14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

2021: Nejhorší rok české ekonomiky

Donedávna tak stabilní česká ekonomika dnes prožívá špatné období. Česko patří k deseti členským státům Evropské unie, které se na počátku koronavirové pandemie ekonomicky propadly nejvíc. A zároveň patří mezi deset zemí, jejichž hospodářství se dosud nevrátilo na úroveň před krizí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 3.1.2022 18:41

Horší než po WW2 a Fialova vláda to nemůže dát za 4 roky dohromady.

P. Diviš 3.1.2022 18:33

Holub není ekonom, ani laický.

J. Vintr 3.1.2022 17:12

Zřejmě se chystá mnohem větší průšvih. Čína už nějakou dobu skupuje a hromadí potraviny. Údajně v současné době vlastní 70 procent zásob obilnin a luštěnin z celé planety. Vzhledem k tomu, že tyhle potraviny nelze skladovat moc dlouho, dá se čekat, že tento průšvih přijde brzo....

V. Kain 3.1.2022 16:53

Až bude Babiš objíždět s tím obytným pekáčem naši zemi,tak ti kteří mu budou naslouchat ty jeho sofistikované lži budou slyšet jak za jeho vlády byla ekonomika úspěšná.Co všechno se vybudovalo,ale neřekne,že jenom hubou.

J. Brunner 3.1.2022 15:36

Teď s novou vládou se určitě opět postaví na nohy.

V. Petr 3.1.2022 14:23

Babišova vláda byla MENŠINOVÁ, ANO + ČSSD. Měla toleranci komunistů, ta ale nebyla bezpodmínečná. No a v případě nouzového stavu, který byl pak nahrazen pandemickým zákonem, komunisté vládu podpořit odmítli! Důvod neznám, formálně to podmínili zprovozněním lyžařských vleků na horách...

JInak, strany pětikoalice během celé pandemie tlačily na vládu, aby vyplácela co nejvyšší "kompenzace" kde komu! Sám jsem slyšel Fialu jak to hlásal na Primě!

M. Kanda 3.1.2022 13:20

K invektivám se uchyluje ten, kdo je postižen absencí argumentů. Což je zřejmě i váš případ.

M. Kanda 3.1.2022 13:19

O mojí finanční situaci nemějte péči. Na tu si v žádném případě nestěžuji. Ale vidím kolem sebe lidi, kteří na tom zdaleka tak dobře nejsou. Jsou to především ti, kteří na žádnou covidovou pomoc nedosáhli a současné brutální zdražení nemají ničím kompenzované. Ti na Babišovu vládu opravdu krutě doplatili.

M. Kanda 3.1.2022 13:15

Babišova koalice měla ve Sněmovně většinu. Pro pandemický zákon tedy opozici vůbec nepotřeboval.

V. Petr 3.1.2022 12:42

Bzla to současná pětikoalice, která NUTILA Babiše, aby roźdával CO NEJVÍCE! Dokonce tím podmínila i podporu pandemickému zákonu!

V. Petr 3.1.2022 12:39

Máte pravdu, autor dokonce na covid svádí i zdražení energií, způsobené grýndýlem!

V. Petr 3.1.2022 12:38

Pokud ovšem rozdávaáte peníze ZA NIC, nikoliv za práci (tam patří i akce covid nevím kolik), pak je neinvestujete, ale vyhazujete oknem!

R. Langer 3.1.2022 12:08

Připadáte si snad jako ve Venezuele? Hm, fakt myslím, že vaše finanční situace nebude mít s Babišem nic moc společného...

S. Kalužík 3.1.2022 11:28

Než psát s hrubkami, to raději nic, není-liž pravda?

F. Kusák 3.1.2022 11:26

No autor, znalec všeho, píše přeci na objednávku. Moc bych se jeho názory nezabýval. Existují mnohem lepší strukturální analýzy a číst blbosti nemá cenu.

F. Kusák 3.1.2022 10:59

Pane Polanský, každý politik má v popisu práce rozdávání peněz. To přeci víte. To je taková bolístka demokracie a volebních kampaní. Se zadlužením si nejlépe poradí tvrdé diktatury, viz třeba Ceausescu, jenže pak neměli Rumuni co jíst. Tak to si musíme vybrat. A nezlobte se, musím se smát, když slyším, jak bude nová vláda šetřit. Odhaduje se, že se stát, za existence předchozích vlád, tedy až do příchodu Babiše, zbavil zbytečně majetku ve výši 5 biliónů korun (lze se hádat o této sumě, ale zcela jistě byla závratná). To bylo z hlouposti, naivity i zištných důvodů zároveň. Získané peníze pak sloužily k maskování státního dluhu. Trochu se bojím, aby něco podobného nenapadlo experty jako je Blažek se Stanjurou. Moc toho sice nezbývá, ale opticky by to pomohlo. Dejme na to pozor.

M. Rohovský 3.1.2022 10:48

Pane Kando, vláda A.Babiše trvala ctyři roky. Budeme se z ní "vzpamatovávat" desetiletí? Vaše osobní běsy řešte s ošetřujicím lékařem.

P. Pepax 3.1.2022 10:46

A co takhle zelený úlet autore, ten zasáhl do potíží evropských ekonomik s covidem jako černý mor. Tomu se autor elegantně vyhnul. K čemu bude jakési ozdravění rozpočtu o kterém mluví vyprávěč Fiala, když zelený úlet srazí naši ekonomiku na kolena? Tak byste problémy, které nedokážete a nechcete řešit hodit na Babiše?

F. Kusák 3.1.2022 10:45

Nechci obhajovat bývalo vládu, to předesílám. Ono to zadlužení je ale velmi ošidná věc. Každý laický ekonom, tedy i pan Holub, je principiálně proti . To je jasné. Jenže, abychom mohli udělat solidní analýzu, museli bychom rozpitvat celé to zadlužení, a pak zkoumat, co by se dělo, kdyby ty náklady byly nižší nebo vyšší a v tom hraje určitou roli pravděpodobnost, a to je stochastická veličina. Dost složité, ne? A k tomu vnější vlivy. Určitě takové analýzy existují, jen se v nich laik nevyzná. Tak bych to nechal na expertech a do populistického zjednodušování bych se nepouštěl.

P. Diviš 3.1.2022 10:04

Že jsou na tom jiní hůř neznamená, že my jsme na tom dobře.

Dluh má význam, pokud je investiční. Prožírací škodí. Z toho hlediska už jsme dlouho neměli vládu "mehel". Ačkoliv třeba některé tvrdily něco o řízení státu jako firmy.

M. Pivoda 3.1.2022 9:54

Ach ty předpoklady (assumptions)!

... Podle teorie monetarismu se zvětšením objemu oběživa skutečně posílí ekonomická aktivita, zároveň se ovšem přepokládá, že lidé tyto peníze budou používat. ...

J. Jirát 3.1.2022 9:52

Vztaženo k tvorbě HDP jsme jednou z nejméně zadluženou zemí Evropy. Neohromujte miliardami. Kdo umí vydělat, může splácet úroky. Zatím jsme to v pohodě zvládali. Nová vláda nemehel to bohužel asi nebude umět.

M. Kanda 3.1.2022 8:54

O škodovce to vůbec není. Je to o těch penězích, které Babiš na dluh nacpal do ekonomiky aniž by byly kryté hmotnými statky. Následkem je znehodnocení měny a samozřejmě raketový růst cen.

A nejhorší na tom je, že tento proces je nevratný neboť neexistuje žádná rozumná možnost, jak tyto peníze z ekonomiky zase vyjmout. A argument, že ostatní to dělají také neobstojí. Když si ostatní ničí své měny, není nikde psáno, že my musíme s naší Korunou činit totéž zvěrstvo.

Nějaké vnější vlivy jsou zde samozřejmě též (jako např. vámi zmiňovaná výroba aut). Ale většinu z balíku problémů, které nyní máme, způsobil opravdu ten Babiš. A budou přetrvávat dlouho. Několik následujících vlád se bude potýkat s tím, co způsobil jeden hlupák. Proto je jen a jedině správné, že jeho "zásluhy" budou neustále připomínány.

D. Polanský 3.1.2022 8:53

Pro ty, co si myslí, že ten státní dluh není tak vysoký: jenom úroky za něj nás stojí 100 miliard ročně.

D. Polanský 3.1.2022 8:51

Babiš vesele rozdával ze státního, doufám že tak velkorysý je a bude i ke svým zaměstnancům.

F. Navrátil 3.1.2022 8:46

Autor sklouzl od ekonomické analýzy k politické propagandě. V ní je třeba nejdříve vykreslit Českou republiku jako chaotickou krachující zemi, kterou zachrání jen odpovědné kroky nové vlády. Ovšem první kroky pětikolky tomu nenasvědčují.

J. Pankovic 3.1.2022 8:02

...právě proto je nutný Žgyndíl ! Tak vyrábět se vám zachtělo ? Takhle nikdy nedosáhnete úroveň Amišů!!!!

J. Pankovic 3.1.2022 7:57

Lepší stará slepice v hrnci, než Holubovi voloviny na Psu ;-)

J. Pankovic 3.1.2022 7:53

...jj, arciďábel JežiBabiš fikaně způsobil nedostatek čipů, takže Škodovka má plno aut, které by mohli vyjet, jenže...

...voni sou hlava, pane Vachmajstr !!

J. Jirát 3.1.2022 6:57

Autor normálně lže. Pořád jsme jedním z nejméně zadluženým státem Evropy, udrželi jsme si i při pandémii určitý růst HDP a nezaměstnanost je nejnižší v Evropě. Nyní nastává období recese, podobně jako za Kalouska v r. 2008, kdy se zuřivě šetřilo, ačkoliv se mělo investovat. Hlupáci si pletou hospodaření se skrblictvím. Antibabiš ovšem tak dlouho křičel o předlužení, že mu teď nezbývá než držet linii a šetřit na lidech. Měli by ti amatéři konečně pochopit, že investice do lidí je nejlepší investice. Špatně placení pracují otráveně a odcházejí za hranice. Odcházejí obvykle ti lepší...