5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ČECHOVINY: Mladíčci v kokpitu

Je to smutná pravda, ale musím to říct: Jak je to pro novináře skvělé, když spadne letadlo se sto padesáti cestujícími!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Frank 14.4.2015 17:01

Autor si odporuje.

Ten vrah a sebevrah přišel právě z aeroklubu, kde létal od patnácti let. A jeho odpor k mladým lidem je dán asi tím, že si uvědomuje limity věku. Je mi padesát tři a i když se držím v kondici, moje schopnosti jak fyzické, tak psychické jsou hluboko pod úrovní, jaké jsem dosahoval mezi třicítkou a čtyřicítkou. A nejen moje, mám kamarády piloty a zkušební piloty, kteří létali i do šedesáti, ale nemohli si zdaleka dovolit to, co v mládí. Je to jen o schopnosti přiznat si svoje limity. Pak takový padesátiletý prďola i se všemi zkušenostmi je mnohem nebezpečnějším pilotem, než ten mladík s 25 lety a minimem zkušeností, který právě prošel dobrým výcvikem. Znal jsem i pár zkušebních a špičkových pilotů, kteří se přecenili a té šedesátky se nedožili právě z těchto důvodů - přecenění zkušeností a podcenění sešlosti věkem. Myslím si, že pilot by měl odejít do důchodu v padesáti letech.

V. Vaclavik 15.4.2015 11:36

Re: Autor si odporuje.

U sportovniho letani budiz, ale u dopravniho zadne takove reflexy mladi nepotrebujete, anebo jim predejdete vetsi zkusenosti.

Nebezpeci tech zkusenych pilotu spociva v podceneni situace sablonovitym myslenim, nezdravou sebeduverou zalozenou na naletanych hodinach... mladsi kopiloti pak bud maji malou sebeduveru vuci takovym mazakum, a ti mazaci tomu mohou vyjit vstric tim biasem proti mlade generaci, a pak se deji veci.

S. Rehulka 14.4.2015 15:39

Nazdar Honousku,

asi se mýlíš s tou katastrofou v Alpách, dostal jsem majlík, sotva sotva přeložený z azbuky, že nad jižní Evropu operoval USAF bombarder B-1, který "zkoušel"novou zbran a tak se stal obětí tento dopravní letoun se 130 nevinnými ! Takže nikoliv nezkušený , ani vrah, ani sebevrah, ale jestřáb Pentagonu !

S. Donát 14.4.2015 20:20

Re: Nazdar Honousku,

To mělo být vtipné? Jestli ano, vězte, že nebylo. A jestli jste to myslel vážně, doporučuji vyhledat odbornou pomoc.

V. Vaclavik 14.4.2015 11:51

Jenze

jenze to vsechno co tu pan Cech pise nema co delat s tou sebevrazednou nehodou. To si jen tak vylil svuj angst vuci pilotum, byt bych souhlasil, ze opravnene.

Za kniplem ve funkci kapitana, nebo jeho zastupce, by nemeli sedet nevyzrali mladicci, ani zkuseni ostrileni vlci, machri. Z obou mam oduvodneny strach, i kdyz u kazdeho z jineho duvodu. A ta kombinace mladika se starsim kozakem v pilotni kabine je uz uplne smrtelny koktejl, minimalne potencialne. U tech mladych snad neni treba se o tom rozepisovat, u tech kozaku je problem, ze k praci pristupuji rutinne, a mnohdy se taky nechaji dohnat k machrovstvi prave pred mladymi cucaky a od machrovani je strasne blizko k nejake nehode. Setkal jsem se s tim vsude mozne mimo letani (treba u ridicu autobusu), ale tam to nebude a take neni jine, coz je jasne kazdemu, kdo videl tu televizni serii o leteckych nestestich. 

A myslim, ze to o pilotech cekajicich za dvermi, aby vas nahradili, to myslim tak vubec neni. Takovi piloti jako ten sebevrah by totiz byli pri prvnich problemech s psychickymi potizemi odstaveni od letani, jenze o piloty je nouze vsude a resi se to prave nabiranim a poustenim do kokpitu dopravnich letadel nevyspelych cucaku. Jinak samozrejme ze sebevrazedne sklony muzou mit ii starsi piloti, ale od toho tu ma byt nejaky dohled na zivotni pomery u takovych zamestnani. Nemyslim, ze je to tak, ze predem nikdo nemohl nic tusit - zpravidla po cinu vychazji najevo veci, ze se clovek sam citi jako gigant dusevniho zdravi a zivotni vyrovnanosti, kdyz se dozvi detaily ze zivota tech jedincu. Je neco strasne spatne, kdyz se nekdo takovy dostanem sitem nahoru az k letani s dopravnimi letadly. Kazdy kdo o tom ma aspon trochu paru vi, ze je to pomerne dlouha cesta a jak pan Cech pise, neni vubec levna. A ze si pri tom dlouhem vycviku nikdo nevsimne, nebo necha projit cloveka s nejakymi psychologckymi nezdravymi sklony, neco o nasi spolecnosti vypovida.

F. Kusák 14.4.2015 9:41

V podstatě souhlasím,

jen nevím, jak souvisí věk s tím, že někomu přeskočí, spáchá sebevraždu a vezme sebou dalších 149 lidí. To se myslím může stát v jakémkoliv věku. Jsou to přeci jen lidé.

R. Pavelka 14.4.2015 8:46

Sto padesát palců nahoru autorovi

Sice se ve stejném oboru jako pan Čech pohybuji jen poloviční dobu než on (26 let),ale jeho slova by se měla do kamene tesat a vystavovat v každé brífingové místnosti.

J. Jurax 14.4.2015 3:10

No, ono ten tlak

případně ještě kombinovaný s neumětelstvím a přehnaným sebevědomím je dnes nezřídka leckde. A nakonec býval vždycky, jen trochu jiný.

Akorát málokdy je z toho tak veliký průser, protože málokdo může - když neumí, když se splete, zpanikaří nebo mu rupne v bedně - naráz zabít stovku či stovky lidí.

J. Strakoš 14.4.2015 6:17

Re: No, ono ten tlak

Hmm, dělám v IT a je to podobné. Skromnost se moc nenosí, výsledky taky nenecháváme moc promluvit, takže důležité je se prodat. Společně s výsledky dnešního školství a tlaku na cenu tady máme spoustu 25 letých expertů, kteří nemají zkušenosti (díky věku), znalosti (díky školství), zato spoustu sebevědomí (díky nutnosti sebepropagace) a v podstatě nulový smysl pro odpovědnost.

J. David 14.4.2015 8:16

Re: No, ono ten tlak

Hafo mladých "nanagorů" s titulem  MBA (Mladej, Blbej, Abiciósní/arogantní)., Tak, tak...

J. David 14.4.2015 8:17

Re: No, ono ten tlak

Oprava: ... Ambiciósní...

K. Pavlik 14.4.2015 13:40

Re: No, ono ten tlak

No ty nove MBA bohuzel uci a dava jim titul ucitele nasi generace.

K. Pavlik 14.4.2015 13:36

Re: No, ono ten tlak

Pracoval jsem v IT spoustu let. IT zrovna neni nejlepsi priklad toho ze mladi jsou neschopni. Programatori Google pracuji uplne jinak nez jsme pracovali my - smutna pravda je ze vysledky jsou mnohem lepsi. I my jsme byli lepsi nez nasi rodice. Babicka vykladala jake to bylo vyborne za stareho Rakouska, autor vyklada jak to bylo v minulosti vyborne - no dnesni mladi to asi poslouchaji asi tak jako ja o tom Rakousku.

S. Rehulka 14.4.2015 15:44

Re: No, ono ten tlak

Nojo, ona už dlouho nebyla žádná pořádná válka ! Tam se piloti nejlíp vyškolili a ti nejlepší, kteří to přežili pak po válce nastoupili s titaniovou praxí k aerolinkám !

J. Jurax 14.4.2015 19:14

Re: No, ono ten tlak

No, když jsem v IT začínal co programátor, tento termín ani neexistoval; dělal jsem v IT toho programátora a analytika celou pracovní kariéru; během posledních let před důchodem jsem to co popisujete taky zažil.

Ale ono se to vždycky vytříbilo - u programátorů je to jednoduché - funguje tak jak má nebo nefunguje tak jak má. Znalosti ze školy docela měli a když neměli, museli se učit, sebevědomí jim brzo spadlo a smysl pro odpovědnost získali nebo byli odejiti. A když přežili, i zkušenosti nabrali. A ti, co prošli sítem, byli fakt dobří.