu než souhlasit. Snad jen to, že se nadále počítá s jadernou energií vnímám jako pozitivum.

Co nevím (přiznávám, že takový vhled do problematiky prostě nemám) je, jestli země naší velikosti a ekonomické síly má prostředky na např. boj proti emisním povolenkám. Jestli by kupř. vystoupení z energetické burzy nenapáchalo v dlouhodobém horizontu víc škody než užitku. Jestli je zestátnění ČEZu v našich podmínkách vůbec proveditelné. Rozumíte mi, že ano - takové ty věci, které slibují největší okamžitý efekt. Nejsem takový odborník, abych dokázal domyslet všechny konsekvence (upřímně, to je třeba důvod, proč jsem silně proti přímé demokracii, ale to sem tak úplně nepatří).

J. Strakoš 13.1.2023 10:25

Na jednu stranu s Vámi souhlasím - nejsme izolovaným ostrovem, máme vazby v obchodu, energetice apod., na elektřině a povolenkách je zainteresováno spoustu lidí-lobistů, takže prosazení může být velmi těžké. A navíc to rozhodně nebude černobílé a jediné správné řešení - burza nám (pravděpodobně) dlouho přinášela levnější elektřinu.

Na druhou stranu nemyslím, že se jen musíme smiřovat s tím, že stav je takový jaký je a nic s tím neuděláme, protože jsme malí. Například v rámci našeho předsednictví jsem nezaznamenal žádné náznaky toho, že současná situace není vyhovující a měla by se měnit.

O. M. 13.1.2023 11:03

To vám řeknu naprosto přesně - země naší velikosti (cca 2 % obyvatel EU) a ekonomické síly (cca 1,8 % HDP EU) má přesně tomu odpovídající prostředky.

Změna energetické politiky EU je běh na velmi dlouhou trať, docílit něčeho takového můžeme jen v rámci utváření spojenectví plných nejrůznějších kompromisů a politických obchodů. Významným spojencem v tomto může být Polsko, ale to nestačí (ani celá V4 by nestačila). Další náš možný spojenec opravdu těžké váhy před několika lety EU pro všeobecné zhnusení z její politiky a byrokracie opustil.

R. Langer 13.1.2023 7:10

Soustředit se je pravý opak vysedět? Jak dlouho se teda ještě budou soustřeďovat, co vlastně podnikli? :-P

P. Pospisil 13.1.2023 7:22

To se musíte zeptat Fialy, to není předmětem mé poznámky. Jenom konstatuji, že Fiala řekl v rozhovoru něco úplně jiného než to, co mu autor přičítá a nad čím se zlobí.

L. Žaloudek 13.1.2023 7:27

Ale jaké nízké ceny chce Fiala udržet? Ty současné?

P. Pospisil 13.1.2023 8:53

Současné ceny elektřiny na trhu jsou poloviční než ty podzimní a pětinové ve srovnání s těmi letními. Jsou přibližně stejně vysoké jako ty z podzimu 2021 a tehdy prodejci elektřiny pro domácnost nabízeli tarify výrazně pod úrovní současného stropu. V průběhu r. 2022 zřejmě prodejci do zásoby nakoupili elektřinu za draho, takže nějakou dobu budou drahé i ty tarify, ale v podstatě v tuto chvíli neexistuje důvod, aby do roka a do dne nespadly nabízené ceny tarifů zase pod úroveň stropů.

Takže ano, pokud by se ceny na trhu udržely na stejné nebo (dle trendu) o něco nižší úrovni než teď, tak... no, možná bych to neoznačil za nízké ceny, ale bude to zaplatitelné i bez stropů.

O plynu platí totéž, jen ještě výrazněji.

L. Žaloudek 13.1.2023 18:02

Hlava mi prostě nebere, z jakého důvodu (kromě sprosté zlodějny, které se kdysi říkalo keťasení) nakupuje ČEZ prodej od své sesterské firmy ČEZ výroba pro své mnohaleté zákazníky elektřinu za ceny stanovené na lipské burze? Vždyť přece co jedna sestra vydělá, to druhá prodělá?

Ale co to melu, zaplatí to konečný zákazník a stát. Ale możná kdyby to stát nedoplácel a lidi by ČEZu prodej řekli, že na to nemají, tak by si celý ČEZ mohl tu elektřinu leda nabouchat do uší. Nesmrdí to celé nějak divně?

M. Smutný 13.1.2023 18:10

Pane Pospíšile, věřte že textům velmi rozumím a také jsem napsal, že Fiala napřed správně v interview mluví o potřebě řešit PŘÍČINY. No ale pak sklouzne do úvahy, že ceny energie se jaksi mohou vyřešit samy. Nevyřeší a budou ještě stoupat, a to právě kvůli německé Energiewende. Takže si přečtěte pozorněji můj článek ještě jednou.

J. Jurax 13.1.2023 21:06

... že Fiala napřed správně v interview mluví o potřebě řešit PŘÍČINY, pravíte.

Hezký. Ale aby je řešil, toho se bojí jako čert kříže ... naopak zelené šílenství prakticky podporuje ...