2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

Nad svobodou se smráká

Pokoutně, pod pokličkou, vznikla dohoda ACTA, údajně zaměřená proti padělání. Falešné zboží je samozřejmě závažný ekonomický problém, občas s komickými prvky – připomeňme případ, kdy manželku tehdejšího sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse načapali s falešnou značkovou kabelkou Louis Vuiton.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Goldbergová 27.1.2012 22:33

Re: Přeji všem hezký večer

Též jsem odpoledne zadělala, těsto prý má kynout přes noc. Dělám jej poprvé, doufám, že mi těsto nikam neuteče. 

P. Vandas 27.1.2012 22:43

Re: Přeji všem hezký večer

Dámy, já jsem pekl chleba asi dvakrát v peci zděné. Nádhera. Zadělávala, ale jedna hrozně milá babka a já jen čuměl. Když jsem se to pokusil napodobit v troubě, tak to dopadlo strašně. Brousek k neukousnutí. Bez pece a teplé kynárny, je to marné, je to marné, je to marné.

J. Václavíková 27.1.2012 22:31

Re: Přeji všem hezký večer

Paní Franková, nevíte, čím to je, že domácí chleba je vždycky takový nějaký sušší než ten koupený? Přiznávám bez mučení, že ho dělám v tom ďáblově vynálezu- elektrické pekárně, ale když není úplně čerstvý, chybí mu taková vazkost, co má chleba kupovaný. A to tam dávám obyčejné, ne sušené kvasnice.

A. Goldbergová 27.1.2012 22:35

Re: Přeji všem hezký večer

Přidala jsem do těsta lžičku olivového oleje.

L. Brabencová 27.1.2012 22:37

Re: Přeji všem hezký večer

Trochu oleje také dávám.

J. Václavíková 27.1.2012 22:40

Re: Přeji všem hezký večer

Dávám také, ale nepomáhá.

M. Ilsner 27.1.2012 22:47

Re: Přeji všem hezký večer

Pečeme si chléb v el. pekárně a je velmi dobrý. Z chlebové mouky v poměru 2 díly žitné a 1 díl pšeničné.

L. Brabencová 27.1.2012 22:50

Re: Přeji všem hezký večer

Také,anebo už z krabice,chutná mi Selský, dám tam víc kmínu.

J. Václavíková 27.1.2012 22:53

Re: Přeji všem hezký večer

Nemáte ten poměr naopak?

P. Vandas 27.1.2012 22:36

Re: Přeji všem hezký večer

První důvod bude mouka. V její kvalitě je základ. Musí mít ten správný obsah lepku a tříslovin co chléb potřebuje. Druhým důvodem, může být, že v peci není vlhko. I do pece z cihel, se dávala nádobka s vodou, aby byla přítomna pára. Možná by to chtělo potřít vykynuté těsto slanou vodou, před pečením.

J. Václavíková 27.1.2012 22:43

Re: Přeji všem hezký večer

Mouku bráváme z nedalekého mlýna, tak doufám, že by měla být kvalitní. A je to vlastně uzavřeno ve formě, takže tam vodu nejde dát. Možná to zkusím dát po vykynutí do normální trouby a tam bych tu vodu dala.

M. Franková 27.1.2012 22:38

Re: Přeji všem hezký večer

Kupovaný chleba je největší podvod v českém obchodě na českého zákazníka. Již při opouštění bran pekárny je plesnivý. Ne viditelně, sporama. Kupujete plesnivý chleba. Celé tajemství je v tom, že chleba , aby řádně chutnal a vydržel potřebuje minimálně 6 hodin kynutí. Chemici v pekárnách zkrátili na 3 a kvásek nepotřebují. V tom je celá potíž.Ta vazká konzistence je chemie.

J. Václavíková 27.1.2012 22:50

Re: Přeji všem hezký večer

Paní Franková, já toho o biologii něco málo vím, takže věřte tomu, že sporami ještě není chléb plesnivý, to bychom museli být nejspíš také, ty spory jsou víceméně všude a jsou mršky dost odolné. Ale plesnivé je až to, na čem spory vyklíčí, vytvoří mycelium a poté začnou tvořit další spory. Teprve potom se většinou začnou vytvářet i ony zlovolné toxiny, z nichž nejpopulárnější je aflatoxin. Také tvoří pigmenty, podle nichž plíseň poznáme.

P.S. Za 6 hodin by mi to utíkalo z okna, ne?

M. Franková 27.1.2012 22:53

Re: Přeji všem hezký večer

No to tedy ani náhodou, ten můj dnešní kynul sedm hodin a nikam mi neutek.-)))

J. Václavíková 27.1.2012 22:55

Re: Přeji všem hezký večer

Co do těsta všechno dáváte?

P. Vandas 27.1.2012 22:54

Re: Přeji všem hezký večer

 Naprostý souhlas. A s tím kváskem, vzpomeňte na Robinsona Crusoe. Dobrý kvásek je zbytek těsta z minulého týdne.

J. Václavíková 27.1.2012 22:58

Re: Přeji všem hezký večer

Takže uždíbnout kousek těsta a schovat na příště?

P. Vandas 27.1.2012 23:02

Re: Přeji všem hezký večer

 Já nevím, to jsem jen slyšel, ale neviděl. Tak se to prý dělalo na chalupách, kde se peklo týdně. Já zadělával kváskem z kvasnic.

M. Franková 27.1.2012 23:10

Re: Přeji všem hezký večer

Uždíbnout kousek chlebového těsta je jedna možnost. Základ je však domácí kvalitní kvásek, který zraje minimálně 36 hodin. A to je tajemství každého pekaře. Něco jako Becherovka. Tisíce povolaných, málinko vyvolených.-))

J. Václavíková 27.1.2012 23:15

Re: Přeji všem hezký večer

Vy pečete jen z žitné?

M. Franková 27.1.2012 23:22

Re: Přeji všem hezký večer

Nám chutná kombinace žitné tmavé a světlé.Ale umím i z pšeničné a různých kombinací. Tam právě nastává ta druhovost a chuť různého druhu chleba. Peču také výborné pletenky.Ale opravdu kvalitní základ je kvásek , kynutí, přemíchávání a péče o těsto. Pečení je mžik, Za 45 minut je hotovo.

J. Václavíková 27.1.2012 23:30

Re: Přeji všem hezký večer

Tak ještě zkusím zvýšit poměr žitné mouky.

P. Vandas 27.1.2012 23:15

Re: Přeji všem hezký večer

Tomu věřím. V tom je základ a v kvalitě mouky.

M. Varadinková 27.1.2012 23:08

Re: Přeji všem hezký večer

Musí se použít chlebová mouka:

http://www.mlyn-korunka.cz/pekarny.html

J. Václavíková 27.1.2012 23:14

Re: Přeji všem hezký večer

To je samozřejmé, ale stejně pořád nemůžu docílit té chuti, co má kupovaný. I když čerstvý je dobrý.

M. Varadinková 27.1.2012 23:45

Re: Přeji všem hezký večer

A co zkusit kvásek místo droždí:

http://conovehonakopci.cz/?p=105

J. Václavíková 28.1.2012 0:05

Re: Přeji všem hezký večer

Tak jsem to pročetla, jestli na to seberu odvahu, tak dám vědět, jak to dopadlo. Teď dávám normální kvasnice, ne sušené.

M. Prokop 27.1.2012 22:52

Re: Přeji všem hezký večer

Taktéž gratuluji.

Zde je něco alespoň vzdáleně podobného ke koupi u http://www.scuk.cz/d/pekarstvi-zoulek-a-syn/#

L. Brabencová 27.1.2012 21:44

Podívejte se na dnešní úvodník,

je zábavný. http://www.np-diskuze.cz/?p=29549#comments

J. Václavíková 27.1.2012 22:00

Re: Podívejte se na dnešní úvodník,

Celkem to ten náš Kocourkov vystihuje.