30.7.2016 | Svátek má Bořivoj






VíP: Aneb víkendový pokec(ník)

19.12.2015

Tuhle jsem musela někde dlouho čekat, proto jsem si s sebou mazaně vzala knížku. Starodávnou kuchařku Nové Anglie. Moc pěkné čtení plné zvěře, dýní a melasy. A dobře provázáno s ročními dobami. A v oddíle věnovaném časné zimě (píšou od 2. 12. do 10. ledna) jsem narazila na úžasné recepty na vaječný koňak. Koňaky. Spousty koňaků.

Tak je prubnem. První, nejdelší recept zní: 6 vajec, 3⁄4 šálku cukru (šálek je cca 250 ml), 1 pinta šlehačky (pinta je trochu větší půllitr), 1 pinta bourbonu, 1 unce rumu (zhruba 0,3 dl), 1 pinta mléka, a muškátový oříšek.

Budete potřebovat tři mísy. V největší šlehejte žloutky, až zhoustnou a získají citronovou barvu, pak k nim přidejte 1⁄2 šálku cukru a míchejte, až se cukr rozpustí. V druhé míse ušlehejte bílky do tuha (nikoli však do sucha, zdůrazňuje se tu), pak přidejte zbývající 1⁄4 šálku cukru. Ve třetí míse šlehejte šlehačku, až tvoří pevné špičky. Pak do žloutků přidejte za neustálého míchání trochu bourbonu a pak postupně po trochách vmíchejte ušlehané bílky. Potom do směsi vmíchejte ušlehanou šlehačku a zbytek bourbonu a rumu. Nakonec přilijte mléko a jemně promíchejte. Nechte aspoň hodinu chladit a před podáváním přidejte špetku muškátového oříšku. Celkem toho bude asi 2 kvarty (zhruba dva litry).

A pak tu máme další recept na vaječný koňak Harvardského klubu. Píšou tu, že množství můžete snadno přizpůsobit velikosti své domácnosti: vezmete 30 tuctů vajec, 30 lahví whisky bourbon, 5 lahví jamajského rumu, 12 liber (asi 5,5 kg) krystalového cukru, 60 kvartů hodně tučné smetany (neboli heavy cream, a ta prý má nejméně 36 % tuku), a celé to dovršíme 16 kvarty mléka. Vejce rozdělte, potřebovat budete jen žloutky. K nim přimíchejte whisky, rum a cukr. Nechte stát 3 hodiny. Vmíchejte smetanu. Uchovávejte v chladnu. Až těsně před podáváním přilévejte mléko.

Tak co na to říkáte? V hodně časném mládí jsme míchali salko s tuzemským rumem (kolem vajíček to ani neprolétlo) a kupovaný Vaječný likér byl zahuštěný bramborovým škrobem.

Nu, stará dobrá Nová Anglie uměla žít :-)

Toto je obvyklý víkendový pokecník, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit.

Přeji krásnou sobotu a neděli.

Lika Neviditelný pes


Diskuse


D. Ruščáková
22:17
20.12.2015

Z. Lika
11:20
21.12.2015

E. Šusová
19:54
20.12.2015

Z. Dalmi
21:59
20.12.2015

H. Williamson
16:49
20.12.2015

T. Zana
17:50
20.12.2015

D. Ruščáková
18:04
20.12.2015

Z. Yga
18:39
20.12.2015

Z. Vave
19:50
20.12.2015

L. Bláža
21:39
20.12.2015

Z. Jovo
16:48
20.12.2015

Z. Dalmi
12:24
20.12.2015

Z. Jovo
10:25
20.12.2015

A. Lex
10:51
20.12.2015

Z. Rpuťová
12:23
20.12.2015

Z. Dalmi
12:25
20.12.2015

M. Beda
14:18
20.12.2015

Z. Lika
14:38
20.12.2015

T. Zana
17:51
20.12.2015

D. Ruščáková
18:06
20.12.2015

Z. Vave
10:02
20.12.2015

Z. Rpuťová
9:06
20.12.2015

Z. Velká_Kočka
9:03
20.12.2015

Z. Xerxová
6:54
20.12.2015

H. Williamson
23:00
19.12.2015

Z. Rpuťová
7:52
20.12.2015

A. Lex
10:13
20.12.2015

H. Williamson
15:39
20.12.2015

M. Crossette
19:38
19.12.2015

Z. Matylda
18:29
19.12.2015

Z. Rpuťová
17:10
19.12.2015

Z. Lika
17:16
19.12.2015

Z. Rpuťová
17:21
19.12.2015

Z. Lika
17:25
19.12.2015

Z. Rpuťová
17:34
19.12.2015

H. Williamson
18:42
19.12.2015

Z. Rpuťová
18:52
19.12.2015

R. Enatae
0:18
20.12.2015

Z. Dalmi
12:23
20.12.2015

H. Williamson
17:01
19.12.2015

Z. Rpuťová
17:26
19.12.2015

Z. Lika
17:33
19.12.2015

H. Williamson
18:34
19.12.2015

H. Williamson
16:26
19.12.2015

Z. Lika
16:39
19.12.2015

H. Williamson
17:05
19.12.2015

T. Zana
14:56
19.12.2015

Z. Lika
16:43
19.12.2015

Z. Jovo
11:09
19.12.2015

Z. Lika
11:29
19.12.2015

A. Lex
13:38
19.12.2015

Z. Lída
13:46
19.12.2015

T. Zana
14:54
19.12.2015

Z. Rpuťová
15:38
19.12.2015

H. Williamson
16:29
19.12.2015

M. Crossette
19:39
19.12.2015

Z. Yga
20:58
19.12.2015

Z. Vave
10:01
20.12.2015

T. Zana
8:01
19.12.2015

Z. Xerxová
7:02
19.12.2015

R. Enatae
1:54
19.12.2015

Z. Lika
17:20
19.12.2015

V. Glover
18:26
19.12.2015

počet příspěvků: 71, poslední 21.12.2015 11:20