11.5.2024 | Svátek má Svatava


VíP: Aneb víkendový pokec(ník)

19.12.2015

Tuhle jsem musela někde dlouho čekat, proto jsem si s sebou mazaně vzala knížku. Starodávnou kuchařku Nové Anglie. Moc pěkné čtení plné zvěře, dýní a melasy. A dobře provázáno s ročními dobami. A v oddíle věnovaném časné zimě (píšou od 2. 12. do 10. ledna) jsem narazila na úžasné recepty na vaječný koňak. Koňaky. Spousty koňaků.

Tak je prubnem. První, nejdelší recept zní: 6 vajec, 3⁄4 šálku cukru (šálek je cca 250 ml), 1 pinta šlehačky (pinta je trochu větší půllitr), 1 pinta bourbonu, 1 unce rumu (zhruba 0,3 dl), 1 pinta mléka, a muškátový oříšek.

Budete potřebovat tři mísy. V největší šlehejte žloutky, až zhoustnou a získají citronovou barvu, pak k nim přidejte 1⁄2 šálku cukru a míchejte, až se cukr rozpustí. V druhé míse ušlehejte bílky do tuha (nikoli však do sucha, zdůrazňuje se tu), pak přidejte zbývající 1⁄4 šálku cukru. Ve třetí míse šlehejte šlehačku, až tvoří pevné špičky. Pak do žloutků přidejte za neustálého míchání trochu bourbonu a pak postupně po trochách vmíchejte ušlehané bílky. Potom do směsi vmíchejte ušlehanou šlehačku a zbytek bourbonu a rumu. Nakonec přilijte mléko a jemně promíchejte. Nechte aspoň hodinu chladit a před podáváním přidejte špetku muškátového oříšku. Celkem toho bude asi 2 kvarty (zhruba dva litry).

A pak tu máme další recept na vaječný koňak Harvardského klubu. Píšou tu, že množství můžete snadno přizpůsobit velikosti své domácnosti: vezmete 30 tuctů vajec, 30 lahví whisky bourbon, 5 lahví jamajského rumu, 12 liber (asi 5,5 kg) krystalového cukru, 60 kvartů hodně tučné smetany (neboli heavy cream, a ta prý má nejméně 36 % tuku), a celé to dovršíme 16 kvarty mléka. Vejce rozdělte, potřebovat budete jen žloutky. K nim přimíchejte whisky, rum a cukr. Nechte stát 3 hodiny. Vmíchejte smetanu. Uchovávejte v chladnu. Až těsně před podáváním přilévejte mléko.

Tak co na to říkáte? V hodně časném mládí jsme míchali salko s tuzemským rumem (kolem vajíček to ani neprolétlo) a kupovaný Vaječný likér byl zahuštěný bramborovým škrobem.

Nu, stará dobrá Nová Anglie uměla žít :-)

Toto je obvyklý víkendový pokecník, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit.

Přeji krásnou sobotu a neděli.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !