Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
Malér na zdi
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J. Urban 4.1.2012 21:18Blbečci. Srp a kladivo pamatuji i na rakouských šilincích před zavedením eura. Rovněž svastika symbolizovala kdysi dávno něco úplně jiného, než si ji němečtí náckové přivlastnili. Úplně přiblble se jde po nějakém symbolu a ne po podstatě. Kdyby se šlo po podstatě, byli by komančové buď v lochu nebo v lepším případě na lucernách, srpama by se kosila tráva, kladivama by se kovalo. Ovšem žijeme v ČR a proti té byl Kocourkov akademickým městečkem. |
M. Ilsner 31.12.2011 11:49Re: Ne, to nemyslím. K tomu, o čem píšete, došlo už dávno (Klausovi nevěřím, psala už skoro před rokem). Děkuji velice, doputovalo. I Vám přeji vše dobré, doufám, že též doputuje. |
S. Vaněček Šauerová 31.12.2011 9:31Ne, to nemyslím. K tomu, o čem píšete, došlo už dávno (Klausovi nevěřím, psala už skoro před rokem). Na mysli jsem měla především útok na Jiřího Peňáse, to se zlým zabrnknutím na strunu závisti. A přeměna na Havlovku se, prosím, nekoná. Ta jedna věta jemu věnovaná přece odporuje všemu, co bylo napsáno předtím. Ty davy v ulicích musejí hodně lidí opravdu bolet, to je přece jasné. A nakonec výhrůžka. Komupak asi patřila ? :-) Že by to byl jom ? :-)) Virtually končí, což je patrné už dlouho. Autoři i diskutující jsou pryč a kdyby nebylo p. Havránka, který byl už kdysi brán jen jako jistá kuriozita webu, mohla by to JD zavřít ještě dnes. To, jak píše s humorem a láskou, mě ovšem - při všech těch útocích - pobavilo rovněž. Tak. Vám jsem ale nepopřála vše nejlepší, což dodatečně činím, ačkoliv nevím, zda k Vám mé přání doputuje. |
M. Ilsner 31.12.2011 0:10Re: :-) a ještě tam má náznak ústupu od topolánkismu :-) |
M. Mařák 31.12.2011 0:07Re: Pane Mařáku, babička bratrance nezná jinou mouku než hladkou!!!! Na vše!!!! Dík za tip, vyzkouším a ozvu se. Už jsem si to uložil v PC. |
M. Ilsner 31.12.2011 0:06Re: :-) Myslíte ta záhadná přeměna z Klausovky na Havlovku? :-)) |
R. John 31.12.2011 0:00Pane Mařáku, babička bratrance nezná jinou mouku než hladkou!!!! Na vše!!!! Já to pruboval, fakt jdou knedlíky z hladké mouky. Postup: mouka se prosaje přes síto, to je kvůli okysličení a načechrání, dáte prášek do pečiva, ovšem né podle návodu, ale jednou tolik, nebo kvásek z droždí. Dále na kilo mouky čtyři vejce, dvě s bílkem, dvě jen žloutky, kypří a vláční těsto. A te´d to hlavní, nalejete tak třičtvrtě vody nebo mléka, oboje vlažné a začne pořádná makačka, těsto se ve vajlince míchá tak dlouho, dokud nedělá takové ty bubliny, dělá pfu, pfu, a odlepuje se od stěn vajlinky. To trvá i deset minut, já střídám ruce, jakmě bolí, a to nejsem třasořitka. když je vymícháno, nakrájíte na kilo těsta deset housek, fakt deset, nešetři, zaperacujete do těsta , můžete již i rukama, to jde nejlíp, vyválíte šišky, já mám z tohoto množství šišek pět šest a vařite. Hotovo. Dobrou chuť :-)) |
M. Mařák 30.12.2011 23:58Re: Vaší teorii pane Mařáku potvrzuje cimbál, ten na Moravu přišel z Uher. Kůwa, aby si to se mnou nevyřídil nějaký národovec ze SNS. :-))) Meyrink patřil k velmi zasvěceným znalcům neznáma. A navíc byl výborným spisovatelem. |
S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:57Děkuji, skvělé, mám radost. Zítra to už nestihnu (nemám připravené suroviny), ale po neděli seženu a jdu na to. O (ne)úspěchu Vás budu informovat. Děkuji ještě jednou. |
R. John 30.12.2011 23:49Jsem tu, tak to je jednoduché , Moje babička dělala jen z nožiček a zeleniny. Pokud chcete masitý sulc , tak koleno, nožičky a jazyky, vepřové. Dáte to vařit,ale hezky pomalu, aby se želatina nepokazila a nezeřídla moc varem. Takže hezky táhnout třeba čtyři hodiny, vody jen tolik, aby nožičky zůstaliponořené, takže se odpařená doplní, kolénko je nejlépe seknout na půl, v řeznictví to udělají jak nic. přidáte kuličkový pepř nové koření, bobkový list, sůl, cibuly i se šlupkama, čistí vývar,krom jiného. Nakrájíte kořenovou zeleninu, já jí vařím v okyselené a slané vodě zvláštˇ, vyndáte maso, do měka povařené, musí se "sypat" , vše důkladně oberete, kůži z nožiček posekáte, maso necháte na kostičky tak centimetr na centimetr, slejete to dohromady, koštnete, dochutíte solí a pepřem , nalejete do mísi, efektní je třeba do nějaké tvarovky, no, a pak se čeká, až hezky zatuhne.Tuhnout nesmí rychla a vmrazu, to by byl průšvih, zřídl by, jako polévka by to bylo. A kdyby náhodou, sulc nesucovatěl, tak ho znovu ohřejete, nesmí se vařit varem, přidáte želatinu, radši více než méně a necháte vychladnout. Toť vše, jednoduché. Pak již čerstvá pokrájená cibule, octík, dobrý chléb a jde se na to !! :-) |
M. Mařák 30.12.2011 23:39Re: Já jsem projedl kus světa, :-) Na vánoce přijela maminka s kouzelnými pytlíky hrubé a polohrubé mouky (ve Francii je jen jemná), takže pravé české knedlíky a kynuté knedlíky s ovocem pro děti vařila ona. No a já jsem kuchtil zbytek styl maso, ryby, omáčky a tak. Dobrá symbióza.... Česká kuchyně je také výborná, ale existuje vůbec? |
M. Mařák 30.12.2011 23:30Re: No jo, pane Mařáku, to je ale variace pro francouzské fajnšmekry. Jak to čtu, nemuselo by to být marné. Pan John to dělá stejně, nejdřív uvařit a pak péct. Ten zbytek kolem toho záleží na fantazii kuchaře. Jak vidíte, základ je stejný jak v ČR, tak v Elsass, prostě "Mitteleuropa". |
R. John 30.12.2011 23:22Děkuji . |
R. John 30.12.2011 23:20Já jsem projedl kus světa, :-) výborně jsem si pochutnal, to ano, jak píše pan Mařák, kuchyň od Asie po jižní Ameriku, o severní nemluvě, tam jsem se jim tedy prodražil, v hostincích "za deset dolarů spořádej a bumbej co můžeš ". :-) ovšem česká klasika se mě nepřejí, a na houskové knedlíky, tak na ty mám dokonce abs´ták, nemusím je jíst tři neděla,ale najednou, šílená chu´t, a neznám fakt lepší přílohu k omáčkám, a to mohu i rýži jen tak vařenou a osolenou a pochutnám si. |
S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:16:-) P.S.: Jak se Vám líbil dnešní úvodník paní J.D.? Docela síla, ne ? :-) |
M. Mařák 30.12.2011 23:12Re: A ještě něco, totiž PF : posílám k Vašim rukám. Nápodobně, paní Šauerová, pěkný nový rok. |
M. Ilsner 30.12.2011 23:11Re: No jo, pane Mařáku, to je ale variace pro francouzské fajnšmekry. Jak to čtu, nemuselo by to být marné. Jo, zvažte - mělo by mít tak 1,2 kg i s kostí, aby bylo dost želatiny, je zdravá :-) |
S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:10A ještě něco, totiž PF : posílám k Vašim rukám. Vše dobré, pane M.M. |
S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:08Též Vám přeji vše dobré, pane Johne, jsem ráda, když Vás tady vidím. Hodně zdraví ... a víte, že jak na Nový rok, tak ... etc., viďte ? Mějte se hezky a užijte si v klidu a pohodě příští dny. |
M. Ilsner 30.12.2011 23:07Re: Vaší teorii pane Mařáku potvrzuje cimbál, ten na Moravu přišel z Uher. Kůwa, aby si to se mnou nevyřídil nějaký národovec ze SNS. :-))) Mně se dost líbila ta povídka Černá koule .... Meyrink byl vizionář :-) |
M. Ilsner 30.12.2011 23:06Česká také ne ! |
S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:05Pane Johne, o sulc jsem se ještě nikdy nepokusila, ba ani nevím, jak na to. To je ostuda, co ? přitom se pamatuji, že babička ho dělávala docela často. Nedávala jsem ale pozor, tehdy mě zajímaly věci úplně jiné, ach jo ... :-( Něco jsem ale přece jen pochytila, dnes jsem pekla další vánočky (s lojem, skvělé !), koblihy, buchty a koláče se mi, myslím, taky celkem daří, ale ten sulc ... no, třeba se nade mnou slitujete a pošlete recept pro zájemce. |
S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:01No jo, pane Mařáku, to je ale variace pro francouzské fajnšmekry. Jak to čtu, nemuselo by to být marné. Zvážím to ... :-) Díky. |
R. John 30.12.2011 22:49Jinak paní Šauerová , varuji před kolenem v Prátru. To je hnus, já ho tedy rozkousal, ale japončíci vedle u stolu, tak ti do něj ďobli a nechali ho. Vysušené, tvrdé jak šutr, i maso vevnitř, suchá hmota bez chuti. Dělají ho v konvntomatu rovnou syrové, šílené! Nakoukl jsem do kuchyně, bílé tam byly jen kachlíky. Jinak, asi se zítra neuvidíme, takže si Vám paní Šauerová dovolím popřát předem hezký Nový rok a hlavně zdraví !!! :-) |
R. John 30.12.2011 22:42Takové potkávám často, :-))) |
M. Mařák 30.12.2011 22:40Re: :-) Paní Šauerová, na Alsasku jsem se ho naučil dělat tak, že ho nejdříve podusím doměka ve vodní lázni s nejrůznějším kořením (buď kuličky pepře a šalvěj, nebo pepř a hromada zeleného koření). No a pak ho dám na vymaštěný pekáč a šoupnu do trouby. Zbytek je fantazie, můžete ho potřít směsí medu a sójové omáčky s trochou Hoi Sin Sauce, nebo polévat pivem, či bílým vínem, nebo vodou, nebo já nevím čím. Prostě, co vás napadne... |
R. John 30.12.2011 22:40Kdepak, jen vařené, přeci jen, strávníci v letech 87, 85 a 76 by si s pečeným moc neporadili. A pro sebe péci jedno se mě nechce. ještě jsem děla "humrovouů sýrovou, olejovkovou, tvarohovou pomazánku na chlebíčky, a taky musím trochu plkat na Psu. :-) Ale když pečené, tak jedině uzené, povařím ho, pokmínuji a šup do trouby, ale musí se jen udělat kůrčička, aby nevyschlo maso. A to je teprve ten správný šmakes. Jinak jsem dnes přihodil nožičky a udělal sulc, chodím se dívat, jak tuhne, jestli bych již nemohl zakrojit.:-)))) |
J. Václavíková 30.12.2011 22:39Re: Konzervativní pravice No, konečně přiznáváte barvu, ,,liberále"! |
S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 22:32:-) A pane Johne, jak že vlastně děláte to silvestrovské kolínko ? Nechtěl byste se se mnou podělit ? Poléváte pivem ? |
M. Mařák 30.12.2011 22:29Re: Asi jsem se blbě vyjadříl, právě že nemá žádnou přižčenou hodnotu, takže i nacismus byl spontání. OK, jak chcete, pro dnešek té politiky necháme.... |