Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
Nad svobodou se smráká
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A. Goldbergová 27.1.2012 22:33Re: Přeji všem hezký večer Též jsem odpoledne zadělala, těsto prý má kynout přes noc. Dělám jej poprvé, doufám, že mi těsto nikam neuteče. |
P. Vandas 27.1.2012 22:43Re: Přeji všem hezký večer Dámy, já jsem pekl chleba asi dvakrát v peci zděné. Nádhera. Zadělávala, ale jedna hrozně milá babka a já jen čuměl. Když jsem se to pokusil napodobit v troubě, tak to dopadlo strašně. Brousek k neukousnutí. Bez pece a teplé kynárny, je to marné, je to marné, je to marné. |
J. Václavíková 27.1.2012 22:31Re: Přeji všem hezký večer Paní Franková, nevíte, čím to je, že domácí chleba je vždycky takový nějaký sušší než ten koupený? Přiznávám bez mučení, že ho dělám v tom ďáblově vynálezu- elektrické pekárně, ale když není úplně čerstvý, chybí mu taková vazkost, co má chleba kupovaný. A to tam dávám obyčejné, ne sušené kvasnice. |
A. Goldbergová 27.1.2012 22:35Re: Přeji všem hezký večer Přidala jsem do těsta lžičku olivového oleje. |
L. Brabencová 27.1.2012 22:37Re: Přeji všem hezký večer Trochu oleje také dávám. |
J. Václavíková 27.1.2012 22:40Re: Přeji všem hezký večer Dávám také, ale nepomáhá. |
M. Ilsner 27.1.2012 22:47Re: Přeji všem hezký večer Pečeme si chléb v el. pekárně a je velmi dobrý. Z chlebové mouky v poměru 2 díly žitné a 1 díl pšeničné. |
L. Brabencová 27.1.2012 22:50Re: Přeji všem hezký večer Také,anebo už z krabice,chutná mi Selský, dám tam víc kmínu. |
J. Václavíková 27.1.2012 22:53Re: Přeji všem hezký večer Nemáte ten poměr naopak? |
P. Vandas 27.1.2012 22:36Re: Přeji všem hezký večer První důvod bude mouka. V její kvalitě je základ. Musí mít ten správný obsah lepku a tříslovin co chléb potřebuje. Druhým důvodem, může být, že v peci není vlhko. I do pece z cihel, se dávala nádobka s vodou, aby byla přítomna pára. Možná by to chtělo potřít vykynuté těsto slanou vodou, před pečením. |
J. Václavíková 27.1.2012 22:43Re: Přeji všem hezký večer Mouku bráváme z nedalekého mlýna, tak doufám, že by měla být kvalitní. A je to vlastně uzavřeno ve formě, takže tam vodu nejde dát. Možná to zkusím dát po vykynutí do normální trouby a tam bych tu vodu dala. |
M. Franková 27.1.2012 22:38Re: Přeji všem hezký večer Kupovaný chleba je největší podvod v českém obchodě na českého zákazníka. Již při opouštění bran pekárny je plesnivý. Ne viditelně, sporama. Kupujete plesnivý chleba. Celé tajemství je v tom, že chleba , aby řádně chutnal a vydržel potřebuje minimálně 6 hodin kynutí. Chemici v pekárnách zkrátili na 3 a kvásek nepotřebují. V tom je celá potíž.Ta vazká konzistence je chemie. |
J. Václavíková 27.1.2012 22:50Re: Přeji všem hezký večer Paní Franková, já toho o biologii něco málo vím, takže věřte tomu, že sporami ještě není chléb plesnivý, to bychom museli být nejspíš také, ty spory jsou víceméně všude a jsou mršky dost odolné. Ale plesnivé je až to, na čem spory vyklíčí, vytvoří mycelium a poté začnou tvořit další spory. Teprve potom se většinou začnou vytvářet i ony zlovolné toxiny, z nichž nejpopulárnější je aflatoxin. Také tvoří pigmenty, podle nichž plíseň poznáme. P.S. Za 6 hodin by mi to utíkalo z okna, ne? |
M. Franková 27.1.2012 22:53Re: Přeji všem hezký večer No to tedy ani náhodou, ten můj dnešní kynul sedm hodin a nikam mi neutek.-))) |
J. Václavíková 27.1.2012 22:55Re: Přeji všem hezký večer Co do těsta všechno dáváte? |
P. Vandas 27.1.2012 22:54Re: Přeji všem hezký večer Naprostý souhlas. A s tím kváskem, vzpomeňte na Robinsona Crusoe. Dobrý kvásek je zbytek těsta z minulého týdne. |
J. Václavíková 27.1.2012 22:58Re: Přeji všem hezký večer Takže uždíbnout kousek těsta a schovat na příště? |
P. Vandas 27.1.2012 23:02Re: Přeji všem hezký večer Já nevím, to jsem jen slyšel, ale neviděl. Tak se to prý dělalo na chalupách, kde se peklo týdně. Já zadělával kváskem z kvasnic. |
M. Franková 27.1.2012 23:10Re: Přeji všem hezký večer Uždíbnout kousek chlebového těsta je jedna možnost. Základ je však domácí kvalitní kvásek, který zraje minimálně 36 hodin. A to je tajemství každého pekaře. Něco jako Becherovka. Tisíce povolaných, málinko vyvolených.-)) |
J. Václavíková 27.1.2012 23:15Re: Přeji všem hezký večer Vy pečete jen z žitné? |
M. Franková 27.1.2012 23:22Re: Přeji všem hezký večer Nám chutná kombinace žitné tmavé a světlé.Ale umím i z pšeničné a různých kombinací. Tam právě nastává ta druhovost a chuť různého druhu chleba. Peču také výborné pletenky.Ale opravdu kvalitní základ je kvásek , kynutí, přemíchávání a péče o těsto. Pečení je mžik, Za 45 minut je hotovo. |
J. Václavíková 27.1.2012 23:30Re: Přeji všem hezký večer Tak ještě zkusím zvýšit poměr žitné mouky. |
P. Vandas 27.1.2012 23:15Re: Přeji všem hezký večer Tomu věřím. V tom je základ a v kvalitě mouky. |
M. Varadinková 27.1.2012 23:08Re: Přeji všem hezký večer Musí se použít chlebová mouka: |
J. Václavíková 27.1.2012 23:14Re: Přeji všem hezký večer To je samozřejmé, ale stejně pořád nemůžu docílit té chuti, co má kupovaný. I když čerstvý je dobrý. |
M. Varadinková 27.1.2012 23:45Re: Přeji všem hezký večer A co zkusit kvásek místo droždí: |
J. Václavíková 28.1.2012 0:05Re: Přeji všem hezký večer Tak jsem to pročetla, jestli na to seberu odvahu, tak dám vědět, jak to dopadlo. Teď dávám normální kvasnice, ne sušené. |
M. Prokop 27.1.2012 22:52Re: Přeji všem hezký večer Taktéž gratuluji. Zde je něco alespoň vzdáleně podobného ke koupi u http://www.scuk.cz/d/pekarstvi-zoulek-a-syn/# |
L. Brabencová 27.1.2012 21:44Podívejte se na dnešní úvodník, je zábavný. http://www.np-diskuze.cz/?p=29549#comments |
J. Václavíková 27.1.2012 22:00Re: Podívejte se na dnešní úvodník, Celkem to ten náš Kocourkov vystihuje. |