27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

Jak jsme (ne)spokojeni

Průzkum STEM ukázal, že míra spokojenosti dosahuje takřka rekordní výše – 64 procent si myslí, že současný režim je lepší než ten předlistopadový. Na Novinkách uveřejnili graf od roku 1992. Je zajímavé, jak se křivka nespokojenosti a spokojenosti zrcadlově promítá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Fenzel 15.11.2019 20:45

Ještě se mi to nestalo, nedovedu posoudit.

M. Ilsner 15.11.2019 21:07

Netvrdím, že všechny, ale je to jev častý. Takový nákup musíte hodit do popelnice, jinak jde o zdraví.

V. Novák 15.11.2019 18:05

Na to jste ani nemusela na Západ. Maďaři to uměli už tenkrát. Včetně načančání...

Možná nebyl takový výběr, ale pro Čechoslováka to k čumění bylo taky.

J. Venc 15.11.2019 18:20

K potomkům Hunů i za hudbou.

Zcela odlišný vesmír, od zdejší rigidity.

:-)

M. Varadinková 15.11.2019 18:34

I za oblečením. Maďaři rozjeli (nebo nezrušili) drobný soukromý byznys už za socialismu. Oni realizovali to, co u nás zadusily ruské tanky v 68.

J. Venc 15.11.2019 18:43

Ano. Podobně v Jugošce. Byť tam jsem připuštěn nebyl.

:-)

P. Boleloucký 15.11.2019 19:31

Ovšem zboží je, ale někteří váhají koupit i v sezoně. Jahody-100, třešně-90-140, petržel -70.......A bude huř ! Nastane návrat k samozásobení na zahradách. Okrasné zahrady se začnou rýt a sázet. Prospěje to zdraví.;-)EURv

P. Han 15.11.2019 20:28

Já to v činžáku na balkoně nedám, ale snažte se. Máme to oteplení, tak bych si u vás objednal nějaké ty banány.

P. Grigar 15.11.2019 18:09

..mordyje, tak to já mám asi pořád ten sociálismus. Ovoce a zeleninu, s výjimkou banánů, jím podle stejného scénáře... jenom vlastní a jen co u nás roste. Jahody v zimě? Vám to chutná?!! Nebo zelenina ze skleníku? Fuj...

J. Anděl 15.11.2019 18:24

Jíte, co vám chutná a co považujete za vhodný. Neřekl bych, že to je socialismus.

V. Klepetko 15.11.2019 19:39

Teď jsem si vlastně uvědomil, že čerstvé jahody i kanadské borůvky jím taky skoro výhradně z vlastní úrody v létě... Ale chodíme i na samosběr jahod, a zamrazíme to v pulťáku v sáčcích ale hlavně v podobě jahodových knedlíků... Mňam! :-)

J. Anděl 15.11.2019 21:11

Celý život mám vždycky nějaký období, kdy jím jednu věc prostě furt. Při každé možné příležitosti. Poslední rok dva jsou to borůvky. Mražené, kanadské z kelímku, kanadské ze zahrady, přímo z lesa, jakékoliv.

(podobně to mívám s muzikou, filmy atp.)

No, a jednoho dne jsem sytý a najdu něco nového :-).

Takže, proč to sem píšu, mně celoroční dostupnost vyhovuje.

Borůvky s kombinací s jahodami a bílým jogurtem jsem si oblíbil v jednom hotelu, kam jsme nějakou dobu služebně opakovaně jezdili, a byla to jediná věc, kterou jsem si tam při svém momentálním stravovacím systému mohl dát k snídani :-).

M. Varadinková 15.11.2019 18:31

Jistěže jahody (jakož i rajčata a další plodiny....) jsou mnohem chutnější, když dozrají hezky venku na sluníčku.

Ale mně se líbí, že jsou dostupné po celý rok. I když jsou v zimě drahé a méně chutné, je dobré, když jsou prostě v nabídce a můžu si je koupit.

J. Anděl 15.11.2019 18:39

Navíc mi připadá, že jsou poslední dobou chutnější. Nevím, jestli úplně celý rok, ale teď se dají koupit docela dobré jahody. I kanadské borůvky.

A nebo jsou pak mražené, taky fajn.

V. Klepetko 15.11.2019 19:07

Ty jahody v zimě jsou u nás mnohem chutnější než třeba v Austrálii: tam jsem byl v dubnu, jídlo naprosto vynikající, ale ty jahody... Bez chuti.

P. Grigar 15.11.2019 20:14

.. inu, jahoda je princezna rozmarná, chuť se odvíjí od odrůdy, půdních podmínek a způsobu pěstování, obecně ty tzv. velkoprodukční odrůdy jsou chuti z mého pohledu nevalné, prioritou je odolnost a výnosnost, navíc je také vyžadována ranost(přirychlují se pod foliemi), aby se prodávaly v období, kdy je vysoká poptávka i cena. Jo, já coby samozásobitel, s nimi můžu zacházet "con amore" od přípravy půdy až ke sklizni a ony mi to vrátí. Mojí favoritkou je Karmen.

V. Klepetko 15.11.2019 20:51

! Tu mám taky. A El Santa... A další odrůdy neznám, to je doména manželky. Ale stejně musíme na ten samosběr, kvůli zimě...

V. Fenzel 15.11.2019 18:10

Také jsem viděl takové nádherné obchody, počátkem devadesátých let ve Španělsku. Manželka miluje třešně, tak jsem jí kilo koupil-za 160,-kč v našich!

P. Vandas 15.11.2019 18:11

To jste byla vykulená, co? Ale mylně jsem se domníval, že Vy paní Varadinková jste byla v roce 1988 zcestovalejší. :-):-):-)

M. Varadinková 15.11.2019 18:22

To bohužel ne. Devizový příslib jsem já nikdy nedostala, i když jsem každoročně žádala. Ve Slušovicích se sice na zájezd na Západ dalo dostat snadněji, než jinde, ale zas tak úplně samozřejmé to taky nebylo. Zájemců bývalo více, než míst, a kdo nepracoval v JZD aspoň tři roky, tak neměl nárok vůbec. Na rozdíl od Vás jsme neměla ve Francii žádné příbuzné, kteří by mne pozvali, tak jsem vzala za vděk aspoň tím třídenním zájezdem na Agrosalón (na ten jsme se pak s kámoškou samozřejmě vyprdly a raději bloumaly po Paříži:-))))

P. Vandas 15.11.2019 18:25

Já opravdu devizový příslib nikdy nežádal, neb jsem to neměl zapotřebí. :-):-):-)

V. Klepetko 15.11.2019 19:24

Njn... Od nás nikdo z rodiny kvůli tátovi na Západ cestovat nesměl...

Dobré pivčo u sousedů ať sedne, a spokojenou manželku nejen pokud jde o ty nákupy Ti přeji, Pavle!

P. Grigar 15.11.2019 20:18

..já jsem to zkoušel, i když jsem věděl, že nedají, jenom abych je potrápil. Manželku za sestrou do Rakous(legálně vyvdanou..) občas pustili, já seděl doma coby rukojmí. ;-D;-D

F. Doušek 15.11.2019 20:29

Někdy tou dobou jsem jel autem přes Zhořelec do Gorlitz. Ve Zhořelci jsem zastavil a chtěl si koupit něco k svačině. V pekařství prázdné regály s jen pár bochníky chleba, houska žádná. Kousek dál u řezníka to samé.

A přes most do NDR mně čekala dlouhatánská fronta...o hladu.

P. Vandas 15.11.2019 17:53

Zítra odjíždím narychlo do Německa, neb jsem se doslechl, že toho 16.11. se tu budou dít převratné vjeci. Prý nějaký Milchvilprd to spustí ve velkém. Na nic nečekám a zpoza hranice u půllitru bavorského piva budu sledovat, jak to dopadne. :-):-):-)

V. Mokrý 15.11.2019 18:05

Je vám přáno pane, užijte si to.

V. Zadák 15.11.2019 18:08

Bavorské pivo - jedině tuplák!

P. Vandas 15.11.2019 18:13

Tuplák najednou nedám. To bych pil pořád vyčpělé. :-):-):-)

J. Venc 15.11.2019 18:15

Vaří to tam potomci sládků, co jsme je od nás v dobách poválečných vyhnali. Umí to náramně.

Nesmíte to flákat a nevyčpí.

:-)

P. Vandas 15.11.2019 18:20

Fakt to je, že pivo umí dobré. Nicméně ač s těmi vyhnanými sládky máte pravdu, tak bych tu znalost tohoto řemesla neviděl tak nacionálně vyostřené. Znalosti vaření piva přinesly do Čech především církevní řády . No a my místní národové jsme to dovedli k dokonalosti. :-):-):-)