Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
Budou tu vždycky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Prokop 3.9.2013 23:29Dobrou noc. Ráno se poohlédnu, kam si dojdu pro snídaní, inspirace bylo dost. Sýry, uzeniny i pečivo. Taková snídaně "na vidlčku ......." |
D. Werner 3.9.2013 22:28Vynikajici clanek Dal bych volicum Zemaka stokrat opsat. |
J. Stejskal 3.9.2013 22:21Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Housky byly za 45 hal., občas se solí i kmínem - gumovatěly. Chleba stál za prd. Byl kyselý a místy jediný dobrý byl "vejražka". Jogurt byl jeden druh ve skle s džemem, i bez. Nestál fakt za nic. Špekáčky byly lepší než dnes. Sýrů tavených bylo víc - se šunkou, trojúhelníček s vránou držíc sýrec v hubě a ještě několik nechutností, jako třeba spartakiádní. Šunek je samozřejmě mnohem víc, než jedna - kde proboha žijete? Vysočina v té době nebyla, jen dva Turistické. Někdy uherák 7 Kč/100g. Měkký byl šunkový, pařížský, polský a pak gothajský. Poslední stál za prd. Maso v podstatě nebylo. A když tak u známého řezníka, jinak háky. Po šesté hodině měla otevřena (v Praze) některá lahůdkářství do 19:00, Dům potravin do 21:00 a pak na Václaváku u Jizery potraviny do 22:00. Pak už jenom stánky s buřty. V sobotu otevřeno do 11:00. Všechny kdo pomlaskávají bych rád ubezpečil, že je to stejná nostalgie, jako že si z vojny pamatuje jen to veselé. Byl to hnus! Pokud by ještě někdo chtěl relevantní informace, chci upozornit, že zbytečně moc pamatuji, jak mi řekl jeden dotyčný. |
P. Pavlovský 3.9.2013 22:29Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Šunka byla ještě míň než maso, a to až do 70. let. |
O. Prochazka 3.9.2013 22:37Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Oprava, housky stály 20hal. Jinak to tak bylo…. |
L. Novák 3.9.2013 23:52Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Já pamatuju snad ještě rohlíky za 25 hal, za dvacetník už ne. Myslím klasické 43g. V 89 stály 0,30. Pětadvacetník kdysi stál místní telefonní hovor bez časového omezení, a taky dětský lístek na tramvaj v Brně. Nebo lízátko, takové to podlouhlé obyčejné. :-) |
M. Prokop 3.9.2013 22:45Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Chléb dobrý, když čerstvý, tedy jen v pondělí ráno, pak už celý týden ne. Špekáčky jak kde, tehdy i dnes. Uzeniny - jediné plus, čabajka celkem levně. Dobrý čínský i český luncheonmeat, dnes více problémů, ale dá se nalézt i slušný. "Ruští důstojníci v čínském plechu" už to nejsou, alespoň ne všichni. Jinak ovšem souhlas. |
M. Ilsner 3.9.2013 22:55Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. 2x v týdnu čerstvý voňavý, chodil jsem pro něj. Vydržel, nezplesnivěl jako dnes. Špekáčky - bez sóji, se špekem, ve střívku. Mňam. I párky dobré, na Spartě to vonělo přes celej stadion. Moc toho nebylo, co bylo lepší, ale to co jsem vyjmenoval, na tom trvám. Hlavně nebyly náhražky, separáty,.... |
M. Prokop 3.9.2013 23:00Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Místně mohly být rozdíly, ne však zásadní. Cokoliv tehdy dobrého vám dnes seženu bez velké námahy lepší a relativně (přepočet je problematický) i levnější. Náhražky a separáty jsou pro chudinu. Neberte jim možnost levně se nakrmit. Není to povinné, chcete-li kvalitu, je. Tehdy nebyla. To je ten syndrom ZVS. Občas na mne také sedne, ale pak si uvědomím detaily. |
O. Prochazka 3.9.2013 23:00Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. To asi chodíte někam kde to moc neumí. My v naší pekárně máme chleba, který vydrží unrčitě tři dny relativně čerstvý. NO špekáčky, to komunnisti uměly. špekáčky, jako vzor zdravé výživy a hlavní argument obhájců dobrých potravin za komunismu. špekáček jsme jedl v životě tak asi dvacetkrát, tedy asi mikročást života. Tayd se z toho dělá nějaký zásadní stavení kámen stravování. špěkáčky si stč do zadku, možná se ti tam vejdou, za komunistů nebyla ani zelenina, brambory smíchané s kamením a špinavé záchody. |
M. Ilsner 3.9.2013 23:09Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Proč jsi tak vzteklej? Haf! |
O. Prochazka 3.9.2013 23:11Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Protože jsi tak blbej:-) |
M. Ilsner 3.9.2013 23:16Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Blbej si ty, když plácáš o tom, že má v šunce být voda ... pitomo! |
O. Prochazka 3.9.2013 23:18Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. je to způsob její úpravy pitomče. Jeden ze způsobů. Ježiš, jak ty jsi pitomej, to se jen tak nevidí špekáčku. |
M. Ilsner 3.9.2013 23:25Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Jeden ze způsobů, jak prodat slanou vodu za cenu šunky, kreténe. |
F. Doušek 3.9.2013 23:27Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Párky a špekáčky nemohu posoudit, neboť matka počátkem 60-tých let pracovala asi rok na jatkách v ČL, a to, co tam viděla způsobilo, že k nám tento sortiment nesměl, ačkoli dostávali i výslužku zdarma. |
M. Ilsner 3.9.2013 22:49Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Dost si to pletete, Stejskale. Šunek je víc? Jak to, já mám za to, že je jen z kýty. Kuřecí šunka ... kuře má kýtu? :-D |
M. Prokop 3.9.2013 22:52Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. I z ramínka, tehdy i teď. Kuřecí šunka je nesmysl, třeba to přemoudrá EU časem zakáže. Šunek je opravdu mnoho, nejen z kýty, nejen vařených, ovšem ne tehdy. Terminologie není zcela ustálená. |
M. Ilsner 3.9.2013 22:58Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. No, když ta šunka v krámě OBČAS byla, tak si pamatuju jen tu z vepřové kýty. Nebyla v ní napíchlá voda a vydržela tudíž déle. Dnes koupíte dobrou třeba v Perlovce, ale musíte jí sežrat hned, je mokrá a brzo se kazí. |
O. Prochazka 3.9.2013 23:05Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Komunistický slovník: sežrat hned. Rozumíš tomu jak koza petrželi, ta "napíchlá" voda je bžný psotup přípravy, v každém supermarketu v USA najdeš desítky podobných šunek. |
M. Prokop 3.9.2013 23:08Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Možná běžný, rozhodně ne vítaný. Každopádně vím, kam chodit pro "nenapíchanou". |
O. Prochazka 3.9.2013 23:13Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. No právě, když je možnost… Mně je to ale úplně jendo, uzeniny jím poskrovnu, a vodnatá šunka mi chutná, stejně tak si ale můžu koupit prosciutto, nebo cokoliv. Komouši zde usírají ze špekáčků, přitom i kdyby byly za komoušů celé z masa, tak to byl hnus takjakotak:-) |
M. Prokop 3.9.2013 23:21Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Ovšemže by to byl hnus, dobrý špekáček nesmí být celý z masa. To už je pak něco jiného a k jiné konzumaci. Proč jíst vodnatou šunku, když za stejný nebo i nižší peníz koupím kvalitní? Já jím rád, i uzeniny, tak mám celkem slušně zmapované okolí, kde seženu kvalitu, aniž bych musel platit Sváčkovy ceny. Pořád se dá, při troše schopností poznat tu kvalitu. Na maso mám v dosahu pět řeznictví, každé vyniká něčím jiným. |
M. Prokop 3.9.2013 23:07Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. On tam tehdy nikdo nepsal, zda z kýty či ramínka. Lisovaná (a jiná prakticky nebyla) takřka výhradně z ramínka. V Perlovce (roh Uhelňáku) jsem párkrát byl, ale nabídka mne nezaujala. Z kýty je "šunka od kosti", dnes takřka všude, s tou vodou, záleží na ceně. Za 16 Kč/10 dkg tam voda bude, za 22, - 24 už ne tolik nebo vůbec. V okruhu 10 minut cesty od domu vím o čtyřech řeznictvích s dobrou šunkou, průkazně z kýty. Velmi dobrá na farmářských trzích, tam ji řezají přímo z kýty, bez nářezáku, voní a chutná, alespoň tam, kam já chodím. |
M. Ilsner 3.9.2013 23:14Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Jistě, šunka od kosti, s tím báječným tučným okrajem. V Perlovce je za 28 s vodou .. kupuju též jinde. |
M. Prokop 3.9.2013 23:25Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Za 28? Asi mají drahý nájem nebo dost zákazníků. Slušná cena (bez přílišné vody) 19-22 Kč, přibližně. Proto jsem tam asi nikdy nic nekoupil. Nic extra, co by jinde neměli a draho. Dobrý býval GG ve Spálence, ale už podražili. |
F. Doušek 3.9.2013 23:30Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Jo, to jsou ty šunky, které obsahují na 100 gr výrobku 60 gr masa. |
M. Prokop 3.9.2013 23:11Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Plesnivé sýry vůbec, když tak vzpomínám ........ |
M. Prokop 3.9.2013 23:13Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Jen Niva, ale nejsem si jist. |
M. Ilsner 3.9.2013 23:30Re: Kancelář pro uvádění románů na pravou míru, nemohu jinak. Byla, ale jmenovalo se to "roquefort", máti říkala "rokfór". Vynikající byl. |