2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fišta 6.8.2009 10:34

Re: Až povolí sváry armatur panelů

Svár je hádka, spor, nedohoda. Netuším, kterak dokáže časem krystalizovat a praskat.

R 6.8.2009 10:21

Re: Dve poznamky

To je stylem bydlení v dřívější době. Dneska už čím dále více panelákových rodin chatu či chalupu nahrazuje zájezdy.

R 6.8.2009 10:19

Re: životnost

Viděl jsem za socíku paneláky, kde u některých panelů byla armatura hned na kraji a z dálky rzí prosvítala. Takový panel za těch 30 - 40 let praskne, protože armatura zkoroduje a beton roztrhá.

Bobby Brown 6.8.2009 10:17

Re: životnost

Konec životnosti paneláku je dán na stejném principu jako konec životnosti jakéhokoliv výrobku. Je to předpoklad na základě použitého materiálu, konstrukčního řešení a hlavně(!) způsobu používání. Při dostatečné péči, tj. nezatýká a nenarušují se zejména ocelové spoje, vám vydrží přes 50 let. Ale již konstrukční řešení bylo děláno na levně a dočasně. Tak to prostě bylo. A to nemluvím o estetické stránce věci, hrůza.

Jinak to nebyl žádný odklon od dotazu, ale reakce na vaši poznámku o přitaženosti za vlasy. Protože takhle se postupem času dá zpochybnit jakákoliv realita. A to je to, na co jsem reagoval.

R 6.8.2009 10:16

Re: Až povolí sváry armatur panelů

Ty paneláky by tady mohly být třeba 100 - 200 let, pokud byly udělány kvalitně. Ocelová armatura uprostřed betonu a svařované spoje armatur pečlivě zakryty. Jenže za socíku se na kvalitu kašlalo, bylo úplně běžné, že v panelárně se obsluha ožrala nebo tak nějak a ocelové armatury byly v panelech hned na kraji. Pamatuji si paneláky, kde při stavbě ta armatura už z dálky z šedého betonu rzí prosvítala. Totéž při svařování. 40 let je zhruba doba, kterou takhle nekvalitně udělnané panely a nekvalitně svařené armatury drží, než ocel na kraji betonu nějak zásadně zkoroduje a ten beton roztrhá.  Ale možná se vyplatí paneláky po panelech rozebrat a z těch cca třetiny, dvou třetin kvalitních panelů zas nějakou panelovou stavbu složit.

Ludva 6.8.2009 10:10

Re: Dve poznamky

Nemáte pravdu, skoro každý, kdo bydlí v paneláku má ještě chatu nebo chalupu. Kdyby bydleli v baráku se zahradou, nepotřebovali by je.

R. 6.8.2009 10:07

Dve poznamky

Panelaky (resp. sidliste) udrzuji velkomesta kompaktni. Pokud bychom stejne mnozstvi lidi v uz tak prelidnene CR chteli ubytovat komfortne po mensich domech, tak by treba ve strednich Cechach nebylo pro barak kam plivnout.

Naproti nasemu panelaku postavili "moderni bytovy dum." Ma 13 pater. Nevidim rozdil proti panelaku, stejna kralikarna.

vita 6.8.2009 9:58

Je krize, lidi si neberou hypotéky, developerům lezou tlustý do tenkejch,

a tak se hodí PR článek, jak za chvíli začnou padat paneláky. Že se smíchají paneláky s cihlovými "chruščobami", že se nevysvětlí, proč by propánakrále měla vznikat ze sídlišť ghetta, když ghetto dělají lidé - ne domy, no, účel světí prostředky. Třeb se někoho pdaří natolik vystrašit, že opustí panelákový byt a půjde do něčeho vydevelopeného.

No, já se tedy rozhodně nemíním stěhovat z upraveného 4+1 se zasklenou lodžií a plochou cca 96m2 (bez lodžie) do nových 50m2 za nejméně dvojnásobnou cenu. Což je obvyklá pražská relace.

I kdybych tím mohl nějakému developerovi vytrhnout trn z paty...

Hasan 6.8.2009 9:57

Re: ju a k té nové výstavbě --- koukali jste se někdo - z čeho se nyní staví?.

Stavební materiál je v pořádku.Ty bloky si zkuste někdy potěžkat.Navíc se ty domy neženou do výšky.Problém je jinde.Investor zaměstná nějaké stavitele kteří zase objednávají jednotlivé firmy aby provedly nějakou práci.V praxi to vypadá tak,že se to snaží každý odfláknout co nejrychleji a všichni dohromady se modlí aby se závady projevily až po záruce.Nikdo si nemůže myslet,že ukrajincům kteří na takových stavbách pracují leží na srdci jestli je to postavené pořádně.

borys0076 6.8.2009 9:52

Re: Paní Menzelová

Jo, každý byt má svůj plynový kotel.!

liberal shark 6.8.2009 9:49

ceny

V zemi s průměrným platem 22k a mediánem kolem 15k lze těžko předpokládat, že se budou masově kupovat nové byty za 3-7 milionu korun. Lidé nebydlí na sídlišti z plezíru nebo nedostatku vkusu, ale kvůli nižším nákladům !

Hasan 6.8.2009 9:45

Re: Jako pionýrský tábor

Je to všude stejné.Když to nejsou jednotlivé domky,tak jsou to takové řadové domy se společnými stěnami,takže tvoří celou ulici.Také jsou někdy podivné tvary oken.Samé oblouky.Dobré je také,když v přízemí jsou samé pravé úhly a v prvním patře samé klenby.Pěst na oko.Z dálky to všechno vypadá jako kdyby to byl nějaký Disneyland.Co se týká paneláků,tak jejich zřícení rozhodně nehrozí.U těch nových domů se během několika let projeví jejich závady.Lidí kteří si takové bydlení pořídili je mi někdy až líto.

Corsini 6.8.2009 9:43

Největším problémem (nejenom) paneláků je KŘEČEK!

Díky Křečkovu regulovanému nájemnému se zanedbávala běžná údržba a teď se to začíná projevovat. Stačí se rozhlédnout - domy ve správách bytových družstev nebo sdružení vlastníků se opravují, domy s regulavynými nájemníky vypadají stále hůře.

herdkbabka 6.8.2009 9:41

ju a k té nové výstavbě --- koukali jste se někdo - z čeho se nyní staví?.

Já ano, ale poctivou cihlu nevidět, je jakési cosi.. na váhu nic moc, takže co to asi může vydržet. Ale pravda staví se to rychle.. asi o to rychlejší bude bourání....Jen aby to nespadlo dřív než bude zaplacená hypotéka a taky než se zjistí zž čeho jsou ty kvádry udělány....

Plzeňák 6.8.2009 9:40

Re: životnost

Před několika lety jsem pracoval ve stavební firmě. Tam mi v jedné diskuzi na toto téma stavaři vysvětlili, že se jedná o ekonomickou životnost tj. nutnost rekonstrukce. Technickou životnost má  mnohem vyšší.

map 6.8.2009 9:38

Re: životnost

To je hezký odklon od mého dotazu. Mě ale opravdu zajímá hlavně technická stránka věci. Čím je dán konec životnosti paneláku. Jak se to pozná? Kdy nastává ten moment. To by přeci znamenalo jediné. Někdo dejme tomu z úřadu přijde a řekne. Životnost tohoto paneláku skončila. Vystěhujte se.

herdkbabka 6.8.2009 9:34

Re: Až povolí sváry armatur panelů

no díky, tak konečně jsem se dozvěděla důvod tzv. moderního zateplování pomocí 15cm hřebu nastřelených do panelů v nespočitatelném množství a polepené plastem. Panely jsou z vůle majitzelů rozrušeny, až za čásek hřeby zreznou , plast opadá a panelák se sám sesype, protože jeho základní soudržýnost byla narušena. Checheche. To jsem ráda že šetříme na křemičitou omítku , ale bude to hezký pohled - dožijeme-li ,až ty paneláky naproti hapají... všechny jsou totiž obstřílené a oblepené plasty. Díky za útěchu....

vita 6.8.2009 9:34

Re: Jako pionýrský tábor

PADESÁT metrů od sebe? No tak to jsou v těch Němčicích hauři! V Praze Hutích postavil developer sídliště z dvojdomků, pochopitelně jeden jak druhý - ale jejich vzdálenost v řadě je do 4 metrů a mezi čely je jen silnice a chodník. Pardon - dva chodníky. Odhadem do 5 m.

Do 50 metrů by se musel vejít další dvojdomek!

honzak 6.8.2009 9:29

Re: moudrá autorka se

považuji se za slušného člověka a vadí mi praní špinavých peněz. Do práce nechodím, musím tam pracovat!

honzak 6.8.2009 9:27

Re: Tak mám pocit, že jsme pomalu připravováni na situaci,

jak jsi přišel na to, že to bylo od státu? Privatizovali se i družstevní byty, víme?

Ludva 6.8.2009 9:26

Byl to omyl

Kdyby komunisti stavěli vícegenerační rodinné domky se zahrádkou, nemuselo být tolik chalup a chat - což je vlastně zdvojené bydlení.

honzak 6.8.2009 9:25

Re: Paní Menzelová

mají kotelnu pro barák, původně na koks či mazut. Teď ji předělají na plyn a musí vyvložkovat komín (nerezem).

honzak 6.8.2009 9:22

Re: Jako pionýrský tábor

Jeden VELKÝ domeček vedle druhého na otevřené louce ,jeden od druhého k nerozeznání.Postravené pěkně v řadě vedle sebe s plotem z pletiva asi 10 m od silnice,jako pionýrský tábor. To je výstavba nových vilek v Černošicích.

REX 6.8.2009 9:17

Re: Tak mám pocit, že jsme pomalu připravováni na situaci,

Doufám, že jste si vědom, že jsem Vám na tento dárek od státu přispěl.

Kamil Hovorka 6.8.2009 9:03

Jako pionýrský tábor

Jeden malý domeček vedle druhého na otevřené louce ,jeden od druhého k nerozeznání.Postravené pěkně v řadě vedle sebe s plotem z pletiva asi 5O m od silnice,jako pionýrský tábor. To je výstavba nových domků v Němčicích u Pardubic. HRŮZA.

Robin 6.8.2009 9:01

Re: Paní Menzelová

Komín v paneláku?!

Bobby Brown 6.8.2009 8:53

Re: životnost

Ale ono to tak opravdu bylo! Sami komunisté říkali, že to je jen "dočasné" řešení. Na cca 30 let. Ale víte jak taková dočasnost v socialismu vypadá, že.

Ano, vám to připadá tak trochu přitažené za vlasy, takže to asi nebude pravda. Tohle je přesně ta největší chyba na kterou se hraje. Lidi už si nepamatují, nebo si ani pamatovat nemohou, protože ještě nežili, a tak to dnes přijde takové skoro neskutečné. Možná ani tu Horákovou nepopravili, třeba jenom spadla ze schodů. Vždyť to mi přijde taky přitažené za vlasy, že by udělali nějaký veřejný monsterproces a pak jí oběsili - to ne, to se asi jenom moc zveličuje. :-/

mirek 6.8.2009 8:43

Re: Tak mám pocit, že jsme pomalu připravováni na situaci,

velký omyl, že by to byl čtyřnásobek, chybí vám tam min. jeden řád, nebo-li nula. cca v roce 1995 jsme "privatizoval" svůj mini byt 2+1 na sídlišti v praze-krči za cca 80.000,-kč, zbytek si dopočítejte sám - ahoj

borys0076 6.8.2009 8:43

Paní Menzelová

Ono to s těmi paneláky není jednoznačné. Napříklady my jsme si zhruba před 11 roky koupili za čtvrt mega byt ve 4.podlažním paneláku a jsme navýsost spokojeni. Dům má rekonstruovanou střechu, teď byla dokončena rekonstrukce stoupaček. Máme zděné jádro, před nedávnem jsme si koupili nový kotel a nechali vyvložkovat komín, předloni vyměnili radiátory a loni dali plastová okna. Zbývající investicí bude nahrazení vany sprchovým koutem (plánujeme velmi kvalitní). Zhruba 5 minut od domu máme 4 ary zahrádky s velmi pěknou zahradní chatou a mohu Vás ujistit, že nám nic, ale vůbec nic nechybí. Na dožití je bydlení velice kvalitní, protože dům - vlastně těch panelových domů je sedm - je v klidné vilové čtvrti a nemáme nejmenší obavy, že jej - až skončíme pozemskou pouť - naše děti bez problému za nejméně trojnásobek pořizovací ceny prodají. Máme tedy ve shodě se "znalci" tvrdit, že bydlení v paneláku je hrůzné?:-D?

kirast 6.8.2009 8:32

Tak mám pocit, že jsme pomalu připravováni na situaci,

kdy nás z "bezpečnostních" důvodů vyženou z našich bytů, na naše náklady je "sešrotují" a nabídnou nám náhradou luxuxsní byty na stejném místě, o stejné velikosti, se stejnými sousedy ovšem za čtyřnásobnou cenu. Kde já jsem to jenom už zažil? No jó! Vždyť mi takhle koncem minulého roku upravili daň z Favorita, kdybych ho náhodou chtěl někomu prodat, tak aby byl už neprodejný. No, chodit pěšky (ještě) můžu, ale bydlení pod mostem bych už asi nepřežil. Nemám ani na to pitomé nové auto, natož pak na nový zázrak architektůry. A nemám už ani na to, snášet podobné mediální masáže!