3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

Sdružování

Tyhle volby jsou trochu jako Thriller Michaela Jacksona blahé paměti: mrtví vylézají z hrobů. A dokonce se sdružují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vandas 14.7.2017 19:53

Re: Typická ženská vlastnost,

Díky za tip. Já zas udělal gulášovou polévku, ale cibulku jsem trochu připálil, pálivé papriky jsem usypal moc, maso jsem trochu přesolil a brambory trochu rozvařil. A aby toho nebylo málo, tak nevím, zda do gulášovky mám dát česnek. :-):-):-)

M. Mařák 14.7.2017 19:58

Re: Typická ženská vlastnost,

Do gulášovky bych určitě na konci přidal nastrouhaný česnek a mezi dlaněmi rozdrcenou majoránku, já ji dělám s nařezanými párky na kousky, klasická rychlovka.

P. Vandas 14.7.2017 20:09

Re: Typická ženská vlastnost,

Naše děvčata přijela z koupání, ochutnala můj výtvor a žena jim vaří jinou večeři. Rýži a kuřecí na paprice. To zase nemusím já. Tu drcenou majoránku domácí jsem tam samozřejmě dal, ale ono to pálí, jako oheň a když tam dám ještě česnek, tak to bude nejedlé vůbec. Vhodil jsem do polévky párek a asi jej vylovím a sním bez gulášovky. :-):_):_)

M. Mařák 14.7.2017 20:13

Re: Typická ženská vlastnost,

Tak to někdy bývá. Mně se také již párkrát stalo, že kvůli pálivému jídlu, které mně připadalo nepálivé, vybouchla doma atomová bomba a málem byl rozvod a tak...

P. Vandas 14.7.2017 20:20

Re: Typická ženská vlastnost,

Ta pálivá paprika je skutečně pálivá a kapsaicinu je tam nepočítaně. Kdybych to býval věděl, tak jsem to tam nesypal.:-):-)

M. Mařák 14.7.2017 20:32

Re: Typická ženská vlastnost,

Má dcera vesměs říká, že to jen tak trošku pálí a stačí to zapíjet mlékem, moje manželka to vnímá jinak...

J. Anděl 14.7.2017 22:16

Re: Typická ženská vlastnost,

Připomnělo mi to text z krišna kuchařky z receptu na čatní - že má být pálivé tak, že se nedá jíst, a sladké tak, že se mu nedá odolat :-)

M. Mařák 14.7.2017 22:24

Re: Typická ženská vlastnost,

To je hotový jin-jang v kruhu, jízda na tygru, nebo-li třetí cesta...

J. Anděl 14.7.2017 23:20

Re: Typická ženská vlastnost,

Jo, třetí cesta :-)

Díky.

P. Vandas 14.7.2017 19:41

Re: Typická ženská vlastnost,

Přečetl jsem si článek páně Vlka o uzení, ale udírnu nemám, ani balkonovou a ryby moc rád nemám. :-):-):-)

M. Mařák 14.7.2017 19:50

Re: Typická ženská vlastnost,

Ryby jsou super, mně nevadí.

P. Vandas 14.7.2017 19:54

Re: Typická ženská vlastnost,

Já ryby tak pětkrát do roka. Ale sardinky, tuňáky a uzené makrely nepočítám. Mám rád i zavináč. :-):-):-)

M. Mařák 14.7.2017 20:05

Re: Typická ženská vlastnost,

Ryby mám rád i mušle a tak, pokud někdy budete někde, kde je portugalská hospoda, dejte si sušenou nasolenou tresku, morue, bacalhau, paráda. Jistě se dá někde sehnat i v ČR, je to fakt super maso, akorát to musíte během předem těžko odhadnutelné doby ve vodě, kterou měníte, do určité míry zbavit soli.

P. Vandas 14.7.2017 20:11

Re: Typická ženská vlastnost,

Je na světě spousta dobrot, které jsem ještě neokusil. Mušle mám také rád. :-):-):-)

M. Mařák 14.7.2017 20:30

Re: Typická ženská vlastnost,

Pokud někdy dorazíte do STBG, tak Vám doporučuji portugalskou restauraci La Patrie ve čtvrti Krutenau, no a tam si dejte tu slavnou sušenou nasolenou tresku jen na pánvi a na oleji s česnekem doprovázenou malými brambory ve slupce upečenými v troubě na soli s olejem a česnekem.

https://www.tripadvisor.fr/Restaurant_Review-g187075-d4133730-Reviews-La_Patrie-Strasbourg_Bas_Rhin_Grand_Est.html

P. Vandas 14.7.2017 20:38

Re: Typická ženská vlastnost,

Chystám se tam. Možná vbrzku. To Krutenau najdu na Petite France? :-):-)

M. Mařák 14.7.2017 20:51

Re: Typická ženská vlastnost,

Ozvěte se, martin.marak zavináč gmail.com.

P. Vandas 14.7.2017 20:59

Re: Typická ženská vlastnost,

Díky. Nejspíše to v létě už nestihnu a tak to asi odložím na podzim. Chtěl jsem tam jen tak zaletět s paní na kfe. V Petite France se nám vždy líbilo. A potřebuji také do Nancy za kamarádkou sestřenicí, co už dlouho slibuji. :-):-):-)

M. Mařák 14.7.2017 21:50

Re: Typická ženská vlastnost,

Krutenau je studentská čtvrť na jih od katedrály za kanálem se spoustou hospod a barů. V noci to tam žije. Kdysi, když jsem byl mladý a svobodný v pohodě, dnes bych tam nechtěl bydlet ani za nic...

M. Prokop 14.7.2017 20:45

Re: Typická ženská vlastnost,

To radši ani nepište, nebo Šimkoně klepne. :-P

M. Prokop 14.7.2017 20:44

Re: Typická ženská vlastnost,

"Neví co chce a nedá pokoj, dokud to nedostane". :-P

V. Kotas 14.7.2017 20:29

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

Jo, jak tě začne honit mlsná, tak většinou stláskáš, páté přes deváté.

M. Prokop 14.7.2017 20:43

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

Většinou vím. Ovšem může se stát, že je to něco, co nemám.

J. Anděl 14.7.2017 21:12

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

Jestli jde o jídlo, obvykle si koupím bůček a udělám korejskou, velice pálivou recepturu. Jestli jde o smysl života, tak to si obvykle sednu k Neviditelnému psu a do někoho si rýpnu.

:-)

M. Prokop 14.7.2017 21:16

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

A je na tu korejskou pálivinu někde recept nebo alespoň název?

J. Anděl 14.7.2017 21:32

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

V kuchařce, co mám doma, se to jmenuje dost brutálně: Dwaejigogi-bokkeum. Vyžaduje to dvě neběžné suroviny - korejskou paprikovou pastu a pak korejské chilli. Zbytek je snáze sehnatelný (ještě je tam sojovka, med, bůček, zelená cibulka, zelená chilli paprika, zázvor, sezamový olej, česnek, cibule).

Výhoda je, že se to nakrájí na kousky na hromadu do pánve, pak teprve se pod pánví zapne oheň, čtvrt hodiny se to míchá a je to. A když tam člověk jako Babica nedá pastu a chilli, nebo normální chilli, tak má sice něco úplně jiného, ale ten postup bude fungovat taky :-)

Třeba zde (od téhle paní mám doma kuchařku): https://www.maangchi.com/recipe/dwaejigogibokkeum

J. Anděl 14.7.2017 22:32

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

Já to sem radši ještě doplním, pro jistotu - ten korejský chilli prášek a i ta pasta jsou sice pálivé, ale ne ďábelsky. Běžného chilli by muselo být méně :-)

J. Anděl 14.7.2017 21:42

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

Mimochodem vůbec, Korejci a Vietnamci jsou podle mě mistři v používání bůčku, úplně jsem na něj díky tomu změnil pohled a vzpomněl jsem si na to u toho nostalgického vzpomínání na prase bez kýt, ledvin, tří hlav a spousty bůčku :-)

J. Anděl 14.7.2017 21:55

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

Jsou k tomu taky dobrý listy perilly, jako salát, jenom trošku. Prodávají to Vietnamci občas v tržnici.

M. Prokop 14.7.2017 23:46

Re: Nevíte na co bych mohl mít vlastně chuť?

Díky.

Ale já tomu receptu nerozumím tak, že se to dá na pánev a potom hřeje. Stir-fry je smažení v horkém oleji. Každopádně odzkouším, ingredience mám.