26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

BÍDA: Sociální případy se mění v systémovou chudobu

Hledání příčin by nás zavedlo hluboko do 90. let minulého století. Tehdy naše ekonomika potřebovala rozhýbat průmysl, udržet zaměstnanost, potřebovala kapitál. Nabídnout mohla klidnou, bezpečnou zemi a stabilní, civilizovaný stát. A levnou, disciplinovanou pracovní sílu. Na to zahraniční kapitál slyšel a přišel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 17.5.2023 8:03

R^

J. Vorlický 17.5.2023 7:58

Ne, ne, ne, pane, to nezařídili socani; stejně jako komunisté nebyli zodpovědní za předchozí úpadek. To si vyžádala většina ve společnosti. Ani dnes nejsme ochotni si to přiznat. Konečně, jak se říká, kapři svůj rybník nevypustí. Ono to neplatí jen pro ty ,nahoře ́, ale i pro ty ,dole ́.

J. Vorlický 17.5.2023 7:48

Lidská důstojnost stejně jako sleva nejsou zadarmo.

M. Pivoda 17.5.2023 7:48

Cituji: "... Chudoba systematická. Projevuje se to tak, že už ani lidé řádně a pilně pracující nedokáží ze svých výdělků zaplatit bydlení, jídlo, řádně se postarat o své děti. ..."

Návrh řešení (jak z toho ven):

Uspořádat pro tzv. český prekariát veřejné přednášky, kam všude dnes, bez omezení, mohou cestovat.

S. Sádovský 17.5.2023 7:46

Přesně totéž mě napadlo taky. A zaměstnanci těch, kteří to neunesli po tom, co vystojí frontu na podporu v nezaměstnanosti, si půjdou stoupnout do fronty na příspěvek na bydlení. Ale státní pokladna jistě nepřijde zkrátka.

J. Vorlický 17.5.2023 7:40

Asi takto: v roce 1989 bylo Československo morálně a ekonomicky hodně, hodně vyčerpané. Pamatuji se třeba na v Praze dřevěná lešení u chodníku zarostlá trávou. Touha po lepším životě byla pak obětována na oltáři míti se dobře hned. To, co se neprodalo cizím, bylo domácími v souladu s českým právem rozkradeno (trochu nadsazuji, ale ne moc).

Aby to, co bylo prodáno bylo k něčemu, musel do toho v ČR nový majitel investovat své peníze. Během těchto investic docházelo pro občany ke zlepšení ekonomické situace. Tato doba trvala 15, možná 20 let. Teď je dokonáno, investice skončily a majitel si bere, co mu patří. Občanům, kteří dnes v cizích firmách mají právo na práci, se to zdá nespravedlivé.

Koupil bys od někoho auto, abys mu ho pak nechal, aby se v něm mohl zadarmo vozit a nadávat, že je drahý benzín?

R. Tichý 17.5.2023 7:33

Ano, socani zaridili, ze tu mame hlavne "skladniky ve sroubarne" svymi pobidkami montoven.

A to jeste mame Skodovku, kde lidsti roboti berou 50.000!

L. Harvánek 17.5.2023 7:31

Tak aby nezkrachovaly, sníží se minimální mzda a ti, kdo za ni pracují, budou chodit do práce zpoza podmostového bydlení. Ono totiž zanedlouho nebude ani na sociální dávky. A půjčovat si na ně je stejné zadlužování jako v ostatních případech. A pojem lidská důstojnost Vám nic neříká?

R. Tichý 17.5.2023 7:31

Ne. Jestlize si o podporu bydleni reklo 290.000 domacnosti, jedna se o +-7% celkoveho poctu bytovych jednotek.

To neni systemova chudoba!

F. Navrátil 17.5.2023 7:29

Nejde pouze o ekonomické hledisko levné práce a produkce s malou přidanou hodnotou. Jde také o to, že pokud pracující lidé nejsou schopni ze své výplaty uživit rodinu a platit stále rostoucí životní náklady, začínají se politicky radikalizovat. U nás stále ještě není situace kritická, ale fialová vláda dělá všechno proto, aby v kamnech bouchly saze.

Z. Lapil 17.5.2023 7:07

P.S.: Reagan kousek vedle: každý podnikatel má svoji historku o státní buzeraci.

Z. Lapil 17.5.2023 6:49

Jestli ono to není trochu naopak.

Píšete, asi celkem správně, že lidé v ČR chudnou. To mi moc nedává smysl, protože si myslím, že chudnout znamená mít méně peněz, což při pohledu na platy evidentně není pravda.

Co roste, jsou ceny, ale ceny nesnížíte zvýšením mzdy, at skrze mzdu minimalni nebo skrze dotace, ani zvýšením daní.

Podle mě je podstatnou součástí problému skutečnost, že je podnikání i - pozor - nakupování nuceni dodržovat myriády ZDRAŽUJÍCÍCH předpisů, od minimální mzdy přes tisíce certifikátů až po technické předpisy, postupným utužováním směřujícím k tomu, že relativně levná technologie zvaná spalovací motor, spolu s motorem parním už skoro 200 let základna našeho, tedy euroamerickeho, bohatství.

Hýmlužjednou, vždyť už Bastiat věděl a psal, že vyřazovat z trhu levné věci není dobrý nápad. Fakt je, že možnost, že by stát lidi nutil používat drahé věci skrze zákon ho evidentně vůbec nenapadla.

I. Hermanek 17.5.2023 5:11

To je ale blábol..

V. Mokrý 17.5.2023 4:51

R^

R. Langer 17.5.2023 3:06

"Mnohé podniky neunesou vyšší náklady a odejdou nebo zkrachují. Tím ale otevřou prostor pro ty, které to unesou, vytvoří nové pracovní příležitosti a svým lidem budou moci nabídnout kromě práce také důstojnou existenci. Státní pokladna přitom jistě nepřijde zkrátka."

To je z které učebnice ekonomie? 8-o