Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Houbový „ketchup“
Stále je sezóna hub a já narazila na zajímavý receptík. Hodí se zejména pro ty, kdo o houby vyloženě zakopávájí, každopádně komu přebývá tak kilo zdravých hřibů nebo žampionů.
Recept je to na houbovou omáčku – avšak ve smyslu dochucovadla. Hodí se na maso, na těstoviny a podobně.
Tak jedem.
Vezmete kilovku čerstvých hub, očistíte je (nenamáčet), nakrájíte na malé kousky a dáte do hrnce. Přihodíte dvě polévkové lžíce soli (radši ne moc vrchovaté), 1 bobkový list a pořádně vše promícháte, přímo brutálně. Přehodíte hrnec utěrkou a necháte stát 10 minut. Pak nakouknete a vidíte, že houby už pouštějí šťávu. Všechno přesypete do menší, skleněné nebo porcelánové (kameninové) nádoby a necháte stát přes noc, přičemž je dobré to zatížit a současně zakrýt třeba talířkem (nenecháváme to stát v kovovém, protože by hmota mohla chytit kovovou pachuť).
Druhý den hmotu přemístíme do hrnce, který může na sporák. A nejdřív přidáme:
- 1 nakrájenou cibuli
- Jemně nastrouhanou kůru z 1 citronu (bio, nebo důkladně vydrbat)
- 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhaného čerstvého křenu (aby vznikla kašička)
- ¼ čajové lžičky nadrceného hřebíčku
- Špetku kajenského pepře (možno nahradit chilli)
- ½ čajové lžičky nadrceného nového koření
- Zhruba 1 deci dobrého jablečného octa.
Vše zamíchat, dát na oheň, přivést k varu a nechat mírně bublat 15 minut. Potom odstavit, chvilku nechat vychladnout a pak přecedit a promačkat přes plátýnko.
Hotovo. Tekutiny je něco přes půl litru, stačí ji zašpuntovat do vyvařené lahvičky a uchovávat v chladu, nejlépe v ledničce. Vydrží několik měsíců. Nic se nezahušťuje!
Houbovou drť nevyhazujte – usušte a používejte ji, buď tak jak je kamkoli, kam se hodí houby, anebo nadrcenou jako houbovou sůl.
Na tento recept jsem narazila zde – nenechte se zmást názvem „houbový kečup“ – slovo kečup prý v 17. století připomínal čínský název pikantní omáčky z naložených ryb :-) Zahuštěná sladká rajčata se objevila až v 19. století, myslím. Video je hezky názorné i pro ty, kdo nerozumí anglicky. V diskusi pod receptem jsou pochvalné a nadšené výkřiky těch, kdo recept vyzkoušeli :-)
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv :-)
Jaká ochucovadla máte nejradši vy?
Vše potřebné zjistíte zde...