22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

ANALÝZA: Dluhová oprátka

Česká republika ani Evropská unie nebude řešit chystaným obrovským zadlužením důsledky koronavirové krize, nýbrž bude konzervovat svou dosavadní tragickou hospodářskou politiku. Ta zavlekla řadu zemí do ekonomického poklesu ještě před nástupem koronaviru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 16.6.2020 9:02

odpovím já - neplatit to svinstvo. Protože dokud budete dávat peníze, Babiš (či jiný vládnoucí socialista) si bude jimi uplácet ty, kteří jsou potřební - a bude jimi volen. A tak bude stát bujet i nadále.

D. Polanský 16.6.2020 8:55

Jsem senior a volit Babiše? Nikdy! Raději Kalouska!

D. Polanský 16.6.2020 8:53

Jediné řešení: utáhnout opasky. Osvědčené a funguje, ovšem všichni, ne jenom pospolitý lid.

D. Polanský 16.6.2020 8:52

Je to šílená hra. Schillerova s úsměvem je schopna navrhnout jakýkoliv deficit, a že je to v pohodě. Lidé si nechtějí uvědomit, že za tohoto stavu to skončí inflací a jejich úspory budou silně znehodnoceny. Tohle rozhazování může napadnout jenom šílence, a za tohoto stavu ještě přidávat státním zaměstnancům, to už hraničí s totální neodpovědností.

V. Povolný 16.6.2020 8:49

Pane Victorine, aniž bych jakkoliv hodnotil článek Hany Lipovské, musím konstatovat, že váš příspěvek postrádá logiku. 1. Posuzování kohokoliv podle toho, s kým kámoší, to snad patří do jiné doby a jiného politického systému. 2. Na základě kritického článku ohledně zadlužování doma i v EU usuzujete, že přítomnost Lipovské v radě ČT nemůže být přínosem ... nevím, co na to říct. Vaše myšlenky se neubírají po stezkách racionálního uvažování.

O. Uživatel 16.6.2020 8:48

Uživatel požádal o vymazání
M. Mařák 16.6.2020 8:41

Něco si o tom zjistěte, většina voličů ANO jsou důchodci.

P. Selinger 16.6.2020 8:34

Neurážejte seniory. Babiše volí hlavně zaměstnanci Agrofertu, protože jinak by přišli o chleba !

J. Nevrkla 16.6.2020 8:20

Velmi dobrý popis situace. Vláda nemluví o usporach, soukromý sektor a jeho zaměstnanci se třesou, státní sektor je v pohodě a ještě kde komu slibuje odměny. Očekávám krutý náraz za pár měsíců. A vláda nenavrhuje nic jiného, než se klidně zadluzovat. Až nám klesne HDP o nějakou desítku procent, tak se i bez dalších dluhů se dluh zvýší o desítky procent ročního HDP, což teprve v jiných zemích. Je to nesplatitelne, musí to jednou skončit hyperinflaci a kolapsem. Ale na palubě se stále tančí. Postihne nás to na generace.

L. Písařík 16.6.2020 7:43

Tak, milé piškuntálky, popsaly jste problémy i stav současný. A tak, co kdybyste, jako znalé problému, sepsaly cestovního průvodce, kudy tudy z toho ven????

E. Chrapek 16.6.2020 7:42

PS: Jste si jistí, že Babiš do toho právě nehodil vidle? Že by nebylo nejlepší zadotovat každého "podnikatele" 10 miliony, svoje firmy pár miliardama, každému podle jeho potřeb, třeba milionem? Ať si každý s těma prachama udělá co chce. No a tak dohnat a předehnat Řecko, Itálii, Francii, Španělsko? A potom natáhnout ruku k EU ať nás zachraňují. Co horšího se může stát, než že zkrachujeme? Protože jinak zkrachujeme sice taky, ale každý s holým zadkem.

E. Chrapek 16.6.2020 7:41

Záleží kolik kroků dopředu uvažujete:

Jeden) Samozřejmě je špatně, aby se stát kvůli dotacím zadlužil nově 500 miliardama (tedy 50K každý z nás, tedy pár se 2 dětmi 200K, s prarodiči to dělá již 300K, pokud se tam dopočítá sousedka-matka samoživitelka se dvěma dětmi, která je na sociálce a vždy jen čerpá a část dluhu za nepřizpůsobivé či v exekuci, tak jsme tak na cca 500K, s úroky někde na 600K). Vážně je mezi námi hodně těch, kteří na tomto vydělají, tedy dostanou víc, než si půjčí. Pár miliardářů asi ano, ale je nutné tyto zachraňovat?

Dva) Jistě se může ČR chovat zodpovědně, nesekat nové dluhy, nepodporovat Smartwings, Škodovku, Hyundai, .... , hospodu, hotel, ..., házenkáře, .., účetní, překladatelku, .... vidláka, ... , studenty. A ti co si v tučných letech nenašetřili, tak zkrachují a jejich místa zaplní nové kádry. Z nich někteří budou úspěšní.

Tři) V EU ostatní státy brutálně zadotují své letecké společnosti, automobilky, hotely, házenkáře, vidláky. Cla přes které by stát srovnal podmínky neexistují, protože Brusel. Ti následně převálcují svoji veškerou zbylou konkurenci v ČR a obsadí jakýkoliv prostor. Budoucí zisky si stáhnou do svých domovských států.

Čtyři) Aby EU mohla brutálně zadotovat krachující Itálii, Francii, Španělsko, tak si půjčí 750 miliard eur (20 bilionů korun). Půjčí si jako celek, tedy i ČR, na 37 let, takže i s úrokem splatí 40 bilionú korun. A kdo to splatí - Itálie, Francie, Španělsko? Vydělají na tom možná jen ti totálně nezodpovědní, co si ještě maximálně užívají života, co se nehodlají uskromňovat a kde si jednotlivci na tajňačku šetří na horší časy, byť se tváří, že jsou úplní chudáci. Do toho Green Deal. Kdo to vše zaplatí? Nebudou to ti dnes zodpovědní, co si neustále přitahují opasky a jedou na dŕeň? Kolečko se uzavřelo? Spíš ne, protože to bude ještě horší. Půjčky nebudou stačit, rotačky se rozjedou, další nutné dluhy, další dotace, ...

B. Martinák 16.6.2020 7:26

Mne je jasné už celé dlouhé roky jedno - Na dluh nelze fungovat donekonečna!

M. Mařák 16.6.2020 7:04

Don't Worry Be Happy

M. Mařák 16.6.2020 7:03

Vláda pak ještě v rámci dlouhodobé strategie přisype trochu zrní svým voličům a zdroji Babišova úspěchu, tedy seniorům, no a je to v kapse.

Don't Vorry Be Happy!

https://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU

M. Mařák 16.6.2020 6:53

Prodlužíme se k prosperitě.

Tak, a je to.

Vláda bude masivně investovat do čínských tunelů jako aerolinky a podobně a:

"ANO, bude líp!"

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ministryne-financi-alena-schillerova-statni-rozpocet-schodek.A200615_200129_ekonomika_mama?zdroj=otvirak

A. Hrbek 16.6.2020 6:52

Konečně někdo další přišel na to, že covid je pro vládu jedinečná příležitost, jak maskovat ekonomickou krizi, která začala díky jejímu katastrofálnímu hospodaření již v prosinci loňského roku.

P. Victorin 16.6.2020 6:51

Nebyl jsem proti zvolení Hany Lipovské do rady ČT jenom proto, že "kámoší" s exkomunistickou patologickou kariéristkou Bobošíkovou, ale když nyní spolu zveřejňují hlouposti tohoto kalibru - "Pokud český parlament v následujících dnech skutečně schválí deficit 500 miliard, a pokud premiér Babiš odsouhlasí na Evropské radě vznik evropských dluhopisů, pak budeme na cestě do otroctví... /citace/", nabývám dodatečně dojmu, že její přítomnost v radě ČR přínosem být nemůže...Rv

M. Mařák 16.6.2020 6:35

Vážené dámy popisovanému tématu vůbec nerozumí, neboť dle moderního a v celém světě globálně ekonomického postulátu vycházejícího z teorie špidlismu-babišismu:

"Zdroje jsou."

Jak již dlouho píši, Vladimír Špidla je největší ekonomický vizionář posledních dvou tisíciletí a tu neexistující nobelovku za ekonomii by měl dostat. Zároveň by bylo vhodné, aby se přepsaly učebnice ekonomie plné nesmyslných zpátečnických bludů a polopravd, no a cech učitelský a profesorský vyslal na patřičné přeškolení.

V. Halašta 16.6.2020 0:57

Jsem sice trochu zmaten, kdo vlastně článek napsal (ale přímo u něj už je uvedena jen jedna autorka., tak snad tak) ale dobře ho napsala.

Snad chybí jen vyjádření výše akceptovatelneho dluhu, přesněji spíše metodika a akceptovatelné cíle = investice do infrastruktury, podpora strategickych apod?