1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

Hovězí válka

Evropská komise se vložila do sporu o polské hovězí a nařídila Česku ukončit nepřiměřené kontroly polského masa. Česká strana zatím nařízení odmítla, postoj vyjádřil ředitel Státní veterinární správy Semerád.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 1.3.2019 7:47

Re: Vítám komandování z Bruselu!

K tomu "konečně svobodná" - to je iluze. Procitnutí z iluze v devadesátých letech po sametu by mělo k vyléčení stačit.

Tím naprosto nekomentuju záhodnost či nevhodnost czexitu.

P. Kučera 1.3.2019 7:42

Je to věc pečlivosti, slušnosti, ale i míry

Má český stát nějaký zájem na šikanování Poláků? Jejich maso je levnější, a naši občané je nacházejí v letácích a tedy i víc kupují. Ale ta salmonela tam byla a je. Evropa by to nějak řešila, až kdyby se bakterie objevila ve více než jen v jednom státě. A propos: to se v Polsku vůbec nic závadného neobjevilo? Že by měli takovou perfektní cenzuru, aby si nepoškodili ty stoje kšefty? Nebo naši milí sousedé posílají vadné maso jen do ČR v domnění, že Češi sežerou všechno? A ještě si musíme připomenout, že na počátku všeho byly televizní záběry zpracovávání nemocných kusů, které natočil v Polsku polský zaměstnanec. Nebyly právě až tyto snímky příčinou zvýšené pozornosti našich veterinářů? A nekonzumovali jsme náhodou zamořené maso už léta před aférou?

Zdánlivě jednoduchý případ se jaksi komplikuje.

Dobrý den.

P. Hlosta 1.3.2019 7:56

Re: Je to věc pečlivosti, slušnosti, ale i míry

Polák si doma dává majzla, co kupuje. Zná své o zboží, které koupí a jen tak nekoupí které dosud neznal. Pochopitelně nelze paušalizovat, že všichni jsou stejní a určitě jsou tam čechům i podobní. Ale převažuje polská opatrnost k obchodu a zboží.

Pravda o Česku je i ta, že se u nás nakupuje podle ceny, tedy co nejnižší. Proto hrábne hospodyňka do regálu marketu za Polským kusem hovězího a netankuje ji, jestli maso je kvalitní. Maximálně odhadne podle barvy, že už je to v přesčasu. Neznamená to ovšem, že Polské hovězí je špatné. V zásadě ne. Když je ale levné... no nekupte!

P. Hofman 1.3.2019 8:04

Re: Je to věc pečlivosti, slušnosti, ale i míry

Přesně tak.

Především evidentně selhala jejich vlastní kontrola a teď musí svět (nejen nás) přesvědčit, že to zásadně zlepší. Do té doby bych byl k dovozu polského masa velmi opatrný.

Na druhé straně, pokud bude vše v pořádku, šikana jejich dodavatelů zboží na náš trh je v rámci EU nepřijatelná.

L. Zach 1.3.2019 8:12

"Zdánlivě jednoduchý případ se jaksi komplikuje."

Hezky jste ten problém "nasvítil"...

----

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_veterin%C3%A1rn%C3%AD_spr%C3%A1va_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

"SVS ... vykonává na území České republiky zejména dozor nad zdravím zvířat, nad tím, aby nebyla týrána, nad zdravotní nezávadností potravin živočišného původu, chrání státní území před možným zavlečením nebezpečných nákaz nebo jejich nositelů a dozoruje dovoz živých zvířat a živočišných produktů ze zahraničí."

V. Kain 1.3.2019 8:13

Re: Je to věc pečlivosti, slušnosti, ale i míry

Kontaminované polské maso jde i do jiných zemí včetně západních,ale jak je to v těch zemích s kontrolami?Co když to bez obav pouštějí a spoléhají,že tepelná úprava salmonelu zničí?S tataráky je konec.Polsko je potravinová velmoc to si vyjednali při vstupu.My jsme si zase vyjednali,že naše chovy vybijeme a budeme jako správní hňupové dovážet to, co jsme měli doma.Náš skvělý vyjednavač se v Bruselu drží jako klíště i když i on tam jel s nějakými notami které mu někdo připravil.Za koho že tam byl delegován? Za ANO,tak už víme odkud vítr vane.

J. Toman 1.3.2019 7:40

je něco prohnilého. Ale kde?

Tento týden jsem chtěl koupit v Penny vepřovou kýtu za lidových 69 Kč/kg vakuově balenou. Podívám se na etiketu a hle - poraženo v Belgii, baleno v Polsku. Nekoupil jsem, chyběl tam údaj o napajcování vodou... Nebo v jednom virtuálním řeznictví na malém jihočeském městě bylo za den prodáno 560 kg hovězího masa z várky dovezené z Polska. Jestli někomu vadí kontroly dováženého masa ohledně zdravotní nezávadnosti pak českého spotřebitele považuje "za prase, které všechno spase". V Praze bylo na tržnici objeveno 1200 kg hovězího masa neznámého původu. Nabízí se několik alternativ, někdo dováží maso ví Bůh odkud nebo v Česku fungují neregistrovaná jatka.

P. Kučera 1.3.2019 7:44

Re: je něco prohnilého. Ale kde?

Pane ministře, naštěstí máte nástroje, jak vše řešit. :-)

P. Hlosta 1.3.2019 7:48

Re: je něco prohnilého. Ale kde?

Nástroje jsou a je jich hodně! Akorát je hodně líných v té kontrolní mašinérii. Dala by se ta mašinérie posílit z řad ministerských zaměstnanců, aby vyšli kontrolovat ze svých kanclů. Deset tisíc by jich stačilo a ministerstva by to ani nepoznala. ;-))

J. Holíček 1.3.2019 7:53

Re: je něco prohnilého. Ale kde?

Naprosto souhlasím Tomane! Jen hlupák hájí, a hledá důvody jak a proč hájit, co mu škodí. :-))

B. Michal 1.3.2019 7:39

On to hovězí dovezl Agrofert

Navíc salmonela v hovězím je sekundární záležitost, takže to padá na triko kontaminace při dopravě nebo skladování, a v tom jede právě Agrofert.

Perryman 1.3.2019 7:43

Pane Michale, jak to vite?

B. Michal 1.3.2019 7:53

Re:

No, trochu jsem to přehnal, psal to na Twitteru expert. Vyloučit to nelze, ale to měkké u ničeho:

http://www.hygpraha.cz/dokumenty/salmoneloza-a-moznosti-jeji-prevence--2665_2665_449_1.html

Je o to, že kontaminace salmonelou může být sekundární, a v tom ten Agrofert jede, takže zuřivý útok na Poláky může být jen kouřová clona, aby nikdo nezkoumal, co se s tím mám dělo po cestě. Nebo v jakém podezřele levném výprodeji to koupili.

B. Michal 1.3.2019 7:54

Re:

Nelze - ne měkké - to ty automatické opravy.

J. Franke 1.3.2019 8:02

Re:

Vypněte si je. Mě to taky neskutečně vadilo.

M. Němec 1.3.2019 7:39

Když pominu všechny ty stánky v Thajsku

Vietnamu, Indonesii, kde určitě není vůbec žádnej veterinární dohled a kam začali Češi houfně jezdit, vezměme třeba Chorvatsko.

Jakou mám záruku, že si koupim na pláži upečenou rybu a nic mi nebude ? Dám to svému dítěti ?

Tady Češi přijímaj riziko, platěj násobně vyšší ceny a ani nemuknou.

U nás nakupujou houfně v diskontech, hlavně aby to bylo ve slevě, a mudrujou. A nedej bože, aby se našemu malému Čendovi udělalo blbě po obědě ve školní jídelně ( přičemž se někde přežral nanuků ), to je hned reportáž v televisi.

Kontrola samozřejmě bejt musí, to je jasné, ale neni to někdy přehnané ?

V. Hájková 1.3.2019 7:29

Stále

jen čekám- kdy vypukne v tom našem ABSURDISTÁNU - plošná sra+ka po těch tunách polského infikovaného masa salmonelou !

A ono stále NIC:-)))))))))))))))))))))))

P. Hlosta 1.3.2019 7:34

Re: Stále

Propaganda je propaganda. To máte jako strašení Ruskem. Furt čekám, kdy se objeví zelení mužíčci a ono stále nic! ;-)))))))

V. Hájková 1.3.2019 7:40

Re: Stále

To je užasné přirovnání- prostě takové hlostovské :-)))))))))

P. Hlosta 1.3.2019 8:00

Re: Stále

Stejně jako váš 'absurdistán'. Já jen chtěl blbostí proti blbosti. Vidím, že je to marné.

P. Jirkovský 1.3.2019 7:34

Re: Stále

Nestrašte! Já už plošnou .... tu věc, co píšete, mám. Teda alespoň po dopadu na plochu. Jak se říkávalo na Slovácku: u řiti jak svíca, na zemi jak trávnica.

P. Hlosta 1.3.2019 7:37

Re: Stále

Neumíte vařit!

P. Jirkovský 1.3.2019 7:41

Re: Stále

Tak to byste nejspíš čuměl. vo mejch zabíjačkách už jdou pověsti, a jestli se někdo posr....l, tak proto, že se přežral a mastnýho. Navíc nejsem příznivcem (až na několik odůvodněnejch případů) vaření až do zblbnutí, mám rád syrovou krev, syrový maso i syrový vejce. A jsem živej, někdy až moc.

P. Hlosta 1.3.2019 7:45

Re: Stále

No dyť píšu, že neumíte vařit. Mastný a syrový není o vaření.

P. Jirkovský 1.3.2019 8:09

Re: Stále

To holt jen u Hlostů dělaj dietní zabíjačku bez tuku. Starý český příslový říká, že po posvícení bejvá sr...ka. A ta nebyla ze syrovýho. Ale co já vlastně tady ztrácím čas, Hlosta rozumí všemu, dokonce mě zná a ví, co umím a co ne.

V. Hájková 1.3.2019 7:42

Re: Stále

Pokud mužete sedět u compu- tak to není SALMONELA :-)))))))))))))))))))))))))))))

B. Michal 1.3.2019 7:43

Re: Stále

Viz výše.

Kromě toho salmonela nepřečká tepelnou úpravu, takže když si z toho neuděláte tatarák, těžko vás něco ošklivého potká.

J. Matuška 1.3.2019 7:28

Štěpán Křeček: Produkce masa vzrostla,

stále však nejsme soběstační

V loňském roce se podařilo zastavit propad v produkci hovězího masa. Na jatkách bylo poraženo 236 600 kusů skotu, což představuje meziroční růst o 4,0 procenta.

Díky vyšší průměrné hmotnosti poražených zvířat se zvýšila produkce hovězího masa o 5,7 procenta na 71 579 tun. Česká produkce hovězího masa však nestačí potřebám tuzemského trhu, proto muselo být dovezeno o 26 487 tun hovězího masa více, než bylo vyvezeno do zahraničí. Hovězí maso nejčastěji dovážíme z Polska, Nizozemska a Německa.

„Česká republika není soběstačná ve výrobě masa. Bez dovozů z Polska, Nizozemska, Německa, Španělska a Maďarska by situace v tuzemských prodejnách byla podobná jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a konzumovali bychom jej v omezeném množství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. http://jdem.cz/evede3

Včera jsme se v Dejvické nádražce lehce dotkli otázky soběstačnosti produkce masa v ČR. Názory se různily...

P. Jirkovský 1.3.2019 7:33

Re: Štěpán Křeček: Produkce masa vzrostla,

Vono to konstatování je taky blbost. Pokud by se vyvezlo o 26.487 tun hovězího míň, byli bychom soběstační? Aritetika je věc vošidná, když se s ním argumentuje všude.

P. Jirkovský 1.3.2019 7:35

Re: Štěpán Křeček: Produkce masa vzrostla,

Aritmetika, samozřejmě.