6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

Absurdní ironie

Je to absurdní ironie, že zrovna v tuhle sobotu zemřel zřejmě největší současný politický padouch, hlava autenticky komunistického režimu v Severní Koreji, masový mučitel a vrah Kim Čong-il.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Ilsner 20.12.2011 21:38

Re: Pane Johne

Dobrý večer, to je dobrý nápad s tím podušením, zřejmě do sklovata? Já dávám cibule minimum, přednostně šalotku, když je k mání. Nejdůležitější je však kvalita brambor a hlavně dobrá, doma dělaná majonéza.

S. Maršálek 20.12.2011 21:43

Re: Pane Johne

Omlouvám se, nastoupil jsem později.

K. Berka 20.12.2011 21:47

Re: Pane Johne

Jedna dobrá rada : pepř do br. salátu tluču v hmoždíři (mlýnek nevlastním). Kupovaný pepř - mletý zásadně nevoní, jen pálí. Další dobrá rada: dělat zálivku je zbytečné, stačí ":voda" ze sterilovaných okurek. Další rada : při loupání a krájení brambor přikapávejte občas trochu oleje, brambory (krájené) se pak k sobě nelepí.

R. John 20.12.2011 21:58

Aha pane Berko, dělate takzvaný "zednický" salát, ten jsem dělal babičce a tatíkovi,

   Ti něměli rádi ten co chutnal mě a máti, majonézový.  I když druhá babča dělala majonézu vařenou ze žloutků, to mě sice jelo, ale miluji majonézu z oleje. A k tomu láku, já s ním ředím i hořčici, také hustou domácí majonézu, přidám lžičku hořčice, kremžské, a touto řídčí hmotou  potom polévám vajíčka na chlebíčcích.  Jinak díky za radu a ochotu  , podělit se o receptík. :-)

P. Vandas 20.12.2011 22:12

Re: Aha pane Berko, dělate takzvaný "zednický" salát, ten jsem dělal babičce a tatíkovi,

Tak majonézu jsem ještě vyrobit nezkusil.

J. Václavíková 20.12.2011 22:15

Re: Aha pane Berko, dělate takzvaný "zednický" salát, ten jsem dělal babičce a tatíkovi,

Máte ruční šlehač?

P. Vandas 20.12.2011 22:26

Re: Aha pane Berko, dělate takzvaný "zednický" salát, ten jsem dělal babičce a tatíkovi,

Myslíte metlu?

J. Václavíková 20.12.2011 23:17

Re: Aha pane Berko, dělate takzvaný "zednický" salát, ten jsem dělal babičce a tatíkovi,

Elektrickou. Pan John už Vám recept dal, ale jestli chcete jednodušší (ty další ingredience přidávám až do salátu), tak do velkého hrnku dva žloutky, šlehat tak dlouho, až to vypadá jako majonéza (tuto fázi neuspěchat), pak začít přilévat olej, zpočátku pomalu. Hrnek asi půllitrový, můžete udělat plný.

R. John 20.12.2011 22:47

Kam se hrabe kupovaná, to je řiťoch,

 Hezky žlutky oddělím od bílku, šoupnu do žejdlíku, přidám ocet, cukr, sůl a pepř, zapnu elektrické metly a hezky rozšlehám, potom , když žloutky se spojí s ingrediencema a pění, pomalu za šlehání přilévám olej, krásně to nabíhá a houstne. Za chvilku mám pulitr skvělé majonezy. A kdyby se to zdrclo, někdy jednou za pár let se to povede, rychle přilévaný olej je příčinou, tak se vezmou zase žloutky, stačí dva a pomalu se po lžičkách přidává ta zdrclá majoneza, no, a to je vše. Brnkačka, znáte to pane Vandasi.

P. Vandas 20.12.2011 22:59

Re: Kam se hrabe kupovaná, to je řiťoch,

Tak díky pane Johne. Jestli ještě nespíte, tak Vás poprosím o radu. Zítra pojedeme do Prahy a v 8:00  , zaparkujeme u kamaráda na Smíchově v pivovaru. A přemýšlím, jak se s tolika dětmi dostat, co nejsnáz na Hradčanské nám. Kdysi jsem jezdil od tanku autobusem na Strahov a nevím, zda tam ještě jezdí autobus na Malovanku. Jinak to seknu metrem až na stanici Hradčanská a zkusím proniknout do Hradu od Prašného mostu. Když bude ucpáno tak přes Brusnici a Nový svět a když ani tudy tak přes Loretánské nám. obchvatem z týla. Je to tak dobře?

R. John 20.12.2011 23:10

Nejkratší je to z Pohořelce,

 čili 22 z Klárova, ale nevím jak pojede, snad ano, ničemu bránit nebude.  Chotkovou nahoru , ale nešel bych přes Jelení příkop, Hrad bude zavřen, tutově. Musel byste šlapat pěšky na Pohořelec, takže to vidím na tu dvadvacítku. Nebo vystupte na Malostranské a Nerudovkou nahoru. Autobus neznám, nejezdím s nima. Ale mrknu na vedení linek, ještě se ozvu, tak za deset minut.

S. Maršálek 20.12.2011 21:42

Re: Pane Johne

Můžete chvilinku podusit -zesklovatět. Máte ale pravdu bílá je lahůdková.

S. Lazárek 20.12.2011 21:31

Re: Pane Johne

Když dělá salát moje žena, taky u toho obvykle sedím....:-)

L. Brabencová 20.12.2011 21:33

Re: Pane Johne

Tuhle poznámku jsem čekala a dočkala jsem se docela brzy. :-)

S. Lazárek 20.12.2011 21:36

Re: Pane Johne

Moje žena je světlo mého života a její salát je prostě báječný.

L. Brabencová 20.12.2011 21:38

Re: Pane Johne

to je jistě pravda, ale může to být také výmluva, abyste ho nemusel dělat. :-)

M. Prokop 20.12.2011 21:39

Re: Pane Johne

Jistě může být výmluva, že manželka tvrdí, že vařím lépe než ona, ergo kladívko ......

R. Tesařík 20.12.2011 21:38

Re: Pane Johne

stojí za vámi?:-)))

M. Ilsner 20.12.2011 21:43

Re: Pane Johne

Abych řekl úplnou pravdu, moje žena dělá ty brambory, zeleninu atd., já pak ochutnávám jednotlivé ingredience a určuji jejich poměr a společně pak uklohníme majonézu. Musím konstatovat, že to takhle funguje léta letoucí k oboustrané spokojenosti a hlavně výsledný produkt je vždy báječný. :-)

L. Brabencová 20.12.2011 21:46

Re: Pane Johne

Dobře jste si to rozdělili, muži většinou dělají ochutnávače. :-)

S. Lazárek 20.12.2011 21:48

Re: Pane Johne

Naš salátová laboratoř pracuje ve stejných guide lines......:-))

M. Prokop 20.12.2011 21:38

Re: Pane Johne

A čekala jste, že já jsem tak mlsný, že raději udělám sám?

:-P

Ale salát na Vánoce ne, vyhledávám chutnější oploutvence než je kapr.

R. Tesařík 20.12.2011 21:39

Re: Pane Johne

například?

S. Lazárek 20.12.2011 21:46

Re: Pane Johne

Pstruh z Litomyšle, už několik let.

R. Tesařík 20.12.2011 21:50

Re: Pane Johne

tam měli vždycky krásný macky, který se vrhali na mince. V Sušici mají ještě větší. Pstruhů jsem ale přejeden tak, že z nich dělám i pečenáče. Kapra v trojobalu si nechávám jenom(většinou) na Vánoce.

S. Lazárek 20.12.2011 21:56

Re: Pane Johne

U nás se kapr nejí už drahně let. V pátek skočím do auta a valím do myšle pro ty pstroužky.

M. Prokop 20.12.2011 21:51

Re: Pane Johne

Štika, candát, pstruh, sumec, z toho, co je v dosahu a svátečnější. Losos vstrčený do domácí udírny je také špičkový, ale ne dostatečně sváteční. Ten pstruh tedy také ne, ale když už někdy nic jiného u dodavatele není ....

Předkrm šneci po pražsku a mušličky.

R. Tesařík 20.12.2011 21:57

Re: Pane Johne

to všechno je paráda, ale mám to během roku. Jak jsem napsal kapříka v trojobalu si nechávám na vánoce. K tomu, kromě salátu , křen.

L. Brabencová 20.12.2011 21:42

Re: Pane Johne

u nás většina jí řízek, máme na výběr. Rybu jím většinou jen já a ještě druhý den studenou.To mě chutná ještě víc.

R. John 20.12.2011 21:49

Tak já dělám vše již ve čtvrtek k večeru,

 pěkně připravím a dám přes noc osychat na tácy, já nemám rád, když zelebina pustí š´távu do salátu a je vodový, to nepozřu. Takže pěkně vše oschlé v pátek večer promíchám, udělám čerstvou majonézu, koštnu, dochutím, třeba na třikrát -čtyřikrát a prubnu konzistenci, naberu na polévkovou lžíci  hromádku, tu otočím salátem dolu a ten musí držet, nebo jen pomalounku se odlepit od lžíce. A dávám více vajec, žloutek tvrdí muziku, zjemní salát a bílek dodá "kluznost" do krku. :-)